Maktkamp om Akers fremtid

Maktkamp om Akers fremtid

 

Det er så godt som tverrpolitisk enighet blant Oslos politikere om at Aker sykehus ikke må legges ned. Men byråkratene i Helse Sør-Øst er avhengig av at sykehuset legges ned for å gjennomføre sine planer.

Skrevet av:

På møterom 447 i Stortinget møttes representanter fra Oslobenken på Stortinget, bystyrets gruppeledere, helsebyråden og representanter fra Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst på mandag. Møtet var lukket - men selv utenfor den lukkede døra kunne man høre at temperaturen i møterommet  steg mot slutten av møtet.

 

Det er så godt som tverrpolitisk enighet i Oslos politiske miljø at Aker sykehus må bestå - men Helse Sør-Øst vil det annerledes. Representanter fra helseforetaket understreker at de er positive til å ta i mot innspill fra politikerne, men politikerne føler seg fremdeles overkjørt.

 

Legger ned Aker

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) oppsummerer møtet på følgende måte:

 

- Vi fikk en grei beskjed om at dersom Helse Sør-Øst får det som de vil, er tiden ute for Aker som lokalsykehus, sier Syversen og fortsetter:

 

- Jeg føler det kom klart fram at de ikke vil ha Aker som lokalsykehus.

 

Dette er helsebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp), enig i.

 

- Helse Sør-Øst sier rett ut at de vil legge ned Aker. Jeg har blitt enda sterkere i troen på at Aker må bestå som lokalsykehus, sier Listhaug.

 

På farlig grunn

Jan Bøhler, leder av Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant, synes det var fint å få et innsyn i hvordan Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst tenker - men liker ikke tankegangen deres.

 

Han er veldig klar på at helseforetaket gjør klokt i å snu i tide.

 

- De har et samlet politisk miljø imot seg. Det er et stort behov for Aker. Det virker det ikke som de har tatt innover seg, sier Bøhler.

 

- Snur ikke Helse Sør-Øst i tide, begir de seg ut på farlig grunn, fortsetter han.

 

Politisk sak?

Leder av Oslobenken på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp), deler oppfatningen med sine politikerkolleger.

 

- Jeg føler denne saken er ferdig tygget hos Helse Sør-Øst. Det er veldig spesielt at vi, som er folkevalgte, ikke har noe makt i denne saken, sier han.

 

Han mener absolutt saken bør havne på politikernes bord.

 

- En nedleggelse av Aker er absolutt en politisk sak.

 

Tybring-Gjedde forteller at det hele tiden vises til prosjektgruppa som har utarbeidet forslaget.

 

- Heller ikke i prosjektgruppa sitter det noen politikere, understreker han.

 

Etterlyser minister

Flere politikere har etterlyst at helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) må gripe inn, slik at Aker sykehus reddes. Foreløpig har hun ikke foretatt seg noe i saken, men hun innrømmer at det er hun som til syvende og sist avgjør Akers skjebne.

 

Etter det Akers Avis Groruddalen forstår kan konsekvensene bli store i Helse Sør-Øst dersom helseministeren må gripe inn. Helse Sør-Øst har nemlig jobbet med omorganiseringen av sykehusene i Oslo i mange år. Griper helseministeren nå inn og sier at Aker må bestå, faller også forutsetningene for helseforetakets planer i grus - siden disse forutsetter at Aker avvikles. Skjer dette, vil en hoderulling sannsynligvis starte.

 

Ikke eget helseforetak

Før møtet med Oslopolitikerne fikk Helse Sør-Øst en rekke skriftlige spørsmål fra politikerne. Blant annet ble det spurt om hvilken rolle de ser at Aker sykehus skal spille innenfor Oslo universitetssykehus.

 

- Aker universitetssykehus, Rikshospitalet og Ullevål opphørte å eksistere som egne helseforetak 1. januar 2009. 1. januar 2010 opphører de tre å eksistere også som separate driftssteder. Oslo universitetssykehus vi bestå av ti klinikker hvorav tidligere Aker ansatte inngår. Den kompetanse de ansatte på Aker besitter er på mange områder avgjørende for tilbudet i Oslo universitetssykehus, skriver Helse Sør-Øst i sitt svar.

 

Altså nevnes ikke bygningsmassen på Aker med et ord.

 

Tybring-Gjedde mener hele saken kunne vært løst ved å involvere politikerne tidlig i prosessen.

 

- Før de i det hele tatt startet å legge planer burde de avklart spørsmålet vedrørende nedleggelse av Aker med politikerne, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!