Lurt trill rundt av «turister»

Lurt trill rundt av «turister»

 

Gerd Johansen var på vei hjem fra sin lokale matvarebutikk på Linderud da hun ble stoppet utenfor sin egen blokk.

- Det kom en mann som  ropte om en adresse på gebrokkent norsk. Plutselig kommer det to menn til.  De sto alle rundt meg med et kart og maste om en adresse, sier hun.

Gerd forklarte mennene at hun ikke forsto hva de snakket om, og de tre mennene forsvant raskt. Da luktet Gerd lunta og sjekket om hun fremdeles hadde lommeboken sin i rullatoren. Det hadde hun ikke.

- Jeg ble frastjålet 1400 kroner og frikortet mitt. Jeg prøvde å løpe etter mennene, men de var forduftet bortover Linderudveien, forklarer hun.

- Hvordan så ranerne ut?

- De var av utenlandsk opprinnelse og mørkhudede alle tre. Jeg rakk ikke å få et ordentlig blikk på dem. Det hele skjedde så raskt, sier hun.

Hendelsen er blitt anmeldt til politet, og hun har ordnet opp med frikortet. Likevel har det hele naturlig nok vært en vemmelig opplevelse for Johansen.

- Jeg blir urolig og kvalm. Det er ufattelig frekt og sjofelt gjort. Heldigvis hadde jeg ikke nøklene mine i rullatoren, men i lomma, og bankkortet lå igjen hjemme. Hvis ikke hadde jeg nok tapt alt, sier hun.

Spesielt syntes hun det er vondt at utenlandske bander kommer til landet for å plyndre.

- Jeg har aldri hatt noe imot utlendinger i Norge, og jeg kjenner flere som jeg er venner med på Linderud.

- Når slikt skjer klarer jeg likevel ikke å holde meg unna stygge tanker. Til og med tyskerne oppførte seg bedre her under krigen.

Frykter fremtiden

Johansen er redd for at det bare blir mer og mer av samme typen kriminalitet i Norge.

- Det er synd å si, men jeg synes synd på de generasjonene som kommer etter meg. Se hvordan samfunnet har blitt i dag. Det finnes ingen moral igjen.

- Nå må vi være redde for å gå ut midt på lyse dagen. Det kan da ikke være slik vi vil ha det, sukker hun.

 

Utenlandske bander herjer i Groruddalen

I det siste har hoved-staden sett en dramatisk økning i tyveri og ran fra utenlandske bander. Også i Groruddalen operer bandene åpenlyst.

Spesielt utsatt er de eldre som blir lurt trill rundt av frekke øst-europeere.

Også i Groruddalen finnes problemet.

- De utenlandske bandene operer i hele Oslo, og også i Groruddalen. De finnes både på sentrene og rundt omkring i dalen. Ofte går de på eldre folk, forklarer jourhavende ved Stovner politistasjon.

- Hvordan opererer de?

- De forleder folk. De følger nøye med, tar bort oppmerksomheten, og tar det de vil ha. Dette er profesjonelle folk som vet hva de driver med, sier han.

- Hvem gjør dette?

- Det er utlendinger som kommer hit for å svindle. Det er mange rumenere, men generelt er det folk fra øst-europa, sier han.

De vanligste måtene de utenlandske bandene lurer deg på er å selge tepper eller gull på gata. De frekkeste tyvene stjeler også pin-koden din i minibanken, før de rapper kortet ditt og tømmer det for penger.

- Folk må være ytterst skeptiske om de får tilbud om å handle varer på gata. Man må også være skeptisk om man blir tilbudt hjelp på åpen gate. Når du bruker bankkortet må du også passe på å skjule koden, og man må sørge for å ha kontroll på lommeboka til enhver tid, forklarer politibetjent  Solbakken.

Tyvene risikerer fengsel i Norge, men fengselslivet i Norge ser ikke akkurat ut til å virke avskrekkende.

- De kalkulerer risikoen, men de avstår jo ikke fra å begå ugjerningen, forteller jourhavende.

 

Siste nytt i Nyheter

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

 
Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.