Maktkamp om Akers fremtid

Maktkamp om Akers fremtid

 

Det er så godt som tverrpolitisk enighet blant Oslos politikere om at Aker sykehus ikke må legges ned. Men byråkratene i Helse Sør-Øst er avhengig av at sykehuset legges ned for å gjennomføre sine planer.

Skrevet av:

På møterom 447 i Stortinget møttes representanter fra Oslobenken på Stortinget, bystyrets gruppeledere, helsebyråden og representanter fra Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst på mandag. Møtet var lukket - men selv utenfor den lukkede døra kunne man høre at temperaturen i møterommet  steg mot slutten av møtet.

 

Det er så godt som tverrpolitisk enighet i Oslos politiske miljø at Aker sykehus må bestå - men Helse Sør-Øst vil det annerledes. Representanter fra helseforetaket understreker at de er positive til å ta i mot innspill fra politikerne, men politikerne føler seg fremdeles overkjørt.

 

Legger ned Aker

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) oppsummerer møtet på følgende måte:

 

- Vi fikk en grei beskjed om at dersom Helse Sør-Øst får det som de vil, er tiden ute for Aker som lokalsykehus, sier Syversen og fortsetter:

 

- Jeg føler det kom klart fram at de ikke vil ha Aker som lokalsykehus.

 

Dette er helsebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp), enig i.

 

- Helse Sør-Øst sier rett ut at de vil legge ned Aker. Jeg har blitt enda sterkere i troen på at Aker må bestå som lokalsykehus, sier Listhaug.

 

På farlig grunn

Jan Bøhler, leder av Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant, synes det var fint å få et innsyn i hvordan Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst tenker - men liker ikke tankegangen deres.

 

Han er veldig klar på at helseforetaket gjør klokt i å snu i tide.

 

- De har et samlet politisk miljø imot seg. Det er et stort behov for Aker. Det virker det ikke som de har tatt innover seg, sier Bøhler.

 

- Snur ikke Helse Sør-Øst i tide, begir de seg ut på farlig grunn, fortsetter han.

 

Politisk sak?

Leder av Oslobenken på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp), deler oppfatningen med sine politikerkolleger.

 

- Jeg føler denne saken er ferdig tygget hos Helse Sør-Øst. Det er veldig spesielt at vi, som er folkevalgte, ikke har noe makt i denne saken, sier han.

 

Han mener absolutt saken bør havne på politikernes bord.

 

- En nedleggelse av Aker er absolutt en politisk sak.

 

Tybring-Gjedde forteller at det hele tiden vises til prosjektgruppa som har utarbeidet forslaget.

 

- Heller ikke i prosjektgruppa sitter det noen politikere, understreker han.

 

Etterlyser minister

Flere politikere har etterlyst at helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) må gripe inn, slik at Aker sykehus reddes. Foreløpig har hun ikke foretatt seg noe i saken, men hun innrømmer at det er hun som til syvende og sist avgjør Akers skjebne.

 

Etter det Akers Avis Groruddalen forstår kan konsekvensene bli store i Helse Sør-Øst dersom helseministeren må gripe inn. Helse Sør-Øst har nemlig jobbet med omorganiseringen av sykehusene i Oslo i mange år. Griper helseministeren nå inn og sier at Aker må bestå, faller også forutsetningene for helseforetakets planer i grus - siden disse forutsetter at Aker avvikles. Skjer dette, vil en hoderulling sannsynligvis starte.

 

Ikke eget helseforetak

Før møtet med Oslopolitikerne fikk Helse Sør-Øst en rekke skriftlige spørsmål fra politikerne. Blant annet ble det spurt om hvilken rolle de ser at Aker sykehus skal spille innenfor Oslo universitetssykehus.

 

- Aker universitetssykehus, Rikshospitalet og Ullevål opphørte å eksistere som egne helseforetak 1. januar 2009. 1. januar 2010 opphører de tre å eksistere også som separate driftssteder. Oslo universitetssykehus vi bestå av ti klinikker hvorav tidligere Aker ansatte inngår. Den kompetanse de ansatte på Aker besitter er på mange områder avgjørende for tilbudet i Oslo universitetssykehus, skriver Helse Sør-Øst i sitt svar.

 

Altså nevnes ikke bygningsmassen på Aker med et ord.

 

Tybring-Gjedde mener hele saken kunne vært løst ved å involvere politikerne tidlig i prosessen.

 

- Før de i det hele tatt startet å legge planer burde de avklart spørsmålet vedrørende nedleggelse av Aker med politikerne, sier han.

Siste nytt i Nyheter

– Det dummeste jeg har hørt

– Det dummeste jeg har hørt

  • politihøgskolen

Raymond Johansen (Ap) er mildt sagt opprørt etter Venstre-toppens argumenter om politihøgskolen. Han holder Venstre og Elvestuen som ansvarlig dersom skolen flyttes ut av Oslo.

Tar igjen opp kampen for politihøgskolen til Groruddalen

Kampen om politihøgskolen

  • politihøgskolen

Regjeringen skapte debatt da det kom fram at de ønsker å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo og politihøgskolen står høyt på lista. Ola Elvestuen (V) gjentar likevel ordene han selv brukte i valgkampen i 2011; få politihøgskolen til Groruddalen. Selv om utflyttings-lista er et kompromiss mello...

Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

  • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

 
Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

  • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

  • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

  • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

 
– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

  • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

  • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

 
Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Fortsatt byens beste pølser?

Fortsatt byens beste pølser?

I den iøyenfallende kiosken med den digre pølsa på taket på Alnabru påstås det med store bokstaver at man kan få servert byens beste. Akers Avis Groruddalen tok turen innom for å sjekke at innehaver Lennart Mankowitz ikke har tatt munnen full.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!