– Like viktig som
å lære å lese

– Like viktig som <BR>å lære å lese

VISTE FRAM KODING: Abenezer (9) og Nora (9) på Ellingsrudåsen skole synes det er viktig å lære om programmering. De fikk vise fram det de har lært på AKS til byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Byrådet innfører enkelt programmeringskurs til 4. trinn i Oslo.


9-åringene Nora og Abenezer på Ellingsrudåsen skole tror det å lære koding vil hjelpe dem senere i livet. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er imponert over læreviljen – og vil ikke vente på regjeringen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.01.2017 kl 12:08

Fakta om kodekurs:

99 barneskoler tilbyr kodekurs for 4. trinn i Oslo

per 20. januar 2017 var det 2435 påmeldte

128 ungdomsskoleelever er instruktører

De er rekruttert fra ungdomsskolene som tilbyr valgfaget «programmering» eller «teknologi i praksis»

Byrådet har innført kodekurs for 4. trinnselever

De vil at regjeringen legger inn koding som en del av den ordinære læreplanen

Kodekurs er ikke lagt inn i den ordinære læreplanen. Byrådslederen mener det trengs en endring av de nasjonale læreplanene som ble laget i 2006. Men byrådet vil ikke vente på regjeringen og har lagt inn penger i budsjettet til at alle 4. klassinger i Oslo skal få tilbud om kodekurs og programmering. Det er ungdomsskoleelever som lærer opp barneskoleelever, og på Ellingsrudåsen skole er de veldig glade for at de kan bruke datamaskinen så mye på skolen. Abenezer og Nora (9) har lært å lage tromme-musikk med kodeprogrammet.

– Det er fint at vi kan bruke dette videre for å skaffe oss jobb senere, sier Nora.

Byrådslederen tror koding vil være like viktig som de vanlige skolefagene i fremtiden.

Vi tror dette kommer til å være like viktig som å lære å lese, skrive og regne, forteller han.

Organiseres gjennom AKS

Tilbudet om kodekurs organiseres gjennom aktivitetsskolen (AKS), men er også et tilbud til elever som ikke går på AKS til vanlig. På Ellingsrudåsen har de fått inn elever fra Ellingsrud ungdomsskole til å hjelpe.

– Det at vi så tidlig benytter oss av kompetansen er veldig motiverende. Jeg håper dette blir mer enn et forsøk, og at regjeringen gir oss anledning til at dette blir en del av skoleplanen. Vi har ikke tid til å vente på dem nå, derfor får vi dette inn på AKS som er mulig. Det gjør også AKS mer spennende, sier byrådslederen.

Abenezer er fornøyd med å sitte foran Johansen i klasserommet.

– Det går helt fint. Jeg viser ham hva jeg lærer med trommeslag, sier han.

Gjelder for alle Osloskoler

Elevene bruker mye pc til vanlig på skolen, og hjemme på fritiden. 9-åringene Mahlet og Zarah bruker god tid til å lære seg om koding – og innrømmer at det er noe uvanlig å lære seg det i skoletiden.

– Det er veldig moro. Vi kan også si nå at vi kan mer om programmering enn mamma og pappa, sier Mahlet.

Bjarte Rørmark er assisterende avdelingsdirektør for pedagogisk utvikling og kvalitet i Utdanningsetaten. Han mener kodekurs er nødvendig fremover.

– Det å vite noe om hvordan en datamaskin virker blir viktigere og viktigere. Elevene i skolen skal til slutt ut i arbeidslivet, hvor det er forutsatt at man må kunne moderne teknologi. Vi mener det er viktig å satse på digital kompetanse i skolen. Det kan være mange ting, men også koding, sier han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

 
Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.