Kommuneboligenes skjebne avgjøres før sommeren

Kommuneboligenes skjebne avgjøres før sommeren

 

Tilstanden og fremtidsmulighetene for kommuneboligene i Grorudveien 3 og 5 er endelig dokumentert. Senest på bydelsutvalgsmøte i juni vil det avgjøres hva husene skal brukes til.

Skrevet av:

På oppdrag for Byantikvaren er Arkitektskap AS engasjert som konsulent for å arbeide tilstandsrapport og mulighetsstudier for fremtidig bruk av arbeiderboligene i Grorudveien 3 og 5.

I januar var tilstansrapporten klar og tidligere denne måneden ble mulighetsstudiene offentliggjort. For de som har fulgt kommuneboligene lenge, inneholder dokumentet lite nytt.

- Det kommer ikke fram mye nytt i dokumentet, men dette er det formelle dokumentet som vi trenger i det videre arbeidet, sier avdelingssjef Ole-Jørgen Pettersen i Bydel Grorud.

Fire scenarier

Mulighetsstudien tar for seg fire formål for fremtidig bruk av husene.

o    Scenario 1: Leiligheter oppgradert til dagens bostandard.

o    Scenario 2: Museal virksomhet med én leilighet som restaureres til opprinnelig stand, utstillingsarealer, samt kunstnerbolig.

o    Scenario 3: Møteplass/lokaler for ulike lokale organisasjoner.

o    Scenario 4: Kontor/næring

Akers Avis Groruddalen har tidligere skrevet at Byantikvaren vil restaurere og tilbakeføre én av leilighetene til opprinnelig stand.

- Det er viktig å formidle den lokale historien. Leiligheten kan for eksempel brukes som kunstnerbolig eller som museumsleilighet, sa antikvar Anne Sætren til Akers Avis Groruddalen i fjor høst.

Steinhoggermuseum

På et møte tidligere i januar diskuterte mange av Groruds foreninger muligheten for en samlokalisering i kommuneboligene.

Det ble også sett på muligheten for å få til et felles sekretariat og kafeteria, samt luftet ideer om et steinhoggermuseum og en etasje hvor Akers Avis Groruddalen innreder med blant annet historiske arkiver.

Pettersen forteller at han har stor tro på kombinasjonsbruk av boligene, hvor man kombinerer både Groruds historie og foreningsliv.

- Jeg ønsker en flerbruksvariant og å se hele området i sammenheng. Husene bør ses i sammenheng med realiseringen av flerbrukshallen.

Han håper mange skal få glede av husene.

- Grorud skole kan bruke husene på dagtid sammen med ulike organisasjoner. Det kan være alt fra idrettslag til kunstforeningen til vellet og Akers Avis Groruddalen, sier Pettersen.

Forvalteransvaret

Mulighetsstudiene tar for seg tre  eierskaps- og finansieringsmodeller. De tre modellene er stiftelse, privat eie og kommunalt eie.

- Jeg ser for meg at Kulturetaten skal være eier og at vi finner fram til en driftsform hvor bydelen og organisasjonene får dette til å gå rundt økonomisk, sier Pettersen.

I mulighetsstudiene er alle modellene drøftet i perspektiv av at bygningene fortrinnsvis skal benyttes til lokale bydelsrettede og kulturelle formål.

Dermed kan en eierskapsmodell bli svært lik den som brukes på Trosterudvillaen være aktuell. 

- Trosterudvillaen eies av Oslo kommune, men drives av Foreningen Trosterudvillaen. Vi har inngått en femårig leiekontrakt med Kulturetaten, sier leder Oddveig Bakke i Foreningen Trosterudvillaen.

Hun forteller at de så langt bare har positive opplevelser med denne modellen, men understreker at de er avhengige av ildsjeler.

- Folk må synes det er greit å være på dugnad, sier Bakke.

Starter opprustning

Videre opplyser om Pettersen at det er satt av tre millioner til vedlikeholdsarbeid på boligene.

- Bydelen starter vedlikeholdsarbeid i samarbeid med Byantikvaren, sier han.

Det er ikke klart hva som konkret vil bli gjort av vedlikeholdsarbeid.

- Det blir en diskusjon om dette skal gjøres hus for hus eller parallelt for begge. Fagfolkene vil avgjøre hva som er den fornuftige framgangen, sier Pettersen.

 

Siste nytt i Nyheter

Groruddalens rolle<BR> i byutviklingen

Stor konferanse om Groruddals-satsing og boligbygging:

Groruddalens rolle
i byutviklingen

  • Boligbygging

På torsdag og fredag samles politikere og fagfolk til to konferanser om utviklingen i Groruddalen med vekt på Groruddals-satsingen og boligbygging. Målet er å markere dalens innflytelse fra 2007 og inn i fremtiden.

Glemmer ikke <BR>Alna ridesenter

Budsjettforhandling 2017:

Glemmer ikke
Alna ridesenter

  • Alna ridesenter

Frp velger å sette av én million kroner i sitt alternative budsjett til å nedbetale deler av Alna ridesenters lån og håper på bred politisk støtte. Budsjettet skal vedtas i dag.

Folkehelsebydelen

Folkehelsebydelen

  • politikk

Ved månedsskiftet la bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide frem budsjettforslaget for Bydel Grorud i 2017. Solid økonomisk styring de siste årene medfører ingen store overraskelser i budsjettet, der videreføring av satsingen på folkehelse er den store fellesnevneren.

 
Trenger din stemme

Skal sette ut ti benker:

Trenger din stemme

  • områdeløft

Programleder Ingvild Risnes for områdeløft Trosterud-Haugerud vil ha forslag til hvor ti benker i området kan plasseres. Områdeløftet har fått 400.000 kroner til strakstiltak.

Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

  • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens fredssenter og den norske ambassaden i Paris.

 
- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

 
Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!