Jakter på stemmer gjennom sommeren

Jakter på stemmer gjennom sommeren

 

Arbeiderpartiet er allerede i full gang med å mibilisere velgere til høstens valg gjennom både husbesøk og strandaksjoner. Ifølge valgforsker Frank Aarebrot er det fornuftig, for å få opp valgdeltakelsen.

Skrevet av:

 Arbeiderpartiet har allerede hatt en håndfull aksjoner for å møte velgerne på Romsås. To måneder før valget. Dette var ett av stedene med lavest valgdeltakelse i Groruddalen - og Oslo - for fire år siden. Kun 47 prosent av velgerne der valgte å stemme den gang. 

- Vi må få opp valgdeltakelsen her på Romsås, sier Mobashar Banaras, som er en av partiets kandidater til bydelsutvalget. 

Ved siste kommunevalg var valgdeltakelsen under 50 prosent ved Veitvet skole, Tiurleiken skole, Stig skole, Lindeberg skole og Gran skole. Flere andre valgkretser var heller ikke langt unna å bikke under 50 prosent.

 

Folkeopplysning

Til Akers Avis Groruddalen forteller både Oslo Arbeiderparti og Oslo Høyre, byens to største partier, at det blir viktig å møte velgerne ansikt til ansikt i valgkampen. Arbeiderpartiet har allerede startet og møter velgerne i sommer-Oslo gjennom sin sommerkampanje. 

- Valgkamp dreier seg om å komme i kontakt med velgerne. Vi har en egen sommerkampanje hvor vi er mye til stede i våre kjerneområder. I tillegg gjennomfører vi husbesøk i kolonihagene, og vi skal ha strandaksjoner både ved badevann og på øyene, sier Anders Røberg-Larsen, som er både bystyrekandidat og valgkampsekretær i Oslo Ap.

Han beskriver Oslo Aps valgkamp som en folkeopplysningskampanje. Før valget er målet å ringe på 150.000 dører. De skal bruke mye tid i sine kjerneområder hvor de tradisjonelt får høy oppslutning, men hvor valgdeltakelsen er lav.

- Vi har våre kjernevelgere der valgdeltakelsen er lavest. Vi forteller velgerne vi møter at det er valg til høsten og hvordan de skal stemme. Vi ønsker tilsvarende valgdeltakelse her som i resten av byen.

 

Mye husbesøk

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er fornuftig av Oslo Ap og prioritere nettopp områdene med lav valgdeltakelse. disse områdene. 

- Det er veldig fornuftig å prioritere de stedene med lav valgdeltakelse.

Videre påpeker han at Groruddalen tradisjonelt sett har vært en Ap-bastion, men at de har mistet velgere til Frp, som de nå kan få tilbake siden Frp er i tilbakegang. 

Sjefssekretær Geir Staib i Oslo Høyre forteller at også de vil satse på velgerne i Groruddalen i mye større grad fram mot høstens valg.

-  Vi skal banke på dører og vi skal være synlige. Vi ønsker å komme i kontakt med velgerne, og tror dette blir en positiv og hyggelig valgkamp, sier Staib. 

- Hvilke velgergrupper blir viktige for dere å nå?

-  Alle. Vi kommer til å satse sterkere i Groruddalen enn det vi har gjort før. Det bor mange Høyre-velgere der. Vi vet at folk har vært litt innom forskjellige partier ved de siste valgene, og har stor tro på at mange i Groruddalen kunne tenke seg å stemme høyre i år, sier han. 

Staib forteller også at de i løpet av valgkampen skal besøke både institusjoner og bedrifter.

 

- Helt riktig

Valgforsker Aarebrot mener det er riktig å starte valgkampen tidlig. 

- En måte å øke valgdeltakelsen på er å starte allerede nå i sommer, og ikke vente på den korte, intensive valgkampen, sier Aarebrot. 

Valgforskeren mener den synkende valgdeltakelsen, spesielt i Groruddalen, må ses i sammenheng med blant annet befolkningssammensetningen. 

- Grunnen til at folk ikke stemmer kan være så mangt, men det er en del som ikke forstår norsk politikk godt nok til at de vil stemme. Du må huske at om du er født i Norge har du allerede 18-årserfaring når du kan stemme. Mange innvandrere har kortere erfaring enn det, påpeker han.

Valgforskeren sier videre at han mener partiene gjør mye riktig for å få opp valgdeltakelsen. 

 

Positive folk

Tilbake på Romsås vandrer politikere i Ap-røde t-skjorter rundt i både Svarttjern-parken og på Romsås senter.

- Folk er veldig positive og overrasket over at vi er så tidlig ute, sier Røberg-Larsen. 

- Får vi opp valgdeltakelsen her, så vinner vi valget i Oslo, sier Banaras og Røberg-Larsen optimistisk. 

Om ikke noen andre partier får stemmene da...

- Hvorfor har dere så stor tro på denne måten å møte velgerne på?

- Vi har gjennomført undersøkelser som viser at folk er positive til at vi møter dem og kommer på besøk hos dem, og flere uttaler at det har betydning for deres valg, sier Røberg-Larsen.

 

 

Valgdeltakelsen

Her er en oversikt over valgdeltakelsen i Groruddalen ved siste kommunevalg i 2007. Fremmøteprosenten er rangert fra høyest til lavest. 

o Tonsenhagen 68,03

o Folkvang (Høybråten): 63,51

o Årvoll skole: 63,43

o Hellerud vgs skole: 61,69

o Nordtvet: 58,06

o Rødtvet skole: 55,85

o Vestli skole: 54,90

o Ellingsrudåsen skole: 54,24

o Furuset skole: 53,91

o Haukåsen skole: 53,20

o Bjerke vgs skole 53,74

o Løren skole: 53,58

o Ammerud 52,66

o Bryn skole: 51,56

o Stovner vgs skole: 50,74

o Stovner skole: 50,55

o Stig skole (Haugenstua): 49, 71 

o Lindeberg skole: 49,28.

o Tiurleiken skole (Romsås): 47,08   

o Gran skole 47,45

o Veitvet skole 46,23 

(Kilde: Kommunal- og regionaldepartementet.)

 

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!