Kult og kaldt på NM i damehockey

Kult og kaldt på NM i damehockey

 

Når damene som spiller ishockey i Norge møtes for å konkurrere om NM-tittelen er det ikke blod, men masse svette og få tårer.

Skrevet av:

Gleden over å måle styrke er overbevisende og det går kjapt unna på isen. Men, det er liten tribunesliting og oppmerksomhet når jentene spiller, og det er litt synd. Tuneringen i Kongsberg var god underholdende og spennende til tider.

Men, husk superundertøy, hansker og varme jakker - for det er veldig kaldt i de ishallene som fremdeles er uoppvarmet.

Kongsberg var vertsby denne gang. Sparta ble norgesmestre og fikk kongepokalen, VIF stakk av med sølv og Astor tok bronsemedalje.

Jordal fikk en hederlig fjerdeplass. Grüner ble nummer fem, Bergen tok sjetteplassen, Siddis havnet på syvende, vertskapet Kongsberg på åttende og Nes endte på siste og niende plass.

 

Satser på damene

Norges Ishockeyforbund satser mer og mer på damehockey, ifølge Ole Jacob Libæk, president i Norges Ishockeyforbund (NHF). Han har gått i bresjen for at damene kan delta i denne sporten.

På plass i VIP-loungen under finaledagen fortalte han dette til Akers Avis Groruddalen:

- Allerede i 1986 under det internasjonale ishockeyforbundets kongress i Colorado Springs i USA foreslo Norge at ishockey skulle utvides med VM for kvinner, og det ble enstemmig vedtatt. To år senere overvar tidligere president Samaranch i IOC finalen mellom USA og Canada, og gjorde alt som sto i hans makt for at kvinnehockey skulle være en del av programmet i Lillehammer 1994-lekene. Av ulike årsaker skjedde det ikke, og olympisk damehockey kom derfor først på programmet i Nagano, Japan fire år senere.

På det meste var det 18 damelag i Norge. I dag er det kokt ned til ni, og det er nok først og fremst fordi det er så få haller i Norge, mener Libæk.

- NHF har satt opp en plan på å bygge 50 haller de neste 10 årene. Overalt ellers i verden bygger man ishaller ved siden av svømme- og idrettshaller, for når man drifter en ishall utgir det så utrolig mye varme at det gir gratis oppvarming! Så fremover er det lurt å utnytte muligheten av eksisterende anlegg. Det er lagt opp til at det skal bygges sju haller i Oslo vest og tre i Oslo øst i denne perioden, forteller Libæk.

- Hvor mange damelag i hockey er det om 10 år, tror du?

- Da tipper jeg at det er rundt 20 damelag.

- Hva synes du om nivået under NM?

- Det er bra, synes jeg. Norsk damehockey er på vei opp.  Det jobbes jo hele tiden med rekruttering, som jentehockey­dagen og innbydelser til å bli med i klubber.

Skal vi kvalifisere oss til OL eller komme på høyde med damelagene i USA eller Canada, mener Libæk at det må bli flere spillere som kan trene mer.

- Det er kun åtte lag som kan delta i OL, så konkurransen er stor. Jeg tror vi vil være blant disse lagene på sikt, og det gleder meg at damene er på fremmarsj.

- Jarle Hilton fra Jordal IHK har for øvrig vært fantastisk flink til å rekruttere jenter til sporten, så vi får bare håpe at flere finner ut at det er hockey de vil holde på med, sier ishockeypresident Libæk.

 

Mange flinke

Generalsekretær Jon Haukeland og manager for damelandslaget Tone Smestad satt også i VIP-loungen og fulgte turneringen spent.

Her kokte det, men det var mest fordi det var veldig varmt der i motsetningen til ute i hallen.

- Jentehockey er et satsingsområde hos oss i forbundet, sier Haukeland, og mener at det til nå har vært for liten fokus fra media og publikum.

Damelandslagets manager Tone Smestad understreker at de har mange flinke jenter.

- Flere av spillerne på isen er unge nok til å delta på Norges kvinnelandslag for U18, altså dem under 18 år. To av jentene er tatt ut til VM i  Moskva, Russland siste uke av mars, sier  Smestad stolt.

A-laget kvinner spiller VM i Tyskland første halvdel av april.

- Det er kjempegøy at de får sjansen til å representere Norge U18, i tillegg til A-landslaget.

 

Blir bedre neste gang

På laget til Jordal damer er mange av spillere og trenerne fra Groruddalen og lederen for Jordal Ishockeyklubb, Jarle Hilton, mener det er mulig å vinne NM om noen år. 

- Jordal damer gjorde det bra denne gang til å være et relativt ferskt lag med mange unge spillere. Vi fikk den plasseringen vi hadde trodd på forhånd, sa Hilton.

 - Klart det hadde vært kult å komme hjem med bronse, men semifinalen var det første delmålet, sier trenerne Joakim og Kenneth.

-- Nå har vi noe å strekke oss etter neste sesong, men vi er fornøyde med spillet til jentene. De innrømmer at det alltid er rom for å bli bedre og at det er gull å vinne.

Da laget slo Kongsberg 13-0 lørdag morgen, var det gøy å se lagspillet og energien. Etter den kampen gliste trenerne fra øre til øre og øynet håp om en spennende turnering for deres del. Men så tapte de 3-1 mot VIF og måtte kjempe om bronseplassen som gikk til Astor.

- Dette er et resultat vi likevel er stolte av etter en lang helg med mange kamper i vår pulje.

Etter NM blir det et kort opphold fra hockeysesongen, før barmarktrening og sommer­hockeyskole i Sverige. Kajsa Fjellhammer Martinsen fra Teisen, som for øvrig er tatt ut på U18 landslaget og skal delta i VM i april,  dro lettet hjem fra Kongsberg:

- Det er gøy å spille turneringer og jeg er fornøyd!

 

 

Resultat NM i dameishockey 18. - 20. mars:

1. Sparta

2. VIF

3. Astor

4. Jordal

5. Grüner

6. Bergen

7. Siddis

8. Kongsberg

9. Nes

Siste nytt i Nyheter

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens freddsenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

 
- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

 
Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Helsefarlig luft <BR>mandag morgen

Helsefarlig luft
mandag morgen

Mandag morgen tvitret Oslo kommune om høy luftforurensing flere steder, blant annet langs E6, Ring 3 og E18.

Stor forskjell <BR>på lokalområdene

Ny folkehelserapport for Bydel Alna:

Stor forskjell
på lokalområdene

  • alna

Bydel Alna er først ut i Groruddalen til å presentere sin folkehelserapport. Den viser at det er stor avstand mellom delbydelene Hellerudtoppen, Trosterud, Furuset og Lindeberg.

 
Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

- Høyre skaper frykt<BR> for Furusetplanene

- Høyre skaper frykt
for Furusetplanene

Leder i miljø -og byutviklingskomiteen i Bydel Alna, Monique Nyberget-Hiller (Ap), langer ut mot Høyre etter innspill om fortetting på Furuset.

Halvparten går til <BR>helse og omsorg

Halvparten går til
helse og omsorg

  • Bydel Stovner

Bydelsdirektør Alv H. Sørland i Bydel Stovner forbereder seg på en vri av tjenestene i fremtiden. Store deler av budsjettet går til helse og omsorg, og bydelen vil opprette et demensteam.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!