ANNONSE

Hurtigspor ut i arbeidslivet:

IKEA hjelper Asma (25) med fremtiden

IKEA hjelper Asma (25) med fremtiden

FØRSTE DAG PÅ JOBB: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og ordfører Marianne Borgen (SV) møtte Asma (25) på hennes første arbeidsdag hos IKEA Furuset. Hun er en av de 14 nyankomne som er med i pilotprosjektet «Hurtigspor IKEA» som skal hjelpe til med intensiv arbeidstrening og undervisning som en del av den nye Groruddals-satsingen.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og ordfører Marianne Borgen fikk møte Asma (25) som har vært åtte måneder i Norge. Hun har akkurat hatt sin første arbeidsdag på IKEA Furuset som en del av det første pilotprosjektet i den nye Groruddals-satsingen.

Tekst:

Publisert:

Som en del av den nye Groruddals-satsingen er sysselsetting et stort tema. Et av prosjektene er «Hurtigspor på IKEA». Det er et samarbeid mellom NAV Alna, Oslo voksenopplæring Helsfyr og IKEA. Hauglie og Borgen fikk møte Asma i «billigkroken» der hun hjelper kunder - på flytende norsk.

- Jeg synes det er veldig bra å jobbe her. Det er utfordrende på en positiv måte, smiler Asma.

- Jeg har mye å lære, og jeg må snakke med kunder. Noen ganger forstår jeg språket, men ikke alltid. Jeg tror jeg kommer til å lære mer etter hvert.

14 nyankomne deltar i prosjektet. Målet er å få dem raskere ut i jobb.

Intensiv opplæring

Prosjektet er også det første startskuddet for slike pilotprosjekter i den nye Groruddals-satsingen fra 2017-2026. Regjeringen vil ha flere ut i jobb, det samme vil Oslo kommune og NAV. Derfor får de 14 nyankomne også språkopplæring flere ganger i uka.

Dette høres akkurat ut som det vi ville ha da vi inngikk en samarbeidsavtale med partnere i arbeidslivet i fjor, forklarer arbeidsminister Anniken Hauglie.

- Det ble aktualisert da vi fikk en flyktningsstrøm. Mange har kompetanse fra hjemlandet som kan brukes i arbeidslivet, men trenger norskopplæring. Derfor har vi det som kalles hurtigspor. De har funnet kandidater som er etterspurt av IKEA og matchet dem med oppgaver som gjøres her. Jeg må si jeg synes de har lært mye norsk på kort tid.

Tar med egen bakgrunn

Arbeidsministeren mener det er viktig at de får brukt sin egen kompetanse.

- Det er mye som ikke blir brukt, og kompetanse er ferskvare. Det gjelder å finne et system som kan passe for alle. Det øker også sannsynligheten av å være i jobb lenger, sier hun.

Å få med næringslivet har vært alfa omega.

- Det er helt avgjørende med et godt samarbeid, sier Hauglie.

Ordføreren legger vekt på at prosjektet er startskuddet for den nye Groruddals-satsingen.

- De har funnet 14 som bor i Alna bydel. Det er flott at IKEA vil være med på dette, og jeg tror på dette pilotprosjektet. Den nye Groruddals-satsingen har flere av disse elementene ved seg, som å lære norsk på kortere tid. Det er viktig at stat, kommune og næringsliv jobber sammen, mener Borgen.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

ANNONSE
På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

 
– Flerbrukshus for alle

Ventetiden er nesten over! Nå er man bare ett lite bystyrevedtak unna finansiering og midler til Grorud flerbrukshus. Med trykk på «flerbruk».

Punger ut med 6 millioner

Oslo bystyre foreslår å slette gjelda til Alna ridesenter med 6 millioner kroner. Det betyr at daglig leder Lene Kragh endelig kan puste ut og fokusere på å faktisk drive et ridesenter.

Ellingsrudhjemmet <BR>først ut i Oslo

Sykehjemmet på Ellingsrud er nå digitalisert. Alle avdelingene har fått nettbrett slik at personalet har bedre tilgang til informasjon via elektronisk journalsystem og kan være mer tilgjengelige i beboermiljøet.

 
ANNONSE