Hevet elev-nivået betraktelig

Hevet elev-nivået betraktelig


GREIT PÅ GRAN: Rektor Randi Sømo (t.h) og Saida Begum (H) i Oslo Bystyre er fornøyde med å ligge over landsgjennomsnittet på skolebidragsindikatoren. Gran skole fikk 3.6 på mellomtrinnet – mens landsgjennomsnittet er på 3.4. I tillegg har de skrumpet inn elevtallet på nivå 1 for nasjonale prøver.


Gran skole har gått fra å ha 74 prosent elever på nivå 1 i lesing i 2011 til 21 prosent i 2016. Det får Høyre-politiker Saida Begum til å juble.

Skrevet av:

Fraksjonsleder Saida Begum (H) i kultur- og utdanningskomiteen i bystyret er imponert over innsatsen til Gran skole de siste årene. Skolen har en 100 prosent elevmasse uten etnisk norsk bakgrunn og har klart å heve elev-kompetansen fra 2011 til nå.

– En god skole skal også bidra til sosial mobilitet. Den skal prøve å kompensere for den forskjelligheten som tar med hjemmefra. De har tett oppfølging av hver enkelt elev og bruker aktivt resultater fra kartleggingsprøvene til å følge opp den enkelte elev og tette igjen kunnskapshull fortløpende i skoleløpet. Gran skole viser at alle skoler kan være gode skoler uavhengig av elevsammensetning om man arbeider systematisk med å løfte alle elever, forteller Begum.

Ligger over landsgjennomsnittet

Rektor Randi Sømo er stolt av lærerstaben som har bidratt til de gode resultatene. Gran skole scorer også over landsgjennomsnittet (3.4) i en skolebidragsindikator laget av SSB i år, der de får 3.6 på mellomtrinnet (4.-7.trinn). Bakgrunnen for tallene er helt konkret en SSB-rapport, hvor det er beregnet hvor mye hver enkelt skole bidrar med av læring, justert for sentrale faktorer, som foreldres utdanningsnivå.

Vi er veldig fornøyd med å være rett over landsgjennomsnittet. Vi har jobbet systematisk og grundig med dette. I 2011 hadde vi 74 prosent elever på nivå 1 i lesing etter nasjonale prøver. De siste par årene har vi ligget på rundt 20 prosent. Lærerne har jobbet målbevisst med dette, forklarer hun.

– Hva tenkte du da du så at tallet var på 74 prosent?

– Da tenkte jeg hva gjør vi nå? Vi kan ikke ha det slik. Det er kritisk for elevene. Vi laget derfor systemer for hvordan man skal jobbe på skolen med begrepsopplæring, språkopplæring og sette ting i system. Grundig, systematisk jobbing med grunnleggende ferdigheter er viktig.

Laget en systematisk plan

Hun forteller at skolen streber etter å følge opp hver enkelt elev.

– Å ligge på nivå 1 i lesing betyr at man ikke forstår det man leser eller spørsmålene man får. Det betyr at man ikke klarer å svare på flervalgsspørsmål. Noen kan selvsagt være heldige, men vi har sett at andelen som ligger på det laveste nivået har gått ned, smiler rektoren.

– Hvordan fikk dere det til?

– Med mer felles struktur. Det handler om kompetanseutvikling hos lærerne i lese-og lærestrategier. Vi har laget en leseplan og har et tett samarbeid med Utdanningsetaten. Det skal være en systematikk i ord og begreper som det jobbes med, forklarer Sømo.

Les hele saken i vår eAvis eller papirutgave. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

  • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

  • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

  • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

  • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

  • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

  • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

 
Fortsatt byens beste pølser?

Fortsatt byens beste pølser?

I den iøyenfallende kiosken med den digre pølsa på taket på Alnabru påstås det med store bokstaver at man kan få servert byens beste. Akers Avis Groruddalen tok turen innom for å sjekke at innehaver Lennart Mankowitz ikke har tatt munnen full.

Grønn politikk i stort og lite

Grønn politikk i stort og lite

Årsmøtet i Miljøpartiet De Grønnes (MDG) lokallag på Grorud adresserte både de store nasjonale og globale utfordringene den klimaødeleggende økonomien bidrar til. Samt lokale saker, i spedd kulturelle innslag.

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

  • Eierseksjonsloven

Vestli Vel vil ha folk med på Stortinget tirsdag i neste uke. Da skal nemlig eierseksjonsloven opp til høring.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!