Lovendring kutter ut tiltakspenger til ungdom under 18 år:

Mener tiltakene skrumper inn

Mener tiltakene skrumper inn

VIL SKAPE FREMTIDIGE PROBLEMER: Jan Bøhler (Ap) er redd for at lovendringen om at tiltakspenger ikke lenger kan gis til ungdom under 18 år kan by på problemer på sikt. Det kan bety at ungdom blir passive - og finner andre inntektskilder som ikke er lovlig.

Jan Bøhler (Ap) har blitt kontaktet av personer som jobber med ungdom i Bydel Grorud. De er bekymret for en lovendring som hindrer tiltakspenger til de under 18 år. Bøhler mener det vil gi problemer på lang sikt og at verktøykassa stadig blir mindre.

Skrevet av:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 15:20

Bøhler tok opp problemet på stortinget, i muntlig spørretime 26. oktober. Tiltak for å hindre «drop-out» blant ungdommer står høyt på Ap-politikerens liste. Under spørretimen tok han opp at fra 1. januar i år ble reglene endret slik at det ikke lenger kan gis tiltakspenger til ungdom under 18 år. Han mener dette innskrenker mulighetene til å følge opp elever som er falt fra, og få dem inn i tiltak og arbeid.

- Tall jeg har fått viser at de som ikke fullfører videregående skole i Groruddalen ligger på 40 prosent. Dette handler om mange hundre ungdommers fremtid. Jeg har besøkt alle bydelene som jobber med dette, og alle de videregående skolene. Dette er et viktig problem å ta tak i, mener Bøhler.

En gulerot

Tiltakspenger er et tiltak fra NAV. Det gis cirka 4000 kroner til en som jobber 100 prosent.

- Poenget er å gi et beløp så ungdommen kan føle seg verdsatt. Og så er målet å få dem inn på skolebenken igjen, sier han.

Han får støtte av personer som jobber med ungdom i Grorud bydel, selv om det er en nasjonal sak.

- Jeg vil gå så langt i å si at «drop out» er den største sosiale utfordringen vi har i Groruddalen. Det skaper mange komplikasjoner på lang sikt. Alle bydelene jobber med dette, men jeg får høre at det er en uoverkommelig oppgave. I Bydel Alna jobber man med 600 ungdommer. Skolene har ikke god nok kapasitet til å gjøre noe, og jeg har møtt mange ungdommer som har spilt spill hele natta fordi det går lang tid til de hører noe.

Ikke en sovepute

- Tiltakspenger er ikke en sovepute, da?

- Jeg vil avvise det, og mener det er tvert imot. Tiltakspenger får man for å være i arbeidspraksis hos en bedrift for eksempel. Det er ikke «naving» å tilby tiltakspenger. Dersom man som ungdom skulle mottatt en slik ytelse, må man være i fulltidsaktivitet hver dag. Jeg mener man ikke kan forvente at ungdom skal møte på jobb hele uka uten et insentiv, sier Bøhler.

- I tillegg tenker ikke ungdommen på pengene når de slutter. De har nok med problemene som fører til «drop out». Det er mye vanskeligere å få ungdommen tilbake på skolen dersom de ikke er i gang med noe. Da kan vi snakke om å produsere «navere».

Farlig passivitet

Bøhler mener det er farlig for ungdom i den alderen å ikke gjøre noe.

- Man risikerer å bli passiv. Det beste er at alle fullfører videregående, men man kan ikke si at det ikke finnes alternativer. Det er ikke lovfestet å gå på videregående, politiet kommer ikke og henter deg. Man kan ikke si at «det skal bare være sånn».

- Det kan være mange grunner til at man avslutter skolegang; familieproblemer, rus og lærevansker. Skolen passer ikke for alle, og noen velger det bort også. Problemene kan forsterkes hos mange dersom man ikke har noe å gjøre. Og man kan havne i feil miljø, mener han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

  • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

  • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

  • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

  • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

  • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

  • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

 
Fortsatt byens beste pølser?

Fortsatt byens beste pølser?

I den iøyenfallende kiosken med den digre pølsa på taket på Alnabru påstås det med store bokstaver at man kan få servert byens beste. Akers Avis Groruddalen tok turen innom for å sjekke at innehaver Lennart Mankowitz ikke har tatt munnen full.

Grønn politikk i stort og lite

Grønn politikk i stort og lite

Årsmøtet i Miljøpartiet De Grønnes (MDG) lokallag på Grorud adresserte både de store nasjonale og globale utfordringene den klimaødeleggende økonomien bidrar til. Samt lokale saker, i spedd kulturelle innslag.

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

  • Eierseksjonsloven

Vestli Vel vil ha folk med på Stortinget tirsdag i neste uke. Da skal nemlig eierseksjonsloven opp til høring.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!