Gutt (15) kan ha
dødd av syntetisk dop

Gutt (15) kan ha <BR>dødd av syntetisk dop

DØDELIG: Bildet viser hva som er en dødelig dose av heroin, og hva som er en dødelig dose av det svært sterke stoffet karfentanil. Foto: Politiet.

Politiet melder at en gutt på 15 år døde den 8. mars i Oslo og det antas at det skyldes inntak av det ekstreme stoffet karfentanil. Stoffet brukes normalt på større dyr som elefanter og anslås å være 10.000 ganger sterkere enn morfin.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.04.2017 kl 15:36

I en pressemelding skriver Oslo politidistrikt at en gutt på 15 år døde på rommet sitt 8. mars i år, og det etterforskes om dødsårsaken er på grunn av hans inntak av karfentanil - et syntetisk dop.

- Det ble beslaglagt et stoff på rommet hans som etter analyse viste seg å være karfentanil. Vi antar stoffet er bestilt via det «mørke nettet», sier lederen av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Stein Olav Bredli.

Karfentanil er et ekstremt potent opioid og er dødelig i svært små doser/berøring. Stoffet som ble beslaglagt var hvitt og melisaktig, opplyser politiet. De er ikke kjent med at stoffet karfentanil tidligere er påvist i Norge, og har ikke grunnlag nå for å kunne si om stoffet er i omløp eller florerer i markedet.

Vanskelig å ta bakmenn

Oslo Universitetssykehus (OUS) og KRIPOS har tidligere i år advart mot stoffet furanylfentanyl som har medført dødsfall. På politiets egen nettside står det forklart at furanylfentanyl er tjue til femti ganger sterkere enn heroin, og brukes som medisinsk narkosemiddel. Stoffet omsettes blant annet i nesesprayflasker, og selges på «det mørke nettet». Det skjer kommunikasjon mellom kjøper og selger ofte kryptert, som gjør etterforskning vanskeligere.

Ved funn av stoff anbefaler politiet at man unngår all kontakt/bruk av fentanyler (opioder), at man ikke åpner eventuelle poser, unngår hudkontakt og ikke lukter på eller puster inn stoffet. Tegn på forgiftning er at man blir desorientert og raskt sløv og slutter å puste. Pupillene blir små, og huden klam. Ved mistanke om inntak må man kontakte ambulanse/sykehus umiddelbart, for rask og livreddende behandling.

Dette er fentanyler:

o Fentanyler er meget potente syntetiske opioider

o Fentanyler kan komme i ulike varianter, avhengig av fremstillingsmetode og utgangskjemikalier.

o I Norge er det oppdaget tre varianter i beslag, i tillegg til regulær fentanyl; acetylfentanyl, furanylfentanyl og karfentanil

o Karfentanil er 10.000 ganger sterkere enn morfin, og 100 ganger sterkere enn det potente legemidlet fentanyl

o Karfentanil er i følge UNODC det kraftigste syntetiske opioidet som er fremstilt noensinne og alt for potent til å brukes på mennesker

o Brukere undervurderer hvor farlig stoffet er. Stoffet er ekstremt potent, og selv ett enkelt korn av pulver er nok til å gi dødelig forgiftning

o Fentanyl er et meget potent smertestillende medikament som benyttes i forbindelse med anestesi og mot sterke smerter, blant annet hos kreftpasienter.

o Kripos har registrert fire beslag av fentanyl, ett beslag av acetylfentanyl, tre beslag av furanylfentanyl og ett av karfentanil siden 1.1.2016. Det er bekreftet minst to dødsfall knyttet til furanylfentanyl og karfentanil i Norge

o Det er grunn til å tro at fentanyl-preparater i ulike varianter smugles inn til Norge med post.

o USA har hatt problem med stoffene lenge, spesielt i tablettform hvor fentanyler har erstattet andre virkemidler

(Kilde: Politiet og OUS).

Siste nytt i Nyheter

– Kommer ikke til <BR>huset på prærien

De første 56 boligene av totalt 800 OBOS-leiligheter på Vollebekk hadde salgsstart tirsdag 25. april. Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj forteller om et boligområde i utvikling.

Ny turvei med <BR>bekk og belysning

Det blir ny bekk, turvei og belysning på Rommensletta. Første tak med gravemaskinen er allerede tatt – og alt skal stå klart til høsten 2017.

 
Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

- Oslos fineste NAV-lokaler

Bydel Bjerke har flyttet inn i nye lokaler «rett over veien» fra Økern senter. NAV har fått publikumsmottak i 1. etasje - og kan ikke få rost den nye utformingen nok.

Tar opp kampen <BR>mot «skremselskapital»

Jan Bøhler (Ap) foreslår at politiet kan iverksette oppholdsforbud for enkelte personer som er ute etter å bygge seg opp et voldsrykte for å virke farligere i et ungdomsmiljø. Nå skal justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) gå videre med saken.