Hard kamp om plassene

Hard kamp om plassene

 

75 prosent av ett til femåringer i Bydel Grorud går i barnehage. Likevel stod 123 barn på venteliste i september. Neste år kan det tallet bli enda høyere - når regjeringen fjerner kontantstøtten for toåringer.

Skrevet av:

Samtidig vil ingen nye barnehager stå klare til bruk i bydelen før i 2013.

- Per 15. september hadde vi 123 barn på søkerliste. Alle disse har søkt om plass før 31.12, bekrefter Sidsel Krakeli, som er avdelingsleder for barn og unge i Bydel Grorud.

Det er to år siden nye Ammerudlia barnehage åpnet, og i fjor høst åpnet nye Flaen barnehage. I tillegg ble to en-avdelingsbarnehager avviklet i fjor. I år er det også avviklet to private barnehager i bydelen.

Ingen nye i 2012

I Ammeruddumpa er midlertidig kapasitet fortsatt i bruk. Denne barnehagen har fått navnet Grorud barnehage, og barna som går her skal etter planen flyttes over til barnehagen i Grorud flerbrukshall. Altså vil ikke barnehagen i flerbrukshallen generere nye plasser på sikt. Når den står klar er dessuten usikkert, men det er flere år fram i tid.

- Vi står ikke på noe liste for å få nye barnehager i 2012, sier Sidsel Krakeli.

I flere år har det vært jobbet med barnehagen i Grorud flerbrukshall, gårdsbarnehage på Nordtvet gård og ny barnehage på Rødtvet. Alle prosjektene har gått tregt.

- Vi håper at gårdsbarnehagen på Nordtvet står ferdig i 2013, sier Krakeli.

Fjerner støtten

Alle barn i bydelen som hadde lovfestet rett til plass i hovedopptaket har fått dette.

- Selv om vi overholder loven, er det fortsatt mange andre på venteliste, sier Krakeli.

I statsbudsjettet for 2012 går regjeringen inn for å fjerne kontantstøtten til toåringer. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) sier forslaget om å avvikle kontantstøtten for toåringer må ses i sammenheng med at det er innført rett til barnehageplass, og at barn som fyller ett år innen utgangen av august har rett til barnehageplass det året. Samt at resten har rett til barnehageplass før de fyller to år.

- Ved å fjerne kontantstøtten for toåringer, legger vi til rette for at flere kvinner kommer ut i arbeid og at flere barn med innvandrerbakgrunn får verdifull språkopplæring i barnehagen, sier Lysbakken.

Flere søkere?

Krakeli er spent på hvordan dette vil slå ut i Bydel Grorud.

- Vi prøver å utrede dette nå, men det er vanskelig å ha eksakte tall, sier hun.

Mest sannsynlig vil det føre til at søkingen til barnehagene øker.

Bydel Grorud har et mål om at 87 prosent av alle ett til femåringer skal gå i barnehage. Selv om mange nå står på venteliste for barnehageplass, går kun 75 prosent av barna i barnehage. Det er en tilbakegang på over fire prosent fra i fjor.

- Vårt mål er å ligge høyere enn det, forsikrer Krakeli.

Ammerud er det området i bydelen med best kapasitet. På Kalbakken og Rødtvet er det flere søkere enn plasser.

- Der har vi hatt veldig lite ledig i hele år. Vi har ikke hatt mange plasser å tilby. Det er veldig utfordrende. Derfor er det også viktig for oss at planlagte prosjekter kommer på plass, sier Krakeli.

Utreder flere

Det var stor strid om ny barnehage på Rødtvet for et par år siden. Byantikvaren satte imidlertid foten ned, og fikk støtte i bystyret for at Rødtvet barnehage er verneverdig. Hvor lenge bydelen kan fortsette å drive barnehage der, er veldig usikkert.

- Rødtvet barnehage er i så dårlig forfatning at vi ikke kan være der mye lenger. Vi må bygge en erstatningsbarnehage og samtidig bygge for vekst. Vi trenger mange barnehageplasser, sier Krakeli.

Omsorgsbygg holder fortsatt på å utrede alternative tomter for denne.

Siste nytt i Nyheter

Groruddalens rolle<BR> i byutviklingen

Stor konferanse om Groruddals-satsing og boligbygging:

Groruddalens rolle
i byutviklingen

  • Boligbygging

På torsdag og fredag samles politikere og fagfolk til to konferanser om utviklingen i Groruddalen med vekt på Groruddals-satsingen og boligbygging. Målet er å markere dalens innflytelse fra 2007 og inn i fremtiden.

Glemmer ikke <BR>Alna ridesenter

Budsjettforhandling 2017:

Glemmer ikke
Alna ridesenter

  • Alna ridesenter

Frp velger å sette av én million kroner i sitt alternative budsjett til å nedbetale deler av Alna ridesenters lån og håper på bred politisk støtte. Budsjettet skal vedtas i dag.

Folkehelsebydelen

Folkehelsebydelen

  • politikk

Ved månedsskiftet la bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide frem budsjettforslaget for Bydel Grorud i 2017. Solid økonomisk styring de siste årene medfører ingen store overraskelser i budsjettet, der videreføring av satsingen på folkehelse er den store fellesnevneren.

 
Trenger din stemme

Skal sette ut ti benker:

Trenger din stemme

  • områdeløft

Programleder Ingvild Risnes for områdeløft Trosterud-Haugerud vil ha forslag til hvor ti benker i området kan plasseres. Områdeløftet har fått 400.000 kroner til strakstiltak.

Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

  • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens fredssenter og den norske ambassaden i Paris.

 
- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

 
Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!