Hørte på Rahuls verdighetshistorie

Hørte på Rahuls verdighetshistorie

 

I anledning Dignity day fikk general­sekre­tær Marte Gerhardsen i CARE Norge høre ungdommene på Stovner videregående skoles verdighetshistorier - også elevrådsleder Rahul Chhuras.

Skrevet av:

Da Dignity day ble markert på alle skolene i Oslo kommune, var fokuset på verdighet og respekt knyttet til skolens verdigrunnlag. På Stovner videregående skole stilte generalsekretær i CARE Norge, Marte Gerhardsen, for å fortelle sine syn på verdighet og å lytte til ungdommenes verdighetshistorier.

Skolens elevrådsleder, Rahul Chhura, fortale sin historie om hvordan en kamerat av ham innså det var bedre å beholde selvrespekten fremfor å lyve til andre.

- Jobben hans gikk ut på markedsundersøkelser for et firma, og da han spurte sjefen sin om hvordan han skulle få folk til å stille opp, ble han bedt om å si at de kunne vinne flotte premier. Det var selvsagt en løgn, forklarer Chhura.

Menneskeverd

Marte Gerhardsen mener det er viktig at mennesker støtter andre og gir andre verdighet.

- Mange mennesker opplever at verdigheten deres blir krenket. Men alle mennesker har menneskeverd. Alle kan være med på å gjøre en forskjell. Alle kan bestemme hvordan man skal være i sin hverdag.

Rektor Arvid Helleland på Stovner videregående skole er enig med Gerhardsen.

- Å opptre som et verdig menneske handler om at vi oppfører oss mot andre mennesker slik vi vil at andre mennesker skal oppføre seg mot oss, mener han.

Han utfordret elevene til å stille seg et spørsmål hver gang de står opp om morgenen:

- Hva kan jeg gjøre for andre i dag?

Gode historier

Samtaler om hva verdighet og respekt betyr for den enkelte ble tatt opp i klasserommene sammen med veilerede.

Marte Gerhardsen var en av veilederne sammen med Elisabeth Grøtteland (Røde Kors), Karin Ø. Braathen (MOT), Tove S. Christiansen (Stovner bydel), Siw Denne (Stovner bydel), Amina Winningah (Røde Kors), Jørn Viumdal (Biooffice) og Shamsa Maqbul.

- Jeg fikk høre veldig mange historier av elevene. Først var det litt vanskelig for klassene å finne fram til en historie med sine opplevelser og deres tanker om hva verdighet er. Men de aller fleste fant ut at dette er et viktig begrep i deres hverdag, og at det er viktig å inkludere noen som er utenfor, ta hensyn og å vise respekt, forteller Marte Gerhardsen.

Nostalgisk følelse

Gerhardsen er født og oppvokst på Stovner, og i det hun returnerte til hjemstedet forteller hun at nostalgiske følelser dukket opp.

- Jeg er jo fra Stovner selv og da er det ekstra moro å komme tilbake dit. Det var veldig gøy å møte en så flott gjeng som ungdommene på Stovner videregående skole.

Hun synes Dignity day-opplegget er en ny måte å snakke om et viktig tema på, og synes det er fint at alle skoler og skoleklasser i Oslo er med på å gjennomføre verdighetsdagen.

- Datteren min har også vært med på dette i dag, og hun går bare i fjerdeklasse. Det er ikke så ofte klassene setter seg ned for å snakke om et tema som verdighet, så det er bra og viktig å ha en dag som denne.

Siste nytt i Nyheter

...vent med applausen

Ja til storbylegevakta på Aker

...vent med applausen

 • Aker sykehus

Styret i Oslo Universitetssykehus er helt enige med Oslo kommune; storbylegevakta skal etableres på Aker sykehus. Det skal oppføres som et nytt bygg innen 2021. Men skepsisen om prislapp og tidsaspekt har ennå ikke lagt seg.

– Det dummeste jeg har hørt

– Det dummeste jeg har hørt

 • politihøgskolen

Raymond Johansen (Ap) er mildt sagt opprørt etter Venstre-toppens argumenter om politihøgskolen. Han holder Venstre og Elvestuen som ansvarlig dersom skolen flyttes ut av Oslo.

Tar igjen opp kampen for politihøgskolen til Groruddalen

Kampen om politihøgskolen

 • politihøgskolen

Regjeringen skapte debatt da det kom fram at de ønsker å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo og politihøgskolen står høyt på lista. Ola Elvestuen (V) gjentar likevel ordene han selv brukte i valgkampen i 2011; få politihøgskolen til Groruddalen. Selv om utflyttings-lista er et kompromiss mello...

 
Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

 • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

 • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

 • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

 • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

 • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

 • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

 • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!