Gratis prevensjon til Bjerke-jenter

Gratis prevensjon til Bjerke-jenter

GRATIS PREVENSJON: Nå får jenter i alderen 20-24 år tilbud om gratis prevensjon hos Helsestasjon for ungdom i Bydel Bjerke. Målet er å få ned et høyt aborttall. Seksjonsleder Siv Kristin Larsen for oppvekst og kultur i bydelen og helsesøster Maryam Rouhani roser tilbudet og håper subsidieringen fortsetter.


Jenter mellom 20-24 år som har folkeregistert adresse i Bydel Bjerke kan nå få gratis prevensjon på helsestasjonen. Formålet er å få ned aborttallet.

Skrevet av:

Hos Bydel Bjerkes helsestasjon for ungdom på Veitvet senter kan unge jenter mellom 20-24 år nå få gratis prevensjon. Prosjektet FUSA (Forebygging av uønskede svangerskap og abort) er et resultat av byrådets bevilgning av 250.000 kroner til bydelen. Bakgrunnen er at jenter i alderen 20-24 har lenge hatt den høyeste forekomsten av abort i hele landet.

– Før jul fikk vi beskjed fra byrådet om at vi har fått midler til prosjektet. Det omfatter også Bydel St.Hanshaugen, men de får 450.000 kroner. Bakgrunnen er at byrådet har sett at vi lå høyt på den nasjonale abortstatistikken, forteller seksjonsleder Siv Kristin Larsen for oppvekst og kultur i bydelen.

– Det som er nytt hos oss er at vi har vært veldig offensive med tanke på langtidsvirkende prevensjon.

Langtidsvirkende prevensjon

Helsesøster Maryam Rouhani jobber på helsestasjonen og er ute på videregående skoler i Bydel Bjerke. Hun merker at det må mer informasjon om prevensjon til.

– For en del av kvinnene ser vi at p-stav er det foretrukne, men spiral er også på vei inn. Jenter som går siste året på videregående spør ofte om spiral og p-stav. De ønsker å vite om ulemper og bivirkninger. Jeg anbefaler begge deler, og det er lurt med langtidsvirkende prevensjon. Da slipper jentene å tenke på prevensjon tre og fem år fram i tid. Før jul hadde jeg flere på besøk som hadde blitt gravide på grunn av uregelmessige p-pille inntak, forteller hun.

– For eksempel er jenter som går på idrettslinja ofte ute og reiser. Da kan det være lett å glemme p-pillen.

Har manglet et tilbud

Mange av jentene som tar abort gjør det fordi de skal bli eller er studenter og er ikke klare for å bli mødre. Jenter i alderen 20-24 manglet et prevensjonstilbud. Rouhani og Larsen er spente på å måle effekten av prosjektet.

– De i den aldersgruppen hadde ikke et godt nok tilbud, og måtte betale for alt selv. Det kan ha vært en årsak til at aborttallet har gått opp, sier Rouhani.

I 2015 ble det utført 14.001 aborter i Norge, noe som tilsvarer 11,7 aborter per 1000 kvinner. For Oslo er tallet rundt 16 aborter per 1000 kvinne.

– Det er en viktig misjon å bevisstgjøre kvinner at de har flere valgmuligheter, sier Larsen.

De ønsker også å sette søkelyset på jentene som faller utenfor tilbudet. Alle jenter i alderen 16-19 år får støtte til prevensjon gjennom statens bidragsordning.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

 
Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!