Besøkte Tøyen

Full jubel for kronprinsparet

Full jubel for kronprinsparet

SAMLET JUBEL: Barna som var til stede på Biblo Tøyen slapp jubelen løs da de fikk tatt gruppebilde sammen med kronprinsparet.

Da kronprinsen og kronprinsessen besøkte Bydel Gamle Oslo, ble det et møte både med bydelens fortid og fremtid. Og det var fremtiden - barna - som jublet aller mest for besøket.

Skrevet av:

Oppdatert:
02.11.2016 kl 23:06

Dagen begynte med et besøk på Oslo Ladegård hvor de ble tatt i mot av ordfører Marianne Borgen, leder for Oslo ladegård Ann-Katrin Olsen, BU-leder Line Oma og bydelsdirektør Lasse Østmark.

Etter å ha lyttet til barokkensemblet Circles og ønsket velkommen til bydelen av Line Oma, bar det ned i Bisp Nikolas' vinterhall i Ladegårdens kjeller, hvor arkeolog Petter Molaug orienterte om Oslo i middelalderen. Molaug orienterte videre da følget gikk gjennom St. Hallvard-ruinen og Bispegårdens bevarte rom fra Olavsklosteret.

Kreativt møtested

Fra «middelalderen» gikk turen til en av bydelens aller nyeste tiltak - Biblo Tøyen. Et bibliotek som er kreativt bygget opp og hvor interiøret er veldig ulikt det tradisjonelle biblioteket - og det er kun barn mellom 10 og 15 år som har adgang.

I lokalet henger det gondoler i taket hvor man kan sette seg godt til rette og spille spill. Gamle biler er omformet til tegne- og håndverksstasjoner, og en gammel lastebil har blitt forvandlet til et kjøkken hvor det er matopplæring.

For anledningen var Geitmyra matkultursenter på besøk og lagde knekkebrød - med gresshoppe som en av ingrediensene - og kronprinsparet tok utfordringen og nøt en smakebit.

Løfte bydelen

De fikk også møte 6. klassingene fra Tøyen skole som var på besøk. Filialleder Reinert Mithassel viste kronprinsparet rundt. De fikk også orientering om Tøyen Start Up Village fra daglig leder Beathe Due. Hensikten med tiltaket er å styrke etablering og utvikling, samt å bidra til entreprenørskap, vekst, forskning og byutvikling på Tøyen.

Dette er samtidig en måte å løfte bydelen på, ved tilføring av kompetanse, nettverk og andre ressurser. Kronprinsparet tok seg god til å snakke med barna som var til stede, og til slutt stilte de opp med barna på den store scenen til et felles bilde. Da var jubelen stor!

Bålpoppet popcorn

Neste stopp på programmet var Tøyen skole hvor rektor Terje Andersen tok i mot det celebre besøket, som også ble møtt av to «blomsterbarn».

Etter en kort orientering om skolen var det musikkinnslag fra skolens elever ved Oslo musikk- og kulturskole under ledelse av Sissel Larsen, som nærmest på egenhånd og bokstavelig talt har blåst nytt liv i flere av byens skolekorps som Hasle, Møllergata, Sinsen, Gran, Sagene og Tøyen. Hun jobber spesielt med inkludering av minoriteter i orkester og korps.

Etter underholdningen orienterte enhetsleder Geir Aarrestad Eriksen og teamleder Ellen Vik Ossiannilsson om aktivitetene til Friluftssenteret i Gamle Oslo (FRIGO). Fire av elevene, Sadiq Jawad, Noor Ali-amini, Hashim Abdale Abdi og Nahill Muse, er blant de mange som benytter seg av tilbudet som først og fremst har fokus på sport og friluftsaktiviteter.

I samtale med kronprinsen og kronprinsessen fortalte de om sine erfaringer med FRIGO. Siste stopp på programmet ved Tøyen skole fant sted i skolegården hvor kronprinsparet satte seg ned rundt en bålpanne og fikk servert bålpoppet popcorn.

