Ti år med kultursatsing
i Groruddalen

Ti år med kultursatsing<BR> i Groruddalen

I TI ÅR: I ti år har Groruddals-satsingen hjulpet kulturprosjekter på beina. Her sitter seniorrådgiver Thor Grinde i Kultur Uten Grenser, kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), nestleder i Kultur Uten Grenser, Iram Hassan, BU-leder Knut Røli (Ap), direktør Hilde Barstad i Kulturetaten og programansvarlig Helene Heger Voldner i Furuset bibliotek og aktivitetshus.


Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) møtte Kulturetaten og lokale ildsjeler på Furuset bibliotek for å snakke om hva ti år med Groruddals-satsing har betydd for kulturen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.01.2017 kl 10:48

Faktaboks

Kulturtiltak gjennom ti år:

Deichmanske bibliotek: Etablering av Furuset bibliotek og aktivitetshus.


Stovner bibliotek /tilbudet til ungdom gjennom #biblo: Lokalene ble pusset opp til ungdomsgruppa i alderen 12-18 år. Dette er et tett samarbeid mellom Deichmanske bibliotek og bydelen. To av bydelens ansatte jobber i biblioteket med denne ungdomsgruppa.

Lesefrø: ble tilbudt gjennom fire barnehager i bydelene Alna og Stovner.

Språkkafe: Bjerke filial fikk oppstartmidler til å starte en språkkafe på filialen.

Totalrehabilitering av Arbeiderboligene i Grorudveien 3 og 5 med tilhørende hageanlegg, Bånkall gård og våningshuset på Nordre Lindeberg gård

Ny driftsbygning på Nordre Lindeberg gård

Groruddalssatsingen har finansiert igangsettelse av utvikling av nytt driftskonsept for Tveten gård.

Perlekjedet: Temporære kunstprosjekter ble i 2013 plassert ut på Veitvet og Sletteløkka. Dette var en del av områdetløftet.

Verdensplassen på Furuset: Kunstverket «Elvebank» av Torgeir Husevaag med utgangspunkt i elver og deltaer fra hele verden men også lokalt.

Rommensletta skulpturpark:Skulpturparken inngår i Alnaelva Miljøpark og Groruddalssatsingen, områdeløft for Haugenstua. Rommensletta skulpturpark ligger på Smedstua i Groruddalen.  Parken som sto klar i 2013 er lagt på kommunens gamle hovedsøppelfylling fra 1960-årene.  Det er utplassert 13 skulpturer i parken så langt.

I tillegg er det tiltak som får driftsstøtte fra Oslo kommune, festivaler og andre tiltak. Bydelene har mye lokalt kulturarbeid som har blitt gjennomført i løpet av ti år.

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap), direktør for Kulturetaten, Hilde Barstad, programansvarlig Helene Heger Voldner på Furuset bibliotek, seniorrådgiver Thor Grinde i Kultur Uten Grenser og nestleder Iram Hassan møttes på Furuset bibliotek og aktivitetshus for å oppsummere noe av det viktigste som har skjedd innen kultur i Groruddalen i løpet av ti år. De er alle enige om at midlene har blitt brukt til å forsterke møteplassene i de fire bydelene – og at det har vært en nødvendig satsing på kultur.

– Pengene fra Groruddals-satsingen har vært nødvendige midler for å kunne fullføre viktige kulturprosjekter i Groruddalen. De ekstra midlene fra satsingen har gjort at man faktisk kan realisere det, ellers ville det tatt mye lenger tid og kanskje ikke hatt like god kvalitet, forteller Barstad.

Skulpturparken

Et av prosjektene som trekkes fram er Rommensletta skulpturpark. Skulpturparken inngår i Alnaelva Miljøpark og Groruddalssatsingen, områdeløft for Haugenstua. Rommensletta skulpturpark ligger på Smedstua i Groruddalen i Oslo, og sto klar i 2013. Så langt har parken 13 skulpturer.

– Å bruke kunst som en måte å skape gode og attraktive plasser i lokalmiljøet har vært en viktig del av arbeidet. Det vil vi gjerne jobbe mer med. Når man snakker om skulpturparker tenker man kanskje på Vigelandsparken eller Ekeberg, men man må huske på at Rommensletta er en av de virkelig fine, sier hun.

Møteplassene

Byråden er enig. Hun mener kultur henger så nært sammen med alt annet i et samfunn.

– Det passer inn i alle områder i den forrige satsingen. Kulturen lager møteplassene, det gjør at folk får en identitet, og uavhengig av hvordan områdesatsingen vil se ut videre vil kulturen være en avgjørende del å ha med, sier Hansen.

Oppussingen av arbeiderboligene i Grorudveien 2-5, Bånkall gård, Nordre Lindeberg gård og Tveten gård har vært Kulturetatens ansvar.

– Groruddalsmidlene har vært nødvendig for å fullfinansiere prosjektene. Ofte dukker det opp utfordringer når man jobber med gamle hus, sier Barstad.

Les hele artikkelen i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Kultur

Hverdagshelten inviterte <BR>til fest på hjemmet

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager bruker pengene hun mottak sammen med prisen «Groruddalens hverdagshelt 2016» på fest for beboerne og ansatte på Furusethjemmet.

Bygg fordelingskryss <BR>mellom tre tunneler

Debatten rundt den planlagte Manglerudtunnelen med utløp i Breivollveien, som så skal gjøres om til en del av E6, pågår for fullt.

 
Lysere tider for loppemarkedet

For noen år siden endret Lindebergskolenes musikkorps strategi på loppemarkedene sine. Det har vist å lønne seg.

Lader opp med arbeidersanger

For 22. gang inviteres det til allsangkveld kvelden før dagen. I år er det leder Frode Jacobsen i Oslo Arbeiderparti som skal holde kveldens appell.

Dobbelt jubileum <BR>og nytt soloalbum

Finn Kalvik runder 70 og feirer sitt 50-årsjubileum som artist med albumet «Ingen vei hjem» – en vei som startet i Stjerneblokkene på Grorud!