Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven


MÅTTE FORBY: Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det måtte forbys dieselkjøretøy i Oslo i disse dager for ikke å bryte lov og sanksjoner. Her på Alnabru ligger en målestasjon som tirsdag ettermiddag viste høy luftforurensing.


Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

Skrevet av:

Tirsdag morgen innførte Oslo kommune dieselforbud på kommunale veier. På Alnabru er det en luftmålestasjon som måler luftkvaliteten i området. Fordi Alnabru er et sted med mye trafikk og tungtransport er ofte luftkvaliteten her dårligere. Dieselforbudet har fått politikere, privatpersoner og organisasjoner til å reagere. Lützenkirchen forteller at det var et akutt forbud som var nødvendig for ikke å bryte loven.

Oslo følger en beredskapsplan og den sier at dersom det er varslet høye konsentrasjoner av luftforurensing, og eksosforurensing No2 over 200 mikrogram i større områder i flere dager skal man iverksette et slikt forbud, forteller overingeniøren.

Kan forlenge forbudet

helga og begynnelsen av uka så Bymiljøetaten det nødvendig å varsle et slikt akutt tiltak.

– Endrede værforhold kan påvirke beslutningen, sier hun.

Bymiljøetaten følger utviklingen nøye. Forbudet kan gjelde lenger dersom det blir kaldere.

– Det tiltaket vi har muligheten til å innføre for å redusere utslippene er et forbud. Dieselkjøretøy står for cirka 90 prosent NOx-utslipp (nitrogenoksider), derfor rammer dette dieselkjøretøy, forklarer hun.

– Det er cirka jevnt fordelt 30 prosent tungtransport, 30 prosent varebil, og 30 prosent privatbiler. Mange vil være unntatt forbudet, men det er et målrettet tiltak mot utslippene.

Lützenkirchen forteller at i følge beregninger kan man forvente en reduksjon på cirka en fjerdedel etter dieselforbudet.

– Det blir spennende å se. Jeg tror det vil hjelpe.

Viktigst er langsiktig tiltak

I Groruddalen skrives det ofte om høy luftforurensing, mye på grunn av de store trafikkårene som går igjennom dalen; Østre Aker vei, E6 og Trondheimsveien. Riktig nok er ikke disse veiene kommunale, men det finnes mange lokale, kommunale veier som rammes av dieselforbudet.

– Det er mye tungtrafikk i Groruddalen. Hvilke tiltak fremover kan redusere utslipp uten forbud?

– Det er viktig å understreke at dieselforbudet er et strakstiltak på dager det er aller verst. Det er ikke ønskelig med et slikt forbud, men slik det er nå overskrides grenseverdien som er lovfestet. Det viktigste er derimot de langsiktige tiltakene, spesielt her i Groruddalen og på Alnabru, påpeker hun.

– Det er at man jobber mot å forsere innføring av Euro VI som teknologistandard for lastebiler gjennom.

Bymiljøetaten følger nøye med. Etter klokka 18 i kveld skal Bymiljøetaten ta en ny vurdering om forbudet skal opprettholdes eller avbrytes.

Les hele saken i vår eAvis og papiravis i morgen, onsdag. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!