Jakter på stemmer gjennom sommeren

Jakter på stemmer gjennom sommeren

 

Arbeiderpartiet er allerede i full gang med å mibilisere velgere til høstens valg gjennom både husbesøk og strandaksjoner. Ifølge valgforsker Frank Aarebrot er det fornuftig, for å få opp valgdeltakelsen.

 Arbeiderpartiet har allerede hatt en håndfull aksjoner for å møte velgerne på Romsås. To måneder før valget. Dette var ett av stedene med lavest valgdeltakelse i Groruddalen - og Oslo - for fire år siden. Kun 47 prosent av velgerne der valgte å stemme den gang. 

- Vi må få opp valgdeltakelsen her på Romsås, sier Mobashar Banaras, som er en av partiets kandidater til bydelsutvalget. 

Ved siste kommunevalg var valgdeltakelsen under 50 prosent ved Veitvet skole, Tiurleiken skole, Stig skole, Lindeberg skole og Gran skole. Flere andre valgkretser var heller ikke langt unna å bikke under 50 prosent.

 

Folkeopplysning

Til Akers Avis Groruddalen forteller både Oslo Arbeiderparti og Oslo Høyre, byens to største partier, at det blir viktig å møte velgerne ansikt til ansikt i valgkampen. Arbeiderpartiet har allerede startet og møter velgerne i sommer-Oslo gjennom sin sommerkampanje. 

- Valgkamp dreier seg om å komme i kontakt med velgerne. Vi har en egen sommerkampanje hvor vi er mye til stede i våre kjerneområder. I tillegg gjennomfører vi husbesøk i kolonihagene, og vi skal ha strandaksjoner både ved badevann og på øyene, sier Anders Røberg-Larsen, som er både bystyrekandidat og valgkampsekretær i Oslo Ap.

Han beskriver Oslo Aps valgkamp som en folkeopplysningskampanje. Før valget er målet å ringe på 150.000 dører. De skal bruke mye tid i sine kjerneområder hvor de tradisjonelt får høy oppslutning, men hvor valgdeltakelsen er lav.

- Vi har våre kjernevelgere der valgdeltakelsen er lavest. Vi forteller velgerne vi møter at det er valg til høsten og hvordan de skal stemme. Vi ønsker tilsvarende valgdeltakelse her som i resten av byen.

 

Mye husbesøk

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er fornuftig av Oslo Ap og prioritere nettopp områdene med lav valgdeltakelse. disse områdene. 

- Det er veldig fornuftig å prioritere de stedene med lav valgdeltakelse.

Videre påpeker han at Groruddalen tradisjonelt sett har vært en Ap-bastion, men at de har mistet velgere til Frp, som de nå kan få tilbake siden Frp er i tilbakegang. 

Sjefssekretær Geir Staib i Oslo Høyre forteller at også de vil satse på velgerne i Groruddalen i mye større grad fram mot høstens valg.

-  Vi skal banke på dører og vi skal være synlige. Vi ønsker å komme i kontakt med velgerne, og tror dette blir en positiv og hyggelig valgkamp, sier Staib. 

- Hvilke velgergrupper blir viktige for dere å nå?

-  Alle. Vi kommer til å satse sterkere i Groruddalen enn det vi har gjort før. Det bor mange Høyre-velgere der. Vi vet at folk har vært litt innom forskjellige partier ved de siste valgene, og har stor tro på at mange i Groruddalen kunne tenke seg å stemme høyre i år, sier han. 

Staib forteller også at de i løpet av valgkampen skal besøke både institusjoner og bedrifter.

 

- Helt riktig

Valgforsker Aarebrot mener det er riktig å starte valgkampen tidlig. 

- En måte å øke valgdeltakelsen på er å starte allerede nå i sommer, og ikke vente på den korte, intensive valgkampen, sier Aarebrot. 

Valgforskeren mener den synkende valgdeltakelsen, spesielt i Groruddalen, må ses i sammenheng med blant annet befolkningssammensetningen. 

- Grunnen til at folk ikke stemmer kan være så mangt, men det er en del som ikke forstår norsk politikk godt nok til at de vil stemme. Du må huske at om du er født i Norge har du allerede 18-årserfaring når du kan stemme. Mange innvandrere har kortere erfaring enn det, påpeker han.

Valgforskeren sier videre at han mener partiene gjør mye riktig for å få opp valgdeltakelsen. 

