ANNONSE

Gutt (15) kan ha
dødd av syntetisk dop

Gutt (15) kan ha <BR>dødd av syntetisk dop

DØDELIG: Bildet viser hva som er en dødelig dose av heroin, og hva som er en dødelig dose av det svært sterke stoffet karfentanil. Foto: Politiet.

Politiet melder at en gutt på 15 år døde den 8. mars i Oslo og det antas at det skyldes inntak av det ekstreme stoffet karfentanil. Stoffet brukes normalt på større dyr som elefanter og anslås å være 10.000 ganger sterkere enn morfin.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.04.2017 kl 15:36

I en pressemelding skriver Oslo politidistrikt at en gutt på 15 år døde på rommet sitt 8. mars i år, og det etterforskes om dødsårsaken er på grunn av hans inntak av karfentanil - et syntetisk dop.

- Det ble beslaglagt et stoff på rommet hans som etter analyse viste seg å være karfentanil. Vi antar stoffet er bestilt via det «mørke nettet», sier lederen av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Stein Olav Bredli.

Karfentanil er et ekstremt potent opioid og er dødelig i svært små doser/berøring. Stoffet som ble beslaglagt var hvitt og melisaktig, opplyser politiet. De er ikke kjent med at stoffet karfentanil tidligere er påvist i Norge, og har ikke grunnlag nå for å kunne si om stoffet er i omløp eller florerer i markedet.

Vanskelig å ta bakmenn

Oslo Universitetssykehus (OUS) og KRIPOS har tidligere i år advart mot stoffet furanylfentanyl som har medført dødsfall. På politiets egen nettside står det forklart at furanylfentanyl er tjue til femti ganger sterkere enn heroin, og brukes som medisinsk narkosemiddel. Stoffet omsettes blant annet i nesesprayflasker, og selges på «det mørke nettet». Det skjer kommunikasjon mellom kjøper og selger ofte kryptert, som gjør etterforskning vanskeligere.

Ved funn av stoff anbefaler politiet at man unngår all kontakt/bruk av fentanyler (opioder), at man ikke åpner eventuelle poser, unngår hudkontakt og ikke lukter på eller puster inn stoffet. Tegn på forgiftning er at man blir desorientert og raskt sløv og slutter å puste. Pupillene blir små, og huden klam. Ved mistanke om inntak må man kontakte ambulanse/sykehus umiddelbart, for rask og livreddende behandling.

Dette er fentanyler:

o Fentanyler er meget potente syntetiske opioider

o Fentanyler kan komme i ulike varianter, avhengig av fremstillingsmetode og utgangskjemikalier.

o I Norge er det oppdaget tre varianter i beslag, i tillegg til regulær fentanyl; acetylfentanyl, furanylfentanyl og karfentanil

o Karfentanil er 10.000 ganger sterkere enn morfin, og 100 ganger sterkere enn det potente legemidlet fentanyl

o Karfentanil er i følge UNODC det kraftigste syntetiske opioidet som er fremstilt noensinne og alt for potent til å brukes på mennesker

o Brukere undervurderer hvor farlig stoffet er. Stoffet er ekstremt potent, og selv ett enkelt korn av pulver er nok til å gi dødelig forgiftning

o Fentanyl er et meget potent smertestillende medikament som benyttes i forbindelse med anestesi og mot sterke smerter, blant annet hos kreftpasienter.

o Kripos har registrert fire beslag av fentanyl, ett beslag av acetylfentanyl, tre beslag av furanylfentanyl og ett av karfentanil siden 1.1.2016. Det er bekreftet minst to dødsfall knyttet til furanylfentanyl og karfentanil i Norge

o Det er grunn til å tro at fentanyl-preparater i ulike varianter smugles inn til Norge med post.

o USA har hatt problem med stoffene lenge, spesielt i tablettform hvor fentanyler har erstattet andre virkemidler

(Kilde: Politiet og OUS).

Siste nytt i Nyheter

På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

ANNONSE
– Flerbrukshus for alle

Ventetiden er nesten over! Nå er man bare ett lite bystyrevedtak unna finansiering og midler til Grorud flerbrukshus. Med trykk på «flerbruk».

 
Ellingsrudhjemmet <BR>først ut i Oslo

Sykehjemmet på Ellingsrud er nå digitalisert. Alle avdelingene har fått nettbrett slik at personalet har bedre tilgang til informasjon via elektronisk journalsystem og kan være mer tilgjengelige i beboermiljøet.

– Bygg heller i umoderne industriområder

Pia Farstad von Hall (H) reagerer på at det kun har vært en økning på fem prosent i antall nye boliger i Groruddalen fra 2000. Hun mener industriområdene som trenger moderne utvikling ligger brakk, og slår ring om småhusene i Groruddalen.

Trygg sykkelparkering på Grorud

For en stund siden utlyste FutureBuilt, Oslo og Bærum kommuner en konkurranse om nye sykkelhotell i Oslo - et av dem skal ligge på Grorud T-banestasjon. Nå er vinneren trukket ut.

 
ANNONSE