Lovendring kutter ut tiltakspenger til ungdom under 18 år:

Mener tiltakene skrumper inn

Mener tiltakene skrumper inn

VIL SKAPE FREMTIDIGE PROBLEMER: Jan Bøhler (Ap) er redd for at lovendringen om at tiltakspenger ikke lenger kan gis til ungdom under 18 år kan by på problemer på sikt. Det kan bety at ungdom blir passive - og finner andre inntektskilder som ikke er lovlig.

Jan Bøhler (Ap) har blitt kontaktet av personer som jobber med ungdom i Bydel Grorud. De er bekymret for en lovendring som hindrer tiltakspenger til de under 18 år. Bøhler mener det vil gi problemer på lang sikt og at verktøykassa stadig blir mindre.

Skrevet av:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 15:20

Bøhler tok opp problemet på stortinget, i muntlig spørretime 26. oktober. Tiltak for å hindre «drop-out» blant ungdommer står høyt på Ap-politikerens liste. Under spørretimen tok han opp at fra 1. januar i år ble reglene endret slik at det ikke lenger kan gis tiltakspenger til ungdom under 18 år. Han mener dette innskrenker mulighetene til å følge opp elever som er falt fra, og få dem inn i tiltak og arbeid.

- Tall jeg har fått viser at de som ikke fullfører videregående skole i Groruddalen ligger på 40 prosent. Dette handler om mange hundre ungdommers fremtid. Jeg har besøkt alle bydelene som jobber med dette, og alle de videregående skolene. Dette er et viktig problem å ta tak i, mener Bøhler.

En gulerot

Tiltakspenger er et tiltak fra NAV. Det gis cirka 4000 kroner til en som jobber 100 prosent.

- Poenget er å gi et beløp så ungdommen kan føle seg verdsatt. Og så er målet å få dem inn på skolebenken igjen, sier han.

Han får støtte av personer som jobber med ungdom i Grorud bydel, selv om det er en nasjonal sak.

- Jeg vil gå så langt i å si at «drop out» er den største sosiale utfordringen vi har i Groruddalen. Det skaper mange komplikasjoner på lang sikt. Alle bydelene jobber med dette, men jeg får høre at det er en uoverkommelig oppgave. I Bydel Alna jobber man med 600 ungdommer. Skolene har ikke god nok kapasitet til å gjøre noe, og jeg har møtt mange ungdommer som har spilt spill hele natta fordi det går lang tid til de hører noe.

Ikke en sovepute

- Tiltakspenger er ikke en sovepute, da?

- Jeg vil avvise det, og mener det er tvert imot. Tiltakspenger får man for å være i arbeidspraksis hos en bedrift for eksempel. Det er ikke «naving» å tilby tiltakspenger. Dersom man som ungdom skulle mottatt en slik ytelse, må man være i fulltidsaktivitet hver dag. Jeg mener man ikke kan forvente at ungdom skal møte på jobb hele uka uten et insentiv, sier Bøhler.

- I tillegg tenker ikke ungdommen på pengene når de slutter. De har nok med problemene som fører til «drop out». Det er mye vanskeligere å få ungdommen tilbake på skolen dersom de ikke er i gang med noe. Da kan vi snakke om å produsere «navere».

Farlig passivitet

Bøhler mener det er farlig for ungdom i den alderen å ikke gjøre noe.

- Man risikerer å bli passiv. Det beste er at alle fullfører videregående, men man kan ikke si at det ikke finnes alternativer. Det er ikke lovfestet å gå på videregående, politiet kommer ikke og henter deg. Man kan ikke si at «det skal bare være sånn».

- Det kan være mange grunner til at man avslutter skolegang; familieproblemer, rus og lærevansker. Skolen passer ikke for alle, og noen velger det bort også. Problemene kan forsterkes hos mange dersom man ikke har noe å gjøre. Og man kan havne i feil miljø, mener han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!