Mener byrådet misbruker makten

Mener byrådet misbruker makten

TROR PÅ ESPIRA: Saida Begum (H) synes ikke noe om byrådets beslutning om å ikke gi midler til bygging av en privat Espira-barnehage på Økern. Hun mener byrådet stikker kjepper i hjulene til de private.


Både Høyre sentralt og lokalt i Bjerke bydel reagerer på beslutningen til byrådet om å ikke gi tilskudd til en privat Espira-barnehage planlagt i Nybyen på Økern. Høyre kaller det for maktmisbruk.

Skrevet av:

Oppdatert:
12.01.2017 kl 16:20

Saida Begum (H) fra Oslo bystyre synes det er oppsiktsvekkende at byrådet har avslått søknaden fra Espira om å etablere en barnehage for 140 barn i Bydel Bjerke.

– Ap-byrådets behandling av private initiativtakere og velferdsinnovatører fører til trenering av søknader fra private aktører som står klare til å bygge barnehageplasser, og det vil på sikt gi et etterslep i barnehageutbygging. Det skaper stor usikkerhet for småbarnsforeldrene i byen, både for de småbarnsforeldrene som har behov for barnehageplass i områder hvor vi vet at det er behov for flere plasser og for foreldrene som ønsker å velge en annen type barnehage enn offentlige, mener Begum.

Hun mener byrådet bedriver maktmisbruk ved å bevisst velge bort private.

– Det er hårreisende at byrådet setter befolkningens behov til side for å markere en ideologisk motstand mot private initiativ, og byrådet bedriver maktmisbruk når de nå bruker sin posisjon som tilskuddsmyndighet til å presse utbygger ut av en bindende avtale med en privat aktør, mener hun.

Vil ha en blanding i Oslo

– Byrådet og Rødt kaller Espira for en kommersiell aktør på grunn av eierselskapet AcadeMedia, eid av EQT, Mellby Gård og en rekke andre investorer. Synes Høyre det er forsvarlig at slike aktører får bygge barnehage?

– For Høyre er det viktigste at byens barn får et best mulig barnehagetilbud og at kvaliteten på tilbudet står i fokus. En blanding av kommunal og privat barnehagedrift bidrar til kvalitetsheving, konkurranse og innovasjon. Dette tjener både barna, foreldrene, de ansatte og kommunen på, mener Begum.

Les også: Privat Økern-barnehage settes på vent

Hun understreker viktigheten av at barnehageaktører følger samme lovverk.

– Derfor blir eierform en blindspor, og vi bør heller se på kvaliteten i den enkelte barnehage. Espira driver noen av de beste barnehagene i Oslo, og vi ser at småbarnsforeldrene er fornøyd med tilbudet deres barn får gjennom foreldreundersøkelsene. Vi syntes det er helt greit at private initiativtakere tjener penger på å drive gode barnehager av høy kvalitet.

Lovet en barnehage

Bydelsutvalgsmedlem i Bjerke bydel, Ine Mari Molteberg-Bøhn (H), kaller det hele en sabotasje.

– Bjerke som er den bydelen som skal vokse mest, blir nå sabotert av byråden. Vi har fattet et vedtak om en rekkefølgebestemmelse, der byggetillatelse er gitt mot at det etableres en barnehage, understreker hun.

Barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl har tidligere uttalt til Akers Avis Groruddalen at kommunen selv vil ta ansvar for å dekke behovene for barnehageplasser, samtidig som de heller prioriterer ideelle og kommunale barnehageaktører, og ikke kommersielle som de mener Espira er.

– Private har ingen automatisk rett

Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) forteller at det er opp til den enkelte kommune å vurdere om det skal gis tilskudd til nye private barnehager.

– I denne konkrete saken ønsker Oslo kommune å løse barnehagebehovet i kommunal egenregi, noe jeg mener er en saklig begrunnelse for ikke å innvilge offentlig finansiering av denne private barnehagen, sier Tellevik Dahl.

Hun synes det er merkelig at Høyre mener de ikke tar befolkningen på alvor.

– Byrådet vil sørge for at det blir etablert minst 3.000 nye barnehageplasser i perioden 2016-2019. Dette er en betydelig opptrapping sammenlignet med hva som var planlagt av det avgåtte Høyrebyrådet. Jeg finner det derfor noe merkelig at Høyre mener vi ikke tar befolkningens behov på alvor. Det er jo nettopp det vi gjør ved å etablere mange nye kommunale barnehageplasser fremover, mener hun.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

 
Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

 
Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Gir ikke opp private barnehager

Høyre i Bydel Bjerke:

Gir ikke opp private barnehager

 • Barnehage

Under bydelsutvalgsmøtet sist torsdag ble det debatt rundt reguleringsplan for barnehage og bolig i Haugmannsveien 16. Det store temaet var manglende støtte til private barnehager og byrådets tilskudds-stopp.

- En klar marsjordre

Regjeringen med «gavepakke» til Manglerudprosjektet:

- En klar marsjordre

 • Manglerudprosjektet

1,1 milliard settes av i Nasjonal Transportplan (NTP) til oppstart av Manglerudprosjektet fremover. Oslopolitikerne forteller at de ikke vil akseptere løsninger som bygger ned boforholdene et sted for å gagne et annet - og ber vegvesenet gå i tenkeboksen.

 
Pusset opp for <BR>bedre arbeidsmiljø

Pusset opp for
bedre arbeidsmiljø

 • Barnevern

Alna barnevernstjeneste har flyttet til nye lokaler på Lindeberg. Målet er å skape en mer aktivitetsbasert hverdag på jobb.

Bilulykke på Kalbakken

Bilulykke på Kalbakken

 • ulykke

Ved tolvtiden tirsdag formiddag rykket nødetatene ut etter meldinger om en bilulykke ved Kalbakken senter. Sjåføren hadde mistet kontrollen over bilen, og kjørt rett inn i treet på toppen av rundkjøringen.

Ny sykkelvei går <BR>ut over p-plasser

P-plasser må
vike for sykkelvei

 • Gamle Oslo

Et flertall i Oslo bystyre gikk under bystyremøtet 1. mars inn for å fjerne 66 parkeringsplasser i Åkebergveien for å få etablert såkalte opphøyde sykkelfelt i begge retninger. Frp og Høyre er sterkt uenige.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!