Bedre kjent

Før det bar av gårde til dagens siste stopp, voksenopplæringen på Oslo Fengsel, kunne kronprinsparet slå fast at de setter pris på å få besøke hovedstadens bydeler.

- Det er både lærerikt, interessant og viktig for oss å bli bedre kjent med de forskjellige lokalmiljøene, slo kronprinsen fast.

I Bydel Gamle Oslo hadde de kongelige gjestene bedt spesielt om å få besøke Biblo Tøyen som de hadde hørt mye om.

- Veldig flott, der skulle jeg gjerne ha vært i hele dag, smilte kronprinsessen - som også satte pris på gresshoppeknekkebrødet.

- Jeg likte best popcornet, humret kronprinsen.

Ved voksenopplæringen på Oslo Fengsel ble kronprinsen og kronprinsessen ønsket velkommen av rektor Kristin Husby, og møtte noen av elevene ved skolen som fortalte hva dette betyr for dem.

De ble i tillegg orientert om tilbudet som inneholder både voksenopplæring, grunnskole, videregående skole, kurs av kortere varighet og tilrettelegging for selvstudium på høgskole- og universitetsnivå, av avdelingsleder Hildegunn Hernes.

I gymsalen ble de servert mat gjort klart av elevene. Dessuten fikk de med seg kaffe på veien - fra et par av guttene som har gjennomført baristakurs.

- En flott dag. Dette setter vi veldig pris på. Det har vært en glede å få være med kronprinsparet rundt, sier bydelsdirektør Lasse Østmark.

Siste nytt i Nyheter

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

  • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Inviterer til kafédialog

Starten på ny Groruddals-satsing:

Inviterer til kafédialog

I oppstarten av ny Groruddals-satsing for de neste ti åra, ønsker bydel Stovner å få innspill fra alle kriker og kroker i bydelen.

 
Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

  • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

Har du sett denne mannen?

Politiet ber om tips etter McDonalds-ranet

Har du sett denne mannen?

  • Ran

Tirsdag formiddag fikk politiet melding om et grovt ran av McDonalds på Furuset. En mann i 50-årene kom seg unna med et pengebeløp – nå ber politiet publikum om hjelp.

Mener byrådet misbruker makten

Mener byrådet misbruker makten

  • Barnehage

Både Høyre sentralt og lokalt i Bjerke bydel reagerer på beslutningen til byrådet om å ikke gi tilskudd til en privat Espira-barnehage planlagt i Nybyen på Økern. Høyre kaller det for maktmisbruk.

 
– Barnehagebaroner

– Barnehagebaroner

  • Barnehager

Rødts Bjørnar Moxnes tror ikke et sekund på at Espira planlegger å drifte barnehage for barnas beste.

– Vi vil selv ta ansvar

– Vi vil selv ta ansvar

  • Barnehage

Barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) forteller at Oslo kommune selv vil ta ansvar for å dekke behovene for barnehageplasser.

Privat Økern-<BR>barnehage på vent

Privat Økern-
barnehage på vent

  • Barnehage

En Espira-barnehage på to etasjer i Nybyen på Økern skulle etter planen åpne i september neste år. Nå ligger planene brakk fordi byrådet avslo søknad om tilskudd.

 
McDonalds avdeling Furuset ranet

McDonalds avdeling Furuset ranet

  • Ran

En mann i 50-årene ranet McDonalds ved Radisson Blu Alna hotell med pistol. Mannen kom seg unna med kontanter.

Nå er det Vestli sin tur

Lokalpolitikere frir til Groruddals-satsingen:

Nå er det Vestli sin tur

  • Groruddals-satsingen

Lokalpolitikerne May-Britt Christensen (Ap) og Athithan Kumarasamy (Ap) i Stovner bydel ønsker å få mer aktivitet for barn og unge på Vestli – og etterlyser tiltak i Vestliskogen grendeskole.

Tverrforbindelsen er i planen

Tverrforbindelsen er i planen

  • Oslopakke 3

Fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus forteller at tverrforbindelsen ligger som en del av prosjektet i konseptvalgutredningen til Romeriksbanen som blir ferdig før sommeren.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!