Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

Groruddalen på «tinget»

STÅR SAMMEN: Representanter fra sameiene og enkeltbeboere i Groruddalen møtte opp til høringen av eierseksjonsloven i Stortinget. Nummer to fra venstre på første rad sitter Jan Bøhler som ledet saken. Ved siden av seg har han Annstein Garnes og Einar Holtet og May-Britt Christensen rett bak, som alle tok ordet under høringen.

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

Skrevet av:

Tore Syvert Haga fra Bydel Alna, May-Britt Christensen fra Bydel Stovner, Annstein Garnes fra Vestli Vel og Einar Holtet fra Tokerudlia boligsameie tok alle ordet, mens Jan Bøhler (Ap) ledet det hele.

Eierseksjonsloven er loven som ligger til grunn for sameie som boform. Et regjeringsoppnevnt utvalg mener loven om at det bare skal være lov å eie to boliger i ett sameie skal prøves på nytt, og vil derfor gjøre det enklere for bolighaier å kunne tilegne seg flere boliger – for så å dele dem opp og leie dem ut. Vestli Vel ønsker at eierseksjonsloven skal bli demokratisk, noe de ikke er alene om.

Vanskelig å endre loven

I dagens Eierseksjonslov kreves det enstemmig tilslutning dersom man skal forandre hvor mange boliger en boligeier skal få lov til å eie. Vestli Vel mener det i realiteten betyr at det er omtrent umulig å forandre vedtektene.

Et demokratisk prinsipp må være at Eierseksjonsloven skal fungere slik samfunnet ellers fungerer. Ved endringer i vedtektene, som påvirker fullmakten til boligeiere, skal det være nok med to tredjedeler flertall for å forandre vedtektene, sier leder Annstein Garnes i Vestli Vel.

De opplever at flere boligspekulanter kjøper opp to leiligheter/boliger i sitt eget navn, og deretter kjøper leiligheter/boliger i sine juridiske navn.

Uoversiktlig oppdeling

– Problemet med boligspekulanter er ikke at de leier ut en og en bolig til hver sin familie, men at de deler opp og bygger om hele den vanlige leiligheten til rene hybelhus som inneholder opp til 16 personer, sier Garnes.

Tidligere har avisen skrevet om konsekvensene for slike oppdelinger, som at boligeier ikke har oversikt over hva som foregår i de utleide boligene.

– Dette får store konsekvenser for den demografiske sammensetningen i vårt bomiljø. Boligene er ikke dimensjonert til slikt formål med hensyn til varmtvann, kloakk, renovasjon, el-anlegg og infrastruktur totalt sett, sier han.

Utfordringer på Stovner

Gjennom Groruddals-satsingens områdeløft er det kartlagt høy trivsel i bomiljøene på Stovner de siste ti årene. Likevel opplever Stovner bydelsutvalg en rekke utfordringer knyttet til bomiljøet i sameiene i bydelene de senere år.

Lokalpolitiker May-Britt Christensen (Ap) har engasjert seg i saken, og mener utfordringer som har oppstått i kjølvannet av at boligspekulanter kjøper leiligheter, deler opp og leier ut, kunne vært unngått.

 Det er brukt store summer på tiltak for å kompensere for levekårsutfordringer som finnes i deler av vår bydel. Her snakker vi om skattekroner fra våre velgere. Vil vi være med på at all den flotte satsingen skal gå til spille, spør hun.

Saken er kortet ned for nett. Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Nyheter

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!