Gutta som kokkelerer

Gutta som kokkelerer

 

Onsdag 2. februar sto hønsefrikassé på menyen på kokkekurset for menn, som holdes på Stovner Frivilligsentral.

Tekst:

Publisert:

- Mange av mennene som kommer på kurset har ikke laget mat før, og noen vil utvide repertoaret sitt, forteller sjefskokk Bjørn Andresen.

Hjemmelagde fiskekaker og karbonader, lapskaus, stifado (gresk kjøttgryte), spagetti og fiske­grateng er noe av det mennene har laget under kurset.

- Vi lager alt fra bunnen av, og det er god husmannskost, forteller kursdeltaker Per Bryngelsgård, som har arbeidet på frivilligsentalen i åtte år.

- Vi gutta har det så morsomt med å lage mat sammen, sier han.

Det er cirka ti menn som deltar på hvert kurs og de bestemmer selv hva de skal lage.

- Jeg gjør i stand og handler inn varene, sier Bjørn Andresen.

Kokkekurset startet opp i fjor og mennene rakk å lage ti middager.

- Vi ville gi matinteresserte mannfolk en egen arena der de kunne få litt kontakt seg i mellom, sier Helle Maria Wolstad, daglig leder på Stovner Frivilligsentral.

- Det er som oftest slike tilbud for kvinner, og hvis noen menn skulle bli alene har de noen tips til enkle middagsretter, sier Wolstad.

Wolstad tok før oppstart kontakt med Bjørn Andresen, som ble utpekt til sjefskokk.

- Hun spurte om jeg ville komme og hjelpe til på kurset, sier Andresen, som ikke var vond å be.

Under kurset er det sjefskokken som dirigerer arbeidsoppgaver, og gutta deler de praktiske oppgavene mellom seg.

- Vi skjærer opp grønnsaker, maler kjøtt og skreller poteter, sier Per Bryngelsgård.

Andresen forteller at det er veldig sosialt, og ikke bare en jobb.

- Det er alltid hyggelig på kokkekurset. Det er god stemning og det lages mye god mat, sier han.

Selv om Bryngelsgård ikke var helt grønn på kjøkkenet, har han fått mange nyttige tips i ermet.

- Jeg har for eksempel lært at når du skal salte vannet må du vente til vannet koker, og når man skal lage karbonadedeig må du bruke egg som bindemiddel. Det er veldig gøy, og jeg ser alltid fram til kokkekurset.

- Jeg skal si deg at kona ble imponert da jeg lagde karbonadekaker. Da tok jeg i bruk alle triksene jeg har fått av Bjørn, og de ble veldig gode, sier Bryngelsgård.

Han forteller at kona er veldig nysgjerrig når han står for middagen, og at hun kommer bort for å titte oppi kjelene.

- Hun sier ikke nei til at jeg skal lage middag. Jeg står ikke for matlagingen hver dag, men når det er min tur er hun alltid like spent på hva jeg skal lage, ler Per.

Gutta har ingen planer om å gi seg med å lage mat.

- Vi kommer til å fortsette så lenge vi orker, og helsa tilsier det, smiler de.

Siste nytt i Nyheter

- Går fra ord til handling

Siden 2014 har flerbrukshallen på Tokerud vært godkjent av bystyret, men det har ikke ligget penger på bordet. I revidert budsjett gir byrådet 5,6 millioner til et forprosjekt som skal forme fremtidens hall.

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

 
Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.