Har sanket de gode smaker

Har sanket de gode smaker

 

Skogskarene Ola Einbu og Øystein Søbye har i to år reist rundt og sanket opplevelser fra Marka. Nå kan du lese om deres opplevelser i «Smak av Oslomarka». Men på en helt annen måte enn du har lest i andre bøker.

Skrevet av:

De to forfatterne har besøkt hele 28 markastuer i Nordmarka, Romeriksåsene, Østmarka, Sørmarka, Vestmarka, Bærumsmarka, Lillomarka og Krokskogen. Gjennom sin to år lange ferd har de tråkket i sporene til andre forfattere, men påpeker at «Smak av Oslomarka» ikke handler om tur- og sykkelturer, fiskemuligheter eller alt det som allerede er blitt skrevet om før.

- Denne boken handler om alle de smakene markastuene kan by på, forklarer Ola Einbu og legger til:

- Smak av Oslomarka byr på kultur- og gårdshistorie kombinert med mat og oppskrifter som er spesielle for de enkelte stedene.

Markastuene

I boka blir menneskene som driver stuene presentert. Felles for alle markastuene i Oslomarka er at vertskapet selger egne hjemme­lagde produkter til turgåere. Her står alt fra nystekte boller, wienerbrød og kringler til vafler og smultringer på menyen. Noen av stedene kan også friste med lekre retter.

Einbu og Søbye forteller også om opplevelsesmuligheter og severdigheter i området og gir forslag til turer i boken.

- Vi tar også leseren med opp i fly slik at de får se Oslomarka fra en ny og annerledes vinkel, smiler Einbu.

- Under arbeidet med «Smak av Oslomarka» har vi fått en smak av det gode liv. Ferden har gått gjennom vakkert landskap, langs idylliske skogsvann og viltre elver, til luftige topper og bratte lier fargelagt av rød tyttebærlyng, opplyser Øystein Søbye.

Rett rundt hjørnet

Forfatterne understreker at Oslomarka er unik i europeisk sammenheng, da ingen andre hovedsteder i Europa er omkranset av så store friluftsarealer.

- Eventyret er rett rundt hjørnet. Det eneste du trenger å gjøre er å dra på tur, sier Einbu.

Søbye synes særlig de korte avstandene fra trafikkerte lyskryss til skogens ro er svært fascinerende.

- Bare få kilometer fra Grorud senter venter grønnkledde Lillomarka med sine stuer og gode smaker. Fra Groruddalen er det også kort vei inn i Østmarka, til flotte fiskevann, til et mylder av turmuligheter og serveringssteder med fersk bakst, sier han.

Naturopplevelser

- «Smak av Oslomarka» viser vei til steder der du kan sanke gode naturopplevelser. Langt til skogs og til topper hvor utsikten er vid. Til stuene der vertskapet venter med gode smaker og brede smil, forteller Søbye.

Forfatterne tror derfor at den nye boken vil treffe bredt. Gjennom de ti siste årene har de gitt ut åtte bøker fra Oslo og Akershus gjennom sitt eget forlag «kulTurforlaget», blant annet «Smak av Oslo» og «Romerike - eventyrlige opplevelser».

- Oslomarka er et eventyrlig friluftsområde som er større enn mange tror. De store skogene strekker seg over 1.700 kvadratkilometer i fem fylker og 19 kommuner, opplyser Einbu.

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

  • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

  • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

  • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

  • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

  • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

  • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

  • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

  • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

  • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

  • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

  • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!