Kult og kaldt på NM i damehockey

Kult og kaldt på NM i damehockey

 

Når damene som spiller ishockey i Norge møtes for å konkurrere om NM-tittelen er det ikke blod, men masse svette og få tårer.

Gleden over å måle styrke er overbevisende og det går kjapt unna på isen. Men, det er liten tribunesliting og oppmerksomhet når jentene spiller, og det er litt synd. Tuneringen i Kongsberg var god underholdende og spennende til tider.

Men, husk superundertøy, hansker og varme jakker - for det er veldig kaldt i de ishallene som fremdeles er uoppvarmet.

Kongsberg var vertsby denne gang. Sparta ble norgesmestre og fikk kongepokalen, VIF stakk av med sølv og Astor tok bronsemedalje.

Jordal fikk en hederlig fjerdeplass. Grüner ble nummer fem, Bergen tok sjetteplassen, Siddis havnet på syvende, vertskapet Kongsberg på åttende og Nes endte på siste og niende plass.

 

Satser på damene

Norges Ishockeyforbund satser mer og mer på damehockey, ifølge Ole Jacob Libæk, president i Norges Ishockeyforbund (NHF). Han har gått i bresjen for at damene kan delta i denne sporten.

På plass i VIP-loungen under finaledagen fortalte han dette til Akers Avis Groruddalen:

- Allerede i 1986 under det internasjonale ishockeyforbundets kongress i Colorado Springs i USA foreslo Norge at ishockey skulle utvides med VM for kvinner, og det ble enstemmig vedtatt. To år senere overvar tidligere president Samaranch i IOC finalen mellom USA og Canada, og gjorde alt som sto i hans makt for at kvinnehockey skulle være en del av programmet i Lillehammer 1994-lekene. Av ulike årsaker skjedde det ikke, og olympisk damehockey kom derfor først på programmet i Nagano, Japan fire år senere.

På det meste var det 18 damelag i Norge. I dag er det kokt ned til ni, og det er nok først og fremst fordi det er så få haller i Norge, mener Libæk.

- NHF har satt opp en plan på å bygge 50 haller de neste 10 årene. Overalt ellers i verden bygger man ishaller ved siden av svømme- og idrettshaller, for når man drifter en ishall utgir det så utrolig mye varme at det gir gratis oppvarming! Så fremover er det lurt å utnytte muligheten av eksisterende anlegg. Det er lagt opp til at det skal bygges sju haller i Oslo vest og tre i Oslo øst i denne perioden, forteller Libæk.

- Hvor mange damelag i hockey er det om 10 år, tror du?

- Da tipper jeg at det er rundt 20 damelag.

- Hva synes du om nivået under NM?

- Det er bra, synes jeg. Norsk damehockey er på vei opp.  Det jobbes jo hele tiden med rekruttering, som jentehockey­dagen og innbydelser til å bli med i klubber.

Skal vi kvalifisere oss til OL eller komme på høyde med damelagene i USA eller Canada, mener Libæk at det må bli flere spillere som kan trene mer.

- Det er kun åtte lag som kan delta i OL, så konkurransen er stor. Jeg tror vi vil være blant disse lagene på sikt, og det gleder meg at damene er på fremmarsj.

- Jarle Hilton fra Jordal IHK har for øvrig vært fantastisk flink til å rekruttere jenter til sporten, så vi får bare håpe at flere finner ut at det er hockey de vil holde på med, sier ishockeypresident Libæk.

 

Mange flinke

Generalsekretær Jon Haukeland og manager for damelandslaget Tone Smestad satt også i VIP-loungen og fulgte turneringen spent.

Her kokte det, men det var mest fordi det var veldig varmt der i motsetningen til ute i hallen.

- Jentehockey er et satsingsområde hos oss i forbundet, sier Haukeland, og mener at det til nå har vært for liten fokus fra media og publikum.

Damelandslagets manager Tone Smestad understreker at de har mange flinke jenter.

