Lovendring kutter ut tiltakspenger til ungdom under 18 år:

Mener tiltakene skrumper inn

Mener tiltakene skrumper inn

VIL SKAPE FREMTIDIGE PROBLEMER: Jan Bøhler (Ap) er redd for at lovendringen om at tiltakspenger ikke lenger kan gis til ungdom under 18 år kan by på problemer på sikt. Det kan bety at ungdom blir passive - og finner andre inntektskilder som ikke er lovlig.

Jan Bøhler (Ap) har blitt kontaktet av personer som jobber med ungdom i Bydel Grorud. De er bekymret for en lovendring som hindrer tiltakspenger til de under 18 år. Bøhler mener det vil gi problemer på lang sikt og at verktøykassa stadig blir mindre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 15:20

Bøhler tok opp problemet på stortinget, i muntlig spørretime 26. oktober. Tiltak for å hindre «drop-out» blant ungdommer står høyt på Ap-politikerens liste. Under spørretimen tok han opp at fra 1. januar i år ble reglene endret slik at det ikke lenger kan gis tiltakspenger til ungdom under 18 år. Han mener dette innskrenker mulighetene til å følge opp elever som er falt fra, og få dem inn i tiltak og arbeid.

- Tall jeg har fått viser at de som ikke fullfører videregående skole i Groruddalen ligger på 40 prosent. Dette handler om mange hundre ungdommers fremtid. Jeg har besøkt alle bydelene som jobber med dette, og alle de videregående skolene. Dette er et viktig problem å ta tak i, mener Bøhler.

En gulerot

Tiltakspenger er et tiltak fra NAV. Det gis cirka 4000 kroner til en som jobber 100 prosent.

- Poenget er å gi et beløp så ungdommen kan føle seg verdsatt. Og så er målet å få dem inn på skolebenken igjen, sier han.

Han får støtte av personer som jobber med ungdom i Grorud bydel, selv om det er en nasjonal sak.

- Jeg vil gå så langt i å si at «drop out» er den største sosiale utfordringen vi har i Groruddalen. Det skaper mange komplikasjoner på lang sikt. Alle bydelene jobber med dette, men jeg får høre at det er en uoverkommelig oppgave. I Bydel Alna jobber man med 600 ungdommer. Skolene har ikke god nok kapasitet til å gjøre noe, og jeg har møtt mange ungdommer som har spilt spill hele natta fordi det går lang tid til de hører noe.

Ikke en sovepute

- Tiltakspenger er ikke en sovepute, da?

- Jeg vil avvise det, og mener det er tvert imot. Tiltakspenger får man for å være i arbeidspraksis hos en bedrift for eksempel. Det er ikke «naving» å tilby tiltakspenger. Dersom man som ungdom skulle mottatt en slik ytelse, må man være i fulltidsaktivitet hver dag. Jeg mener man ikke kan forvente at ungdom skal møte på jobb hele uka uten et insentiv, sier Bøhler.

- I tillegg tenker ikke ungdommen på pengene når de slutter. De har nok med problemene som fører til «drop out». Det er mye vanskeligere å få ungdommen tilbake på skolen dersom de ikke er i gang med noe. Da kan vi snakke om å produsere «navere».

Farlig passivitet

Bøhler mener det er farlig for ungdom i den alderen å ikke gjøre noe.

- Man risikerer å bli passiv. Det beste er at alle fullfører videregående, men man kan ikke si at det ikke finnes alternativer. Det er ikke lovfestet å gå på videregående, politiet kommer ikke og henter deg. Man kan ikke si at «det skal bare være sånn».

- Det kan være mange grunner til at man avslutter skolegang; familieproblemer, rus og lærevansker. Skolen passer ikke for alle, og noen velger det bort også. Problemene kan forsterkes hos mange dersom man ikke har noe å gjøre. Og man kan havne i feil miljø, mener han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

- Går fra ord til handling

Siden 2014 har flerbrukshallen på Tokerud vært godkjent av bystyret, men det har ikke ligget penger på bordet. I revidert budsjett gir byrådet 5,6 millioner til et forprosjekt som skal forme fremtidens hall.

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

 
Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.