Besøkte Tøyen

Full jubel for kronprinsparet

Full jubel for kronprinsparet

SAMLET JUBEL: Barna som var til stede på Biblo Tøyen slapp jubelen løs da de fikk tatt gruppebilde sammen med kronprinsparet.

Da kronprinsen og kronprinsessen besøkte Bydel Gamle Oslo, ble det et møte både med bydelens fortid og fremtid. Og det var fremtiden - barna - som jublet aller mest for besøket.

Skrevet av:

Oppdatert:
02.11.2016 kl 23:06

Dagen begynte med et besøk på Oslo Ladegård hvor de ble tatt i mot av ordfører Marianne Borgen, leder for Oslo ladegård Ann-Katrin Olsen, BU-leder Line Oma og bydelsdirektør Lasse Østmark.

Etter å ha lyttet til barokkensemblet Circles og ønsket velkommen til bydelen av Line Oma, bar det ned i Bisp Nikolas' vinterhall i Ladegårdens kjeller, hvor arkeolog Petter Molaug orienterte om Oslo i middelalderen. Molaug orienterte videre da følget gikk gjennom St. Hallvard-ruinen og Bispegårdens bevarte rom fra Olavsklosteret.

Kreativt møtested

Fra «middelalderen» gikk turen til en av bydelens aller nyeste tiltak - Biblo Tøyen. Et bibliotek som er kreativt bygget opp og hvor interiøret er veldig ulikt det tradisjonelle biblioteket - og det er kun barn mellom 10 og 15 år som har adgang.

I lokalet henger det gondoler i taket hvor man kan sette seg godt til rette og spille spill. Gamle biler er omformet til tegne- og håndverksstasjoner, og en gammel lastebil har blitt forvandlet til et kjøkken hvor det er matopplæring.

For anledningen var Geitmyra matkultursenter på besøk og lagde knekkebrød - med gresshoppe som en av ingrediensene - og kronprinsparet tok utfordringen og nøt en smakebit.

Løfte bydelen

De fikk også møte 6. klassingene fra Tøyen skole som var på besøk. Filialleder Reinert Mithassel viste kronprinsparet rundt. De fikk også orientering om Tøyen Start Up Village fra daglig leder Beathe Due. Hensikten med tiltaket er å styrke etablering og utvikling, samt å bidra til entreprenørskap, vekst, forskning og byutvikling på Tøyen.

Dette er samtidig en måte å løfte bydelen på, ved tilføring av kompetanse, nettverk og andre ressurser. Kronprinsparet tok seg god til å snakke med barna som var til stede, og til slutt stilte de opp med barna på den store scenen til et felles bilde. Da var jubelen stor!

Bålpoppet popcorn

Neste stopp på programmet var Tøyen skole hvor rektor Terje Andersen tok i mot det celebre besøket, som også ble møtt av to «blomsterbarn».

Etter en kort orientering om skolen var det musikkinnslag fra skolens elever ved Oslo musikk- og kulturskole under ledelse av Sissel Larsen, som nærmest på egenhånd og bokstavelig talt har blåst nytt liv i flere av byens skolekorps som Hasle, Møllergata, Sinsen, Gran, Sagene og Tøyen. Hun jobber spesielt med inkludering av minoriteter i orkester og korps.

Etter underholdningen orienterte enhetsleder Geir Aarrestad Eriksen og teamleder Ellen Vik Ossiannilsson om aktivitetene til Friluftssenteret i Gamle Oslo (FRIGO). Fire av elevene, Sadiq Jawad, Noor Ali-amini, Hashim Abdale Abdi og Nahill Muse, er blant de mange som benytter seg av tilbudet som først og fremst har fokus på sport og friluftsaktiviteter.

I samtale med kronprinsen og kronprinsessen fortalte de om sine erfaringer med FRIGO. Siste stopp på programmet ved Tøyen skole fant sted i skolegården hvor kronprinsparet satte seg ned rundt en bålpanne og fikk servert bålpoppet popcorn.

Bedre kjent

Før det bar av gårde til dagens siste stopp, voksenopplæringen på Oslo Fengsel, kunne kronprinsparet slå fast at de setter pris på å få besøke hovedstadens bydeler.

- Det er både lærerikt, interessant og viktig for oss å bli bedre kjent med de forskjellige lokalmiljøene, slo kronprinsen fast.

I Bydel Gamle Oslo hadde de kongelige gjestene bedt spesielt om å få besøke Biblo Tøyen som de hadde hørt mye om.

- Veldig flott, der skulle jeg gjerne ha vært i hele dag, smilte kronprinsessen - som også satte pris på gresshoppeknekkebrødet.

- Jeg likte best popcornet, humret kronprinsen.

Ved voksenopplæringen på Oslo Fengsel ble kronprinsen og kronprinsessen ønsket velkommen av rektor Kristin Husby, og møtte noen av elevene ved skolen som fortalte hva dette betyr for dem.

De ble i tillegg orientert om tilbudet som inneholder både voksenopplæring, grunnskole, videregående skole, kurs av kortere varighet og tilrettelegging for selvstudium på høgskole- og universitetsnivå, av avdelingsleder Hildegunn Hernes.

I gymsalen ble de servert mat gjort klart av elevene. Dessuten fikk de med seg kaffe på veien - fra et par av guttene som har gjennomført baristakurs.

- En flott dag. Dette setter vi veldig pris på. Det har vært en glede å få være med kronprinsparet rundt, sier bydelsdirektør Lasse Østmark.

Siste nytt i Nyheter

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens freddsenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

 
- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

 
Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Helsefarlig luft <BR>mandag morgen

Helsefarlig luft
mandag morgen

Mandag morgen tvitret Oslo kommune om høy luftforurensing flere steder, blant annet langs E6, Ring 3 og E18.

Stor forskjell <BR>på lokalområdene

Ny folkehelserapport for Bydel Alna:

Stor forskjell
på lokalområdene

  • alna

Bydel Alna er først ut i Groruddalen til å presentere sin folkehelserapport. Den viser at det er stor avstand mellom delbydelene Hellerudtoppen, Trosterud, Furuset og Lindeberg.

 
Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

- Høyre skaper frykt<BR> for Furusetplanene

- Høyre skaper frykt
for Furusetplanene

Leder i miljø -og byutviklingskomiteen i Bydel Alna, Monique Nyberget-Hiller (Ap), langer ut mot Høyre etter innspill om fortetting på Furuset.

Halvparten går til <BR>helse og omsorg

Halvparten går til
helse og omsorg

  • Bydel Stovner

Bydelsdirektør Alv H. Sørland i Bydel Stovner forbereder seg på en vri av tjenestene i fremtiden. Store deler av budsjettet går til helse og omsorg, og bydelen vil opprette et demensteam.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!