Folkehelseprisen gikk til Bydel Grorud

Mangedoblet aktiviteten på tre år

Mangedoblet aktiviteten på tre år

FIKK PRISEN: Inger Mari Western og Julie Dønnestad i Bydel Grorud tok i mot Folkehelseprisen 2016 for deres arbeid med aktivitet og kosthold i barnehager og skoler siden 2013.


Bydel Grorud vant pris for sitt arbeid med folkehelse i barnehager og skoler, og har økt aktiviteten blant barn og unge betraktelig siden 2013. Bydelen får nå 50.000 kroner mer å rutte med til videre arbeid.

Skrevet av:

Folkehelseprisen ble delt ut på Oslo kommunes seminar «Folkehelse - vårt felles ansvar», og prisen ble delt ut for 10. gang. Tre nominerte sto igjen på podiet etter at 28 kandidater hadde blitt luket ut; Havnepromenaden, Oppdag Nabolaget og Folkehelsesatsingen i Bydel Grorud. Juryen mener sistnevnte skiller seg ut med sitt folkehelsearbeid på tvers av tjenester. Prisen ble delt ut i Gamle Logen.

– Dette er veldig moro og betyr mye for menneskene og tjenestene som er involvert, forteller Julie Dønnestad fra Bydel Grorud.

Hun forteller at Folkehelsesatsingen har en overførbar metodikk og de vil mer enn gjerne dele den med andre. På kort tid har de oppnådd gode resultater i barnehager og på skoler i bydelen.

– Det er hyggelig å bli sett og anerkjent for det vi gjør.

Inkluderer flere

Folkehelsearbeidet har vært en del av barnehagene fra et pilotprosjekt startet i 2013, og skolene siden 2016. Fremover skal det også jobbes med beboere i samlokaliserte boliger for utviklingshemmede.

– Vi startet i de kommunale barnehagene. I bydelen har vi nå 27 idrettspedagoger og arbeidet er en del av barnehagens daglige drift. Der har vi oppnådd gode resultater på kor tid, forteller hun.

I juryens begrunnelse står det at bydelen har gjort en banebrytende og systematisk jobb for å fremme barn og unges helse. De er en inspirasjonsskilde for øvrige bydeler – og beviser betydningen av tverrfaglig samarbeid. I fjor utvidet de prosjektet til å gjelde barneskolene i to år. Fra januar til oktober 2016 har andelen barn som oppfyller anbefalingene for fysisk aktivitet økt fra 30 prosent til hele 65 prosent på 3. trinn.

Økte aktivitetsnivået

Det var i 2013 det hele begynte. Bydelen fikk kjenne ordentlig på at befolkningen hadde utfordring når det gjald kosthold og lavt aktivitetsnivå. Kun 16 prosent av barna i tre barnehager i bydelen oppfylte anbefalingen om fysisk aktivitet. Våren 2015 kom resultatene av arbeidet.

Andelen som oppfylte anbefalingen økte til 56 prosent, i tillegg var andelen barn mindre aktive enn 30 minutter redusert fra 48 prosent til kun 11 prosent. Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV), har sittet i juryen.

– Bydel Grorud er en fremoverlent bydel. Det er fint å se at flere ser sammenhengen mellom læring og ernæring, sier hun.

– Det er også godt å se at barnehagen tør å stille de vanskelige spørsmålene. Det viktigste er at barn er i nærvær hos voksne som er glad i dem. Det merkes også at Grorud bydel er sultne på mer utvikling her, og vi er klare.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

  • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

  • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

  • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

  • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

  • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

  • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

 
Fortsatt byens beste pølser?

Fortsatt byens beste pølser?

I den iøyenfallende kiosken med den digre pølsa på taket på Alnabru påstås det med store bokstaver at man kan få servert byens beste. Akers Avis Groruddalen tok turen innom for å sjekke at innehaver Lennart Mankowitz ikke har tatt munnen full.

Grønn politikk i stort og lite

Grønn politikk i stort og lite

Årsmøtet i Miljøpartiet De Grønnes (MDG) lokallag på Grorud adresserte både de store nasjonale og globale utfordringene den klimaødeleggende økonomien bidrar til. Samt lokale saker, i spedd kulturelle innslag.

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

  • Eierseksjonsloven

Vestli Vel vil ha folk med på Stortinget tirsdag i neste uke. Da skal nemlig eierseksjonsloven opp til høring.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!