Lokalpolitiske refleksjoner i Groruddalen:

Groruddals-satsingen
står øverst på lista

Groruddals-satsingen <BR>står øverst på lista

TANKER OM GRORUDDALEN: BU-leder Bjørn Lundberg (Bjerke), nestleder Brit Axelsen (Stovner) og BU-leder Knut Røli (Alna) har alle tanker og refleksjoner rundt året som snart er omme – og hva Groruddalen har i vente i 2017.


Hos lokalpolitikerne i Groruddalen er det effektene av den avsluttende Groruddals-satsingen og spenningen om innholdet i den nye perioden som er høyest prioritert.

Skrevet av:

Oppdatert:
29.12.2016 kl 19:49

Hvert år reflekterer lokalpolitikere i Groruddalen om året som snart er omme – og det nye som er på trappene. Det som står øverst på lista før jul og nyttår for Aps bydelsutvalgsledere Bjørn Lundberg (Bjerke), Knut Røli (Alna) og nestleder Brit Axelsen (Stovner) er Groruddals-satsingen.

– Det vil være naturlig å oppsummere hva Groruddals-satsingen har betydd for bydelene og Groruddalen i ti år. I tillegg er vi spente på hva den nye satsingen vil innebære. Vi vet om de tre hovedområdene som nærmiljø, skole og utdanning og sysselsetting, sier Røli.

Det konkrete innholdet i den nye satsingen er enda uvisst. Men lokalpolitikerne peker spesielt på én ting: videreføring av områdeløft.

– Det er satt av to millioner kroner til straksmillioner for områdeløft til hver bydel.

Kommer mer i januar

I følge Røli vil det komme et forslag til tiltaksliste for Groruddals-satsingen i slutten av januar i Bydel Alna. Han tar gjerne opp viktige tanker om programområdene som skal fylles med innhold.

– Det står under utdanning at man skal komme inn allerede før barnet er i barnehagen til de er ferdige med videregående. Det er et stort aldersspenn i satsingen, og jeg tror det må komme tilbud for 3-åringer, sier han.

– I tillegg er det viktig å ha tilbud til beboerne allerede når barnet er i mors mage, og følge det etter fødsel og hele veien. Vi må komme inn så tidlig som mulig med tiltak som trengs.

Det er enighet rundt bordet når det er snakk om sysselsetting. Groruddalen havner nederst på lista over bydelene i Oslo som har flest ut i arbeid.

Arbeid med arbeid

I følge lokalpolitikerne vil man fort havne utenfor dersom man ikke er i jobb.

– Man lærer ikke norsk før man kommer i arbeid, og man kommer ikke i arbeid om man ikke har lært seg norsk, sier Lundberg.

– Det som er spennende med Groruddals-satsingen er at den åpner for å ta i bruk andre måter å jobbe på og teste det ut i samfunnet, legger Røli til.

Et av punktene i den nye satsingen er å jobbe for at ungdom ikke dropper ut av videregående. Omtrent alle bydelene i Groruddalen ligger på rundt 40 prosent «drop-outs».

– Man skal heller ikke være passive mottakere av støtte. Aktivitetsplikten kommer og jeg er åpen for å utfordre næringslivet i Groruddalen. De må være proaktive og tilby arbeidsplasser, sier Røli.

Ikke rammekutt

Etter ti år med satsing er det mye som har satt sitt preg på de fire bydelene. I tillegg har de fått et eget Oslo-budsjett. Her fikk Groruddalen et nytt bad på Stovner, oppgradering av hele Lillomarka Arena og nytt Grorud flerbrukshus.

– Det har kommet et nytt byråd på plass som ser viktigheten av dette. Det er første året på 18 år vi ikke har hatt rammekutt, sier han.

Les hele saken i vår papiravis og eAvis. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

 
Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

 
Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Gir ikke opp private barnehager

Høyre i Bydel Bjerke:

Gir ikke opp private barnehager

 • Barnehage

Under bydelsutvalgsmøtet sist torsdag ble det debatt rundt reguleringsplan for barnehage og bolig i Haugmannsveien 16. Det store temaet var manglende støtte til private barnehager og byrådets tilskudds-stopp.

- En klar marsjordre

Regjeringen med «gavepakke» til Manglerudprosjektet:

- En klar marsjordre

 • Manglerudprosjektet

1,1 milliard settes av i Nasjonal Transportplan (NTP) til oppstart av Manglerudprosjektet fremover. Oslopolitikerne forteller at de ikke vil akseptere løsninger som bygger ned boforholdene et sted for å gagne et annet - og ber vegvesenet gå i tenkeboksen.

 
Pusset opp for <BR>bedre arbeidsmiljø

Pusset opp for
bedre arbeidsmiljø

 • Barnevern

Alna barnevernstjeneste har flyttet til nye lokaler på Lindeberg. Målet er å skape en mer aktivitetsbasert hverdag på jobb.

Bilulykke på Kalbakken

Bilulykke på Kalbakken

 • ulykke

Ved tolvtiden tirsdag formiddag rykket nødetatene ut etter meldinger om en bilulykke ved Kalbakken senter. Sjåføren hadde mistet kontrollen over bilen, og kjørt rett inn i treet på toppen av rundkjøringen.

Ny sykkelvei går <BR>ut over p-plasser

P-plasser må
vike for sykkelvei

 • Gamle Oslo

Et flertall i Oslo bystyre gikk under bystyremøtet 1. mars inn for å fjerne 66 parkeringsplasser i Åkebergveien for å få etablert såkalte opphøyde sykkelfelt i begge retninger. Frp og Høyre er sterkt uenige.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!