«Nye» Tveten gård

Kontraktene er signert

Kontraktene er signert

SKAL BLOMSTRE: Frivillige lag og organisasjoner, bydelen og Kulturetaten har signert kontrakt om aktivitet og drift av Tveten gård fremover. Her med Hans Christian Husebye (Hellerud historielag), Trond Hansen (Tvetenkoret), BU-leder Knut Røli, Ellen Liljedahl (Bydel Alna), Anne Langaard Jensen (Folkeakademiet), Hilde Barstad (Kulturetaten) og Bjørg Levorsen (Tveten gårds venner).

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.03.2017 kl 21:26

Se bildet større

SIGNERT: Direktør i Kulturetaten, Hilde Barstad, Ellen Liljedahl fra Bydel Alna og bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) signerer kontrakten mellom Kulturetaten og bydelen om Tveten gård.

Se bildet større

Hovedhuset på nyrehabiliterte Tveten gård.

Se bildet større

Hovedhuset på nyrehabiliterte Tveten gård.

Se bildet større

Hovedhuset på nyrehabiliterte Tveten gård.

Tveten gård skulle egentlig stå klar i 2013, men oppussingen ble forlenget på grunn av en aggressiv hussopp og millionsmell. Nå er gården ferdig renovert, og frivillige lag og foreninger, Kulturetaten, samt bydelen, har skrevet under avtaler for bruk og utvikling fremover.

Prosjektet Tveten gård har vært stort, krevende og morsomt. Det er viktig å ta vare på kulturarven og tjene til aktivitet. Det er en bred aktivitet her på gården, og det er mange som har et forhold til den. Vi ønsker å få inn gamle og nye aktiviteter, sier direktør i Kulturetaten, Hilde Barstad.

Først var det signering med de frivillige lagene som sto for tur; Tveten gårds venner, Tvetenkoret, Hellerud historielag og Folkeakademiet Hellerud.

Høytidelig gård

Leder av Tveten gårds venner, Olav Tønsberg, forteller at Tveten gård alltid har vært et høytidelig sted.

- Da Hellerud var en egen bydel fikk vi til og med kongen på besøk. Vi har gledet oss til denne begivenheten, og det hele begynte egentlig for oss da vi ble en venneforening i 1997, sier han.

Les også: Snart i mål med gården – og avtalen

Han trekker også fram Inger Seim som i lang tid har drevet med aktivitet på gården.

- Hun er et rivjern. Vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe til fremover, smiler Tønsberg.

Den offisielle åpningen av gården, for alle, er under den første parkkvelden 28. mai. Da kommer selveste Jan Eggum for å underholde.

- Da kan alle som bor i området bli med inn og se på gården, sier Barstad.

En lang historie

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) har vært med i forhandlingene med Kulturetaten om kontrakten med bydelen. Den veien har også vært lang, fordi bydelen ønsker å passe på at alle kulturaktivitetene får plass på gården, også på kveldstid.

- Dette er en stor og viktig dag å markere. Jeg har funnet ut t det var gamle Bydel Hellerud som fikk leieavtale med familien Stenersen i 1997 som den gang eide gården. Bydelen drev da med ulike tilbud på gården og hadde ulike tjenester plassert her. Hellerud tok også et initiativ i 2003 overfor Byantikvaren for vurdering av fremtidig drift og bruk. I desember 2006 bestemte bystyret i Oslo seg for å kjøpe opp hele gården, og satte av 60 millioner til rehabilitering, forteller Røli.

- Vi vet alle at skal man rehabilitere gamle bygg dukker det også opp noen overraskelser. Det samme skjedde her på Tveten gård. Men nå er vi her og det blir spennende å se hva vi kan fylle byggene med av aktiviteter.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Kultur

Feiret med pilegrimskake

Det er nå 20 år siden den vestlige pilegrimsleden ble offisielt godkjent – men også 20 år siden jobben med den østlige startet.

Matte til lunsj med kunnskapsministeren

Elever på 4. trinn fra Lutvann skole regnet ut hvor mye mel og melk det skal være i scones. Og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fulgte nøye med.

 
Suksess med utemarkedet

Mester Grønn på Stovner senter har åpnet opp for utemarked de siste tre årene, noe som har ført til positive tilbakemeldinger og utvidelse.

Færre lekser og mindre regn

Det var mange kreative forslag som kom til ordfører Marianne Borgen (SV) da hun åpnet forslagskassen til Tigerstadsteateret inne på sitt kontor. Nå skal alt sorteres og presenteres for byrådet.

Åpner sommerkafé <BR>på Stovner

Gjengen fra Haugenstua skal sammen med diakonene i Høybråten, Fossum og Stovner menighet drive kafé utenfor Frivillighetssentralen i hele juli måned.