Hele Norges matsjef besøkte Høybråten skole

Hele Norges matsjef besøkte Høybråten skole

 

Denne uka har sjetteklassinger i hele landet fått lære om smakssansen. Hele Norges matsjef, landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, fikk prøve mange spennende smaker sammen med Høybråten-elevene.

Tekst:

Publisert:

Statsråden fikk smake på søtt, salt, surt, bittert og umami da han åpnet årets matuke på Høybråten skole. Elevene er i full gang med prosjektet «Med smak på timeplanen».

- Dette er kjempespennende prosjekt som vil lære elevene mye om å smake og å kjenne smak. Det skal løfte elevenes kunnskap og matglede, sier Brekk.

Lager forskjellig mat

Elevene skal sette fokus på de ulike smakene ved å utføre syv tester. De skal lære mer om de syv grunnsmakene, der smaken «umami» nok er ukjent for de fleste.

- Denne smaken er vanlig i mange land. Den finnes i buljong, stekt kjøtt og soltørkede tomater. Umami betyr «det som smaker godt» på japansk, forteller faglærer Else Marie Bakk.

Det kan ofte være vanskelig å beskrive smak. Hvordan skal man forklare til noen som aldri har spist jordbær hva det smaker? Eller hva med følelsen av å spise en sitronskive?

- Det er viktig for elevene å kunne beskrive dette og at de lærer mer om mat. Da kan de fortelle om råvarer og få øynene opp for vår fantastiske smaksverden, sier statsråden.

Satser på mat

Høybråten skole ble valgt ut som lanseringssted fordi de satser stor på faget mat og helse.

- Det er det faget som skårer høyest hos elevene. De vant den nasjonale kokkekonkurransen «den store kokkekampen» i fjor. Jeg er stolt av at dette blir lansert på vår skole, sier rektor Jan Gunnar Braathen.

Minister Brekk er imponert over Høybråten-elevene.

- Det er fantastisk artig å komme til en skole som satser så mye på mat og smak. Det er avgjørende for hvordan matpolitikken utvikles at skolene er med på satsningen, sier han.

Egen smakskoffert

Med seg til skolen hadde matministeren en egen smakskoffert. Den er det flere som har blitt kjent med denne uka. Smaksteam med fagfolk fra opplysningskontorene i landbruket og en rekke andre foreninger har besøkt skoler i hele landet.

Høybråten er den eneste skolen i Groruddalen har hatt besøk av smaksteamet, men hele 250 skoler har deltatt i smakens uke.

 

Siste nytt i Nyheter

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

 
Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.