Kult og kaldt på NM i damehockey

Kult og kaldt på NM i damehockey

 

Når damene som spiller ishockey i Norge møtes for å konkurrere om NM-tittelen er det ikke blod, men masse svette og få tårer.

Skrevet av:

Gleden over å måle styrke er overbevisende og det går kjapt unna på isen. Men, det er liten tribunesliting og oppmerksomhet når jentene spiller, og det er litt synd. Tuneringen i Kongsberg var god underholdende og spennende til tider.
Men, husk superundertøy, hansker og varme jakker - for det er veldig kaldt i de ishallene som fremdeles er uoppvarmet.

Kongsberg var vertsby denne gang. Sparta ble norgesmestre og fikk kongepokalen, VIF stakk av med sølv og Astor tok bronsemedalje.

Jordal fikk en hederlig fjerdeplass. Grüner ble nummer fem, Bergen tok sjetteplassen, Siddis havnet på syvende, vertskapet Kongsberg på åttende og Nes endte på siste og niende plass.

 

Satser på damene

Norges Ishockeyforbund satser mer og mer på damehockey, ifølge Ole Jacob Libæk, president i Norges Ishockeyforbund (NHF). Han har gått i bresjen for at damene kan delta i denne sporten.

På plass i VIP-loungen under finaledagen fortalte han dette til Akers Avis Groruddalen:

- Allerede i 1986 under det internasjonale ishockeyforbundets kongress i Colorado Springs i USA foreslo Norge at ishockey skulle utvides med VM for kvinner, og det ble enstemmig vedtatt. To år senere overvar tidligere president Samaranch i IOC finalen mellom USA og Canada, og gjorde alt som sto i hans makt for at kvinnehockey skulle være en del av programmet i Lillehammer 1994-lekene. Av ulike årsaker skjedde det ikke, og olympisk damehockey kom derfor først på programmet i Nagano, Japan fire år senere.

På det meste var det 18 damelag i Norge. I dag er det kokt ned til ni, og det er nok først og fremst fordi det er så få haller i Norge, mener Libæk.

- NHF har satt opp en plan på å bygge 50 haller de neste 10 årene. Overalt ellers i verden bygger man ishaller ved siden av svømme- og idrettshaller, for når man drifter en ishall utgir det så utrolig mye varme at det gir gratis oppvarming! Så fremover er det lurt å utnytte muligheten av eksisterende anlegg. Det er lagt opp til at det skal bygges sju haller i Oslo vest og tre i Oslo øst i denne perioden, forteller Libæk.

- Hvor mange damelag i hockey er det om 10 år, tror du?

- Da tipper jeg at det er rundt 20 damelag.

- Hva synes du om nivået under NM?

- Det er bra, synes jeg. Norsk damehockey er på vei opp.  Det jobbes jo hele tiden med rekruttering, som jentehockey­dagen og innbydelser til å bli med i klubber.

Skal vi kvalifisere oss til OL eller komme på høyde med damelagene i USA eller Canada, mener Libæk at det må bli flere spillere som kan trene mer.

- Det er kun åtte lag som kan delta i OL, så konkurransen er stor. Jeg tror vi vil være blant disse lagene på sikt, og det gleder meg at damene er på fremmarsj.

- Jarle Hilton fra Jordal IHK har for øvrig vært fantastisk flink til å rekruttere jenter til sporten, så vi får bare håpe at flere finner ut at det er hockey de vil holde på med, sier ishockeypresident Libæk.

 

Mange flinke

Generalsekretær Jon Haukeland og manager for damelandslaget Tone Smestad satt også i VIP-loungen og fulgte turneringen spent.

Her kokte det, men det var mest fordi det var veldig varmt der i motsetningen til ute i hallen.

- Jentehockey er et satsingsområde hos oss i forbundet, sier Haukeland, og mener at det til nå har vært for liten fokus fra media og publikum.

Damelandslagets manager Tone Smestad understreker at de har mange flinke jenter.

- Flere av spillerne på isen er unge nok til å delta på Norges kvinnelandslag for U18, altså dem under 18 år. To av jentene er tatt ut til VM i  Moskva, Russland siste uke av mars, sier  Smestad stolt.

A-laget kvinner spiller VM i Tyskland første halvdel av april.

- Det er kjempegøy at de får sjansen til å representere Norge U18, i tillegg til A-landslaget.

