Jakter på stemmer gjennom sommeren

Jakter på stemmer gjennom sommeren

 

Arbeiderpartiet er allerede i full gang med å mibilisere velgere til høstens valg gjennom både husbesøk og strandaksjoner. Ifølge valgforsker Frank Aarebrot er det fornuftig, for å få opp valgdeltakelsen.

Skrevet av:

 Arbeiderpartiet har allerede hatt en håndfull aksjoner for å møte velgerne på Romsås. To måneder før valget. Dette var ett av stedene med lavest valgdeltakelse i Groruddalen - og Oslo - for fire år siden. Kun 47 prosent av velgerne der valgte å stemme den gang. 

- Vi må få opp valgdeltakelsen her på Romsås, sier Mobashar Banaras, som er en av partiets kandidater til bydelsutvalget. 

Ved siste kommunevalg var valgdeltakelsen under 50 prosent ved Veitvet skole, Tiurleiken skole, Stig skole, Lindeberg skole og Gran skole. Flere andre valgkretser var heller ikke langt unna å bikke under 50 prosent.

 

Folkeopplysning

Til Akers Avis Groruddalen forteller både Oslo Arbeiderparti og Oslo Høyre, byens to største partier, at det blir viktig å møte velgerne ansikt til ansikt i valgkampen. Arbeiderpartiet har allerede startet og møter velgerne i sommer-Oslo gjennom sin sommerkampanje. 

- Valgkamp dreier seg om å komme i kontakt med velgerne. Vi har en egen sommerkampanje hvor vi er mye til stede i våre kjerneområder. I tillegg gjennomfører vi husbesøk i kolonihagene, og vi skal ha strandaksjoner både ved badevann og på øyene, sier Anders Røberg-Larsen, som er både bystyrekandidat og valgkampsekretær i Oslo Ap.

Han beskriver Oslo Aps valgkamp som en folkeopplysningskampanje. Før valget er målet å ringe på 150.000 dører. De skal bruke mye tid i sine kjerneområder hvor de tradisjonelt får høy oppslutning, men hvor valgdeltakelsen er lav.

- Vi har våre kjernevelgere der valgdeltakelsen er lavest. Vi forteller velgerne vi møter at det er valg til høsten og hvordan de skal stemme. Vi ønsker tilsvarende valgdeltakelse her som i resten av byen.

 

Mye husbesøk

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er fornuftig av Oslo Ap og prioritere nettopp områdene med lav valgdeltakelse. disse områdene. 

- Det er veldig fornuftig å prioritere de stedene med lav valgdeltakelse.

Videre påpeker han at Groruddalen tradisjonelt sett har vært en Ap-bastion, men at de har mistet velgere til Frp, som de nå kan få tilbake siden Frp er i tilbakegang. 

Sjefssekretær Geir Staib i Oslo Høyre forteller at også de vil satse på velgerne i Groruddalen i mye større grad fram mot høstens valg.

-  Vi skal banke på dører og vi skal være synlige. Vi ønsker å komme i kontakt med velgerne, og tror dette blir en positiv og hyggelig valgkamp, sier Staib. 

- Hvilke velgergrupper blir viktige for dere å nå?

-  Alle. Vi kommer til å satse sterkere i Groruddalen enn det vi har gjort før. Det bor mange Høyre-velgere der. Vi vet at folk har vært litt innom forskjellige partier ved de siste valgene, og har stor tro på at mange i Groruddalen kunne tenke seg å stemme høyre i år, sier han. 

Staib forteller også at de i løpet av valgkampen skal besøke både institusjoner og bedrifter.

 

- Helt riktig

Valgforsker Aarebrot mener det er riktig å starte valgkampen tidlig. 

- En måte å øke valgdeltakelsen på er å starte allerede nå i sommer, og ikke vente på den korte, intensive valgkampen, sier Aarebrot. 

Valgforskeren mener den synkende valgdeltakelsen, spesielt i Groruddalen, må ses i sammenheng med blant annet befolkningssammensetningen. 

- Grunnen til at folk ikke stemmer kan være så mangt, men det er en del som ikke forstår norsk politikk godt nok til at de vil stemme. Du må huske at om du er født i Norge har du allerede 18-årserfaring når du kan stemme. Mange innvandrere har kortere erfaring enn det, påpeker han.

Valgforskeren sier videre at han mener partiene gjør mye riktig for å få opp valgdeltakelsen. 

 

Positive folk

Tilbake på Romsås vandrer politikere i Ap-røde t-skjorter rundt i både Svarttjern-parken og på Romsås senter.

- Folk er veldig positive og overrasket over at vi er så tidlig ute, sier Røberg-Larsen. 

- Får vi opp valgdeltakelsen her, så vinner vi valget i Oslo, sier Banaras og Røberg-Larsen optimistisk. 

Om ikke noen andre partier får stemmene da...

- Hvorfor har dere så stor tro på denne måten å møte velgerne på?

- Vi har gjennomført undersøkelser som viser at folk er positive til at vi møter dem og kommer på besøk hos dem, og flere uttaler at det har betydning for deres valg, sier Røberg-Larsen.

 

 

Valgdeltakelsen

Her er en oversikt over valgdeltakelsen i Groruddalen ved siste kommunevalg i 2007. Fremmøteprosenten er rangert fra høyest til lavest. 

o Tonsenhagen 68,03

o Folkvang (Høybråten): 63,51

o Årvoll skole: 63,43

o Hellerud vgs skole: 61,69

o Nordtvet: 58,06

o Rødtvet skole: 55,85

o Vestli skole: 54,90

o Ellingsrudåsen skole: 54,24

o Furuset skole: 53,91

o Haukåsen skole: 53,20

o Bjerke vgs skole 53,74

o Løren skole: 53,58

o Ammerud 52,66

o Bryn skole: 51,56

o Stovner vgs skole: 50,74

o Stovner skole: 50,55

o Stig skole (Haugenstua): 49, 71 

o Lindeberg skole: 49,28.

o Tiurleiken skole (Romsås): 47,08   

o Gran skole 47,45

o Veitvet skole 46,23 

(Kilde: Kommunal- og regionaldepartementet.)

 

Siste nytt i Nyheter

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

 
Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

 
Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!