Folkehelseprisen gikk til Bydel Grorud

Mangedoblet aktiviteten på tre år

Mangedoblet aktiviteten på tre år

FIKK PRISEN: Inger Mari Western og Julie Dønnestad i Bydel Grorud tok i mot Folkehelseprisen 2016 for deres arbeid med aktivitet og kosthold i barnehager og skoler siden 2013.


Bydel Grorud vant pris for sitt arbeid med folkehelse i barnehager og skoler, og har økt aktiviteten blant barn og unge betraktelig siden 2013. Bydelen får nå 50.000 kroner mer å rutte med til videre arbeid.

Tekst:

Publisert:

Folkehelseprisen ble delt ut på Oslo kommunes seminar «Folkehelse - vårt felles ansvar», og prisen ble delt ut for 10. gang. Tre nominerte sto igjen på podiet etter at 28 kandidater hadde blitt luket ut; Havnepromenaden, Oppdag Nabolaget og Folkehelsesatsingen i Bydel Grorud. Juryen mener sistnevnte skiller seg ut med sitt folkehelsearbeid på tvers av tjenester. Prisen ble delt ut i Gamle Logen.

– Dette er veldig moro og betyr mye for menneskene og tjenestene som er involvert, forteller Julie Dønnestad fra Bydel Grorud.

Hun forteller at Folkehelsesatsingen har en overførbar metodikk og de vil mer enn gjerne dele den med andre. På kort tid har de oppnådd gode resultater i barnehager og på skoler i bydelen.

– Det er hyggelig å bli sett og anerkjent for det vi gjør.

Inkluderer flere

Folkehelsearbeidet har vært en del av barnehagene fra et pilotprosjekt startet i 2013, og skolene siden 2016. Fremover skal det også jobbes med beboere i samlokaliserte boliger for utviklingshemmede.

– Vi startet i de kommunale barnehagene. I bydelen har vi nå 27 idrettspedagoger og arbeidet er en del av barnehagens daglige drift. Der har vi oppnådd gode resultater på kor tid, forteller hun.

I juryens begrunnelse står det at bydelen har gjort en banebrytende og systematisk jobb for å fremme barn og unges helse. De er en inspirasjonsskilde for øvrige bydeler – og beviser betydningen av tverrfaglig samarbeid. I fjor utvidet de prosjektet til å gjelde barneskolene i to år. Fra januar til oktober 2016 har andelen barn som oppfyller anbefalingene for fysisk aktivitet økt fra 30 prosent til hele 65 prosent på 3. trinn.

Økte aktivitetsnivået

Det var i 2013 det hele begynte. Bydelen fikk kjenne ordentlig på at befolkningen hadde utfordring når det gjald kosthold og lavt aktivitetsnivå. Kun 16 prosent av barna i tre barnehager i bydelen oppfylte anbefalingen om fysisk aktivitet. Våren 2015 kom resultatene av arbeidet.

Andelen som oppfylte anbefalingen økte til 56 prosent, i tillegg var andelen barn mindre aktive enn 30 minutter redusert fra 48 prosent til kun 11 prosent. Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV), har sittet i juryen.

– Bydel Grorud er en fremoverlent bydel. Det er fint å se at flere ser sammenhengen mellom læring og ernæring, sier hun.

– Det er også godt å se at barnehagen tør å stille de vanskelige spørsmålene. Det viktigste er at barn er i nærvær hos voksne som er glad i dem. Det merkes også at Grorud bydel er sultne på mer utvikling her, og vi er klare.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Ungdom kastet steiner og tente på bil

Politiet avviser at hendelsene i på Stovner og Vestli i helga er i forbindelse med gjengkriminalitet. De etterforsker nå flere forhold fra helga, blant annet skal ungdom ha kastet en tung stein ned fra en bro på Vestli og tent på bil og søppelkasser.

Ung gutt falt igjennom skoletak

En femten år gammel gutt falt igjennom skoletaket til Tiurleiken skole på Romsås søndag ettermiddag. Gutten ble fraktet til sykehus og tilstanden er fremdeles alvorlig.

 
Kan få slutt på utleie-haiene

På mandag skal Stortinget behandle saken om ny eierseksjonslov. Går det igjennom, kan det bety at både hyblifisering og utleie av leiligheter til hotellvirksomhet begrenses.

Kjemper for å dele bil på Rødtvet

Bell Batta Torheim i Grorud MDG ønsker at det kommer bildelingsplass på Rødtvet. Både hun og sjef for Bilkollektivet, Arne Lindelien, ønsker å utfordre byrådet i saken.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.