Fiskeriministeren befarte Kalbakken-fabrikk

– Mer fisk til folket

– Mer fisk til folket

GLADLAKS: Nordmenn spiser mer fisk enn før til stor glede for fiskeriminister Elisabeth Aspaker (f.h.), ordfører Fabian Stang og driftsansvarlig Stian Kirkhus ved Sjømathuset på Kalbakken. Her med en fabrikkansatt i front.

Fiskeriministeren er fornøyd med å ha fått flere norske forbrukere på kroken. Likevel etterspør hun en sjømatbølge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.08.2015 kl 13:58

I fjor la 95 prosent nordmenn sjømat i handlekurven. For første gang på 10 år spiser vi mer fersk enn fryst fisk. Godt – men ikke godt nok, mener statsråd Elisabeth Aspaker (H).

– Jeg synes fortsatt det er et potensial for at vi må spise mer fisk og at flere burde spise mer fisk. Nå ser vi at flere folk har fått opp smaken for laks, men vi har jo en fantastisk torskefisk også som vi absolutt burde spise mer av, mener fiskeriministeren.

– Oljeindustrien sliter. Har man samtidig sett en økning i landets eksport av fisk?

– Ja, det er gledelig for Norge at da det buttet imot for oljeindustrinæringen, så viser det seg at fiskerinæringen er veldig konkurransedyktig på utemarkedet. Men det er også fint å se at vi får til mer bearbeiding i Norge, og at vi har produkter som nå også treffer norske forbrukere veldig godt, svarer Aspaker.

Fersk sushi fra Kalbakken

Ministeren og ordfører Fabian Stang (H) dro denne uka til Sjømathuset på Kalbakken – et prosjekt mellom Lerøy og NorgesGruppen om et moderne anlegg for pakking og distribusjon av fersk sjømat i hovedstaden. Sushi står blant annet på menyen.

– Jeg er veldig glad i sushi, men i dag er jeg blitt dobbelt så glad i sushi fordi jeg trodde dette ble laget av østlendinger. Nå har jeg lært at det lages av Oslo-folk, ler ordføreren.

Aspaker forstår godt at nordmenn har fått sansen for fersk fisk, fremfor fryste sjømatvarer.

– Når man får fersk fisk så godt tilrettelagt og så godt tilgjengelig ute i dagligvarebutikkene, blant annet gjennom fabrikken her på Kalbakken, så forstår jeg at man vil legge bort frysefisken og heller velge et ferskt produkt, forteller statsråden.

Plassering midt i smørøyet

Totalmarkedet for ferskfisk i Norge har økt med 36 prosent de siste tre årene. Dette merkes godt for Sjømathuset.

Etterspørselen er helt klart stigende for både ferskfisk og sjømat i Norge. Vi har nesten tatt igjen totalomsetningen vår i fjor allerede nå pr. juli. Så vi kommer til å omsette for langt mer enn det vi gjorde i fjor, forteller driftsansvarlig Stian Kirkhus.

– Totalt sett øker dette konsernet omsetningen også ut i Europa og resten av verden. Men vi velger å bearbeide norsk fisk i Norge, fremfor å sende den til utlandet for bearbeiding.

Han er godt fornøyd med plasseringen på fabrikken i Sven Oftedals vei.

– Vi har Østre Aker vei, Trondheimsveien og E6, og ligger derfor midt i knytepunktet mellom å få fisk inn og å få fisk ut. Vi har 130 leverandører fra hele norskekysten.

Les hele saken i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Nyheter

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

Google Maps

Beboerne i Smalvollskogen borettslag ser flere ulemper ved boligprosjektet i Lavrans vei 1B. De har servert utbygger Cura Eiendom en god dose med motargumenter.

 
- Går fra ord til handling

Siden 2014 har flerbrukshallen på Tokerud vært godkjent av bystyret, men det har ikke ligget penger på bordet. I revidert budsjett gir byrådet 5,6 millioner til et forprosjekt som skal forme fremtidens hall.

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.