Tendensen bekymrer stasjonssjefen:

Mer kriminalitet blant ungdom

Mer kriminalitet blant ungdom

BEKYMRET: Stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon er bekymret for den økende volden blant unge under 18 år. Han er derimot glad for at 2016 har vært det året med færrest ran de siste fem årene.


Stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon opplyser om at kriminaliteten, særlig blant unge under 18 år, har økt i Groruddalen i 2016. Til neste år vil han nå enda mer ut til befolkningen.

Skrevet av:

Oppdatert:
02.01.2017 kl 10:47

Antall straffesaker for november i fjor var 6039. Antall straffesaker for november i år var 7900.

– Det er en ganske kraftig økning og statistikken har vært høyere i hele år. Vi opplever en oppgang i kriminaliteten, og områdene som øker mest er vold, forteller Lund.

I november var det 646 voldssaker.

– Vi får også med antall familievoldssaker i systemet. I fjor hadde vi en «all time high» av familievoldssaker og i år får vi mer. Vi vil avdekke flere mørketall på det feltet, sier han.

Lund forteller at de fleste politistasjonene i Oslo har hatt en nedgang i kriminaliteten bortsett fra i Groruddalen. Han er bekymret for den økende volden blant ungdom.

– Bare i november var det 31 saker med unge under 18 år. Det betyr i hovedsak én voldssak per dag.

Bekymret for slåssing

I år har Stovner-politiet jobbet med mange ungdomssaker.

– Det er både grove voldssaker og trusselsaker. Det vi også ser en tendens til er slåssingen blant unge. Ungdom avtaler å ta igjen med hverandre, og det er så lite som skal til, sier han.

Avisen har tidligere skrevet om slåssingen som begynner å bli et stort problem blant ungdom i Groruddalen. Det er ungdom fra hele byen som samles, ofte opptil 100 personer.

– Det er lite som skal til for at det skjer grove feil. Det kan være voldssaker eller til og med drapsforsøk eller drapssaker. Jeg er bekymret for at det skal utvikle seg, sier han.

– Vi ønsker å være i dialog med ungdommen. Vi hadde en sak på Vestli og Romsås der vi fikk vite at det skulle smelle mellom cirka hundre personer. Det fikk vi forebygget.

Har kommet trusler

Lund forteller at de også har tatt trusler på alvor.

– Det kommer trusler mot skoler hvor vi går inn og finner ut at det er «barnestreker», men vi går så langt at vi pågriper folk. Det gjorde vi for litt siden, da var det noen som hadde truet med at de hadde våpen. Vi pågrep personene og tok dem inn til avhør. Det hele hadde utspring at de ville ta med våpen til skolen, men så koker det ned til at det bare er prat. Uansett så er det viktig å ta tak i det, sier han.

Stasjonssjefen forteller at han synes tallene for ran i år ikke er dystre.

– Fra juli til august i år hadde vi null ran i Groruddalen. I desember er vi oppe i syv ran, og vi har til nå hatt 55. Det er det laveste tallet på de siste fem årene, sier han.

Flere bedragerisaker

Han kaller det en positiv utvikling. Alt i alt ser det ut som Stovner-politiet kommer opp i 8500 saker i 2016 – med en oppklaringsprosent på 31,5.

– Det er ikke aller verst når mye av sakene er tyverier, som vinning. Det har heller aldri vært lavere, forteller han.

– Det vi ser vi har mye av nå er bedragerier og økonomisaker opp mot NAV.

Han forteller også at de jobber mye med eldrebedragerier.

– Det er noe av det vi tar mest på alvor. Vi har satt ned to grupper i løpet av året, og den siste går på Manglerud stasjon, sier han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken er kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

 
– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

 
Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

 
Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Gir ikke opp private barnehager

Høyre i Bydel Bjerke:

Gir ikke opp private barnehager

 • Barnehage

Under bydelsutvalgsmøtet sist torsdag ble det debatt rundt reguleringsplan for barnehage og bolig i Haugmannsveien 16. Det store temaet var manglende støtte til private barnehager og byrådets tilskudds-stopp.

- En klar marsjordre

Regjeringen med «gavepakke» til Manglerudprosjektet:

- En klar marsjordre

 • Manglerudprosjektet

1,1 milliard settes av i Nasjonal Transportplan (NTP) til oppstart av Manglerudprosjektet fremover. Oslopolitikerne forteller at de ikke vil akseptere løsninger som bygger ned boforholdene et sted for å gagne et annet - og ber vegvesenet gå i tenkeboksen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!