ANNONSE

Løfter skolen sammen

Løfter skolen sammen

Stovner videregående skole


De siste årene har Stovner videregående skole hatt synkende søkertall. I fjor valgte 15 av 120 elever VG1 studiespesialisering på Stovner vgs. som førstevalg. Da bestemte skolen seg for å snu utviklingen.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

JOBBER FOR STOVNER: Forelder Kanesu Suthakaran, elev Hassan Afsahl (18), NAV-veileder Lillian Endal og lærer Ellen Demmo er klare i sin sak; Stovner videregående skole må bestå.


At 105 elever i 2015 ville gå på en annen skole enn Stovner videregående skole var urovekkende for rektor Terje Wold og resten av staben.

– Vi tenkte at vi befinner oss i en alvorlig situasjon hvis denne trenden fortsetter. Stovner og Groruddalen trenger oss. Derfor måtte vi sette oss ned og begynne med en prosess. Det første spørsmålet vi stilte var «hvor ønsker vi at Stovner vgs. er i 2019?» – da fyller vi 40 år, forklarer rektoren.

Han inviterte til idémyldring denne uka om skolens fremtid med lærere, NAV-veiledere, bydelen og lokalpolitikere.

Vi ønsker at Stovner vgs. skal være et naturlig skolevalg i Groruddalen – og vi ønsker et godt forhold til nærmiljøet vårt, sier han.

Ikke dårligere enn andre

Siden januar har skolen jobbet med oppgaven.

– Vi har mye å skilte med, som at vi har et nyoppusset og flott bygg, en variert elevgruppe, kompetente og dedikerte ansatte, og vi er klare for en endring, sier han.

De har fått god støtte fra Oslo kommune og Utdanningsetaten.

– De vil ha en god skole her, og vi mener vi ikke er dårligere enn andre skoler, sier Wold.

Dermed begynte en snuoperasjon uten like. Fra 2015 til 2016 har de klart å øke andelen som fullfører skolen til 70 prosent, også på yrkesfag. De har snudd trenden fra en negativ utvikling i norsk hovedmål, og har oppnådd en firedobling av primærsøkertall til studiespesialiering.

– Vi har gått fra 15 til 60 søkere. Det viser at det skjer ting.

Forslag til forbedring

Det som er klart er at skolen har et omdømmeproblem. Flere på møtet er enige, og mener det handler om hvordan skolen blir snakket om til andre og potensielle elever. Flere forslag til forbedring er blant annet å få elever til å snakke om Stovner på ungdomsskolene, ha en bedre tilknytning til nærmiljøet og bydelen, samt finne de gode rollemodellene som kan snakke skolens sak. Ungdomsarbeider Bente Fedreheim i bydelen innrømmer at de kan bli flinkere til å framsnakke skolen. Hassan Afsahl (18) er en av elevene som kom til idémyldringen. Han er glad han valgte å gå på Stovner vgs.

– Jeg trives her. Jeg mener det handler om å se på skolen med et åpent sinn, sier han.

Han forteller at broren hans først begynte på Bjerke vgs., men byttet etter ett år.

– Han hørte på ryktene, men innså at han ville gå på Stovner. Nå går hele familien her.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Google Maps

To menn er pågrepet i forbindelse med drapet på Hellerud 15. juni. De ble pågrepet i utlandet og siktet for drap/medvirkning til drap.

ANNONSE
- Ingen skal ta fra politiet kontrollen

Politimester Hans Sjøvold og byrådsleder Raymond Johansen er klare i sine taler; forebygging er kanskje ikke det mest sexy, men det nytter. Og det er ingen områder i Oslo politiet ikke tør å gå inn i.

 
Beholder Nybyen likevel

Espira går inn for å beholde Nybyen barnehage på Økern, til tross for null støtte fra byrådet. I tillegg går de inn for nok en barnehage på Valle Hovin sammen med Selvaag.

Google Maps

En mann i begynnelsen av 20-årene er pågrepet og siktet for bilbrann på Vestli.

Tveita senter kan bli «murt» inne

I et detaljert kart over de nye bomstasjonene kommer det fram at Tveita senter kan bli sperret inne av nye og eksisterende bommer dersom de blir vedtatt slik. Senterleder Mona Bråten innrømmer at det kan bety større usikkerhet om sentrets fremtid.

 
ANNONSE