ANNONSE

Signaler om å holde Stovner, Grorud og Bjerke utenfor Aker:

- Groruddalen holdes for narr

- Groruddalen holdes for narr

x

Da man endelig trodde freden over Aker som lokalsykehus i Groruddalen hadde senket seg, kom sjokket. Det foreslås at nesten hele Groruddalen ikke skal få lov til å bruke det. Nå er gnisten igjen tent hos Aker sykehus venner.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

RASER: Maren Rismyhr, leder av Aker sykehus venner, er ikke fornøyd med avsløringene.

I en rapport som kom 16. mai fra Helse Sør-Øst, som skal avklare arbeidet videre med utbyggingen av Aker og Gaustad i en konseptfase, kommer det fram at Groruddalen slettes ikke skal få i pose og sekk. I første etappe planlegges det at bydelene Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø skal inn på Aker sykehus. Bydelene Stovner og Grorud skal bli på Ahus til etappe to - som ingen vet noe om ennå, mens Alna planlegges til Aker, dog ikke før i 2027.

- Dette er å holde Groruddalen for narr, raser Maren Rismyhr, styreleder i Aker sykehus venner.

Hun mener det er absurd at de har kjempet så lenge for Aker, og så får de ikke lov til å være der. Styret behandlet derfor onsdag kveld planene, og har sendt et brev til Helse Sør-Øst om å revurdere beslutningen.

- Disse planene splitter Groruddalen for evig tid. Dette er heller ikke i tråd med det bydelene ønsker. Stovner, Grorud og Bjerke er totalt skjøvet ut.

Planlegger å øke på Ahus

Det planlegges at Bydel Bjerke, som Aker sykehus for så vidt ligger i, skal overføres til det nye sykehuset på Gaustad. Nå hører de til Ullevål. Og så skal Akershus universitetssykehus (Ahus) øke pasientgrunnlaget fra 500.000 til 550.000.

- Dette er et skrivebordsprodukt. På Ahus er det mer enn trangt nok fra før. Ahus forholder seg til 21 kommuner og tre store Oslobydeler hver dag. De skal samhandle med kommuner og bydeler når pasienter skrives ut, ofte eldre og sårbare mennesker. Det er rett og slett for mye å takle, mener Rismyhr.

- Det er også helt absurd at Bydel Bjerke planlegges til Gaustad. Sykehuset ligger i deres bydel. Vi i Aker sykehus venner ser fram til en mer realistisk planlegging. Vi vil ha Groruddalens bydeler tilbake til Aker sykehus, raser hun.

Fortsetter kampen om Aker

For litt siden ble det kjent at Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus (OUS) er enige om å gjøre Aker om til lokalsykehus i Oslo. De planlegger også å bygge nytt på Gaustad, bare ikke i den samme størrelsen som først ble presentert. Det har vært spekulasjoner om hvilke sykehus som vil bygges ut først, og om det er penger igjen i potten til begge. Leder i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus, har gang på gang avvist at Aker vil nedprioriteres.

- Helsebyråkratiets plan er å starte den såkalte konseptfasen nå. Den skal i løpet av 2018-19 gi retning for hva som skal bygges hvor videre framover, forteller Rismyhr.

- Planen er å legge ned Ullevål, selge tomta, bygge Gaustad først og så Aker. Det er helt høl i huet, og Groruddalen holdes for narr.Mange ser ut til å ha trodd at Groruddalen var sikret et nytt lokalsykehus, men nå må vi alle kjempe videre sammen for å få Groruddalen samlet tilbake til Aker. I første omgang blir det mulig å møte opp under styremøtet i Helse Sør-Øst torsdag til uka.

Går ikke inn på bydelsfordelingen

Kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande svarer på vegne av Helse Sør-Øst. Hun forklarer at beslutningen om hvilke bydeler som skal hvor ikke vil være en del av styrets beslutning i denne omgang.

- På styremøtet den 15. juni skal styret ta stilling til hvorvidt planleggingen av Aker og Gaustad skal gå videre til neste fase, som er den såkalte konseptfasen.

Hun forteller at rapporten det vises til fra 16. mai er en vurdering av arealbehov og investeringskostnader for et første byggetrinn av Aker og Gaustad. Den viser også hvordan det hele samsvarer med Helse Sør-Østs økonomi. Det kan derfor se ut som det beregnes at det er for dyrt å få inn bydelene Stovner, Grorud og Bjerke i Aker sykehus i første omgang.

- Hensikten er å klargjøre hva som skal legges til grunn for den videre planleggingen i konseptfasen, sier hun.

Hun svarer ikke på om Helse Sør-Øst mener det er forsvarlig å unngå Groruddalsbydelene i nye Aker lokalsykehus, ei heller om det er et stikk til Aker sykehus venner, bare at det ikke er mer å si noe mer om dette i denne omgang.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Beholder Nybyen likevel

Espira går inn for å beholde Nybyen barnehage på Økern, til tross for null støtte fra byrådet. I tillegg går de inn for nok en barnehage på Valle Hovin sammen med Selvaag.

ANNONSE
Google Maps

En mann i begynnelsen av 20-årene er pågrepet og siktet for bilbrann på Vestli.

 
Tveita senter kan bli «murt» inne

I et detaljert kart over de nye bomstasjonene kommer det fram at Tveita senter kan bli sperret inne av nye og eksisterende bommer dersom de blir vedtatt slik. Senterleder Mona Bråten innrømmer at det kan bety større usikkerhet om sentrets fremtid.

Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

 
ANNONSE