Kult og kaldt på NM i damehockey

Kult og kaldt på NM i damehockey

 

Når damene som spiller ishockey i Norge møtes for å konkurrere om NM-tittelen er det ikke blod, men masse svette og få tårer.

Skrevet av:

Gleden over å måle styrke er overbevisende og det går kjapt unna på isen. Men, det er liten tribunesliting og oppmerksomhet når jentene spiller, og det er litt synd. Tuneringen i Kongsberg var god underholdende og spennende til tider.

Men, husk superundertøy, hansker og varme jakker - for det er veldig kaldt i de ishallene som fremdeles er uoppvarmet.

Kongsberg var vertsby denne gang. Sparta ble norgesmestre og fikk kongepokalen, VIF stakk av med sølv og Astor tok bronsemedalje.

Jordal fikk en hederlig fjerdeplass. Grüner ble nummer fem, Bergen tok sjetteplassen, Siddis havnet på syvende, vertskapet Kongsberg på åttende og Nes endte på siste og niende plass.

 

Satser på damene

Norges Ishockeyforbund satser mer og mer på damehockey, ifølge Ole Jacob Libæk, president i Norges Ishockeyforbund (NHF). Han har gått i bresjen for at damene kan delta i denne sporten.

På plass i VIP-loungen under finaledagen fortalte han dette til Akers Avis Groruddalen:

- Allerede i 1986 under det internasjonale ishockeyforbundets kongress i Colorado Springs i USA foreslo Norge at ishockey skulle utvides med VM for kvinner, og det ble enstemmig vedtatt. To år senere overvar tidligere president Samaranch i IOC finalen mellom USA og Canada, og gjorde alt som sto i hans makt for at kvinnehockey skulle være en del av programmet i Lillehammer 1994-lekene. Av ulike årsaker skjedde det ikke, og olympisk damehockey kom derfor først på programmet i Nagano, Japan fire år senere.

På det meste var det 18 damelag i Norge. I dag er det kokt ned til ni, og det er nok først og fremst fordi det er så få haller i Norge, mener Libæk.

- NHF har satt opp en plan på å bygge 50 haller de neste 10 årene. Overalt ellers i verden bygger man ishaller ved siden av svømme- og idrettshaller, for når man drifter en ishall utgir det så utrolig mye varme at det gir gratis oppvarming! Så fremover er det lurt å utnytte muligheten av eksisterende anlegg. Det er lagt opp til at det skal bygges sju haller i Oslo vest og tre i Oslo øst i denne perioden, forteller Libæk.

- Hvor mange damelag i hockey er det om 10 år, tror du?

- Da tipper jeg at det er rundt 20 damelag.

- Hva synes du om nivået under NM?

- Det er bra, synes jeg. Norsk damehockey er på vei opp.  Det jobbes jo hele tiden med rekruttering, som jentehockey­dagen og innbydelser til å bli med i klubber.

Skal vi kvalifisere oss til OL eller komme på høyde med damelagene i USA eller Canada, mener Libæk at det må bli flere spillere som kan trene mer.

- Det er kun åtte lag som kan delta i OL, så konkurransen er stor. Jeg tror vi vil være blant disse lagene på sikt, og det gleder meg at damene er på fremmarsj.

- Jarle Hilton fra Jordal IHK har for øvrig vært fantastisk flink til å rekruttere jenter til sporten, så vi får bare håpe at flere finner ut at det er hockey de vil holde på med, sier ishockeypresident Libæk.

 

Mange flinke

Generalsekretær Jon Haukeland og manager for damelandslaget Tone Smestad satt også i VIP-loungen og fulgte turneringen spent.

Her kokte det, men det var mest fordi det var veldig varmt der i motsetningen til ute i hallen.

- Jentehockey er et satsingsområde hos oss i forbundet, sier Haukeland, og mener at det til nå har vært for liten fokus fra media og publikum.

Damelandslagets manager Tone Smestad understreker at de har mange flinke jenter.

- Flere av spillerne på isen er unge nok til å delta på Norges kvinnelandslag for U18, altså dem under 18 år. To av jentene er tatt ut til VM i  Moskva, Russland siste uke av mars, sier  Smestad stolt.

A-laget kvinner spiller VM i Tyskland første halvdel av april.

- Det er kjempegøy at de får sjansen til å representere Norge U18, i tillegg til A-landslaget.

 

Blir bedre neste gang

På laget til Jordal damer er mange av spillere og trenerne fra Groruddalen og lederen for Jordal Ishockeyklubb, Jarle Hilton, mener det er mulig å vinne NM om noen år. 

- Jordal damer gjorde det bra denne gang til å være et relativt ferskt lag med mange unge spillere. Vi fikk den plasseringen vi hadde trodd på forhånd, sa Hilton.

 - Klart det hadde vært kult å komme hjem med bronse, men semifinalen var det første delmålet, sier trenerne Joakim og Kenneth.

-- Nå har vi noe å strekke oss etter neste sesong, men vi er fornøyde med spillet til jentene. De innrømmer at det alltid er rom for å bli bedre og at det er gull å vinne.

Da laget slo Kongsberg 13-0 lørdag morgen, var det gøy å se lagspillet og energien. Etter den kampen gliste trenerne fra øre til øre og øynet håp om en spennende turnering for deres del. Men så tapte de 3-1 mot VIF og måtte kjempe om bronseplassen som gikk til Astor.

- Dette er et resultat vi likevel er stolte av etter en lang helg med mange kamper i vår pulje.

Etter NM blir det et kort opphold fra hockeysesongen, før barmarktrening og sommer­hockeyskole i Sverige. Kajsa Fjellhammer Martinsen fra Teisen, som for øvrig er tatt ut på U18 landslaget og skal delta i VM i april,  dro lettet hjem fra Kongsberg:

- Det er gøy å spille turneringer og jeg er fornøyd!

 

 

Resultat NM i dameishockey 18. - 20. mars:

1. Sparta

2. VIF

3. Astor

4. Jordal

5. Grüner

6. Bergen

7. Siddis

8. Kongsberg

9. Nes

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!