Hevet elev-nivået betraktelig

Hevet elev-nivået betraktelig


GREIT PÅ GRAN: Rektor Randi Sømo (t.h) og Saida Begum (H) i Oslo Bystyre er fornøyde med å ligge over landsgjennomsnittet på skolebidragsindikatoren. Gran skole fikk 3.6 på mellomtrinnet – mens landsgjennomsnittet er på 3.4. I tillegg har de skrumpet inn elevtallet på nivå 1 for nasjonale prøver.


Gran skole har gått fra å ha 74 prosent elever på nivå 1 i lesing i 2011 til 21 prosent i 2016. Det får Høyre-politiker Saida Begum til å juble.

Skrevet av:

Fraksjonsleder Saida Begum (H) i kultur- og utdanningskomiteen i bystyret er imponert over innsatsen til Gran skole de siste årene. Skolen har en 100 prosent elevmasse uten etnisk norsk bakgrunn og har klart å heve elev-kompetansen fra 2011 til nå.

– En god skole skal også bidra til sosial mobilitet. Den skal prøve å kompensere for den forskjelligheten som tar med hjemmefra. De har tett oppfølging av hver enkelt elev og bruker aktivt resultater fra kartleggingsprøvene til å følge opp den enkelte elev og tette igjen kunnskapshull fortløpende i skoleløpet. Gran skole viser at alle skoler kan være gode skoler uavhengig av elevsammensetning om man arbeider systematisk med å løfte alle elever, forteller Begum.

Ligger over landsgjennomsnittet

Rektor Randi Sømo er stolt av lærerstaben som har bidratt til de gode resultatene. Gran skole scorer også over landsgjennomsnittet (3.4) i en skolebidragsindikator laget av SSB i år, der de får 3.6 på mellomtrinnet (4.-7.trinn). Bakgrunnen for tallene er helt konkret en SSB-rapport, hvor det er beregnet hvor mye hver enkelt skole bidrar med av læring, justert for sentrale faktorer, som foreldres utdanningsnivå.

Vi er veldig fornøyd med å være rett over landsgjennomsnittet. Vi har jobbet systematisk og grundig med dette. I 2011 hadde vi 74 prosent elever på nivå 1 i lesing etter nasjonale prøver. De siste par årene har vi ligget på rundt 20 prosent. Lærerne har jobbet målbevisst med dette, forklarer hun.

– Hva tenkte du da du så at tallet var på 74 prosent?

– Da tenkte jeg hva gjør vi nå? Vi kan ikke ha det slik. Det er kritisk for elevene. Vi laget derfor systemer for hvordan man skal jobbe på skolen med begrepsopplæring, språkopplæring og sette ting i system. Grundig, systematisk jobbing med grunnleggende ferdigheter er viktig.

Laget en systematisk plan

Hun forteller at skolen streber etter å følge opp hver enkelt elev.

– Å ligge på nivå 1 i lesing betyr at man ikke forstår det man leser eller spørsmålene man får. Det betyr at man ikke klarer å svare på flervalgsspørsmål. Noen kan selvsagt være heldige, men vi har sett at andelen som ligger på det laveste nivået har gått ned, smiler rektoren.

– Hvordan fikk dere det til?

– Med mer felles struktur. Det handler om kompetanseutvikling hos lærerne i lese-og lærestrategier. Vi har laget en leseplan og har et tett samarbeid med Utdanningsetaten. Det skal være en systematikk i ord og begreper som det jobbes med, forklarer Sømo.

Les hele saken i vår eAvis eller papirutgave. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Ruter gjør om rutene

Ruter gjør om rutene

 • ruter

Fra og med søndag 2. april kjører T-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

Vil ha 76-bussen tilbake

Vil ha 76-bussen tilbake

Etter at bussen sluttet å kjøre innom Prost Hallings vei og Regnbueveien ved Bryn skole, har beboerne på Teisen og Fjellhus prøvd å få til en dialog med Ruter. Først nå får de svar.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

 
Kontraktene er signert

«Nye» Tveten gård

Kontraktene signert

 • historie

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!