Kommuneboligenes skjebne avgjøres før sommeren

Kommuneboligenes skjebne avgjøres før sommeren

 

Tilstanden og fremtidsmulighetene for kommuneboligene i Grorudveien 3 og 5 er endelig dokumentert. Senest på bydelsutvalgsmøte i juni vil det avgjøres hva husene skal brukes til.

Skrevet av:

På oppdrag for Byantikvaren er Arkitektskap AS engasjert som konsulent for å arbeide tilstandsrapport og mulighetsstudier for fremtidig bruk av arbeiderboligene i Grorudveien 3 og 5.

I januar var tilstansrapporten klar og tidligere denne måneden ble mulighetsstudiene offentliggjort. For de som har fulgt kommuneboligene lenge, inneholder dokumentet lite nytt.

- Det kommer ikke fram mye nytt i dokumentet, men dette er det formelle dokumentet som vi trenger i det videre arbeidet, sier avdelingssjef Ole-Jørgen Pettersen i Bydel Grorud.

Fire scenarier

Mulighetsstudien tar for seg fire formål for fremtidig bruk av husene.

o    Scenario 1: Leiligheter oppgradert til dagens bostandard.

o    Scenario 2: Museal virksomhet med én leilighet som restaureres til opprinnelig stand, utstillingsarealer, samt kunstnerbolig.

o    Scenario 3: Møteplass/lokaler for ulike lokale organisasjoner.

o    Scenario 4: Kontor/næring

Akers Avis Groruddalen har tidligere skrevet at Byantikvaren vil restaurere og tilbakeføre én av leilighetene til opprinnelig stand.

- Det er viktig å formidle den lokale historien. Leiligheten kan for eksempel brukes som kunstnerbolig eller som museumsleilighet, sa antikvar Anne Sætren til Akers Avis Groruddalen i fjor høst.

Steinhoggermuseum

På et møte tidligere i januar diskuterte mange av Groruds foreninger muligheten for en samlokalisering i kommuneboligene.

Det ble også sett på muligheten for å få til et felles sekretariat og kafeteria, samt luftet ideer om et steinhoggermuseum og en etasje hvor Akers Avis Groruddalen innreder med blant annet historiske arkiver.

Pettersen forteller at han har stor tro på kombinasjonsbruk av boligene, hvor man kombinerer både Groruds historie og foreningsliv.

- Jeg ønsker en flerbruksvariant og å se hele området i sammenheng. Husene bør ses i sammenheng med realiseringen av flerbrukshallen.

Han håper mange skal få glede av husene.

- Grorud skole kan bruke husene på dagtid sammen med ulike organisasjoner. Det kan være alt fra idrettslag til kunstforeningen til vellet og Akers Avis Groruddalen, sier Pettersen.

Forvalteransvaret

Mulighetsstudiene tar for seg tre  eierskaps- og finansieringsmodeller. De tre modellene er stiftelse, privat eie og kommunalt eie.

- Jeg ser for meg at Kulturetaten skal være eier og at vi finner fram til en driftsform hvor bydelen og organisasjonene får dette til å gå rundt økonomisk, sier Pettersen.

I mulighetsstudiene er alle modellene drøftet i perspektiv av at bygningene fortrinnsvis skal benyttes til lokale bydelsrettede og kulturelle formål.

Dermed kan en eierskapsmodell bli svært lik den som brukes på Trosterudvillaen være aktuell. 

- Trosterudvillaen eies av Oslo kommune, men drives av Foreningen Trosterudvillaen. Vi har inngått en femårig leiekontrakt med Kulturetaten, sier leder Oddveig Bakke i Foreningen Trosterudvillaen.

Hun forteller at de så langt bare har positive opplevelser med denne modellen, men understreker at de er avhengige av ildsjeler.

- Folk må synes det er greit å være på dugnad, sier Bakke.

Starter opprustning

Videre opplyser om Pettersen at det er satt av tre millioner til vedlikeholdsarbeid på boligene.

- Bydelen starter vedlikeholdsarbeid i samarbeid med Byantikvaren, sier han.

Det er ikke klart hva som konkret vil bli gjort av vedlikeholdsarbeid.

- Det blir en diskusjon om dette skal gjøres hus for hus eller parallelt for begge. Fagfolkene vil avgjøre hva som er den fornuftige framgangen, sier Pettersen.

 

Siste nytt i Nyheter

Beundrer utålmodigheten

Byrådslederen lånte ut stolen til Maiuran (19) for en dag:

Beundrer utålmodigheten

 • politikk

Maiuran (19) fikk sitte i stolen til Raymond Johansen (Ap) og være byrådsleder for en dag. Johansen er mektig imponert over Linderud-gutten som står bak en plattform for unge entreprenører som praktisk talt vil redde verden – nå.

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

 
Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

 
– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

 
SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!