Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

KOMMUNEN OVERTAR: Disse bilene vil ikke lenger kjøres av Veireno, etter at kommunen avviklet kontrakten med firmaet, og samtidig tar over ansvaret for avfallsinnhentingen. Foto: Pressefoto

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

Skrevet av:

Oppdatert:
20.02.2017 kl 11:00

– Avfallsinnsamlingen er samfunnskritisk. Selv et kortvarig opphold i innsamlingen vil få alvorlige konsekvenser, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

På bakgrunn av forsinket og manglende innsamling, og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven, har kommunen over tid vurdert å avvikle kontrakten med anbudsvinner Veireno. «Gjennombruddet» kom da Veireno opplyste at selskapet tapte penger på kontrakten og ikke ville klare å oppfylle sine økonomiske forpliktelser. For å unngå en umiddelbar stans i søppelhentingen tar dermed kommunen over ansvaret.

– Vi har arvet en kontrakt som viste seg å ikke være gjennomførbar. I dag er det lett å si at Veireno aldri burde levert inn dette tilbudet og kommunen aldri burde akseptert det. Dette er en kontrakt som aldri burde vært inngått, sier byrådsleder Johansen kontant.

Begeret var fullt

Veireno overtok avfallsinnhentingen i Oslo 3. oktober, men har tross en rekke ekstratiltak ikke klart å levere i tråd med kontrakten. Da det i tillegg ble kjent at selskapet underrapporterte egne brudd på arbeidsmiljøloven, var begeret fullt.

– At Veireno fortsatte å bryte arbeidsmiljøloven, i et mye større omfang enn de rapporterte til kommunen, er helt uakseptabelt, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MdG).

Kommunen hadde en liten juridisk hodepine i forhold til hvordan man kunne avvikle kontrakten, men kombinasjonen av de mange bruddene på arbeidsmiljøloven, samt Veirenos økonomiske situasjon gorde at man fant et juridisk grunnlag.

– Det er en drastisk, men nødvendig beslutning byrådet har tatt i dag. Som byråd med ansvar for avfallsinnhenting i Oslo har det aller viktigste for meg vært å finne en løsnng hvor vi unngår en dramatisk stans i innhentingen av avfall. Det er viktig at avfallsinnsamlingen fortsetter uten opphold, både i morgen og i tiden som kommer, sier fortsetter miljøbyråden.

Kommunen overtar

Kommunen og renovasjonsetaten beroliger samtidig eventuelle nervøse Oslo-boere, for de overtok nemlig søppelansvaret fra det sekundet kontrakten var avviklet.

– Renovasjonsetaten har nå forhandlet fram en avtale med Veireno om at kommunen selv vil stå for avfallsinnhentingen i Oslo. Dette skjer med umiddelbar virkning, sier direktør i Renovasjonsetaten, Arild Sundberg.

I praksis betyr dette blant annet at kommunen overtar både ansatte og driftsmaterielle fra Veireno.

– Slik sikrer vi forutsigbarhet for innbyggernes avfallsinnhenting. Uten denne overdragelsen ville avfallsinnhentingen stoppet opp i påvente av nye leverandører, sier Sundberg.

Nå begynner arbeidet med å stramme inn for å sikre at søppeltømmingen kommer tilbake på «vanlig» nivå.

– Rent praktisk vil vi blant annet gjøre organisatoriske grep internt for å styrke driftsledelsen og utnytte kompetansen som allerede finnes i etaten. Samtidig ser vi på tiltak rettet mot konkrete kjøreturer og områder.

Siste nytt i Nyheter

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!