Hørte på Rahuls verdighetshistorie

Hørte på Rahuls verdighetshistorie

 

I anledning Dignity day fikk general­sekre­tær Marte Gerhardsen i CARE Norge høre ungdommene på Stovner videregående skoles verdighetshistorier - også elevrådsleder Rahul Chhuras.

Da Dignity day ble markert på alle skolene i Oslo kommune, var fokuset på verdighet og respekt knyttet til skolens verdigrunnlag. På Stovner videregående skole stilte generalsekretær i CARE Norge, Marte Gerhardsen, for å fortelle sine syn på verdighet og å lytte til ungdommenes verdighetshistorier.

Skolens elevrådsleder, Rahul Chhura, fortale sin historie om hvordan en kamerat av ham innså det var bedre å beholde selvrespekten fremfor å lyve til andre.

- Jobben hans gikk ut på markedsundersøkelser for et firma, og da han spurte sjefen sin om hvordan han skulle få folk til å stille opp, ble han bedt om å si at de kunne vinne flotte premier. Det var selvsagt en løgn, forklarer Chhura.

Menneskeverd

Marte Gerhardsen mener det er viktig at mennesker støtter andre og gir andre verdighet.

- Mange mennesker opplever at verdigheten deres blir krenket. Men alle mennesker har menneskeverd. Alle kan være med på å gjøre en forskjell. Alle kan bestemme hvordan man skal være i sin hverdag.

Rektor Arvid Helleland på Stovner videregående skole er enig med Gerhardsen.

- Å opptre som et verdig menneske handler om at vi oppfører oss mot andre mennesker slik vi vil at andre mennesker skal oppføre seg mot oss, mener han.

Han utfordret elevene til å stille seg et spørsmål hver gang de står opp om morgenen:

- Hva kan jeg gjøre for andre i dag?

Gode historier

Samtaler om hva verdighet og respekt betyr for den enkelte ble tatt opp i klasserommene sammen med veilerede.

Marte Gerhardsen var en av veilederne sammen med Elisabeth Grøtteland (Røde Kors), Karin Ø. Braathen (MOT), Tove S. Christiansen (Stovner bydel), Siw Denne (Stovner bydel), Amina Winningah (Røde Kors), Jørn Viumdal (Biooffice) og Shamsa Maqbul.

- Jeg fikk høre veldig mange historier av elevene. Først var det litt vanskelig for klassene å finne fram til en historie med sine opplevelser og deres tanker om hva verdighet er. Men de aller fleste fant ut at dette er et viktig begrep i deres hverdag, og at det er viktig å inkludere noen som er utenfor, ta hensyn og å vise respekt, forteller Marte Gerhardsen.

Nostalgisk følelse

Gerhardsen er født og oppvokst på Stovner, og i det hun returnerte til hjemstedet forteller hun at nostalgiske følelser dukket opp.

- Jeg er jo fra Stovner selv og da er det ekstra moro å komme tilbake dit. Det var veldig gøy å møte en så flott gjeng som ungdommene på Stovner videregående skole.

Hun synes Dignity day-opplegget er en ny måte å snakke om et viktig tema på, og synes det er fint at alle skoler og skoleklasser i Oslo er med på å gjennomføre verdighetsdagen.

- Datteren min har også vært med på dette i dag, og hun går bare i fjerdeklasse. Det er ikke så ofte klassene setter seg ned for å snakke om et tema som verdighet, så det er bra og viktig å ha en dag som denne.

Siste nytt i Nyheter

3,4 kilometer for to hjul

3,4 kilometer for to hjul

 • Gang- og sykkelvei

Bymiljøetaten og byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet den 3,4 kilometer lange gang- og sykkelveien fra Trosterudkrysset til Ole Deviks vei. Arbeidet har pågått i to år - og byråden håper dette vil få flere ut på to hjul i Groruddalen.

For få praksisplasser

For få praksisplasser

- Høyre er bekymret

 • Ap

Yassine Arakia (H) og Saida Begum (H) er bekymret for tilgang til praksisplasser for elever med yrkesfaglig fordypning og mener skolebyrådens varslede yrkesfagsmelding vil komme for sent.

Google Maps

Togulykke på Bryn:

Én person omkom

 • politi

Politiet fikk tirsdag formiddag melding om at en mann ble påkjørt av toget i nærheten av Bryn stasjon. Han er nå bekreftet omkommet.

 
- Flerkultur er <BR>ikke noe nytt

«Kamzy» til Kuben på internasjonal dag:

- Flerkultur er
ikke noe nytt

 • Internasjonal dag

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) gikk rett til kilden da hun skulle snakke om internasjonal dag på Kuben yrkesarena i forrige uke.

Mener «de røde» <BR>skyter i blinde

Mener «de røde»
skyter i blinde

 • politikk

Flertallet i Grorud BU jobber mot å skape flere kommunale arbeidsplasser i bydelen. Det vil på sikt skvise ut private aktører. Frp mener det hele er tuftet på grunnløs kritikk av private.

Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

 
Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

 
«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!