Fiskeriministeren befarte Kalbakken-fabrikk

– Mer fisk til folket

– Mer fisk til folket

GLADLAKS: Nordmenn spiser mer fisk enn før til stor glede for fiskeriminister Elisabeth Aspaker (f.h.), ordfører Fabian Stang og driftsansvarlig Stian Kirkhus ved Sjømathuset på Kalbakken. Her med en fabrikkansatt i front.

Fiskeriministeren er fornøyd med å ha fått flere norske forbrukere på kroken. Likevel etterspør hun en sjømatbølge.

Skrevet av:

Oppdatert:
12.08.2015 kl 13:58

I fjor la 95 prosent nordmenn sjømat i handlekurven. For første gang på 10 år spiser vi mer fersk enn fryst fisk. Godt – men ikke godt nok, mener statsråd Elisabeth Aspaker (H).

– Jeg synes fortsatt det er et potensial for at vi må spise mer fisk og at flere burde spise mer fisk. Nå ser vi at flere folk har fått opp smaken for laks, men vi har jo en fantastisk torskefisk også som vi absolutt burde spise mer av, mener fiskeriministeren.

– Oljeindustrien sliter. Har man samtidig sett en økning i landets eksport av fisk?

– Ja, det er gledelig for Norge at da det buttet imot for oljeindustrinæringen, så viser det seg at fiskerinæringen er veldig konkurransedyktig på utemarkedet. Men det er også fint å se at vi får til mer bearbeiding i Norge, og at vi har produkter som nå også treffer norske forbrukere veldig godt, svarer Aspaker.

Fersk sushi fra Kalbakken

Ministeren og ordfører Fabian Stang (H) dro denne uka til Sjømathuset på Kalbakken – et prosjekt mellom Lerøy og NorgesGruppen om et moderne anlegg for pakking og distribusjon av fersk sjømat i hovedstaden. Sushi står blant annet på menyen.

– Jeg er veldig glad i sushi, men i dag er jeg blitt dobbelt så glad i sushi fordi jeg trodde dette ble laget av østlendinger. Nå har jeg lært at det lages av Oslo-folk, ler ordføreren.

Aspaker forstår godt at nordmenn har fått sansen for fersk fisk, fremfor fryste sjømatvarer.

– Når man får fersk fisk så godt tilrettelagt og så godt tilgjengelig ute i dagligvarebutikkene, blant annet gjennom fabrikken her på Kalbakken, så forstår jeg at man vil legge bort frysefisken og heller velge et ferskt produkt, forteller statsråden.

Plassering midt i smørøyet

Totalmarkedet for ferskfisk i Norge har økt med 36 prosent de siste tre årene. Dette merkes godt for Sjømathuset.

Etterspørselen er helt klart stigende for både ferskfisk og sjømat i Norge. Vi har nesten tatt igjen totalomsetningen vår i fjor allerede nå pr. juli. Så vi kommer til å omsette for langt mer enn det vi gjorde i fjor, forteller driftsansvarlig Stian Kirkhus.

– Totalt sett øker dette konsernet omsetningen også ut i Europa og resten av verden. Men vi velger å bearbeide norsk fisk i Norge, fremfor å sende den til utlandet for bearbeiding.

Han er godt fornøyd med plasseringen på fabrikken i Sven Oftedals vei.

– Vi har Østre Aker vei, Trondheimsveien og E6, og ligger derfor midt i knytepunktet mellom å få fisk inn og å få fisk ut. Vi har 130 leverandører fra hele norskekysten.

Les hele saken i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

  • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

  • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

  • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

  • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

  • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

  • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

  • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

  • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

  • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

  • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

  • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!