Med språk i skolesekken

Bjerke bydel hadde storfint besøk denne uken. Det var arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) som ville lære mer om bydelens storsats...

Bjerke bydel hadde storfint besøk denne uken. Det var arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) som ville lære mer om bydelens storsatsing «Gratis kjernetid». I forbindelse med Groruddals-satsingen har våre fire bydeler innført gratis kjernetid i barnehagene for fire og femåringene våre. Det vil si at man har tilbud om 20 timer gratis barnehagetid i uka.

Hvorfor tilbyr man dette? Jo, for å lære barna norsk før skolestart. I Bjerke bydel er 34 prosent av barnehagebarna minoritetsspråklige med 42 ulike morsmål. Det velger man ikke å kalle et problem, men en utfordring. Og utfordringen blir tatt på strak arm i Groruddalens bydeler. Det er sikkert lett å tenke at foreldre jubler og sender barna sine rett i barnehagen når et slikt tilbud dukker opp, men slik er det ikke for alle.

Bydelene legger derfor inn en enorm innsats og går på hjemmebesøk, gjerne med tolk, for å opplyse minoritetsforeldre om hva barnehagene gjør. På den måten har mange barn fått en verdifull bagasje i skolesekken når de tropper opp på skolen første skoledag. Styrer i Madamløkken barnehage på Linderud, Marit Sivertsen, fortalte statsråden om vellykkede resultater og fornøyde lærere ved bydelens fem grunnskoler.

Med språk i skolesekken forstår barna hva læreren sier og tilpasser seg bedre «skolekoden». Dessuten fungerer barna bedre sosialt og er vandt til å være i gruppe med jevnaldrende barn. I forbindelse med Groruddals-satsingen har man gitt dalens barn et «språkløfte». Men i «Gratis kjernetid» vektlegges også foreldrenes forståelse av viktigheten av språk og barns deltakelse i sosiale aktiviteter og minoritetsspråklige mødre får tilbud om norskundervisning. Vi syns det ser ut som man er på riktig vei, og den oppfattelsen deler vi med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.  

Siste nytt i Nyheter

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

 
Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

Status fra Statens vegvesen

Status fra Statens vegvesen

 • statens vegvesen

Statens vegvesen sitter med flere av veiprosjektene i Groruddalen. I revidert Oslopakke 3 er ikke Fossum- eller Bredtvetdiagonalen nevnt. Men arbeidet fortsetter som før - og valg av trasé kan komme i 2017.

Overrasket med bydelspris

Alna bydelsutvalgsmøte:

Overrasket med bydelspris

 • Alna BU

Anne Grete Orlien trodde hun bare skulle snakke om sitt arbeid med pallekarmer i bydelsutvalgsmøte forrige uke. Den gang ei...

 
Positiv til tross for kutt

Henger områdeløft på Haugerud og Trosterud i en tynn tråd?

Positiv til tross for kutt

 • områdeløft

Monique Nyberget Hiller (Ap) leder styringsgruppen for områdeløft Haugerud og Trosterud. Hun er håpefull til satsing tross for kutt i Groruddals-satsingsmidler fra både stat og kommune.

Kriminalrapport om <BR>Bjerke-ungdom

Bjerke bydelsutvalg:

Kriminalrapport om
Bjerke-ungdom

 • Bjerke BU

Stasjonssjef John Roger Lund på Stovner politistasjon troppet opp med SaLTo-koordinator May-Britt Gunnaleite i bydelsutvalgsmøte for å informere bydelspolitikerne om Bjerke-ungdommen.

Dalens representant

Yrkes-NM i Bergen:

Dalens representant

 • NM

Endre Marx Westergren (18) skal sammen med sin makker representere Oslo kommune under Yrkes-NM. I tillegg er han Groruddalens utsending.

 
- Få saker <BR>og lite endring

Byrådet – etter ett år:

- Få saker
og lite endring

 • Byrådet – etter ett år:

Frp og Venstre mener byrådet har fått til for lite endringer med tanke på hvor lenge de har forberedt seg på å sitte med makta.

Bjerke mister millioner

Byrådet - etter ett år:

Bjerke mister millioner

med nytt kriteriesystem

 • Byrådet – etter ett år:

Bydelene får nytt kriteriesystem til fordeling av penger. Bjarne Kristoffersen (SV) kritiserer eget byråd og mener Bydel Bjerke vil tape så mye som 30 millioner kroner.

– Dårligere <BR>tilbud enn før

Et tilbakeskritt for t-banen:

– Dårligere
tilbud enn før

 • kollektivtrafikk

Etter åpningen av Lørenbanen har Åge Pettersen erfart å stå som sild i tønne på t-banen hver dag på vei til og fra jobb. I tillegg har t-banetilbudet i praksis blitt halvert.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!