Hest i trafikken:

Kan bli et «mareritt»

Kan bli et «mareritt»

VIS HENSYN: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) satte seg på hesteryggen for å belyse viktigheten av å vise hensyn til hest i trafikken. De siste 50 årene har hestetallet blitt seksdoblet i Norge. Her er ministeren sammen med «Sjoagutten» - en norsk dølahest på Alna ridesenter.

Over 2000 har skrevet til Norsk Hestesenter om nesten-ulykker på hesteryggen i trafikken. Ketil Solvik-Olsen (Frp) satte seg på dølahesten «Sjoagutten» utenfor Alna ridesenter for å sette saken på dagsorden.

Skrevet av:

6000 hestefolk var med i undersøkelsen til Norsk Hestesenter med midler fra Samferdselsdepartementet. Poenget er å belyse temaet hest i trafikken. Nå anses hest som kjøretøy, og man har ikke lov til å ri på gang- og sykkelveier. Dette kan skape farlige situasjoner for mennesker som må ri i veien. Norsk Hestesenter ønsker ikke å ta rotta på bilistene, men opplyse om viktige tiltak for en tryggere ferdsel. De tror også antall ulykker er underrapportert. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener temaet er viktig.

- Det at så mange melder sin interesse og bruker tid på å svare på en slik undersøkelse viser at folk vil gjøre noe med saken, sier han.

I undersøkelsen svarte 20 prosent at det er lov å ri på gang- og sykkelvei. Det er feil.

Ny nettside

Solvik-Olsen mener det beviser behovet for mer informasjon om temaet. Norsk Hestesenter har laget en informasjonsside, hestitrafikken.no, for å vise hva man skal gjøre dersom man er rytter, bilist eller myk trafikant.

- Det viktigste er at kjørelærerne har tenkt til å bruke dette i undervisningen. Da har man virkelig nådd fram, og det er vel anvendt tid og penger, sier Solvik-Olsen, som selv er hesteinteressert.

- Jeg var medlem av Pennyklubben, som nå heter Pennyklubben Girls, smiler han.

Over 90 prosent av de som har svart på undersøkelsen oppgir at de rir eller kjører med hest på offentlig vei. I tillegg vil 65 prosent ha krav til kompetanse for å gjøre det.

Ikke dårlig tid

Daglig leder Lene Kragh ved Alna ridesenter har lenge ridd og kjørt med hest i trafikken.

Da jeg startet med det var det sjeldent at folk ikke visste hvordan hesten ville reagere i trafikken. I dag er det få som vet. Jeg kjører mye i sentrum og man må være observant. Man kan ikke ha for dårlig tid. Det gjelder både bilister og hestefolk, sier hun.

Kragh har selv opplevd ubehagelige situasjoner på hesteryggen.

- En gang jeg var ute og red hadde jeg en pisk ved siden av meg og hesten. Da stoppet det opp en bilist og spurte om jeg ville ripe opp bilen hans. Det ville jeg selvsagt ikke, men man kan tenke seg hvor nære han var da pisken min bare var noen centimeter ut fra kroppen. I tillegg må hesten ut i trafikken for å trene på å være trygg, sier hun.

Rystende sak

I 2014 var det én spesiell sak som gjorde at hest i trafikken kom på dagsorden. To jenter i Aurskog-Høland ble påkjørt mens de var på tur med hest og sulky. Begge jentene omkom.

- Å kjøre i sentrum er mindre komplisert enn å kjøre på landet. Der kjører folk veldig fort. Jeg har selv vært med i nesten-ulykker som kunne vært unngått. Derfor er det så viktig å vite hva man gjør i slike situasjoner, sier Kragh.

En hest er et byttedyr, og flukten er en måte å forsvare seg på. I følge Norsk Hestesenter vil hesten prøve å komme seg unna faren ved å flykte dersom den blir skremt.

- En redd hest er en farlig hest, forteller Kari Hustad i Norsk Hestesenter.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

 
Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

 
Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

Status fra Statens vegvesen

Status fra Statens vegvesen

 • statens vegvesen

Statens vegvesen sitter med flere av veiprosjektene i Groruddalen. I revidert Oslopakke 3 er ikke Fossum- eller Bredtvetdiagonalen nevnt. Men arbeidet fortsetter som før - og valg av trasé kan komme i 2017.

Overrasket med bydelspris

Alna bydelsutvalgsmøte:

Overrasket med bydelspris

 • Alna BU

Anne Grete Orlien trodde hun bare skulle snakke om sitt arbeid med pallekarmer i bydelsutvalgsmøte forrige uke. Den gang ei...

 
Positiv til tross for kutt

Henger områdeløft på Haugerud og Trosterud i en tynn tråd?

Positiv til tross for kutt

 • områdeløft

Monique Nyberget Hiller (Ap) leder styringsgruppen for områdeløft Haugerud og Trosterud. Hun er håpefull til satsing tross for kutt i Groruddals-satsingsmidler fra både stat og kommune.

Kriminalrapport om <BR>Bjerke-ungdom

Bjerke bydelsutvalg:

Kriminalrapport om
Bjerke-ungdom

 • Bjerke BU

Stasjonssjef John Roger Lund på Stovner politistasjon troppet opp med SaLTo-koordinator May-Britt Gunnaleite i bydelsutvalgsmøte for å informere bydelspolitikerne om Bjerke-ungdommen.

Dalens representant

Yrkes-NM i Bergen:

Dalens representant

 • NM

Endre Marx Westergren (18) skal sammen med sin makker representere Oslo kommune under Yrkes-NM. I tillegg er han Groruddalens utsending.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!