Fiskeriministeren befarte Kalbakken-fabrikk

– Mer fisk til folket

– Mer fisk til folket

GLADLAKS: Nordmenn spiser mer fisk enn før til stor glede for fiskeriminister Elisabeth Aspaker (f.h.), ordfører Fabian Stang og driftsansvarlig Stian Kirkhus ved Sjømathuset på Kalbakken. Her med en fabrikkansatt i front.

Fiskeriministeren er fornøyd med å ha fått flere norske forbrukere på kroken. Likevel etterspør hun en sjømatbølge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.08.2015 kl 13:58

I fjor la 95 prosent nordmenn sjømat i handlekurven. For første gang på 10 år spiser vi mer fersk enn fryst fisk. Godt – men ikke godt nok, mener statsråd Elisabeth Aspaker (H).

– Jeg synes fortsatt det er et potensial for at vi må spise mer fisk og at flere burde spise mer fisk. Nå ser vi at flere folk har fått opp smaken for laks, men vi har jo en fantastisk torskefisk også som vi absolutt burde spise mer av, mener fiskeriministeren.

– Oljeindustrien sliter. Har man samtidig sett en økning i landets eksport av fisk?

– Ja, det er gledelig for Norge at da det buttet imot for oljeindustrinæringen, så viser det seg at fiskerinæringen er veldig konkurransedyktig på utemarkedet. Men det er også fint å se at vi får til mer bearbeiding i Norge, og at vi har produkter som nå også treffer norske forbrukere veldig godt, svarer Aspaker.

Fersk sushi fra Kalbakken

Ministeren og ordfører Fabian Stang (H) dro denne uka til Sjømathuset på Kalbakken – et prosjekt mellom Lerøy og NorgesGruppen om et moderne anlegg for pakking og distribusjon av fersk sjømat i hovedstaden. Sushi står blant annet på menyen.

– Jeg er veldig glad i sushi, men i dag er jeg blitt dobbelt så glad i sushi fordi jeg trodde dette ble laget av østlendinger. Nå har jeg lært at det lages av Oslo-folk, ler ordføreren.

Aspaker forstår godt at nordmenn har fått sansen for fersk fisk, fremfor fryste sjømatvarer.

– Når man får fersk fisk så godt tilrettelagt og så godt tilgjengelig ute i dagligvarebutikkene, blant annet gjennom fabrikken her på Kalbakken, så forstår jeg at man vil legge bort frysefisken og heller velge et ferskt produkt, forteller statsråden.

Plassering midt i smørøyet

Totalmarkedet for ferskfisk i Norge har økt med 36 prosent de siste tre årene. Dette merkes godt for Sjømathuset.

Etterspørselen er helt klart stigende for både ferskfisk og sjømat i Norge. Vi har nesten tatt igjen totalomsetningen vår i fjor allerede nå pr. juli. Så vi kommer til å omsette for langt mer enn det vi gjorde i fjor, forteller driftsansvarlig Stian Kirkhus.

– Totalt sett øker dette konsernet omsetningen også ut i Europa og resten av verden. Men vi velger å bearbeide norsk fisk i Norge, fremfor å sende den til utlandet for bearbeiding.

Han er godt fornøyd med plasseringen på fabrikken i Sven Oftedals vei.

– Vi har Østre Aker vei, Trondheimsveien og E6, og ligger derfor midt i knytepunktet mellom å få fisk inn og å få fisk ut. Vi har 130 leverandører fra hele norskekysten.

Les hele saken i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Nyheter

Blir et pilotsykehjem

Flytteprosessen fra Lindeberg sykehjem er over. Beboere og ansatte er på plass i Ellingsrudhjemmet - som etter flere år og kamper har blitt et heldigitalt sykehjem med store rom for beboerne.

Tradisjonsrik frokost 1. mai

Bjerke SV inviterer nok en gang til frokost på arbeidernes dag førstkommende mandag.

 
Vil ha kasino på Bjerkebanen

Bjerke Frp har besluttet å ta med bygging av kasino på Bjerke travbane i sitt lokalpartiprogram, selv om det pr. i dag er ulovlig.

Oslo kommune kjøper opp Hafslund

Oslo kommune har kjøpt Hafslunds strømnett og kraftproduksjon. Raymond Johansen (Ap) kaller det for den største krafttransaksjonen gjennomført i Norge noensinne.

Ny turvei med <BR>bekk og belysning

Det blir ny bekk, turvei og belysning på Rommensletta. Første tak med gravemaskinen er allerede tatt – og alt skal stå klart til høsten 2017. Hovedmålet er å rense overvannet som siver inn til søppelfyllingen under sletta.