Folkehelseprisen gikk til Bydel Grorud

Mangedoblet aktiviteten på tre år

Mangedoblet aktiviteten på tre år

FIKK PRISEN: Inger Mari Western og Julie Dønnestad i Bydel Grorud tok i mot Folkehelseprisen 2016 for deres arbeid med aktivitet og kosthold i barnehager og skoler siden 2013.


Bydel Grorud vant pris for sitt arbeid med folkehelse i barnehager og skoler, og har økt aktiviteten blant barn og unge betraktelig siden 2013. Bydelen får nå 50.000 kroner mer å rutte med til videre arbeid.

Skrevet av:

Folkehelseprisen ble delt ut på Oslo kommunes seminar «Folkehelse - vårt felles ansvar», og prisen ble delt ut for 10. gang. Tre nominerte sto igjen på podiet etter at 28 kandidater hadde blitt luket ut; Havnepromenaden, Oppdag Nabolaget og Folkehelsesatsingen i Bydel Grorud. Juryen mener sistnevnte skiller seg ut med sitt folkehelsearbeid på tvers av tjenester. Prisen ble delt ut i Gamle Logen.

– Dette er veldig moro og betyr mye for menneskene og tjenestene som er involvert, forteller Julie Dønnestad fra Bydel Grorud.

Hun forteller at Folkehelsesatsingen har en overførbar metodikk og de vil mer enn gjerne dele den med andre. På kort tid har de oppnådd gode resultater i barnehager og på skoler i bydelen.

– Det er hyggelig å bli sett og anerkjent for det vi gjør.

Inkluderer flere

Folkehelsearbeidet har vært en del av barnehagene fra et pilotprosjekt startet i 2013, og skolene siden 2016. Fremover skal det også jobbes med beboere i samlokaliserte boliger for utviklingshemmede.

– Vi startet i de kommunale barnehagene. I bydelen har vi nå 27 idrettspedagoger og arbeidet er en del av barnehagens daglige drift. Der har vi oppnådd gode resultater på kor tid, forteller hun.

I juryens begrunnelse står det at bydelen har gjort en banebrytende og systematisk jobb for å fremme barn og unges helse. De er en inspirasjonsskilde for øvrige bydeler – og beviser betydningen av tverrfaglig samarbeid. I fjor utvidet de prosjektet til å gjelde barneskolene i to år. Fra januar til oktober 2016 har andelen barn som oppfyller anbefalingene for fysisk aktivitet økt fra 30 prosent til hele 65 prosent på 3. trinn.

Økte aktivitetsnivået

Det var i 2013 det hele begynte. Bydelen fikk kjenne ordentlig på at befolkningen hadde utfordring når det gjald kosthold og lavt aktivitetsnivå. Kun 16 prosent av barna i tre barnehager i bydelen oppfylte anbefalingen om fysisk aktivitet. Våren 2015 kom resultatene av arbeidet.

Andelen som oppfylte anbefalingen økte til 56 prosent, i tillegg var andelen barn mindre aktive enn 30 minutter redusert fra 48 prosent til kun 11 prosent. Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV), har sittet i juryen.

– Bydel Grorud er en fremoverlent bydel. Det er fint å se at flere ser sammenhengen mellom læring og ernæring, sier hun.

– Det er også godt å se at barnehagen tør å stille de vanskelige spørsmålene. Det viktigste er at barn er i nærvær hos voksne som er glad i dem. Det merkes også at Grorud bydel er sultne på mer utvikling her, og vi er klare.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

 
Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

 
– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

 
Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!