Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

Nå skal også næringen punge ut

NÅ KOMMER SKATTESEDLENE: Eiendomsskatten sendes nå ut i Oslo kommune. Nytt av året er at næringen skal med og må betale. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke dette vil ha utslag for næringsetablering i Groruddalen fremover, selv om det allerede er tøft å utvikle i dalen fra før.


Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Skrevet av:

Arbeiderpartiet gikk til valg på innføring av eiendomsskatt, noe de nå holder på med. I fjor ble det eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger, og i år tar de med næringseiendom. Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger øker fra to til tre promille, mens næringsskatt er to promille – som betyr at det skal skrives ut cirka 1,3 milliarder i eiendomsskatt i 2017.

Bunnfradraget blir fortsatt på 4 millioner kroner. Kommunen regner med å få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i år på grunn av næringseiendommer det ikke ble budsjettert med til årets budsjett.

– Det har tidligere kommet fram at utbyggere kvier seg for å kjøpe tomter og bygge ut i Groruddalen. Vil næringseiendomsskatten gjøre det enda vanskeligere for utviklingen fremover?

– Jeg er ganske sikker på at det ikke kommer til å påvirke næringseiendoms-bestittere og deres motivasjon med tanke på å etablere seg i Groruddalen, sier Steen.

Næringen er fordelt i soner

– Jeg tror faktum er at vi har næringsskatt innført omtrent i hele Norge og i alle storbyene. De har høyere næringseiendomsskatt enn vi innfører i Oslo nå. Det vi ser er at store næringsaktører som IBM etablerer seg i byen. De skal nå flytte fra Kolbotn og til Tøyen med 700 arbeidsplasser vel vitende om at eiendomsskatten kommer. Jeg tror ikke det vil ha en påvirkning på motivasjonen for de som etablerer seg her, understreker han.

Skatten øker mest i øst

Bunnfradraget på eiendomsskatten er på fire millioner kroner og det betyr at dersom det er et beløp tilbake etter at bunnfradraget er trukket fra det boligen er verdt, er det grunnlag for å betale eiendomsskatt. I 2017 er det på østkanten eiendomsskatten øker mest.

– En stor andel av de som sitter med bolig i Oslo har en verdi på under fire millioner. Og de fleste leiligheter og boliger øst i Oslo er rett under dette bunnfradraget. Når vi nå har sett at Skattedirektoratets boligverdier er økt med ti prosent fra 2016 til 2017 vil de fleste som er rett under bunnfradraget nå befinne seg rett over på Oslo øst. Det betyr at en større del av eiendomsskatten kommer fra de østlige bydelene i år, forklarer byråden.

Selv om eiendomsskatten øker mest i øst på denne måten, er det fortsatt flest som betaler i Oslo vest. Bydelene som Frogner, Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker må punge ut mest. I Groruddalen ligger Bjerke øverst, med 1,5 prosent andel av eiendomsskatten.

Les hele saken i sin helhet i vår eAvis og papirutgave førstkommende onsdag.

Siste nytt i Nyheter

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse tas på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Vil forebygge voldtekter

Vil forebygge voldtekter

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

 
Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

 
Gir ikke opp private barnehager

Høyre i Bydel Bjerke:

Gir ikke opp private barnehager

 • Barnehage

Under bydelsutvalgsmøtet sist torsdag ble det debatt rundt reguleringsplan for barnehage og bolig i Haugmannsveien 16. Det store temaet var manglende støtte til private barnehager og byrådets tilskudds-stopp.

- En klar marsjordre

Regjeringen med «gavepakke» til Manglerudprosjektet:

- En klar marsjordre

 • Manglerudprosjektet

1,1 milliard settes av i Nasjonal Transportplan (NTP) til oppstart av Manglerudprosjektet fremover. Oslopolitikerne forteller at de ikke vil akseptere løsninger som bygger ned boforholdene et sted for å gagne et annet - og ber vegvesenet gå i tenkeboksen.

Pusset opp for <BR>bedre arbeidsmiljø

Pusset opp for
bedre arbeidsmiljø

 • Barnevern

Alna barnevernstjeneste har flyttet til nye lokaler på Lindeberg. Målet er å skape en mer aktivitetsbasert hverdag på jobb.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!