 

Blir bedre neste gang

På laget til Jordal damer er mange av spillere og trenerne fra Groruddalen og lederen for Jordal Ishockeyklubb, Jarle Hilton, mener det er mulig å vinne NM om noen år. 

- Jordal damer gjorde det bra denne gang til å være et relativt ferskt lag med mange unge spillere. Vi fikk den plasseringen vi hadde trodd på forhånd, sa Hilton.

 - Klart det hadde vært kult å komme hjem med bronse, men semifinalen var det første delmålet, sier trenerne Joakim og Kenneth.

-- Nå har vi noe å strekke oss etter neste sesong, men vi er fornøyde med spillet til jentene. De innrømmer at det alltid er rom for å bli bedre og at det er gull å vinne.

Da laget slo Kongsberg 13-0 lørdag morgen, var det gøy å se lagspillet og energien. Etter den kampen gliste trenerne fra øre til øre og øynet håp om en spennende turnering for deres del. Men så tapte de 3-1 mot VIF og måtte kjempe om bronseplassen som gikk til Astor.

- Dette er et resultat vi likevel er stolte av etter en lang helg med mange kamper i vår pulje.

Etter NM blir det et kort opphold fra hockeysesongen, før barmarktrening og sommer­hockeyskole i Sverige. Kajsa Fjellhammer Martinsen fra Teisen, som for øvrig er tatt ut på U18 landslaget og skal delta i VM i april,  dro lettet hjem fra Kongsberg:

- Det er gøy å spille turneringer og jeg er fornøyd!

 

 

Resultat NM i dameishockey 18. - 20. mars:

1. Sparta

2. VIF

3. Astor

4. Jordal

5. Grüner

6. Bergen

7. Siddis

8. Kongsberg

9. Nes

Siste nytt i Nyheter

– Det hadde blitt et himla bråk

– Det hadde blitt et himla bråk

 • Groruddalen

Carl I. Hagen (Frp) fikk tilsendt kronikken til Pihl fra undertegnede. Han er enig i at vestkanten mest sannsynlig hadde satt alle mann på dekk om Statens vegvesen bestemte seg for å utrede forslag om å bygge ut en motorvei der istedet.

– Tegn på at vi må <BR>begynne å bråke mer

– Tegn på at vi må
begynne å bråke mer

 • Groruddalen

Da Roger Pihl skrev kommentaren «Legg dritten til Groruddalen» ante han ikke at han skulle få så stor respons. Artikkelen er en av de mest delte i avisens kanaler på nett. Pihl mener det er et signal om at Groruddalen må begynne å stå opp for seg selv.

Vil verne om Fossumbekken<BR> – og Groruddalen

Vil verne om Fossumbekken
– og Groruddalen

 • Klimakonferansen

Stovner-ungdom tar til orde for å verne om friluftslivet i Groruddalen. Under klimakonferansen til Groruddalen Miljøforum skal de snakke om vannprøver tatt fra Fossumbekken.

 
– Det mest integrerende vi har

– Det mest integrerende vi har

 • venstre

Venstres leder Trine Skei Grande og gruppeleder Guri Melby fikk omvisning i Furuset bibliotek og aktivitetshus – som hadde besøksrekord med 1700 på én dag.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

...vent med applausen

Ja til storbylegevakta på Aker

...vent med applausen

 • Aker sykehus

Styret i Oslo Universitetssykehus er helt enige med Oslo kommune; storbylegevakta skal etableres på Aker sykehus. Det skal oppføres som et nytt bygg innen 2021. Men skepsisen om prislapp og tidsaspekt har ennå ikke lagt seg.

 
– Det dummeste jeg har hørt

– Det dummeste jeg har hørt

 • politihøgskolen

Raymond Johansen (Ap) er mildt sagt opprørt etter Venstre-toppens argumenter om politihøgskolen. Han holder Venstre og Elvestuen som ansvarlig dersom skolen flyttes ut av Oslo.

Tar igjen opp kampen for politihøgskolen til Groruddalen

Kampen om politihøgskolen

 • politihøgskolen

Regjeringen skapte debatt da det kom fram at de ønsker å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo og politihøgskolen står høyt på lista. Ola Elvestuen (V) gjentar likevel ordene han selv brukte i valgkampen i 2011; få politihøgskolen til Groruddalen. Selv om utflyttings-lista er et kompromiss mello...

Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

 • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

 
Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

 • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

 • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

 • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!