- Flere av spillerne på isen er unge nok til å delta på Norges kvinnelandslag for U18, altså dem under 18 år. To av jentene er tatt ut til VM i  Moskva, Russland siste uke av mars, sier  Smestad stolt.

A-laget kvinner spiller VM i Tyskland første halvdel av april.

- Det er kjempegøy at de får sjansen til å representere Norge U18, i tillegg til A-landslaget.

 

Blir bedre neste gang

På laget til Jordal damer er mange av spillere og trenerne fra Groruddalen og lederen for Jordal Ishockeyklubb, Jarle Hilton, mener det er mulig å vinne NM om noen år. 

- Jordal damer gjorde det bra denne gang til å være et relativt ferskt lag med mange unge spillere. Vi fikk den plasseringen vi hadde trodd på forhånd, sa Hilton.

 - Klart det hadde vært kult å komme hjem med bronse, men semifinalen var det første delmålet, sier trenerne Joakim og Kenneth.

-- Nå har vi noe å strekke oss etter neste sesong, men vi er fornøyde med spillet til jentene. De innrømmer at det alltid er rom for å bli bedre og at det er gull å vinne.

Da laget slo Kongsberg 13-0 lørdag morgen, var det gøy å se lagspillet og energien. Etter den kampen gliste trenerne fra øre til øre og øynet håp om en spennende turnering for deres del. Men så tapte de 3-1 mot VIF og måtte kjempe om bronseplassen som gikk til Astor.

- Dette er et resultat vi likevel er stolte av etter en lang helg med mange kamper i vår pulje.

Etter NM blir det et kort opphold fra hockeysesongen, før barmarktrening og sommer­hockeyskole i Sverige. Kajsa Fjellhammer Martinsen fra Teisen, som for øvrig er tatt ut på U18 landslaget og skal delta i VM i april,  dro lettet hjem fra Kongsberg:

- Det er gøy å spille turneringer og jeg er fornøyd!

 

 

Resultat NM i dameishockey 18. - 20. mars:

1. Sparta

2. VIF

3. Astor

4. Jordal

5. Grüner

6. Bergen

7. Siddis

8. Kongsberg

9. Nes

Siste nytt i Nyheter

Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

 
Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

 
Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

Status fra Statens vegvesen

Status fra Statens vegvesen

 • statens vegvesen

Statens vegvesen sitter med flere av veiprosjektene i Groruddalen. I revidert Oslopakke 3 er ikke Fossum- eller Bredtvetdiagonalen nevnt. Men arbeidet fortsetter som før - og valg av trasé kan komme i 2017.

Overrasket med bydelspris

Alna bydelsutvalgsmøte:

Overrasket med bydelspris

 • Alna BU

Anne Grete Orlien trodde hun bare skulle snakke om sitt arbeid med pallekarmer i bydelsutvalgsmøte forrige uke. Den gang ei...

 
Positiv til tross for kutt

Henger områdeløft på Haugerud og Trosterud i en tynn tråd?

Positiv til tross for kutt

 • områdeløft

Monique Nyberget Hiller (Ap) leder styringsgruppen for områdeløft Haugerud og Trosterud. Hun er håpefull til satsing tross for kutt i Groruddals-satsingsmidler fra både stat og kommune.

Kriminalrapport om <BR>Bjerke-ungdom

Bjerke bydelsutvalg:

Kriminalrapport om
Bjerke-ungdom

 • Bjerke BU

Stasjonssjef John Roger Lund på Stovner politistasjon troppet opp med SaLTo-koordinator May-Britt Gunnaleite i bydelsutvalgsmøte for å informere bydelspolitikerne om Bjerke-ungdommen.

Dalens representant

Yrkes-NM i Bergen:

Dalens representant

 • NM

Endre Marx Westergren (18) skal sammen med sin makker representere Oslo kommune under Yrkes-NM. I tillegg er han Groruddalens utsending.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!