ANNONSE

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

Nå skal også næringen punge ut

NÅ KOMMER SKATTESEDLENE: Eiendomsskatten sendes nå ut i Oslo kommune. Nytt av året er at næringen skal med og må betale. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke dette vil ha utslag for næringsetablering i Groruddalen fremover, selv om det allerede er tøft å utvikle i dalen fra før.


Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Tekst:

Publisert:

Arbeiderpartiet gikk til valg på innføring av eiendomsskatt, noe de nå holder på med. I fjor ble det eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger, og i år tar de med næringseiendom. Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger øker fra to til tre promille, mens næringsskatt er to promille – som betyr at det skal skrives ut cirka 1,3 milliarder i eiendomsskatt i 2017.

Bunnfradraget blir fortsatt på 4 millioner kroner. Kommunen regner med å få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i år på grunn av næringseiendommer det ikke ble budsjettert med til årets budsjett.

– Det har tidligere kommet fram at utbyggere kvier seg for å kjøpe tomter og bygge ut i Groruddalen. Vil næringseiendomsskatten gjøre det enda vanskeligere for utviklingen fremover?

– Jeg er ganske sikker på at det ikke kommer til å påvirke næringseiendoms-bestittere og deres motivasjon med tanke på å etablere seg i Groruddalen, sier Steen.

Næringen er fordelt i soner

– Jeg tror faktum er at vi har næringsskatt innført omtrent i hele Norge og i alle storbyene. De har høyere næringseiendomsskatt enn vi innfører i Oslo nå. Det vi ser er at store næringsaktører som IBM etablerer seg i byen. De skal nå flytte fra Kolbotn og til Tøyen med 700 arbeidsplasser vel vitende om at eiendomsskatten kommer. Jeg tror ikke det vil ha en påvirkning på motivasjonen for de som etablerer seg her, understreker han.

Skatten øker mest i øst

Bunnfradraget på eiendomsskatten er på fire millioner kroner og det betyr at dersom det er et beløp tilbake etter at bunnfradraget er trukket fra det boligen er verdt, er det grunnlag for å betale eiendomsskatt. I 2017 er det på østkanten eiendomsskatten øker mest.

– En stor andel av de som sitter med bolig i Oslo har en verdi på under fire millioner. Og de fleste leiligheter og boliger øst i Oslo er rett under dette bunnfradraget. Når vi nå har sett at Skattedirektoratets boligverdier er økt med ti prosent fra 2016 til 2017 vil de fleste som er rett under bunnfradraget nå befinne seg rett over på Oslo øst. Det betyr at en større del av eiendomsskatten kommer fra de østlige bydelene i år, forklarer byråden.

Selv om eiendomsskatten øker mest i øst på denne måten, er det fortsatt flest som betaler i Oslo vest. Bydelene som Frogner, Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker må punge ut mest. I Groruddalen ligger Bjerke øverst, med 1,5 prosent andel av eiendomsskatten.

Les hele saken i sin helhet i vår eAvis og papirutgave førstkommende onsdag.

Siste nytt i Nyheter

Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

ANNONSE
På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

 
– Flerbrukshus for alle

Ventetiden er nesten over! Nå er man bare ett lite bystyrevedtak unna finansiering og midler til Grorud flerbrukshus. Med trykk på «flerbruk».

Punger ut med 6 millioner

Oslo bystyre foreslår å slette gjelda til Alna ridesenter med 6 millioner kroner. Det betyr at daglig leder Lene Kragh endelig kan puste ut og fokusere på å faktisk drive et ridesenter.

Ellingsrudhjemmet <BR>først ut i Oslo

Sykehjemmet på Ellingsrud er nå digitalisert. Alle avdelingene har fått nettbrett slik at personalet har bedre tilgang til informasjon via elektronisk journalsystem og kan være mer tilgjengelige i beboermiljøet.

 
ANNONSE