Hørte på Rahuls verdighetshistorie

Hørte på Rahuls verdighetshistorie

 

I anledning Dignity day fikk general­sekre­tær Marte Gerhardsen i CARE Norge høre ungdommene på Stovner videregående skoles verdighetshistorier - også elevrådsleder Rahul Chhuras.

Skrevet av:

Da Dignity day ble markert på alle skolene i Oslo kommune, var fokuset på verdighet og respekt knyttet til skolens verdigrunnlag. På Stovner videregående skole stilte generalsekretær i CARE Norge, Marte Gerhardsen, for å fortelle sine syn på verdighet og å lytte til ungdommenes verdighetshistorier.

Skolens elevrådsleder, Rahul Chhura, fortale sin historie om hvordan en kamerat av ham innså det var bedre å beholde selvrespekten fremfor å lyve til andre.

- Jobben hans gikk ut på markedsundersøkelser for et firma, og da han spurte sjefen sin om hvordan han skulle få folk til å stille opp, ble han bedt om å si at de kunne vinne flotte premier. Det var selvsagt en løgn, forklarer Chhura.

Menneskeverd

Marte Gerhardsen mener det er viktig at mennesker støtter andre og gir andre verdighet.

- Mange mennesker opplever at verdigheten deres blir krenket. Men alle mennesker har menneskeverd. Alle kan være med på å gjøre en forskjell. Alle kan bestemme hvordan man skal være i sin hverdag.

Rektor Arvid Helleland på Stovner videregående skole er enig med Gerhardsen.

- Å opptre som et verdig menneske handler om at vi oppfører oss mot andre mennesker slik vi vil at andre mennesker skal oppføre seg mot oss, mener han.

Han utfordret elevene til å stille seg et spørsmål hver gang de står opp om morgenen:

- Hva kan jeg gjøre for andre i dag?

Gode historier

Samtaler om hva verdighet og respekt betyr for den enkelte ble tatt opp i klasserommene sammen med veilerede.

Marte Gerhardsen var en av veilederne sammen med Elisabeth Grøtteland (Røde Kors), Karin Ø. Braathen (MOT), Tove S. Christiansen (Stovner bydel), Siw Denne (Stovner bydel), Amina Winningah (Røde Kors), Jørn Viumdal (Biooffice) og Shamsa Maqbul.

- Jeg fikk høre veldig mange historier av elevene. Først var det litt vanskelig for klassene å finne fram til en historie med sine opplevelser og deres tanker om hva verdighet er. Men de aller fleste fant ut at dette er et viktig begrep i deres hverdag, og at det er viktig å inkludere noen som er utenfor, ta hensyn og å vise respekt, forteller Marte Gerhardsen.

Nostalgisk følelse

Gerhardsen er født og oppvokst på Stovner, og i det hun returnerte til hjemstedet forteller hun at nostalgiske følelser dukket opp.

- Jeg er jo fra Stovner selv og da er det ekstra moro å komme tilbake dit. Det var veldig gøy å møte en så flott gjeng som ungdommene på Stovner videregående skole.

Hun synes Dignity day-opplegget er en ny måte å snakke om et viktig tema på, og synes det er fint at alle skoler og skoleklasser i Oslo er med på å gjennomføre verdighetsdagen.

- Datteren min har også vært med på dette i dag, og hun går bare i fjerdeklasse. Det er ikke så ofte klassene setter seg ned for å snakke om et tema som verdighet, så det er bra og viktig å ha en dag som denne.

Siste nytt i Nyheter

Groruddalens rolle<BR> i byutviklingen

Stor konferanse om Groruddals-satsing og boligbygging:

Groruddalens rolle
i byutviklingen

  • Boligbygging

På torsdag og fredag samles politikere og fagfolk til to konferanser om utviklingen i Groruddalen med vekt på Groruddals-satsingen og boligbygging. Målet er å markere dalens innflytelse fra 2007 og inn i fremtiden.

Glemmer ikke <BR>Alna ridesenter

Budsjettforhandling 2017:

Glemmer ikke
Alna ridesenter

  • Alna ridesenter

Frp velger å sette av én million kroner i sitt alternative budsjett til å nedbetale deler av Alna ridesenters lån og håper på bred politisk støtte. Budsjettet skal vedtas i dag.

Folkehelsebydelen

Folkehelsebydelen

  • politikk

Ved månedsskiftet la bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide frem budsjettforslaget for Bydel Grorud i 2017. Solid økonomisk styring de siste årene medfører ingen store overraskelser i budsjettet, der videreføring av satsingen på folkehelse er den store fellesnevneren.

 
Trenger din stemme

Skal sette ut ti benker:

Trenger din stemme

  • områdeløft

Programleder Ingvild Risnes for områdeløft Trosterud-Haugerud vil ha forslag til hvor ti benker i området kan plasseres. Områdeløftet har fått 400.000 kroner til strakstiltak.

Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

  • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens fredssenter og den norske ambassaden i Paris.

 
- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

 
Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!