 

Positive folk

Tilbake på Romsås vandrer politikere i Ap-røde t-skjorter rundt i både Svarttjern-parken og på Romsås senter.

- Folk er veldig positive og overrasket over at vi er så tidlig ute, sier Røberg-Larsen. 

- Får vi opp valgdeltakelsen her, så vinner vi valget i Oslo, sier Banaras og Røberg-Larsen optimistisk. 

Om ikke noen andre partier får stemmene da...

- Hvorfor har dere så stor tro på denne måten å møte velgerne på?

- Vi har gjennomført undersøkelser som viser at folk er positive til at vi møter dem og kommer på besøk hos dem, og flere uttaler at det har betydning for deres valg, sier Røberg-Larsen.

 

 

Valgdeltakelsen

Her er en oversikt over valgdeltakelsen i Groruddalen ved siste kommunevalg i 2007. Fremmøteprosenten er rangert fra høyest til lavest. 

o Tonsenhagen 68,03

o Folkvang (Høybråten): 63,51

o Årvoll skole: 63,43

o Hellerud vgs skole: 61,69

o Nordtvet: 58,06

o Rødtvet skole: 55,85

o Vestli skole: 54,90

o Ellingsrudåsen skole: 54,24

o Furuset skole: 53,91

o Haukåsen skole: 53,20

o Bjerke vgs skole 53,74

o Løren skole: 53,58

o Ammerud 52,66

o Bryn skole: 51,56

o Stovner vgs skole: 50,74

o Stovner skole: 50,55

o Stig skole (Haugenstua): 49, 71 

o Lindeberg skole: 49,28.

o Tiurleiken skole (Romsås): 47,08   

o Gran skole 47,45

o Veitvet skole 46,23 

(Kilde: Kommunal- og regionaldepartementet.)

 

Siste nytt i Nyheter

Dalen ga 1,9 millioner

TV-aksjonen 2016:

Dalen ga 1,9 millioner

 • TV-aksjonen

Søndag samlet TV-aksjonen inn 220 millioner kroner til Røde Kors sitt arbeid for sivile ofre. Det er nesten dobbelt så mye som i fjor - også bidraget fra Groruddalen.

Fornøyde beboere

Fornøyde beboere

 • Gang- og sykkelvei

Brigitte Heitmann og Gerhard Skagestein har fulgt med på arbeidene med den nye sykkelveien siden det startet. De er veldig glade for oppgraderingen.

Vil ikke miste lærerstillinger

Vil ikke miste lærerstillinger

Stovner bydelsutvalg synes det er trist at regjeringen legger opp til å fjerne ekstralærerne (fireårsordningen) uten å i det hele tatt ha evaluert prosjektet.

 
«Doing good in the world» i 100 år

«Doing good in the world» i 100 år

 • FN-dagen

The Rotary Foundation markerte sitt 100-årsjubileum på Linne Hotel på FN-dagen og verdens poliodag.

3,4 kilometer for to hjul

3,4 kilometer for to hjul

 • Gang- og sykkelvei

Bymiljøetaten og byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet den 3,4 kilometer lange gang- og sykkelveien fra Trosterudkrysset til Ole Deviks vei. Arbeidet har pågått i to år - og byråden håper dette vil få flere ut på to hjul i Groruddalen.

For få praksisplasser

For få praksisplasser

- Høyre er bekymret

 • Ap

Yassine Arakia (H) og Saida Begum (H) er bekymret for tilgang til praksisplasser for elever med yrkesfaglig fordypning og mener skolebyrådens varslede yrkesfagsmelding vil komme for sent.

 
Google Maps

Togulykke på Bryn:

Én person omkom

 • politi

Politiet fikk tirsdag formiddag melding om at en mann ble påkjørt av toget i nærheten av Bryn stasjon. Han er nå bekreftet omkommet.

- Flerkultur er <BR>ikke noe nytt

«Kamzy» til Kuben på internasjonal dag:

- Flerkultur er
ikke noe nytt

 • Internasjonal dag

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) gikk rett til kilden da hun skulle snakke om internasjonal dag på Kuben yrkesarena i forrige uke.

Mener «de røde» <BR>skyter i blinde

Mener «de røde»
skyter i blinde

 • politikk

Flertallet i Grorud BU jobber mot å skape flere kommunale arbeidsplasser i bydelen. Det vil på sikt skvise ut private aktører. Frp mener det hele er tuftet på grunnløs kritikk av private.

 
Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!