Gutta som kokkelerer

Gutta som kokkelerer

 

Onsdag 2. februar sto hønsefrikassé på menyen på kokkekurset for menn, som holdes på Stovner Frivilligsentral.

Tekst:

Publisert:

- Mange av mennene som kommer på kurset har ikke laget mat før, og noen vil utvide repertoaret sitt, forteller sjefskokk Bjørn Andresen.

Hjemmelagde fiskekaker og karbonader, lapskaus, stifado (gresk kjøttgryte), spagetti og fiske­grateng er noe av det mennene har laget under kurset.

- Vi lager alt fra bunnen av, og det er god husmannskost, forteller kursdeltaker Per Bryngelsgård, som har arbeidet på frivilligsentalen i åtte år.

- Vi gutta har det så morsomt med å lage mat sammen, sier han.

Det er cirka ti menn som deltar på hvert kurs og de bestemmer selv hva de skal lage.

- Jeg gjør i stand og handler inn varene, sier Bjørn Andresen.

Kokkekurset startet opp i fjor og mennene rakk å lage ti middager.

- Vi ville gi matinteresserte mannfolk en egen arena der de kunne få litt kontakt seg i mellom, sier Helle Maria Wolstad, daglig leder på Stovner Frivilligsentral.

- Det er som oftest slike tilbud for kvinner, og hvis noen menn skulle bli alene har de noen tips til enkle middagsretter, sier Wolstad.

Wolstad tok før oppstart kontakt med Bjørn Andresen, som ble utpekt til sjefskokk.

- Hun spurte om jeg ville komme og hjelpe til på kurset, sier Andresen, som ikke var vond å be.

Under kurset er det sjefskokken som dirigerer arbeidsoppgaver, og gutta deler de praktiske oppgavene mellom seg.

- Vi skjærer opp grønnsaker, maler kjøtt og skreller poteter, sier Per Bryngelsgård.

Andresen forteller at det er veldig sosialt, og ikke bare en jobb.

- Det er alltid hyggelig på kokkekurset. Det er god stemning og det lages mye god mat, sier han.

Selv om Bryngelsgård ikke var helt grønn på kjøkkenet, har han fått mange nyttige tips i ermet.

- Jeg har for eksempel lært at når du skal salte vannet må du vente til vannet koker, og når man skal lage karbonadedeig må du bruke egg som bindemiddel. Det er veldig gøy, og jeg ser alltid fram til kokkekurset.

- Jeg skal si deg at kona ble imponert da jeg lagde karbonadekaker. Da tok jeg i bruk alle triksene jeg har fått av Bjørn, og de ble veldig gode, sier Bryngelsgård.

Han forteller at kona er veldig nysgjerrig når han står for middagen, og at hun kommer bort for å titte oppi kjelene.

- Hun sier ikke nei til at jeg skal lage middag. Jeg står ikke for matlagingen hver dag, men når det er min tur er hun alltid like spent på hva jeg skal lage, ler Per.

Gutta har ingen planer om å gi seg med å lage mat.

- Vi kommer til å fortsette så lenge vi orker, og helsa tilsier det, smiler de.

Siste nytt i Nyheter

Ny turvei med <BR>bekk og belysning

Det blir ny bekk, turvei og belysning på Rommensletta. Første tak med gravemaskinen er allerede tatt – og alt skal stå klart til høsten 2017.

Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

 
- Oslos fineste NAV-lokaler

Bydel Bjerke har flyttet inn i nye lokaler «rett over veien» fra Økern senter. NAV har fått publikumsmottak i 1. etasje - og kan ikke få rost den nye utformingen nok.

Tar opp kampen <BR>mot «skremselskapital»

Jan Bøhler (Ap) foreslår at politiet kan iverksette oppholdsforbud for enkelte personer som er ute etter å bygge seg opp et voldsrykte for å virke farligere i et ungdomsmiljø. Nå skal justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) gå videre med saken.

Feiret på hesteryggen

Knut Røli fra Bydel Alna, Håvard Horpestad og Daniel av Ekenstam fra IKEA kløv opp på hesteryggen for å feire at Alna ridesenters oppholdsrom er ferdig oppusset - mens daglig leder Lene Kragh holdt godt i tømmene.