Kommuneboligenes skjebne avgjøres før sommeren

Kommuneboligenes skjebne avgjøres før sommeren

 

Tilstanden og fremtidsmulighetene for kommuneboligene i Grorudveien 3 og 5 er endelig dokumentert. Senest på bydelsutvalgsmøte i juni vil det avgjøres hva husene skal brukes til.

På oppdrag for Byantikvaren er Arkitektskap AS engasjert som konsulent for å arbeide tilstandsrapport og mulighetsstudier for fremtidig bruk av arbeiderboligene i Grorudveien 3 og 5.

I januar var tilstansrapporten klar og tidligere denne måneden ble mulighetsstudiene offentliggjort. For de som har fulgt kommuneboligene lenge, inneholder dokumentet lite nytt.

- Det kommer ikke fram mye nytt i dokumentet, men dette er det formelle dokumentet som vi trenger i det videre arbeidet, sier avdelingssjef Ole-Jørgen Pettersen i Bydel Grorud.

Fire scenarier

Mulighetsstudien tar for seg fire formål for fremtidig bruk av husene.

o    Scenario 1: Leiligheter oppgradert til dagens bostandard.

o    Scenario 2: Museal virksomhet med én leilighet som restaureres til opprinnelig stand, utstillingsarealer, samt kunstnerbolig.

o    Scenario 3: Møteplass/lokaler for ulike lokale organisasjoner.

o    Scenario 4: Kontor/næring

Akers Avis Groruddalen har tidligere skrevet at Byantikvaren vil restaurere og tilbakeføre én av leilighetene til opprinnelig stand.

- Det er viktig å formidle den lokale historien. Leiligheten kan for eksempel brukes som kunstnerbolig eller som museumsleilighet, sa antikvar Anne Sætren til Akers Avis Groruddalen i fjor høst.

Steinhoggermuseum

På et møte tidligere i januar diskuterte mange av Groruds foreninger muligheten for en samlokalisering i kommuneboligene.

Det ble også sett på muligheten for å få til et felles sekretariat og kafeteria, samt luftet ideer om et steinhoggermuseum og en etasje hvor Akers Avis Groruddalen innreder med blant annet historiske arkiver.

Pettersen forteller at han har stor tro på kombinasjonsbruk av boligene, hvor man kombinerer både Groruds historie og foreningsliv.

- Jeg ønsker en flerbruksvariant og å se hele området i sammenheng. Husene bør ses i sammenheng med realiseringen av flerbrukshallen.

Han håper mange skal få glede av husene.

- Grorud skole kan bruke husene på dagtid sammen med ulike organisasjoner. Det kan være alt fra idrettslag til kunstforeningen til vellet og Akers Avis Groruddalen, sier Pettersen.

Forvalteransvaret

Mulighetsstudiene tar for seg tre  eierskaps- og finansieringsmodeller. De tre modellene er stiftelse, privat eie og kommunalt eie.

- Jeg ser for meg at Kulturetaten skal være eier og at vi finner fram til en driftsform hvor bydelen og organisasjonene får dette til å gå rundt økonomisk, sier Pettersen.

I mulighetsstudiene er alle modellene drøftet i perspektiv av at bygningene fortrinnsvis skal benyttes til lokale bydelsrettede og kulturelle formål.

Dermed kan en eierskapsmodell bli svært lik den som brukes på Trosterudvillaen være aktuell. 

- Trosterudvillaen eies av Oslo kommune, men drives av Foreningen Trosterudvillaen. Vi har inngått en femårig leiekontrakt med Kulturetaten, sier leder Oddveig Bakke i Foreningen Trosterudvillaen.

Hun forteller at de så langt bare har positive opplevelser med denne modellen, men understreker at de er avhengige av ildsjeler.

- Folk må synes det er greit å være på dugnad, sier Bakke.

Starter opprustning

Videre opplyser om Pettersen at det er satt av tre millioner til vedlikeholdsarbeid på boligene.

- Bydelen starter vedlikeholdsarbeid i samarbeid med Byantikvaren, sier han.

Det er ikke klart hva som konkret vil bli gjort av vedlikeholdsarbeid.

- Det blir en diskusjon om dette skal gjøres hus for hus eller parallelt for begge. Fagfolkene vil avgjøre hva som er den fornuftige framgangen, sier Pettersen.

 

Siste nytt i Nyheter

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

 
Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

Status fra Statens vegvesen

Status fra Statens vegvesen

 • statens vegvesen

Statens vegvesen sitter med flere av veiprosjektene i Groruddalen. I revidert Oslopakke 3 er ikke Fossum- eller Bredtvetdiagonalen nevnt. Men arbeidet fortsetter som før - og valg av trasé kan komme i 2017.

Overrasket med bydelspris

Alna bydelsutvalgsmøte:

Overrasket med bydelspris

 • Alna BU

Anne Grete Orlien trodde hun bare skulle snakke om sitt arbeid med pallekarmer i bydelsutvalgsmøte forrige uke. Den gang ei...

 
Positiv til tross for kutt

Henger områdeløft på Haugerud og Trosterud i en tynn tråd?

Positiv til tross for kutt

 • områdeløft

Monique Nyberget Hiller (Ap) leder styringsgruppen for områdeløft Haugerud og Trosterud. Hun er håpefull til satsing tross for kutt i Groruddals-satsingsmidler fra både stat og kommune.

Kriminalrapport om <BR>Bjerke-ungdom

Bjerke bydelsutvalg:

Kriminalrapport om
Bjerke-ungdom

 • Bjerke BU

Stasjonssjef John Roger Lund på Stovner politistasjon troppet opp med SaLTo-koordinator May-Britt Gunnaleite i bydelsutvalgsmøte for å informere bydelspolitikerne om Bjerke-ungdommen.

Dalens representant

Yrkes-NM i Bergen:

Dalens representant

 • NM

Endre Marx Westergren (18) skal sammen med sin makker representere Oslo kommune under Yrkes-NM. I tillegg er han Groruddalens utsending.

 
- Få saker <BR>og lite endring

Byrådet – etter ett år:

- Få saker
og lite endring

 • Byrådet – etter ett år:

Frp og Venstre mener byrådet har fått til for lite endringer med tanke på hvor lenge de har forberedt seg på å sitte med makta.

Bjerke mister millioner

Byrådet - etter ett år:

Bjerke mister millioner

med nytt kriteriesystem

 • Byrådet – etter ett år:

Bydelene får nytt kriteriesystem til fordeling av penger. Bjarne Kristoffersen (SV) kritiserer eget byråd og mener Bydel Bjerke vil tape så mye som 30 millioner kroner.

– Dårligere <BR>tilbud enn før

Et tilbakeskritt for t-banen:

– Dårligere
tilbud enn før

 • kollektivtrafikk

Etter åpningen av Lørenbanen har Åge Pettersen erfart å stå som sild i tønne på t-banen hver dag på vei til og fra jobb. I tillegg har t-banetilbudet i praksis blitt halvert.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!