ANNONSE

Hest i trafikken:

Kan bli et «mareritt»

Kan bli et «mareritt»

VIS HENSYN: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) satte seg på hesteryggen for å belyse viktigheten av å vise hensyn til hest i trafikken. De siste 50 årene har hestetallet blitt seksdoblet i Norge. Her er ministeren sammen med «Sjoagutten» - en norsk dølahest på Alna ridesenter.

Over 2000 har skrevet til Norsk Hestesenter om nesten-ulykker på hesteryggen i trafikken. Ketil Solvik-Olsen (Frp) satte seg på dølahesten «Sjoagutten» utenfor Alna ridesenter for å sette saken på dagsorden.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

VIS HENSYN: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) satte seg på hesteryggen for å belyse viktigheten av å vise hensyn til hest i trafikken. Her rir han rundt på «Sjoagutten» utenfor Alna ridesenter med politisk rådgiver Margrete Dysjaland, som fikk ri på «Hjerte».

For rytter og kusk:

• Gi tegn til andre trafikanter når du skal endre retning.
• Vis tegn ved å rekke ut armen i den retningen du skal svinge eller vende.
• Løft armen som et tegn på at du vil stoppe
• Gi tegn med hånden eller med lyssignal for å avverge fare.
• En utstrakt arm som beveges opp og ned er tegn på at man ber den andre trafikanten senke farten.
• Om du kommer fra terrenget inn på en vei med en hest, er det du som skal stoppe for trafikken på veien.
• Forsøk alltid å få blikkontakt med bilførere.
• Vær høflig ovenfor andre trafikanter som viser hensyn.
• Bruk refleks både på hest og rytter/kusk i mørket. Tenk på at dere kan komme fra hverandre ved en ulykke.

For sjåfører:
• Tenk på hesten som en elg
• Tenk at det finnes nybegynnere på hest i trafikken
• Tenk alltid at hesten kan bli skremt
• Senk farten på en myk måte – anbefalt 25 km/t
• Passer med god margin
• Brems ned i god tid
• Hold god avstand – anbefalt 2 meter
• Lag minst mulig lyd

For myke trafikanter:
• Fortsett framover i rolig tempo
• Svar gjerne på hilsen fra rytter/kusk. Når hesten hører at du snakker, er den ikke lenger i tvil om at du er et menneske. Det gjør den trygg i passeringsøyeblikket.
• Går du sammen med barn, så pass på at de også går rolig forbi hesten.
• Høye lyder og brå bevegelser kan skremme hesten.
• Ha blikkontakt med rytteren eller kusken. Da spiller dere på lag.
• Møter du en skremt hest, eller en hest som løper uten kusk eller rytter, gi plass og la den løpe forbi. Ikke forsøk å fange en løpsk hest dersom du ikke er hestekyndig

6000 hestefolk var med i undersøkelsen til Norsk Hestesenter med midler fra Samferdselsdepartementet. Poenget er å belyse temaet hest i trafikken. Nå anses hest som kjøretøy, og man har ikke lov til å ri på gang- og sykkelveier. Dette kan skape farlige situasjoner for mennesker som må ri i veien. Norsk Hestesenter ønsker ikke å ta rotta på bilistene, men opplyse om viktige tiltak for en tryggere ferdsel. De tror også antall ulykker er underrapportert. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener temaet er viktig.

- Det at så mange melder sin interesse og bruker tid på å svare på en slik undersøkelse viser at folk vil gjøre noe med saken, sier han.

I undersøkelsen svarte 20 prosent at det er lov å ri på gang- og sykkelvei. Det er feil.

Ny nettside

Solvik-Olsen mener det beviser behovet for mer informasjon om temaet. Norsk Hestesenter har laget en informasjonsside, hestitrafikken.no, for å vise hva man skal gjøre dersom man er rytter, bilist eller myk trafikant.

- Det viktigste er at kjørelærerne har tenkt til å bruke dette i undervisningen. Da har man virkelig nådd fram, og det er vel anvendt tid og penger, sier Solvik-Olsen, som selv er hesteinteressert.

- Jeg var medlem av Pennyklubben, som nå heter Pennyklubben Girls, smiler han.

Over 90 prosent av de som har svart på undersøkelsen oppgir at de rir eller kjører med hest på offentlig vei. I tillegg vil 65 prosent ha krav til kompetanse for å gjøre det.

Ikke dårlig tid

Daglig leder Lene Kragh ved Alna ridesenter har lenge ridd og kjørt med hest i trafikken.

Da jeg startet med det var det sjeldent at folk ikke visste hvordan hesten ville reagere i trafikken. I dag er det få som vet. Jeg kjører mye i sentrum og man må være observant. Man kan ikke ha for dårlig tid. Det gjelder både bilister og hestefolk, sier hun.

Kragh har selv opplevd ubehagelige situasjoner på hesteryggen.

- En gang jeg var ute og red hadde jeg en pisk ved siden av meg og hesten. Da stoppet det opp en bilist og spurte om jeg ville ripe opp bilen hans. Det ville jeg selvsagt ikke, men man kan tenke seg hvor nære han var da pisken min bare var noen centimeter ut fra kroppen. I tillegg må hesten ut i trafikken for å trene på å være trygg, sier hun.

Rystende sak

I 2014 var det én spesiell sak som gjorde at hest i trafikken kom på dagsorden. To jenter i Aurskog-Høland ble påkjørt mens de var på tur med hest og sulky. Begge jentene omkom.

- Å kjøre i sentrum er mindre komplisert enn å kjøre på landet. Der kjører folk veldig fort. Jeg har selv vært med i nesten-ulykker som kunne vært unngått. Derfor er det så viktig å vite hva man gjør i slike situasjoner, sier Kragh.

En hest er et byttedyr, og flukten er en måte å forsvare seg på. I følge Norsk Hestesenter vil hesten prøve å komme seg unna faren ved å flykte dersom den blir skremt.

- En redd hest er en farlig hest, forteller Kari Hustad i Norsk Hestesenter.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

ANNONSE
– Flerbrukshus for alle

Ventetiden er nesten over! Nå er man bare ett lite bystyrevedtak unna finansiering og midler til Grorud flerbrukshus. Med trykk på «flerbruk».

 
Ellingsrudhjemmet <BR>først ut i Oslo

Sykehjemmet på Ellingsrud er nå digitalisert. Alle avdelingene har fått nettbrett slik at personalet har bedre tilgang til informasjon via elektronisk journalsystem og kan være mer tilgjengelige i beboermiljøet.

– Bygg heller i umoderne industriområder

Pia Farstad von Hall (H) reagerer på at det kun har vært en økning på fem prosent i antall nye boliger i Groruddalen fra 2000. Hun mener industriområdene som trenger moderne utvikling ligger brakk, og slår ring om småhusene i Groruddalen.

Trygg sykkelparkering på Grorud

For en stund siden utlyste FutureBuilt, Oslo og Bærum kommuner en konkurranse om nye sykkelhotell i Oslo - et av dem skal ligge på Grorud T-banestasjon. Nå er vinneren trukket ut.

 
ANNONSE