Lovendring kutter ut tiltakspenger til ungdom under 18 år:

Mener tiltakene skrumper inn

Mener tiltakene skrumper inn

VIL SKAPE FREMTIDIGE PROBLEMER: Jan Bøhler (Ap) er redd for at lovendringen om at tiltakspenger ikke lenger kan gis til ungdom under 18 år kan by på problemer på sikt. Det kan bety at ungdom blir passive - og finner andre inntektskilder som ikke er lovlig.

Jan Bøhler (Ap) har blitt kontaktet av personer som jobber med ungdom i Bydel Grorud. De er bekymret for en lovendring som hindrer tiltakspenger til de under 18 år. Bøhler mener det vil gi problemer på lang sikt og at verktøykassa stadig blir mindre.

Skrevet av:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 15:20

Bøhler tok opp problemet på stortinget, i muntlig spørretime 26. oktober. Tiltak for å hindre «drop-out» blant ungdommer står høyt på Ap-politikerens liste. Under spørretimen tok han opp at fra 1. januar i år ble reglene endret slik at det ikke lenger kan gis tiltakspenger til ungdom under 18 år. Han mener dette innskrenker mulighetene til å følge opp elever som er falt fra, og få dem inn i tiltak og arbeid.

- Tall jeg har fått viser at de som ikke fullfører videregående skole i Groruddalen ligger på 40 prosent. Dette handler om mange hundre ungdommers fremtid. Jeg har besøkt alle bydelene som jobber med dette, og alle de videregående skolene. Dette er et viktig problem å ta tak i, mener Bøhler.

En gulerot

Tiltakspenger er et tiltak fra NAV. Det gis cirka 4000 kroner til en som jobber 100 prosent.

- Poenget er å gi et beløp så ungdommen kan føle seg verdsatt. Og så er målet å få dem inn på skolebenken igjen, sier han.

Han får støtte av personer som jobber med ungdom i Grorud bydel, selv om det er en nasjonal sak.

- Jeg vil gå så langt i å si at «drop out» er den største sosiale utfordringen vi har i Groruddalen. Det skaper mange komplikasjoner på lang sikt. Alle bydelene jobber med dette, men jeg får høre at det er en uoverkommelig oppgave. I Bydel Alna jobber man med 600 ungdommer. Skolene har ikke god nok kapasitet til å gjøre noe, og jeg har møtt mange ungdommer som har spilt spill hele natta fordi det går lang tid til de hører noe.

Ikke en sovepute

- Tiltakspenger er ikke en sovepute, da?

- Jeg vil avvise det, og mener det er tvert imot. Tiltakspenger får man for å være i arbeidspraksis hos en bedrift for eksempel. Det er ikke «naving» å tilby tiltakspenger. Dersom man som ungdom skulle mottatt en slik ytelse, må man være i fulltidsaktivitet hver dag. Jeg mener man ikke kan forvente at ungdom skal møte på jobb hele uka uten et insentiv, sier Bøhler.

- I tillegg tenker ikke ungdommen på pengene når de slutter. De har nok med problemene som fører til «drop out». Det er mye vanskeligere å få ungdommen tilbake på skolen dersom de ikke er i gang med noe. Da kan vi snakke om å produsere «navere».

Farlig passivitet

Bøhler mener det er farlig for ungdom i den alderen å ikke gjøre noe.

- Man risikerer å bli passiv. Det beste er at alle fullfører videregående, men man kan ikke si at det ikke finnes alternativer. Det er ikke lovfestet å gå på videregående, politiet kommer ikke og henter deg. Man kan ikke si at «det skal bare være sånn».

- Det kan være mange grunner til at man avslutter skolegang; familieproblemer, rus og lærevansker. Skolen passer ikke for alle, og noen velger det bort også. Problemene kan forsterkes hos mange dersom man ikke har noe å gjøre. Og man kan havne i feil miljø, mener han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens freddsenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

 
- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

 
Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Helsefarlig luft <BR>mandag morgen

Helsefarlig luft
mandag morgen

Mandag morgen tvitret Oslo kommune om høy luftforurensing flere steder, blant annet langs E6, Ring 3 og E18.

Stor forskjell <BR>på lokalområdene

Ny folkehelserapport for Bydel Alna:

Stor forskjell
på lokalområdene

  • alna

Bydel Alna er først ut i Groruddalen til å presentere sin folkehelserapport. Den viser at det er stor avstand mellom delbydelene Hellerudtoppen, Trosterud, Furuset og Lindeberg.

 
Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

- Høyre skaper frykt<BR> for Furusetplanene

- Høyre skaper frykt
for Furusetplanene

Leder i miljø -og byutviklingskomiteen i Bydel Alna, Monique Nyberget-Hiller (Ap), langer ut mot Høyre etter innspill om fortetting på Furuset.

Halvparten går til <BR>helse og omsorg

Halvparten går til
helse og omsorg

  • Bydel Stovner

Bydelsdirektør Alv H. Sørland i Bydel Stovner forbereder seg på en vri av tjenestene i fremtiden. Store deler av budsjettet går til helse og omsorg, og bydelen vil opprette et demensteam.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!