– Like viktig som
å lære å lese

– Like viktig som <BR>å lære å lese

VISTE FRAM KODING: Abenezer (9) og Nora (9) på Ellingsrudåsen skole synes det er viktig å lære om programmering. De fikk vise fram det de har lært på AKS til byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Byrådet innfører enkelt programmeringskurs til 4. trinn i Oslo.


9-åringene Nora og Abenezer på Ellingsrudåsen skole tror det å lære koding vil hjelpe dem senere i livet. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er imponert over læreviljen – og vil ikke vente på regjeringen.

Skrevet av:

Oppdatert:
31.01.2017 kl 12:08

Kodekurs er ikke lagt inn i den ordinære læreplanen. Byrådslederen mener det trengs en endring av de nasjonale læreplanene som ble laget i 2006. Men byrådet vil ikke vente på regjeringen og har lagt inn penger i budsjettet til at alle 4. klassinger i Oslo skal få tilbud om kodekurs og programmering. Det er ungdomsskoleelever som lærer opp barneskoleelever, og på Ellingsrudåsen skole er de veldig glade for at de kan bruke datamaskinen så mye på skolen. Abenezer og Nora (9) har lært å lage tromme-musikk med kodeprogrammet.

– Det er fint at vi kan bruke dette videre for å skaffe oss jobb senere, sier Nora.

Byrådslederen tror koding vil være like viktig som de vanlige skolefagene i fremtiden.

Vi tror dette kommer til å være like viktig som å lære å lese, skrive og regne, forteller han.

Organiseres gjennom AKS

Tilbudet om kodekurs organiseres gjennom aktivitetsskolen (AKS), men er også et tilbud til elever som ikke går på AKS til vanlig. På Ellingsrudåsen har de fått inn elever fra Ellingsrud ungdomsskole til å hjelpe.

– Det at vi så tidlig benytter oss av kompetansen er veldig motiverende. Jeg håper dette blir mer enn et forsøk, og at regjeringen gir oss anledning til at dette blir en del av skoleplanen. Vi har ikke tid til å vente på dem nå, derfor får vi dette inn på AKS som er mulig. Det gjør også AKS mer spennende, sier byrådslederen.

Abenezer er fornøyd med å sitte foran Johansen i klasserommet.

– Det går helt fint. Jeg viser ham hva jeg lærer med trommeslag, sier han.

Gjelder for alle Osloskoler

Elevene bruker mye pc til vanlig på skolen, og hjemme på fritiden. 9-åringene Mahlet og Zarah bruker god tid til å lære seg om koding – og innrømmer at det er noe uvanlig å lære seg det i skoletiden.

– Det er veldig moro. Vi kan også si nå at vi kan mer om programmering enn mamma og pappa, sier Mahlet.

Bjarte Rørmark er assisterende avdelingsdirektør for pedagogisk utvikling og kvalitet i Utdanningsetaten. Han mener kodekurs er nødvendig fremover.

– Det å vite noe om hvordan en datamaskin virker blir viktigere og viktigere. Elevene i skolen skal til slutt ut i arbeidslivet, hvor det er forutsatt at man må kunne moderne teknologi. Vi mener det er viktig å satse på digital kompetanse i skolen. Det kan være mange ting, men også koding, sier han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

 
Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!