Jakter på stemmer gjennom sommeren

Jakter på stemmer gjennom sommeren

 

Arbeiderpartiet er allerede i full gang med å mibilisere velgere til høstens valg gjennom både husbesøk og strandaksjoner. Ifølge valgforsker Frank Aarebrot er det fornuftig, for å få opp valgdeltakelsen.

Skrevet av:

 Arbeiderpartiet har allerede hatt en håndfull aksjoner for å møte velgerne på Romsås. To måneder før valget. Dette var ett av stedene med lavest valgdeltakelse i Groruddalen - og Oslo - for fire år siden. Kun 47 prosent av velgerne der valgte å stemme den gang. 

- Vi må få opp valgdeltakelsen her på Romsås, sier Mobashar Banaras, som er en av partiets kandidater til bydelsutvalget. 

Ved siste kommunevalg var valgdeltakelsen under 50 prosent ved Veitvet skole, Tiurleiken skole, Stig skole, Lindeberg skole og Gran skole. Flere andre valgkretser var heller ikke langt unna å bikke under 50 prosent.

 

Folkeopplysning

Til Akers Avis Groruddalen forteller både Oslo Arbeiderparti og Oslo Høyre, byens to største partier, at det blir viktig å møte velgerne ansikt til ansikt i valgkampen. Arbeiderpartiet har allerede startet og møter velgerne i sommer-Oslo gjennom sin sommerkampanje. 

- Valgkamp dreier seg om å komme i kontakt med velgerne. Vi har en egen sommerkampanje hvor vi er mye til stede i våre kjerneområder. I tillegg gjennomfører vi husbesøk i kolonihagene, og vi skal ha strandaksjoner både ved badevann og på øyene, sier Anders Røberg-Larsen, som er både bystyrekandidat og valgkampsekretær i Oslo Ap.

Han beskriver Oslo Aps valgkamp som en folkeopplysningskampanje. Før valget er målet å ringe på 150.000 dører. De skal bruke mye tid i sine kjerneområder hvor de tradisjonelt får høy oppslutning, men hvor valgdeltakelsen er lav.

- Vi har våre kjernevelgere der valgdeltakelsen er lavest. Vi forteller velgerne vi møter at det er valg til høsten og hvordan de skal stemme. Vi ønsker tilsvarende valgdeltakelse her som i resten av byen.

 

Mye husbesøk

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er fornuftig av Oslo Ap og prioritere nettopp områdene med lav valgdeltakelse. disse områdene. 

- Det er veldig fornuftig å prioritere de stedene med lav valgdeltakelse.

Videre påpeker han at Groruddalen tradisjonelt sett har vært en Ap-bastion, men at de har mistet velgere til Frp, som de nå kan få tilbake siden Frp er i tilbakegang. 

Sjefssekretær Geir Staib i Oslo Høyre forteller at også de vil satse på velgerne i Groruddalen i mye større grad fram mot høstens valg.

-  Vi skal banke på dører og vi skal være synlige. Vi ønsker å komme i kontakt med velgerne, og tror dette blir en positiv og hyggelig valgkamp, sier Staib. 

- Hvilke velgergrupper blir viktige for dere å nå?

-  Alle. Vi kommer til å satse sterkere i Groruddalen enn det vi har gjort før. Det bor mange Høyre-velgere der. Vi vet at folk har vært litt innom forskjellige partier ved de siste valgene, og har stor tro på at mange i Groruddalen kunne tenke seg å stemme høyre i år, sier han. 

Staib forteller også at de i løpet av valgkampen skal besøke både institusjoner og bedrifter.

 

- Helt riktig

Valgforsker Aarebrot mener det er riktig å starte valgkampen tidlig. 

- En måte å øke valgdeltakelsen på er å starte allerede nå i sommer, og ikke vente på den korte, intensive valgkampen, sier Aarebrot. 

Valgforskeren mener den synkende valgdeltakelsen, spesielt i Groruddalen, må ses i sammenheng med blant annet befolkningssammensetningen. 

- Grunnen til at folk ikke stemmer kan være så mangt, men det er en del som ikke forstår norsk politikk godt nok til at de vil stemme. Du må huske at om du er født i Norge har du allerede 18-årserfaring når du kan stemme. Mange innvandrere har kortere erfaring enn det, påpeker han.

Valgforskeren sier videre at han mener partiene gjør mye riktig for å få opp valgdeltakelsen. 

 

Positive folk

Tilbake på Romsås vandrer politikere i Ap-røde t-skjorter rundt i både Svarttjern-parken og på Romsås senter.

- Folk er veldig positive og overrasket over at vi er så tidlig ute, sier Røberg-Larsen. 

- Får vi opp valgdeltakelsen her, så vinner vi valget i Oslo, sier Banaras og Røberg-Larsen optimistisk. 

Om ikke noen andre partier får stemmene da...

- Hvorfor har dere så stor tro på denne måten å møte velgerne på?

- Vi har gjennomført undersøkelser som viser at folk er positive til at vi møter dem og kommer på besøk hos dem, og flere uttaler at det har betydning for deres valg, sier Røberg-Larsen.

 

 

Valgdeltakelsen

Her er en oversikt over valgdeltakelsen i Groruddalen ved siste kommunevalg i 2007. Fremmøteprosenten er rangert fra høyest til lavest. 

o Tonsenhagen 68,03

o Folkvang (Høybråten): 63,51

o Årvoll skole: 63,43

o Hellerud vgs skole: 61,69

o Nordtvet: 58,06

o Rødtvet skole: 55,85

o Vestli skole: 54,90

o Ellingsrudåsen skole: 54,24

o Furuset skole: 53,91

o Haukåsen skole: 53,20

o Bjerke vgs skole 53,74

o Løren skole: 53,58

o Ammerud 52,66

o Bryn skole: 51,56

o Stovner vgs skole: 50,74

o Stovner skole: 50,55

o Stig skole (Haugenstua): 49, 71 

o Lindeberg skole: 49,28.

o Tiurleiken skole (Romsås): 47,08   

o Gran skole 47,45

o Veitvet skole 46,23 

(Kilde: Kommunal- og regionaldepartementet.)

 

Siste nytt i Nyheter

Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

  • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens freddsenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

 
Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

 
Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Helsefarlig luft <BR>mandag morgen

Helsefarlig luft
mandag morgen

Mandag morgen tvitret Oslo kommune om høy luftforurensing flere steder, blant annet langs E6, Ring 3 og E18.

 
Stor forskjell <BR>på lokalområdene

Ny folkehelserapport for Bydel Alna:

Stor forskjell
på lokalområdene

  • alna

Bydel Alna er først ut i Groruddalen til å presentere sin folkehelserapport. Den viser at det er stor avstand mellom delbydelene Hellerudtoppen, Trosterud, Furuset og Lindeberg.

Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

- Høyre skaper frykt<BR> for Furusetplanene

- Høyre skaper frykt
for Furusetplanene

Leder i miljø -og byutviklingskomiteen i Bydel Alna, Monique Nyberget-Hiller (Ap), langer ut mot Høyre etter innspill om fortetting på Furuset.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!