Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

MER TIL HELSETJENESTEN: Bydelsutvalget i Bydel Alna vedtok å styrke helselaget med stilling til jordmor og helsesøster. På den måten kan jordmødre besøke alle nybakte mødre etter fødsel, ikke bare førstegangsfødende. Nestleder Monique Nyberget Hiller (Ap) uttalte seg om forslaget.

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Skrevet av:

Oppdatert:
17.03.2017 kl 09:22

Bydel Alna har ligget noe under statlig norm for jordmor og helsesøster. Ap, SV og MDG gikk inn for et felles forslag under bydelsutvalgsmøtet i Alna torsdag 9. mars. Fordi de har flertall i bydelsutvalget, fikk de saken igjennom.

- I en bydel som vår, med til dels store utfordringer knyttet til blant annet levekår, og helse, kan vi ikke bare klappe oss selv på skuldrene å si oss fornøyd med at vi ligger godt an på jordmor og helsesøsterdekningen sammenlignet med andre bydeler i Oslo. Fortsatt er det slik at ikke alle får besøk av jordmor etter fødsel, forteller nestleder Monique Nyberget Hiller (Ap).

Bydelen oppretter derfor 1,5 årsverk jordmor og 4 årsverk helsesøster, for å også øke skolehelsetjenesten. Kostnadene skal dekkes mot bydelens mindreforbruk i 2016.

Handler om økonomisk prioritering

Nyberget Hiller er tydelig engasjert i saken. Hun mener at jordmortilbudet i bydelen er godt, men kan bli enda bedre.

De faglige anbefalingene er klare, og vi som mange andre bydeler i Oslo har ikke et tilbud i tråd med disse normer og retningslinjer. Lenge har det først og fremst skyltes tidligere byråds stadige kutt i bydelenes økonomiske rammer, mener hun.

- Når vi kombinerer nytt byråd i Oslo som styrker bydelenes økonomiske handlingsrom, med trygg økonomisk styring gjennom bydelen i mange år - er vi i dag i stand til å nå normtall og rettningslinjene for både helsesøstre og jordmødre i vår bydel. Vi topper laget rundt våre barn og mener alvor når vi sier tidlig innsats må prioriteres.

Jordmødrene er glade for styrking

I saksframlegget til bydelsutvalgsmøtet kommer det fram flere anbefalinger fra helsestasjonen og skolehelsetjenesten i bydelen. Det er også uklare retningslinjer mellom helsestasjonen og sykehus når det gjelder jordmortjenesten. Bydel Alna har overtatt en del av veiledningsoppgavene som tidligere lå til sykehuset. Dette har medført økt ressursbehov med større ansvar og behov for mer kompetanse. Tillitsvalg i jordmorforeningen og ansatt i Bydel Alna, Ingebjørg Coward, er glad for at bydelspolitikerne ser at det er behov for flere tiltak.

- Det er veldig godt at BU nå forstår viktigheten av å styrke jordmortjenesten i bydelen. På den måten kan vi tilfredstille barselsretningslinjene, at alle som har født skal ha besøk av jordmor en til tre dager etter hjemkomst, forteller hun.

Alle nybakte mødre skal få hjelp

Det betyr at det kommer en jordmor hjem til alle nybakte mødre i bydelen, selv om man har født før.

- De siste to årene har vi bare gitt tilbud til førstegangsfødende, men med den nye stillingen så har vi mulighet til å gi alle barselskvinnene det. Det er en stor fremgang, forteller Coward.

Nå ligger ikke mødre på sykehuset lenge. Før kunne de bli i fem døgn, nå i knappe to døgn. De trenger derfor hjelp når de kommer hjem med stingene, ømme bryst, blodtrykk måles, vi hjelper til med amming og man kan gjennomgå fødselen med dem. Dette vil derfor gi en stor helsegevinst for mor, sier hun.

Hun forteller at de også ønsker å utvide med å tilby prevensjon.

- Vi har søkt penger til et prosjekt sammen med Bydelsmødrene. De har mulighet til å nå kvinner som trenger ekstra hjelp i svangerskapet.

Les hele saken fra møtet i vår eAvis og papirutgave. Referat fra bydelsutvalget finner du her.

Siste nytt i Nyheter

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

 
Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Gir ikke opp private barnehager

Høyre i Bydel Bjerke:

Gir ikke opp private barnehager

 • Barnehage

Under bydelsutvalgsmøtet sist torsdag ble det debatt rundt reguleringsplan for barnehage og bolig i Haugmannsveien 16. Det store temaet var manglende støtte til private barnehager og byrådets tilskudds-stopp.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!