Maktkamp om Akers fremtid

Maktkamp om Akers fremtid

 

Det er så godt som tverrpolitisk enighet blant Oslos politikere om at Aker sykehus ikke må legges ned. Men byråkratene i Helse Sør-Øst er avhengig av at sykehuset legges ned for å gjennomføre sine planer.

Skrevet av:

På møterom 447 i Stortinget møttes representanter fra Oslobenken på Stortinget, bystyrets gruppeledere, helsebyråden og representanter fra Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst på mandag. Møtet var lukket - men selv utenfor den lukkede døra kunne man høre at temperaturen i møterommet  steg mot slutten av møtet.

 

Det er så godt som tverrpolitisk enighet i Oslos politiske miljø at Aker sykehus må bestå - men Helse Sør-Øst vil det annerledes. Representanter fra helseforetaket understreker at de er positive til å ta i mot innspill fra politikerne, men politikerne føler seg fremdeles overkjørt.

 

Legger ned Aker

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) oppsummerer møtet på følgende måte:

 

- Vi fikk en grei beskjed om at dersom Helse Sør-Øst får det som de vil, er tiden ute for Aker som lokalsykehus, sier Syversen og fortsetter:

 

- Jeg føler det kom klart fram at de ikke vil ha Aker som lokalsykehus.

 

Dette er helsebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp), enig i.

 

- Helse Sør-Øst sier rett ut at de vil legge ned Aker. Jeg har blitt enda sterkere i troen på at Aker må bestå som lokalsykehus, sier Listhaug.

 

På farlig grunn

Jan Bøhler, leder av Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant, synes det var fint å få et innsyn i hvordan Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst tenker - men liker ikke tankegangen deres.

 

Han er veldig klar på at helseforetaket gjør klokt i å snu i tide.

 

- De har et samlet politisk miljø imot seg. Det er et stort behov for Aker. Det virker det ikke som de har tatt innover seg, sier Bøhler.

 

- Snur ikke Helse Sør-Øst i tide, begir de seg ut på farlig grunn, fortsetter han.

 

Politisk sak?

Leder av Oslobenken på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp), deler oppfatningen med sine politikerkolleger.

 

- Jeg føler denne saken er ferdig tygget hos Helse Sør-Øst. Det er veldig spesielt at vi, som er folkevalgte, ikke har noe makt i denne saken, sier han.

 

Han mener absolutt saken bør havne på politikernes bord.

 

- En nedleggelse av Aker er absolutt en politisk sak.

 

Tybring-Gjedde forteller at det hele tiden vises til prosjektgruppa som har utarbeidet forslaget.

 

- Heller ikke i prosjektgruppa sitter det noen politikere, understreker han.

 

Etterlyser minister

Flere politikere har etterlyst at helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) må gripe inn, slik at Aker sykehus reddes. Foreløpig har hun ikke foretatt seg noe i saken, men hun innrømmer at det er hun som til syvende og sist avgjør Akers skjebne.

 

Etter det Akers Avis Groruddalen forstår kan konsekvensene bli store i Helse Sør-Øst dersom helseministeren må gripe inn. Helse Sør-Øst har nemlig jobbet med omorganiseringen av sykehusene i Oslo i mange år. Griper helseministeren nå inn og sier at Aker må bestå, faller også forutsetningene for helseforetakets planer i grus - siden disse forutsetter at Aker avvikles. Skjer dette, vil en hoderulling sannsynligvis starte.

 

Ikke eget helseforetak

Før møtet med Oslopolitikerne fikk Helse Sør-Øst en rekke skriftlige spørsmål fra politikerne. Blant annet ble det spurt om hvilken rolle de ser at Aker sykehus skal spille innenfor Oslo universitetssykehus.

 

- Aker universitetssykehus, Rikshospitalet og Ullevål opphørte å eksistere som egne helseforetak 1. januar 2009. 1. januar 2010 opphører de tre å eksistere også som separate driftssteder. Oslo universitetssykehus vi bestå av ti klinikker hvorav tidligere Aker ansatte inngår. Den kompetanse de ansatte på Aker besitter er på mange områder avgjørende for tilbudet i Oslo universitetssykehus, skriver Helse Sør-Øst i sitt svar.

 

Altså nevnes ikke bygningsmassen på Aker med et ord.

 

Tybring-Gjedde mener hele saken kunne vært løst ved å involvere politikerne tidlig i prosessen.

 

- Før de i det hele tatt startet å legge planer burde de avklart spørsmålet vedrørende nedleggelse av Aker med politikerne, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

  • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Inviterer til kafédialog

Starten på ny Groruddals-satsing:

Inviterer til kafédialog

I oppstarten av ny Groruddals-satsing for de neste ti åra, ønsker bydel Stovner å få innspill fra alle kriker og kroker i bydelen.

 
Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

  • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

Har du sett denne mannen?

Politiet ber om tips etter McDonalds-ranet

Har du sett denne mannen?

  • Ran

Tirsdag formiddag fikk politiet melding om et grovt ran av McDonalds på Furuset. En mann i 50-årene kom seg unna med et pengebeløp – nå ber politiet publikum om hjelp.

Mener byrådet misbruker makten

Mener byrådet misbruker makten

  • Barnehage

Både Høyre sentralt og lokalt i Bjerke bydel reagerer på beslutningen til byrådet om å ikke gi tilskudd til en privat Espira-barnehage planlagt i Nybyen på Økern. Høyre kaller det for maktmisbruk.

 
– Barnehagebaroner

– Barnehagebaroner

  • Barnehager

Rødts Bjørnar Moxnes tror ikke et sekund på at Espira planlegger å drifte barnehage for barnas beste.

– Vi vil selv ta ansvar

– Vi vil selv ta ansvar

  • Barnehage

Barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) forteller at Oslo kommune selv vil ta ansvar for å dekke behovene for barnehageplasser.

Privat Økern-<BR>barnehage på vent

Privat Økern-
barnehage på vent

  • Barnehage

En Espira-barnehage på to etasjer i Nybyen på Økern skulle etter planen åpne i september neste år. Nå ligger planene brakk fordi byrådet avslo søknad om tilskudd.

 
McDonalds avdeling Furuset ranet

McDonalds avdeling Furuset ranet

  • Ran

En mann i 50-årene ranet McDonalds ved Radisson Blu Alna hotell med pistol. Mannen kom seg unna med kontanter.

Nå er det Vestli sin tur

Lokalpolitikere frir til Groruddals-satsingen:

Nå er det Vestli sin tur

  • Groruddals-satsingen

Lokalpolitikerne May-Britt Christensen (Ap) og Athithan Kumarasamy (Ap) i Stovner bydel ønsker å få mer aktivitet for barn og unge på Vestli – og etterlyser tiltak i Vestliskogen grendeskole.

Tverrforbindelsen er i planen

Tverrforbindelsen er i planen

  • Oslopakke 3

Fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus forteller at tverrforbindelsen ligger som en del av prosjektet i konseptvalgutredningen til Romeriksbanen som blir ferdig før sommeren.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!