Lovendring kutter ut tiltakspenger til ungdom under 18 år:

Mener tiltakene skrumper inn

Mener tiltakene skrumper inn

VIL SKAPE FREMTIDIGE PROBLEMER: Jan Bøhler (Ap) er redd for at lovendringen om at tiltakspenger ikke lenger kan gis til ungdom under 18 år kan by på problemer på sikt. Det kan bety at ungdom blir passive - og finner andre inntektskilder som ikke er lovlig.

Jan Bøhler (Ap) har blitt kontaktet av personer som jobber med ungdom i Bydel Grorud. De er bekymret for en lovendring som hindrer tiltakspenger til de under 18 år. Bøhler mener det vil gi problemer på lang sikt og at verktøykassa stadig blir mindre.

Skrevet av:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 15:20

Bøhler tok opp problemet på stortinget, i muntlig spørretime 26. oktober. Tiltak for å hindre «drop-out» blant ungdommer står høyt på Ap-politikerens liste. Under spørretimen tok han opp at fra 1. januar i år ble reglene endret slik at det ikke lenger kan gis tiltakspenger til ungdom under 18 år. Han mener dette innskrenker mulighetene til å følge opp elever som er falt fra, og få dem inn i tiltak og arbeid.

- Tall jeg har fått viser at de som ikke fullfører videregående skole i Groruddalen ligger på 40 prosent. Dette handler om mange hundre ungdommers fremtid. Jeg har besøkt alle bydelene som jobber med dette, og alle de videregående skolene. Dette er et viktig problem å ta tak i, mener Bøhler.

En gulerot

Tiltakspenger er et tiltak fra NAV. Det gis cirka 4000 kroner til en som jobber 100 prosent.

- Poenget er å gi et beløp så ungdommen kan føle seg verdsatt. Og så er målet å få dem inn på skolebenken igjen, sier han.

Han får støtte av personer som jobber med ungdom i Grorud bydel, selv om det er en nasjonal sak.

- Jeg vil gå så langt i å si at «drop out» er den største sosiale utfordringen vi har i Groruddalen. Det skaper mange komplikasjoner på lang sikt. Alle bydelene jobber med dette, men jeg får høre at det er en uoverkommelig oppgave. I Bydel Alna jobber man med 600 ungdommer. Skolene har ikke god nok kapasitet til å gjøre noe, og jeg har møtt mange ungdommer som har spilt spill hele natta fordi det går lang tid til de hører noe.

Ikke en sovepute

- Tiltakspenger er ikke en sovepute, da?

- Jeg vil avvise det, og mener det er tvert imot. Tiltakspenger får man for å være i arbeidspraksis hos en bedrift for eksempel. Det er ikke «naving» å tilby tiltakspenger. Dersom man som ungdom skulle mottatt en slik ytelse, må man være i fulltidsaktivitet hver dag. Jeg mener man ikke kan forvente at ungdom skal møte på jobb hele uka uten et insentiv, sier Bøhler.

- I tillegg tenker ikke ungdommen på pengene når de slutter. De har nok med problemene som fører til «drop out». Det er mye vanskeligere å få ungdommen tilbake på skolen dersom de ikke er i gang med noe. Da kan vi snakke om å produsere «navere».

Farlig passivitet

Bøhler mener det er farlig for ungdom i den alderen å ikke gjøre noe.

- Man risikerer å bli passiv. Det beste er at alle fullfører videregående, men man kan ikke si at det ikke finnes alternativer. Det er ikke lovfestet å gå på videregående, politiet kommer ikke og henter deg. Man kan ikke si at «det skal bare være sånn».

- Det kan være mange grunner til at man avslutter skolegang; familieproblemer, rus og lærevansker. Skolen passer ikke for alle, og noen velger det bort også. Problemene kan forsterkes hos mange dersom man ikke har noe å gjøre. Og man kan havne i feil miljø, mener han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Ruter gjør om rutene

Ruter gjør om rutene

 • ruter

Fra og med søndag 2. april kjører T-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

Vil ha 76-bussen tilbake

Vil ha 76-bussen tilbake

Etter at bussen sluttet å kjøre innom Prost Hallings vei og Regnbueveien ved Bryn skole, har beboerne på Teisen og Fjellhus prøvd å få til en dialog med Ruter. Først nå får de svar.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

 
Kontraktene er signert

«Nye» Tveten gård

Kontraktene signert

 • historie

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!