Maktkamp om Akers fremtid

Maktkamp om Akers fremtid

 

Det er så godt som tverrpolitisk enighet blant Oslos politikere om at Aker sykehus ikke må legges ned. Men byråkratene i Helse Sør-Øst er avhengig av at sykehuset legges ned for å gjennomføre sine planer.

Tekst:

Publisert:

På møterom 447 i Stortinget møttes representanter fra Oslobenken på Stortinget, bystyrets gruppeledere, helsebyråden og representanter fra Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst på mandag. Møtet var lukket - men selv utenfor den lukkede døra kunne man høre at temperaturen i møterommet  steg mot slutten av møtet.

 

Det er så godt som tverrpolitisk enighet i Oslos politiske miljø at Aker sykehus må bestå - men Helse Sør-Øst vil det annerledes. Representanter fra helseforetaket understreker at de er positive til å ta i mot innspill fra politikerne, men politikerne føler seg fremdeles overkjørt.

 

Legger ned Aker

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) oppsummerer møtet på følgende måte:

 

- Vi fikk en grei beskjed om at dersom Helse Sør-Øst får det som de vil, er tiden ute for Aker som lokalsykehus, sier Syversen og fortsetter:

 

- Jeg føler det kom klart fram at de ikke vil ha Aker som lokalsykehus.

 

Dette er helsebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp), enig i.

 

- Helse Sør-Øst sier rett ut at de vil legge ned Aker. Jeg har blitt enda sterkere i troen på at Aker må bestå som lokalsykehus, sier Listhaug.

 

På farlig grunn

Jan Bøhler, leder av Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant, synes det var fint å få et innsyn i hvordan Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst tenker - men liker ikke tankegangen deres.

 

Han er veldig klar på at helseforetaket gjør klokt i å snu i tide.

 

- De har et samlet politisk miljø imot seg. Det er et stort behov for Aker. Det virker det ikke som de har tatt innover seg, sier Bøhler.

 

- Snur ikke Helse Sør-Øst i tide, begir de seg ut på farlig grunn, fortsetter han.

 

Politisk sak?

Leder av Oslobenken på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp), deler oppfatningen med sine politikerkolleger.

 

- Jeg føler denne saken er ferdig tygget hos Helse Sør-Øst. Det er veldig spesielt at vi, som er folkevalgte, ikke har noe makt i denne saken, sier han.

 

Han mener absolutt saken bør havne på politikernes bord.

 

- En nedleggelse av Aker er absolutt en politisk sak.

 

Tybring-Gjedde forteller at det hele tiden vises til prosjektgruppa som har utarbeidet forslaget.

 

- Heller ikke i prosjektgruppa sitter det noen politikere, understreker han.

 

Etterlyser minister

Flere politikere har etterlyst at helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) må gripe inn, slik at Aker sykehus reddes. Foreløpig har hun ikke foretatt seg noe i saken, men hun innrømmer at det er hun som til syvende og sist avgjør Akers skjebne.

 

Etter det Akers Avis Groruddalen forstår kan konsekvensene bli store i Helse Sør-Øst dersom helseministeren må gripe inn. Helse Sør-Øst har nemlig jobbet med omorganiseringen av sykehusene i Oslo i mange år. Griper helseministeren nå inn og sier at Aker må bestå, faller også forutsetningene for helseforetakets planer i grus - siden disse forutsetter at Aker avvikles. Skjer dette, vil en hoderulling sannsynligvis starte.

 

Ikke eget helseforetak

Før møtet med Oslopolitikerne fikk Helse Sør-Øst en rekke skriftlige spørsmål fra politikerne. Blant annet ble det spurt om hvilken rolle de ser at Aker sykehus skal spille innenfor Oslo universitetssykehus.

 

- Aker universitetssykehus, Rikshospitalet og Ullevål opphørte å eksistere som egne helseforetak 1. januar 2009. 1. januar 2010 opphører de tre å eksistere også som separate driftssteder. Oslo universitetssykehus vi bestå av ti klinikker hvorav tidligere Aker ansatte inngår. Den kompetanse de ansatte på Aker besitter er på mange områder avgjørende for tilbudet i Oslo universitetssykehus, skriver Helse Sør-Øst i sitt svar.

 

Altså nevnes ikke bygningsmassen på Aker med et ord.

 

Tybring-Gjedde mener hele saken kunne vært løst ved å involvere politikerne tidlig i prosessen.

 

- Før de i det hele tatt startet å legge planer burde de avklart spørsmålet vedrørende nedleggelse av Aker med politikerne, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Kjemper for å dele bil på Rødtvet

Bell Batta Torheim i Grorud MDG ønsker at det kommer bildelingsplass på Rødtvet. Både hun og sjef for Bilkollektivet, Arne Lindelien, ønsker å utfordre byrådet i saken.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

 
Google Maps

Beboerne i Smalvollskogen borettslag ser flere ulemper ved boligprosjektet i Lavrans vei 1B. De har servert utbygger Cura Eiendom en god dose med motargumenter.

- Går fra ord til handling

Siden 2014 har flerbrukshallen på Tokerud vært godkjent av bystyret, men det har ikke ligget penger på bordet. I revidert budsjett gir byrådet 5,6 millioner til et forprosjekt som skal forme fremtidens hall.

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.