Klare til innsats mot ungdomsfyll

Klare til innsats mot ungdomsfyll

 

Stovner-politiet og barneverntjenesten er klar over at det er ekstra mye fyll og bråk blant ungdom i forbindelse med skoleslutt førstkommende fredag, 20. juni. Politiet skal derfor være mer synlig på steder hvor unge samles i Groruddalen denne kvelden.

Tekst:

Publisert:

- Vi vet det er mye ungdom ute denne kvelden. Vi vet også at mange unge debuterer med alkohol i forbindelse med skoleslutt, forteller førstepolitibetjent Roy Cato Einarsen ved forebyggende avsnitt på Stovner politistasjon.

Dette er fjerde året Stovner-politiet og barnevernstjenesten går sammen om en felles innsats, for å forhindre at ungdom debuterer med alkohol, narkotika og utøver vold.

- Vi har erfaring med at mindreårige kan bli fristet til å bruke rusmidler denne kvelden, og at det skjer hendelser der det utøves vold eller annen kriminalitet blant de unge, forteller han.

Dersom det er fint vær er Steinbruvann, Vesletjern og Lutvann populære samlingssteder for ungdom.

- Jeg ville ikke sendt ungdomskoleelever dit, dersom det ikke er foreldre der, sier Einarsen.

Tidlig debut

Debutalderen for alkohol er mellom 14 og 15 år i hovedstaden, men noen begynner å drikke alkohol allerede i 8. klasse. Ungdommene skaffer seg alkohol på ulike måter. De både får eldre ungdom til å kjøpe for seg, stjeler hjemme eller får kjøpt i butikken.

- Det er forbudt å gi alkohol til personer under 18 år, og det er viktig å ikke bagatellisere utprøvelse av alkohol, presiserer politiførstebetjenten.

Einarsen forteller at noen foreldre sender med barna alkohol, fordi de tror det vil forhindre bruk av narkotika.

- Våre erfaringer viser derimot at disse barna har større sjanse for å prøve narkotika. Alkohol styrker ikke vurderingsevnen.

På politistasjonen

Barneverntjenesten i de fire Groruddals-bydelene kommer til å sitte på politistasjonen for å ta imot ungdommene som blir innbrakt av politiet, og vil med én gang ta kontakt med foreldrene.

- Det er viktig med en samtale med foreldrene så nært opptil situasjonen, forklarer politistasjonens barnevernkonsulent Inger-Elin Meskestad, som også koordinerer innsatsen.

Meskestad forteller at hovedmålet er å informere og ansvarliggjøre foreldre.

- Arbeidet har et forebyggende perspektiv. Vår erfaring er at foreldrene er veldig glade for at de får informasjon. Mange foreldre tror de unge har gjort noe annet enn de faktisk har gjort.

Godt samarbeid

Politiet er veldig glade for samarbeidet med barnevernstjenesten.

- Det er vanskelig for oss å ta tak i beruset ungdom. Ved dette samarbeidet styrker vi vår egen innsats og får mye igjen for det, siden det blir opprettet kontakt med barnevernstjenesten, forklarer Einarsen.

Han påpeker imidlertid at politiet ikke har som mål å ta inn flest mulig ungdommer.

- Vi vil opplyse om faren ved kontakt med alkohol og narkotika, sier han.

- Har vi få ungdom inne så er det en suksessfaktor, legger Meskestad til.

Einarsen legger også til at det er viktig for foreldrene å tenke på hva de gjør denne kvelden.

- Har man ungdom ute så bør man være edru, så man kan komme og hente om det er nødvendig, sier han og legger til:

- Blir barnet tatt inn til politistasjonen, så må foreldrene komme og hente.

 

Siste nytt i Nyheter

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

 
Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.