Lurt trill rundt av «turister»

Lurt trill rundt av «turister»

 

Gerd Johansen var på vei hjem fra sin lokale matvarebutikk på Linderud da hun ble stoppet utenfor sin egen blokk.

Skrevet av:

- Det kom en mann som  ropte om en adresse på gebrokkent norsk. Plutselig kommer det to menn til.  De sto alle rundt meg med et kart og maste om en adresse, sier hun.

Gerd forklarte mennene at hun ikke forsto hva de snakket om, og de tre mennene forsvant raskt. Da luktet Gerd lunta og sjekket om hun fremdeles hadde lommeboken sin i rullatoren. Det hadde hun ikke.

- Jeg ble frastjålet 1400 kroner og frikortet mitt. Jeg prøvde å løpe etter mennene, men de var forduftet bortover Linderudveien, forklarer hun.

- Hvordan så ranerne ut?

- De var av utenlandsk opprinnelse og mørkhudede alle tre. Jeg rakk ikke å få et ordentlig blikk på dem. Det hele skjedde så raskt, sier hun.

Hendelsen er blitt anmeldt til politet, og hun har ordnet opp med frikortet. Likevel har det hele naturlig nok vært en vemmelig opplevelse for Johansen.

- Jeg blir urolig og kvalm. Det er ufattelig frekt og sjofelt gjort. Heldigvis hadde jeg ikke nøklene mine i rullatoren, men i lomma, og bankkortet lå igjen hjemme. Hvis ikke hadde jeg nok tapt alt, sier hun.

Spesielt syntes hun det er vondt at utenlandske bander kommer til landet for å plyndre.

- Jeg har aldri hatt noe imot utlendinger i Norge, og jeg kjenner flere som jeg er venner med på Linderud.

- Når slikt skjer klarer jeg likevel ikke å holde meg unna stygge tanker. Til og med tyskerne oppførte seg bedre her under krigen.

Frykter fremtiden

Johansen er redd for at det bare blir mer og mer av samme typen kriminalitet i Norge.

- Det er synd å si, men jeg synes synd på de generasjonene som kommer etter meg. Se hvordan samfunnet har blitt i dag. Det finnes ingen moral igjen.

- Nå må vi være redde for å gå ut midt på lyse dagen. Det kan da ikke være slik vi vil ha det, sukker hun.

 

Utenlandske bander herjer i Groruddalen

I det siste har hoved-staden sett en dramatisk økning i tyveri og ran fra utenlandske bander. Også i Groruddalen operer bandene åpenlyst.

Spesielt utsatt er de eldre som blir lurt trill rundt av frekke øst-europeere.

Også i Groruddalen finnes problemet.

- De utenlandske bandene operer i hele Oslo, og også i Groruddalen. De finnes både på sentrene og rundt omkring i dalen. Ofte går de på eldre folk, forklarer jourhavende ved Stovner politistasjon.

- Hvordan opererer de?

- De forleder folk. De følger nøye med, tar bort oppmerksomheten, og tar det de vil ha. Dette er profesjonelle folk som vet hva de driver med, sier han.

- Hvem gjør dette?

- Det er utlendinger som kommer hit for å svindle. Det er mange rumenere, men generelt er det folk fra øst-europa, sier han.

De vanligste måtene de utenlandske bandene lurer deg på er å selge tepper eller gull på gata. De frekkeste tyvene stjeler også pin-koden din i minibanken, før de rapper kortet ditt og tømmer det for penger.

- Folk må være ytterst skeptiske om de får tilbud om å handle varer på gata. Man må også være skeptisk om man blir tilbudt hjelp på åpen gate. Når du bruker bankkortet må du også passe på å skjule koden, og man må sørge for å ha kontroll på lommeboka til enhver tid, forklarer politibetjent  Solbakken.

Tyvene risikerer fengsel i Norge, men fengselslivet i Norge ser ikke akkurat ut til å virke avskrekkende.

- De kalkulerer risikoen, men de avstår jo ikke fra å begå ugjerningen, forteller jourhavende.

 

Siste nytt i Nyheter

Beundrer utålmodigheten

Byrådslederen lånte ut stolen til Maiuran (19) for en dag:

Beundrer utålmodigheten

 • politikk

Maiuran (19) fikk sitte i stolen til Raymond Johansen (Ap) og være byrådsleder for en dag. Johansen er mektig imponert over Linderud-gutten som står bak en plattform for unge entreprenører som praktisk talt vil redde verden – nå.

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

 
Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

 
– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

 
SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!