Med språk i skolesekken

Bjerke bydel hadde storfint besøk denne uken. Det var arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) som ville lære mer om bydelens storsats...

Tekst:

Publisert:

Bjerke bydel hadde storfint besøk denne uken. Det var arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) som ville lære mer om bydelens storsatsing «Gratis kjernetid». I forbindelse med Groruddals-satsingen har våre fire bydeler innført gratis kjernetid i barnehagene for fire og femåringene våre. Det vil si at man har tilbud om 20 timer gratis barnehagetid i uka.

Hvorfor tilbyr man dette? Jo, for å lære barna norsk før skolestart. I Bjerke bydel er 34 prosent av barnehagebarna minoritetsspråklige med 42 ulike morsmål. Det velger man ikke å kalle et problem, men en utfordring. Og utfordringen blir tatt på strak arm i Groruddalens bydeler. Det er sikkert lett å tenke at foreldre jubler og sender barna sine rett i barnehagen når et slikt tilbud dukker opp, men slik er det ikke for alle.

Bydelene legger derfor inn en enorm innsats og går på hjemmebesøk, gjerne med tolk, for å opplyse minoritetsforeldre om hva barnehagene gjør. På den måten har mange barn fått en verdifull bagasje i skolesekken når de tropper opp på skolen første skoledag. Styrer i Madamløkken barnehage på Linderud, Marit Sivertsen, fortalte statsråden om vellykkede resultater og fornøyde lærere ved bydelens fem grunnskoler.

Med språk i skolesekken forstår barna hva læreren sier og tilpasser seg bedre «skolekoden». Dessuten fungerer barna bedre sosialt og er vandt til å være i gruppe med jevnaldrende barn. I forbindelse med Groruddals-satsingen har man gitt dalens barn et «språkløfte». Men i «Gratis kjernetid» vektlegges også foreldrenes forståelse av viktigheten av språk og barns deltakelse i sosiale aktiviteter og minoritetsspråklige mødre får tilbud om norskundervisning. Vi syns det ser ut som man er på riktig vei, og den oppfattelsen deler vi med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.  

Siste nytt i Nyheter

- Går fra ord til handling

Siden 2014 har flerbrukshallen på Tokerud vært godkjent av bystyret, men det har ikke ligget penger på bordet. I revidert budsjett gir byrådet 5,6 millioner til et forprosjekt som skal forme fremtidens hall.

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

 
Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.