Med språk i skolesekken

Bjerke bydel hadde storfint besøk denne uken. Det var arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) som ville lære mer om bydelens storsats...

Skrevet av:

Bjerke bydel hadde storfint besøk denne uken. Det var arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) som ville lære mer om bydelens storsatsing «Gratis kjernetid». I forbindelse med Groruddals-satsingen har våre fire bydeler innført gratis kjernetid i barnehagene for fire og femåringene våre. Det vil si at man har tilbud om 20 timer gratis barnehagetid i uka.

Hvorfor tilbyr man dette? Jo, for å lære barna norsk før skolestart. I Bjerke bydel er 34 prosent av barnehagebarna minoritetsspråklige med 42 ulike morsmål. Det velger man ikke å kalle et problem, men en utfordring. Og utfordringen blir tatt på strak arm i Groruddalens bydeler. Det er sikkert lett å tenke at foreldre jubler og sender barna sine rett i barnehagen når et slikt tilbud dukker opp, men slik er det ikke for alle.

Bydelene legger derfor inn en enorm innsats og går på hjemmebesøk, gjerne med tolk, for å opplyse minoritetsforeldre om hva barnehagene gjør. På den måten har mange barn fått en verdifull bagasje i skolesekken når de tropper opp på skolen første skoledag. Styrer i Madamløkken barnehage på Linderud, Marit Sivertsen, fortalte statsråden om vellykkede resultater og fornøyde lærere ved bydelens fem grunnskoler.

Med språk i skolesekken forstår barna hva læreren sier og tilpasser seg bedre «skolekoden». Dessuten fungerer barna bedre sosialt og er vandt til å være i gruppe med jevnaldrende barn. I forbindelse med Groruddals-satsingen har man gitt dalens barn et «språkløfte». Men i «Gratis kjernetid» vektlegges også foreldrenes forståelse av viktigheten av språk og barns deltakelse i sosiale aktiviteter og minoritetsspråklige mødre får tilbud om norskundervisning. Vi syns det ser ut som man er på riktig vei, og den oppfattelsen deler vi med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.  

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!