Hard kamp om plassene

Hard kamp om plassene

 

75 prosent av ett til femåringer i Bydel Grorud går i barnehage. Likevel stod 123 barn på venteliste i september. Neste år kan det tallet bli enda høyere - når regjeringen fjerner kontantstøtten for toåringer.

Skrevet av:

Samtidig vil ingen nye barnehager stå klare til bruk i bydelen før i 2013.

- Per 15. september hadde vi 123 barn på søkerliste. Alle disse har søkt om plass før 31.12, bekrefter Sidsel Krakeli, som er avdelingsleder for barn og unge i Bydel Grorud.

Det er to år siden nye Ammerudlia barnehage åpnet, og i fjor høst åpnet nye Flaen barnehage. I tillegg ble to en-avdelingsbarnehager avviklet i fjor. I år er det også avviklet to private barnehager i bydelen.

Ingen nye i 2012

I Ammeruddumpa er midlertidig kapasitet fortsatt i bruk. Denne barnehagen har fått navnet Grorud barnehage, og barna som går her skal etter planen flyttes over til barnehagen i Grorud flerbrukshall. Altså vil ikke barnehagen i flerbrukshallen generere nye plasser på sikt. Når den står klar er dessuten usikkert, men det er flere år fram i tid.

- Vi står ikke på noe liste for å få nye barnehager i 2012, sier Sidsel Krakeli.

I flere år har det vært jobbet med barnehagen i Grorud flerbrukshall, gårdsbarnehage på Nordtvet gård og ny barnehage på Rødtvet. Alle prosjektene har gått tregt.

- Vi håper at gårdsbarnehagen på Nordtvet står ferdig i 2013, sier Krakeli.


Fjerner støtten

Alle barn i bydelen som hadde lovfestet rett til plass i hovedopptaket har fått dette.


- Selv om vi overholder loven, er det fortsatt mange andre på venteliste, sier Krakeli.

I statsbudsjettet for 2012 går regjeringen inn for å fjerne kontantstøtten til toåringer. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) sier forslaget om å avvikle kontantstøtten for toåringer må ses i sammenheng med at det er innført rett til barnehageplass, og at barn som fyller ett år innen utgangen av august har rett til barnehageplass det året. Samt at resten har rett til barnehageplass før de fyller to år.

- Ved å fjerne kontantstøtten for toåringer, legger vi til rette for at flere kvinner kommer ut i arbeid og at flere barn med innvandrerbakgrunn får verdifull språkopplæring i barnehagen, sier Lysbakken.

Flere søkere?

Krakeli er spent på hvordan dette vil slå ut i Bydel Grorud.

- Vi prøver å utrede dette nå, men det er vanskelig å ha eksakte tall, sier hun.

Mest sannsynlig vil det føre til at søkingen til barnehagene øker.

Bydel Grorud har et mål om at 87 prosent av alle ett til femåringer skal gå i barnehage. Selv om mange nå står på venteliste for barnehageplass, går kun 75 prosent av barna i barnehage. Det er en tilbakegang på over fire prosent fra i fjor.

- Vårt mål er å ligge høyere enn det, forsikrer Krakeli.

Ammerud er det området i bydelen med best kapasitet. På Kalbakken og Rødtvet er det flere søkere enn plasser.

- Der har vi hatt veldig lite ledig i hele år. Vi har ikke hatt mange plasser å tilby. Det er veldig utfordrende. Derfor er det også viktig for oss at planlagte prosjekter kommer på plass, sier Krakeli.

Utreder flere

Det var stor strid om ny barnehage på Rødtvet for et par år siden. Byantikvaren satte imidlertid foten ned, og fikk støtte i bystyret for at Rødtvet barnehage er verneverdig. Hvor lenge bydelen kan fortsette å drive barnehage der, er veldig usikkert.

- Rødtvet barnehage er i så dårlig forfatning at vi ikke kan være der mye lenger. Vi må bygge en erstatningsbarnehage og samtidig bygge for vekst. Vi trenger mange barnehageplasser, sier Krakeli.

Omsorgsbygg holder fortsatt på å utrede alternative tomter for denne.

Siste nytt i Nyheter

...vent med applausen

Ja til storbylegevakta på Aker

...vent med applausen

 • Aker sykehus

Styret i Oslo Universitetssykehus er helt enige med Oslo kommune; storbylegevakta skal etableres på Aker sykehus. Det skal oppføres som et nytt bygg innen 2021. Men skepsisen om prislapp og tidsaspekt har ennå ikke lagt seg.

– Det dummeste jeg har hørt

– Det dummeste jeg har hørt

 • politihøgskolen

Raymond Johansen (Ap) er mildt sagt opprørt etter Venstre-toppens argumenter om politihøgskolen. Han holder Venstre og Elvestuen som ansvarlig dersom skolen flyttes ut av Oslo.

Tar igjen opp kampen for politihøgskolen til Groruddalen

Kampen om politihøgskolen

 • politihøgskolen

Regjeringen skapte debatt da det kom fram at de ønsker å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo og politihøgskolen står høyt på lista. Ola Elvestuen (V) gjentar likevel ordene han selv brukte i valgkampen i 2011; få politihøgskolen til Groruddalen. Selv om utflyttings-lista er et kompromiss mello...

 
Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

 • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

 • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

 • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

 • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

 • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

 • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

 • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!