Maktkamp om Akers fremtid

Maktkamp om Akers fremtid

 

Det er så godt som tverrpolitisk enighet blant Oslos politikere om at Aker sykehus ikke må legges ned. Men byråkratene i Helse Sør-Øst er avhengig av at sykehuset legges ned for å gjennomføre sine planer.

På møterom 447 i Stortinget møttes representanter fra Oslobenken på Stortinget, bystyrets gruppeledere, helsebyråden og representanter fra Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst på mandag. Møtet var lukket - men selv utenfor den lukkede døra kunne man høre at temperaturen i møterommet  steg mot slutten av møtet.

 

Det er så godt som tverrpolitisk enighet i Oslos politiske miljø at Aker sykehus må bestå - men Helse Sør-Øst vil det annerledes. Representanter fra helseforetaket understreker at de er positive til å ta i mot innspill fra politikerne, men politikerne føler seg fremdeles overkjørt.

 

Legger ned Aker

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) oppsummerer møtet på følgende måte:

 

- Vi fikk en grei beskjed om at dersom Helse Sør-Øst får det som de vil, er tiden ute for Aker som lokalsykehus, sier Syversen og fortsetter:

 

- Jeg føler det kom klart fram at de ikke vil ha Aker som lokalsykehus.

 

Dette er helsebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp), enig i.

 

- Helse Sør-Øst sier rett ut at de vil legge ned Aker. Jeg har blitt enda sterkere i troen på at Aker må bestå som lokalsykehus, sier Listhaug.

 

På farlig grunn

Jan Bøhler, leder av Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant, synes det var fint å få et innsyn i hvordan Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst tenker - men liker ikke tankegangen deres.

 

Han er veldig klar på at helseforetaket gjør klokt i å snu i tide.

 

- De har et samlet politisk miljø imot seg. Det er et stort behov for Aker. Det virker det ikke som de har tatt innover seg, sier Bøhler.

 

- Snur ikke Helse Sør-Øst i tide, begir de seg ut på farlig grunn, fortsetter han.

 

Politisk sak?

Leder av Oslobenken på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp), deler oppfatningen med sine politikerkolleger.

 

- Jeg føler denne saken er ferdig tygget hos Helse Sør-Øst. Det er veldig spesielt at vi, som er folkevalgte, ikke har noe makt i denne saken, sier han.

 

Han mener absolutt saken bør havne på politikernes bord.

 

- En nedleggelse av Aker er absolutt en politisk sak.

 

Tybring-Gjedde forteller at det hele tiden vises til prosjektgruppa som har utarbeidet forslaget.

 

- Heller ikke i prosjektgruppa sitter det noen politikere, understreker han.

 

Etterlyser minister

Flere politikere har etterlyst at helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) må gripe inn, slik at Aker sykehus reddes. Foreløpig har hun ikke foretatt seg noe i saken, men hun innrømmer at det er hun som til syvende og sist avgjør Akers skjebne.

 

Etter det Akers Avis Groruddalen forstår kan konsekvensene bli store i Helse Sør-Øst dersom helseministeren må gripe inn. Helse Sør-Øst har nemlig jobbet med omorganiseringen av sykehusene i Oslo i mange år. Griper helseministeren nå inn og sier at Aker må bestå, faller også forutsetningene for helseforetakets planer i grus - siden disse forutsetter at Aker avvikles. Skjer dette, vil en hoderulling sannsynligvis starte.

 

Ikke eget helseforetak

Før møtet med Oslopolitikerne fikk Helse Sør-Øst en rekke skriftlige spørsmål fra politikerne. Blant annet ble det spurt om hvilken rolle de ser at Aker sykehus skal spille innenfor Oslo universitetssykehus.

 

- Aker universitetssykehus, Rikshospitalet og Ullevål opphørte å eksistere som egne helseforetak 1. januar 2009. 1. januar 2010 opphører de tre å eksistere også som separate driftssteder. Oslo universitetssykehus vi bestå av ti klinikker hvorav tidligere Aker ansatte inngår. Den kompetanse de ansatte på Aker besitter er på mange områder avgjørende for tilbudet i Oslo universitetssykehus, skriver Helse Sør-Øst i sitt svar.

 

Altså nevnes ikke bygningsmassen på Aker med et ord.

 

Tybring-Gjedde mener hele saken kunne vært løst ved å involvere politikerne tidlig i prosessen.

 

- Før de i det hele tatt startet å legge planer burde de avklart spørsmålet vedrørende nedleggelse av Aker med politikerne, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Dalen ga 1,9 millioner

TV-aksjonen 2016:

Dalen ga 1,9 millioner

 • TV-aksjonen

Søndag samlet TV-aksjonen inn 220 millioner kroner til Røde Kors sitt arbeid for sivile ofre. Det er nesten dobbelt så mye som i fjor - også bidraget fra Groruddalen.

Fornøyde beboere

Fornøyde beboere

 • Gang- og sykkelvei

Brigitte Heitmann og Gerhard Skagestein har fulgt med på arbeidene med den nye sykkelveien siden det startet. De er veldig glade for oppgraderingen.

Vil ikke miste lærerstillinger

Vil ikke miste lærerstillinger

Stovner bydelsutvalg synes det er trist at regjeringen legger opp til å fjerne ekstralærerne (fireårsordningen) uten å i det hele tatt ha evaluert prosjektet.

 
«Doing good in the world» i 100 år

«Doing good in the world» i 100 år

 • FN-dagen

The Rotary Foundation markerte sitt 100-årsjubileum på Linne Hotel på FN-dagen og verdens poliodag.

3,4 kilometer for to hjul

3,4 kilometer for to hjul

 • Gang- og sykkelvei

Bymiljøetaten og byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet den 3,4 kilometer lange gang- og sykkelveien fra Trosterudkrysset til Ole Deviks vei. Arbeidet har pågått i to år - og byråden håper dette vil få flere ut på to hjul i Groruddalen.

For få praksisplasser

For få praksisplasser

- Høyre er bekymret

 • Ap

Yassine Arakia (H) og Saida Begum (H) er bekymret for tilgang til praksisplasser for elever med yrkesfaglig fordypning og mener skolebyrådens varslede yrkesfagsmelding vil komme for sent.

 
Google Maps

Togulykke på Bryn:

Én person omkom

 • politi

Politiet fikk tirsdag formiddag melding om at en mann ble påkjørt av toget i nærheten av Bryn stasjon. Han er nå bekreftet omkommet.

- Flerkultur er <BR>ikke noe nytt

«Kamzy» til Kuben på internasjonal dag:

- Flerkultur er
ikke noe nytt

 • Internasjonal dag

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) gikk rett til kilden da hun skulle snakke om internasjonal dag på Kuben yrkesarena i forrige uke.

Mener «de røde» <BR>skyter i blinde

Mener «de røde»
skyter i blinde

 • politikk

Flertallet i Grorud BU jobber mot å skape flere kommunale arbeidsplasser i bydelen. Det vil på sikt skvise ut private aktører. Frp mener det hele er tuftet på grunnløs kritikk av private.

 
Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!