Besøkte Tøyen

Full jubel for kronprinsparet

Full jubel for kronprinsparet

SAMLET JUBEL: Barna som var til stede på Biblo Tøyen slapp jubelen løs da de fikk tatt gruppebilde sammen med kronprinsparet.

Da kronprinsen og kronprinsessen besøkte Bydel Gamle Oslo, ble det et møte både med bydelens fortid og fremtid. Og det var fremtiden - barna - som jublet aller mest for besøket.

Skrevet av:

Oppdatert:
02.11.2016 kl 23:06

Dagen begynte med et besøk på Oslo Ladegård hvor de ble tatt i mot av ordfører Marianne Borgen, leder for Oslo ladegård Ann-Katrin Olsen, BU-leder Line Oma og bydelsdirektør Lasse Østmark.

Etter å ha lyttet til barokkensemblet Circles og ønsket velkommen til bydelen av Line Oma, bar det ned i Bisp Nikolas' vinterhall i Ladegårdens kjeller, hvor arkeolog Petter Molaug orienterte om Oslo i middelalderen. Molaug orienterte videre da følget gikk gjennom St. Hallvard-ruinen og Bispegårdens bevarte rom fra Olavsklosteret.

Kreativt møtested

Fra «middelalderen» gikk turen til en av bydelens aller nyeste tiltak - Biblo Tøyen. Et bibliotek som er kreativt bygget opp og hvor interiøret er veldig ulikt det tradisjonelle biblioteket - og det er kun barn mellom 10 og 15 år som har adgang.

I lokalet henger det gondoler i taket hvor man kan sette seg godt til rette og spille spill. Gamle biler er omformet til tegne- og håndverksstasjoner, og en gammel lastebil har blitt forvandlet til et kjøkken hvor det er matopplæring.

For anledningen var Geitmyra matkultursenter på besøk og lagde knekkebrød - med gresshoppe som en av ingrediensene - og kronprinsparet tok utfordringen og nøt en smakebit.

Løfte bydelen

De fikk også møte 6. klassingene fra Tøyen skole som var på besøk. Filialleder Reinert Mithassel viste kronprinsparet rundt. De fikk også orientering om Tøyen Start Up Village fra daglig leder Beathe Due. Hensikten med tiltaket er å styrke etablering og utvikling, samt å bidra til entreprenørskap, vekst, forskning og byutvikling på Tøyen.

Dette er samtidig en måte å løfte bydelen på, ved tilføring av kompetanse, nettverk og andre ressurser. Kronprinsparet tok seg god til å snakke med barna som var til stede, og til slutt stilte de opp med barna på den store scenen til et felles bilde. Da var jubelen stor!

Bålpoppet popcorn

Neste stopp på programmet var Tøyen skole hvor rektor Terje Andersen tok i mot det celebre besøket, som også ble møtt av to «blomsterbarn».

Etter en kort orientering om skolen var det musikkinnslag fra skolens elever ved Oslo musikk- og kulturskole under ledelse av Sissel Larsen, som nærmest på egenhånd og bokstavelig talt har blåst nytt liv i flere av byens skolekorps som Hasle, Møllergata, Sinsen, Gran, Sagene og Tøyen. Hun jobber spesielt med inkludering av minoriteter i orkester og korps.

Etter underholdningen orienterte enhetsleder Geir Aarrestad Eriksen og teamleder Ellen Vik Ossiannilsson om aktivitetene til Friluftssenteret i Gamle Oslo (FRIGO). Fire av elevene, Sadiq Jawad, Noor Ali-amini, Hashim Abdale Abdi og Nahill Muse, er blant de mange som benytter seg av tilbudet som først og fremst har fokus på sport og friluftsaktiviteter.

I samtale med kronprinsen og kronprinsessen fortalte de om sine erfaringer med FRIGO. Siste stopp på programmet ved Tøyen skole fant sted i skolegården hvor kronprinsparet satte seg ned rundt en bålpanne og fikk servert bålpoppet popcorn.

Bedre kjent

Før det bar av gårde til dagens siste stopp, voksenopplæringen på Oslo Fengsel, kunne kronprinsparet slå fast at de setter pris på å få besøke hovedstadens bydeler.

- Det er både lærerikt, interessant og viktig for oss å bli bedre kjent med de forskjellige lokalmiljøene, slo kronprinsen fast.

I Bydel Gamle Oslo hadde de kongelige gjestene bedt spesielt om å få besøke Biblo Tøyen som de hadde hørt mye om.

- Veldig flott, der skulle jeg gjerne ha vært i hele dag, smilte kronprinsessen - som også satte pris på gresshoppeknekkebrødet.

- Jeg likte best popcornet, humret kronprinsen.

Ved voksenopplæringen på Oslo Fengsel ble kronprinsen og kronprinsessen ønsket velkommen av rektor Kristin Husby, og møtte noen av elevene ved skolen som fortalte hva dette betyr for dem.

De ble i tillegg orientert om tilbudet som inneholder både voksenopplæring, grunnskole, videregående skole, kurs av kortere varighet og tilrettelegging for selvstudium på høgskole- og universitetsnivå, av avdelingsleder Hildegunn Hernes.

I gymsalen ble de servert mat gjort klart av elevene. Dessuten fikk de med seg kaffe på veien - fra et par av guttene som har gjennomført baristakurs.

- En flott dag. Dette setter vi veldig pris på. Det har vært en glede å få være med kronprinsparet rundt, sier bydelsdirektør Lasse Østmark.

Siste nytt i Kultur

17-åring med <BR>viktig stemme

17-åring med
viktig stemme

 • Ungdom

Tre Oslo-ungdommer er valgt til FN-sambandets ungdomspanel, og en av dem er Bani Singh (17) fra Hellerud.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Folkefest med kronprinsparet

I dag blir det bålkos
med kronprinsparet

 • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

 • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

 • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

 • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

 
Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

 • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

 • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!