Kommuneboligenes skjebne avgjøres før sommeren

Kommuneboligenes skjebne avgjøres før sommeren

 

Tilstanden og fremtidsmulighetene for kommuneboligene i Grorudveien 3 og 5 er endelig dokumentert. Senest på bydelsutvalgsmøte i juni vil det avgjøres hva husene skal brukes til.

Skrevet av:

På oppdrag for Byantikvaren er Arkitektskap AS engasjert som konsulent for å arbeide tilstandsrapport og mulighetsstudier for fremtidig bruk av arbeiderboligene i Grorudveien 3 og 5.

I januar var tilstansrapporten klar og tidligere denne måneden ble mulighetsstudiene offentliggjort. For de som har fulgt kommuneboligene lenge, inneholder dokumentet lite nytt.

- Det kommer ikke fram mye nytt i dokumentet, men dette er det formelle dokumentet som vi trenger i det videre arbeidet, sier avdelingssjef Ole-Jørgen Pettersen i Bydel Grorud.

Fire scenarier

Mulighetsstudien tar for seg fire formål for fremtidig bruk av husene.

o    Scenario 1: Leiligheter oppgradert til dagens bostandard.

o    Scenario 2: Museal virksomhet med én leilighet som restaureres til opprinnelig stand, utstillingsarealer, samt kunstnerbolig.

o    Scenario 3: Møteplass/lokaler for ulike lokale organisasjoner.

o    Scenario 4: Kontor/næring

Akers Avis Groruddalen har tidligere skrevet at Byantikvaren vil restaurere og tilbakeføre én av leilighetene til opprinnelig stand.

- Det er viktig å formidle den lokale historien. Leiligheten kan for eksempel brukes som kunstnerbolig eller som museumsleilighet, sa antikvar Anne Sætren til Akers Avis Groruddalen i fjor høst.

Steinhoggermuseum

På et møte tidligere i januar diskuterte mange av Groruds foreninger muligheten for en samlokalisering i kommuneboligene.

Det ble også sett på muligheten for å få til et felles sekretariat og kafeteria, samt luftet ideer om et steinhoggermuseum og en etasje hvor Akers Avis Groruddalen innreder med blant annet historiske arkiver.

Pettersen forteller at han har stor tro på kombinasjonsbruk av boligene, hvor man kombinerer både Groruds historie og foreningsliv.

- Jeg ønsker en flerbruksvariant og å se hele området i sammenheng. Husene bør ses i sammenheng med realiseringen av flerbrukshallen.

Han håper mange skal få glede av husene.

- Grorud skole kan bruke husene på dagtid sammen med ulike organisasjoner. Det kan være alt fra idrettslag til kunstforeningen til vellet og Akers Avis Groruddalen, sier Pettersen.Forvalteransvaret


Mulighetsstudiene tar for seg tre  eierskaps- og finansieringsmodeller. De tre modellene er stiftelse, privat eie og kommunalt eie.

- Jeg ser for meg at Kulturetaten skal være eier og at vi finner fram til en driftsform hvor bydelen og organisasjonene får dette til å gå rundt økonomisk, sier Pettersen.

I mulighetsstudiene er alle modellene drøftet i perspektiv av at bygningene fortrinnsvis skal benyttes til lokale bydelsrettede og kulturelle formål.

Dermed kan en eierskapsmodell bli svært lik den som brukes på Trosterudvillaen være aktuell. 

- Trosterudvillaen eies av Oslo kommune, men drives av Foreningen Trosterudvillaen. Vi har inngått en femårig leiekontrakt med Kulturetaten, sier leder Oddveig Bakke i Foreningen Trosterudvillaen.

Hun forteller at de så langt bare har positive opplevelser med denne modellen, men understreker at de er avhengige av ildsjeler.

- Folk må synes det er greit å være på dugnad, sier Bakke.Starter opprustning


Videre opplyser om Pettersen at det er satt av tre millioner til vedlikeholdsarbeid på boligene.

- Bydelen starter vedlikeholdsarbeid i samarbeid med Byantikvaren, sier han.

Det er ikke klart hva som konkret vil bli gjort av vedlikeholdsarbeid.

- Det blir en diskusjon om dette skal gjøres hus for hus eller parallelt for begge. Fagfolkene vil avgjøre hva som er den fornuftige framgangen, sier Pettersen.

 

Siste nytt i Nyheter

Ruter gjør om rutene

Ruter endrer rutene

 • ruter

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Vil ha 76-bussen tilbake

Vil ha 76-bussen tilbake

Etter at bussen sluttet å kjøre innom Prost Hallings vei og Regnbueveien ved Bryn skole, har beboerne på Teisen og Fjellhus prøvd å få til en dialog med Ruter. Først nå får de svar.

 
Kontraktene er signert

«Nye» Tveten gård

Kontraktene signert

 • historie

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!