Tendensen bekymrer stasjonssjefen:

Mer kriminalitet blant ungdom

Mer kriminalitet blant ungdom

BEKYMRET: Stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon er bekymret for den økende volden blant unge under 18 år. Han er derimot glad for at 2016 har vært det året med færrest ran de siste fem årene.


Stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon opplyser om at kriminaliteten, særlig blant unge under 18 år, har økt i Groruddalen i 2016. Til neste år vil han nå enda mer ut til befolkningen.

Skrevet av:

Oppdatert:
02.01.2017 kl 10:47

Antall straffesaker for november i fjor var 6039. Antall straffesaker for november i år var 7900.

– Det er en ganske kraftig økning og statistikken har vært høyere i hele år. Vi opplever en oppgang i kriminaliteten, og områdene som øker mest er vold, forteller Lund.

I november var det 646 voldssaker.

– Vi får også med antall familievoldssaker i systemet. I fjor hadde vi en «all time high» av familievoldssaker og i år får vi mer. Vi vil avdekke flere mørketall på det feltet, sier han.

Lund forteller at de fleste politistasjonene i Oslo har hatt en nedgang i kriminaliteten bortsett fra i Groruddalen. Han er bekymret for den økende volden blant ungdom.

– Bare i november var det 31 saker med unge under 18 år. Det betyr i hovedsak én voldssak per dag.

Bekymret for slåssing

I år har Stovner-politiet jobbet med mange ungdomssaker.

– Det er både grove voldssaker og trusselsaker. Det vi også ser en tendens til er slåssingen blant unge. Ungdom avtaler å ta igjen med hverandre, og det er så lite som skal til, sier han.

Avisen har tidligere skrevet om slåssingen som begynner å bli et stort problem blant ungdom i Groruddalen. Det er ungdom fra hele byen som samles, ofte opptil 100 personer.

– Det er lite som skal til for at det skjer grove feil. Det kan være voldssaker eller til og med drapsforsøk eller drapssaker. Jeg er bekymret for at det skal utvikle seg, sier han.

– Vi ønsker å være i dialog med ungdommen. Vi hadde en sak på Vestli og Romsås der vi fikk vite at det skulle smelle mellom cirka hundre personer. Det fikk vi forebygget.

Har kommet trusler

Lund forteller at de også har tatt trusler på alvor.

– Det kommer trusler mot skoler hvor vi går inn og finner ut at det er «barnestreker», men vi går så langt at vi pågriper folk. Det gjorde vi for litt siden, da var det noen som hadde truet med at de hadde våpen. Vi pågrep personene og tok dem inn til avhør. Det hele hadde utspring at de ville ta med våpen til skolen, men så koker det ned til at det bare er prat. Uansett så er det viktig å ta tak i det, sier han.

Stasjonssjefen forteller at han synes tallene for ran i år ikke er dystre.

– Fra juli til august i år hadde vi null ran i Groruddalen. I desember er vi oppe i syv ran, og vi har til nå hatt 55. Det er det laveste tallet på de siste fem årene, sier han.

Flere bedragerisaker

Han kaller det en positiv utvikling. Alt i alt ser det ut som Stovner-politiet kommer opp i 8500 saker i 2016 – med en oppklaringsprosent på 31,5.

– Det er ikke aller verst når mye av sakene er tyverier, som vinning. Det har heller aldri vært lavere, forteller han.

– Det vi ser vi har mye av nå er bedragerier og økonomisaker opp mot NAV.

Han forteller også at de jobber mye med eldrebedragerier.

– Det er noe av det vi tar mest på alvor. Vi har satt ned to grupper i løpet av året, og den siste går på Manglerud stasjon, sier han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken er kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Beundrer utålmodigheten

Byrådslederen lånte ut stolen til Maiuran (19) for en dag:

Beundrer utålmodigheten

 • politikk

Maiuran (19) fikk sitte i stolen til Raymond Johansen (Ap) og være byrådsleder for en dag. Johansen er mektig imponert over Linderud-gutten som står bak en plattform for unge entreprenører som praktisk talt vil redde verden – nå.

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

 
Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

 
– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

 
SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!