Hard kamp om plassene

Hard kamp om plassene

 

75 prosent av ett til femåringer i Bydel Grorud går i barnehage. Likevel stod 123 barn på venteliste i september. Neste år kan det tallet bli enda høyere - når regjeringen fjerner kontantstøtten for toåringer.

Samtidig vil ingen nye barnehager stå klare til bruk i bydelen før i 2013.

- Per 15. september hadde vi 123 barn på søkerliste. Alle disse har søkt om plass før 31.12, bekrefter Sidsel Krakeli, som er avdelingsleder for barn og unge i Bydel Grorud.

Det er to år siden nye Ammerudlia barnehage åpnet, og i fjor høst åpnet nye Flaen barnehage. I tillegg ble to en-avdelingsbarnehager avviklet i fjor. I år er det også avviklet to private barnehager i bydelen.

Ingen nye i 2012

I Ammeruddumpa er midlertidig kapasitet fortsatt i bruk. Denne barnehagen har fått navnet Grorud barnehage, og barna som går her skal etter planen flyttes over til barnehagen i Grorud flerbrukshall. Altså vil ikke barnehagen i flerbrukshallen generere nye plasser på sikt. Når den står klar er dessuten usikkert, men det er flere år fram i tid.

- Vi står ikke på noe liste for å få nye barnehager i 2012, sier Sidsel Krakeli.

I flere år har det vært jobbet med barnehagen i Grorud flerbrukshall, gårdsbarnehage på Nordtvet gård og ny barnehage på Rødtvet. Alle prosjektene har gått tregt.

- Vi håper at gårdsbarnehagen på Nordtvet står ferdig i 2013, sier Krakeli.

Fjerner støtten

Alle barn i bydelen som hadde lovfestet rett til plass i hovedopptaket har fått dette.

- Selv om vi overholder loven, er det fortsatt mange andre på venteliste, sier Krakeli.

I statsbudsjettet for 2012 går regjeringen inn for å fjerne kontantstøtten til toåringer. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) sier forslaget om å avvikle kontantstøtten for toåringer må ses i sammenheng med at det er innført rett til barnehageplass, og at barn som fyller ett år innen utgangen av august har rett til barnehageplass det året. Samt at resten har rett til barnehageplass før de fyller to år.

- Ved å fjerne kontantstøtten for toåringer, legger vi til rette for at flere kvinner kommer ut i arbeid og at flere barn med innvandrerbakgrunn får verdifull språkopplæring i barnehagen, sier Lysbakken.

Flere søkere?

Krakeli er spent på hvordan dette vil slå ut i Bydel Grorud.

- Vi prøver å utrede dette nå, men det er vanskelig å ha eksakte tall, sier hun.

Mest sannsynlig vil det føre til at søkingen til barnehagene øker.

Bydel Grorud har et mål om at 87 prosent av alle ett til femåringer skal gå i barnehage. Selv om mange nå står på venteliste for barnehageplass, går kun 75 prosent av barna i barnehage. Det er en tilbakegang på over fire prosent fra i fjor.

- Vårt mål er å ligge høyere enn det, forsikrer Krakeli.

Ammerud er det området i bydelen med best kapasitet. På Kalbakken og Rødtvet er det flere søkere enn plasser.

- Der har vi hatt veldig lite ledig i hele år. Vi har ikke hatt mange plasser å tilby. Det er veldig utfordrende. Derfor er det også viktig for oss at planlagte prosjekter kommer på plass, sier Krakeli.

Utreder flere

Det var stor strid om ny barnehage på Rødtvet for et par år siden. Byantikvaren satte imidlertid foten ned, og fikk støtte i bystyret for at Rødtvet barnehage er verneverdig. Hvor lenge bydelen kan fortsette å drive barnehage der, er veldig usikkert.

- Rødtvet barnehage er i så dårlig forfatning at vi ikke kan være der mye lenger. Vi må bygge en erstatningsbarnehage og samtidig bygge for vekst. Vi trenger mange barnehageplasser, sier Krakeli.

Omsorgsbygg holder fortsatt på å utrede alternative tomter for denne.

Siste nytt i Nyheter

3,4 kilometer for to hjul

3,4 kilometer for to hjul

 • Gang- og sykkelvei

Bymiljøetaten og byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet den 3,4 kilometer lange gang- og sykkelveien fra Trosterudkrysset til Ole Deviks vei. Arbeidet har pågått i to år - og byråden håper dette vil få flere ut på to hjul i Groruddalen.

For få praksisplasser

For få praksisplasser

- Høyre er bekymret

 • Ap

Yassine Arakia (H) og Saida Begum (H) er bekymret for tilgang til praksisplasser for elever med yrkesfaglig fordypning og mener skolebyrådens varslede yrkesfagsmelding vil komme for sent.

Google Maps

Togulykke på Bryn:

Én person omkom

 • politi

Politiet fikk tirsdag formiddag melding om at en mann ble påkjørt av toget i nærheten av Bryn stasjon. Han er nå bekreftet omkommet.

 
- Flerkultur er <BR>ikke noe nytt

«Kamzy» til Kuben på internasjonal dag:

- Flerkultur er
ikke noe nytt

 • Internasjonal dag

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) gikk rett til kilden da hun skulle snakke om internasjonal dag på Kuben yrkesarena i forrige uke.

Mener «de røde» <BR>skyter i blinde

Mener «de røde»
skyter i blinde

 • politikk

Flertallet i Grorud BU jobber mot å skape flere kommunale arbeidsplasser i bydelen. Det vil på sikt skvise ut private aktører. Frp mener det hele er tuftet på grunnløs kritikk av private.

Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

 
Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

 
«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!