Debatt

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

KOMMENTAR: Vidar Berget, leder i Alnaelvas Venner.

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Skrevet av:

Oppdatert:
16.02.2017 kl 09:33

I debatten om store trafikkprosjekter blir det lett bare snakk om boliger.

De som bor på Tveita blir klart tapere hvis dette blir gjennomført, noen som bor andre steder blir vinnere.

Men på Smalvollen er det ikke først og fremst snakk om de som bor i nærheten. De som taper på dette er alle som bor i Groruddalen og Gamle Oslo. For myke trafikanter i Groruddalen er det turvei D10 som er «vår E6». Turvei D10 er hovedforbindelsen mellom alle bydelene i Groruddalen og byens sentrum. Her har vi sett fram til - og blitt lovet - at vi en dag skal kunne spasere langs elva helt ned til middelaldervannspeilet.

Som kjent har det vært kamp om denne turveien før. Utbyggingen av Brings terminal er nå et faktum. Og det går en turvei forbi. Vi ønsker ikke å si noe galt om den turveien. Gitt en så massiv utbygging er det imponerende at landskapsarkitektene har greid å skape noe såpass bra.
Men det er jo et langt sprang fra den parken Plan- og bygningsetaten, Vann- og avløpsetaten og Friluftsetaten en gang gikk inn for. Likevel, når det manglende bindeleddet mellom denne turveien og den neste strekningen ved Vollaveien er på plass, blir det en grå men akseptabel strekning for turgjengere. I hvert fall når man har naturopplevelsene på Smalvollen i vente.

Men nå foreslås det altså å bygge 8 felt motorvei - ikke i stedet for Smalvollveien, men i tillegg til den. Elva vil ikke bli direkte berørt (annet enn ved avrenning, som sikkert er et tema i videre utredningsarbeid). Burde ikke Alnaelvas Venner da være fornøyde? Nei, vedtektene våre sier at vi arbeider for «ivaretakelse og opparbeidelse av Alnaelva og dens nærområder som et friområde for rekreasjon og glede».
Og vi ser ikke for oss mye rekreasjon og glede langs veikanten på ny E6. «Gråsonen» langs turveien vil da strekke seg fra Nedre Kalbakkvei ned til Bryn stasjon.

Der E6 skal komme ut av fjellet er det ca. 70 meter fra Smalvollveien til turveien. Smalvollen her er ikke bare en bærende lenke i turveikjeden gjennom dalen. Det er et område med store naturverdier (vitenskaplig vurdering, se Bendiksen og Bakkestuen, 2000). Den meandrerende elven omgitt av strandsumpvegetasjon er unik i Oslo.

Smalvollen er også utpekt som et av byens «stille områder» i kommunens handlingsplan mot støy 2013-2018.

Og hva med Europarådets landskapspris? Nå vet vi at denne prisutdelingen kanskje ikke konkurrerer med finalen i håndball-VM om oppmerksomhet. Men det er en pris som deles ut til sommeren, og Norges kandidat til prisen er Alnastien! Kanskje vi burde trekke kandidaturet nå? Tenk så pinlig hvis vi faktisk skulle vinne, og man må si til miljøinteresserte turister at «beklager, vi syntes det var viktigere å få flest mulig biler raskest fram».

Vi får håpe at Oslo kommune setter foten ned og stanser dette merkelige påfunnet. Tross alt strider planene med det meste av det som har vært planlagt av kommunen fram til i dag.

Vi tenker blant annet på Kommunedelplan Alna miljøpark, Planprogram for Breivoll-/Alnabruområdet, VPOR for Breivoll, mulighetsstudier for gjenåpning av Trosterudbekken. Breivollbyen og Meanderbyen er navn som er gitt til planlagt byutvikling her. Svært lite av dette vil være meningsfylt hvis 8 nye kjørefelt skal kjøres gjennom området.

Når E6 skal gå i dagen her som del av et tunnelprosjekt, så skyldes det at Statens vegvesen må forholde seg til en anbefalt maksimumslengde for tunneler av sikkerhetshensyn. Ellers kunne Manglerudtunnelen fortsatt under Tveita fram til dagens E6. Sikkerhet er viktig. Men det er fristende å tenke at når veien skal opp i dagen akkurat her, så er det fordi det ikke koster så mye. Det går bare ut over et naturområde som ikke har noen pris i kroner og øre. Noen burde regne på hva det ville koste om vi skulle bygge noe slikt som Smalvollen fra grunnen av.

Les også Onsdagspihlsen i Akers Avis Groruddalen: «Legg dritten til Groruddalen» ved Roger Pihl.

Siste nytt i Kultur

Folkefest med kronprinsparet

Besøker Bjerke bydel:

Folkefest med kronprinsparet

  • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

  • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

  • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

  • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

  • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

  • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

 
Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

  • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

  • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

 
Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

  • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Lærevillige Ellingsrud-elever <BR>besøkte begravelsesbyrået

Lærte om døden

  • Skole

Å snakke om døden er for mange et tabuemne, men ikke for elevene ved Ellingsrudåsen skole.

Pegah har fått platekontrakt

Pegah har fått platekontrakt

Forrige uke stod hun på scenen i Kulturhuset Veitvet, men fremover blir det nok mange fler sceneopptredener. Pegah Afifi (19) har nemlig sikret seg platekontrakt. Og første singel slippes 26 mai.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!