Hørte på Rahuls verdighetshistorie

Hørte på Rahuls verdighetshistorie

 

I anledning Dignity day fikk general­sekre­tær Marte Gerhardsen i CARE Norge høre ungdommene på Stovner videregående skoles verdighetshistorier - også elevrådsleder Rahul Chhuras.

Da Dignity day ble markert på alle skolene i Oslo kommune, var fokuset på verdighet og respekt knyttet til skolens verdigrunnlag. På Stovner videregående skole stilte generalsekretær i CARE Norge, Marte Gerhardsen, for å fortelle sine syn på verdighet og å lytte til ungdommenes verdighetshistorier.

Skolens elevrådsleder, Rahul Chhura, fortale sin historie om hvordan en kamerat av ham innså det var bedre å beholde selvrespekten fremfor å lyve til andre.

- Jobben hans gikk ut på markedsundersøkelser for et firma, og da han spurte sjefen sin om hvordan han skulle få folk til å stille opp, ble han bedt om å si at de kunne vinne flotte premier. Det var selvsagt en løgn, forklarer Chhura.

Menneskeverd

Marte Gerhardsen mener det er viktig at mennesker støtter andre og gir andre verdighet.

- Mange mennesker opplever at verdigheten deres blir krenket. Men alle mennesker har menneskeverd. Alle kan være med på å gjøre en forskjell. Alle kan bestemme hvordan man skal være i sin hverdag.

Rektor Arvid Helleland på Stovner videregående skole er enig med Gerhardsen.

- Å opptre som et verdig menneske handler om at vi oppfører oss mot andre mennesker slik vi vil at andre mennesker skal oppføre seg mot oss, mener han.

Han utfordret elevene til å stille seg et spørsmål hver gang de står opp om morgenen:

- Hva kan jeg gjøre for andre i dag?

Gode historier

Samtaler om hva verdighet og respekt betyr for den enkelte ble tatt opp i klasserommene sammen med veilerede.

Marte Gerhardsen var en av veilederne sammen med Elisabeth Grøtteland (Røde Kors), Karin Ø. Braathen (MOT), Tove S. Christiansen (Stovner bydel), Siw Denne (Stovner bydel), Amina Winningah (Røde Kors), Jørn Viumdal (Biooffice) og Shamsa Maqbul.

- Jeg fikk høre veldig mange historier av elevene. Først var det litt vanskelig for klassene å finne fram til en historie med sine opplevelser og deres tanker om hva verdighet er. Men de aller fleste fant ut at dette er et viktig begrep i deres hverdag, og at det er viktig å inkludere noen som er utenfor, ta hensyn og å vise respekt, forteller Marte Gerhardsen.

Nostalgisk følelse

Gerhardsen er født og oppvokst på Stovner, og i det hun returnerte til hjemstedet forteller hun at nostalgiske følelser dukket opp.

- Jeg er jo fra Stovner selv og da er det ekstra moro å komme tilbake dit. Det var veldig gøy å møte en så flott gjeng som ungdommene på Stovner videregående skole.

Hun synes Dignity day-opplegget er en ny måte å snakke om et viktig tema på, og synes det er fint at alle skoler og skoleklasser i Oslo er med på å gjennomføre verdighetsdagen.

- Datteren min har også vært med på dette i dag, og hun går bare i fjerdeklasse. Det er ikke så ofte klassene setter seg ned for å snakke om et tema som verdighet, så det er bra og viktig å ha en dag som denne.

Siste nytt i Nyheter

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

 
Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.