Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

Nå skal også næringen punge ut

NÅ KOMMER SKATTESEDLENE: Eiendomsskatten sendes nå ut i Oslo kommune. Nytt av året er at næringen skal med og må betale. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke dette vil ha utslag for næringsetablering i Groruddalen fremover, selv om det allerede er tøft å utvikle i dalen fra før.


Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Tekst:

Publisert:

Arbeiderpartiet gikk til valg på innføring av eiendomsskatt, noe de nå holder på med. I fjor ble det eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger, og i år tar de med næringseiendom. Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger øker fra to til tre promille, mens næringsskatt er to promille – som betyr at det skal skrives ut cirka 1,3 milliarder i eiendomsskatt i 2017.

Bunnfradraget blir fortsatt på 4 millioner kroner. Kommunen regner med å få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i år på grunn av næringseiendommer det ikke ble budsjettert med til årets budsjett.

– Det har tidligere kommet fram at utbyggere kvier seg for å kjøpe tomter og bygge ut i Groruddalen. Vil næringseiendomsskatten gjøre det enda vanskeligere for utviklingen fremover?

– Jeg er ganske sikker på at det ikke kommer til å påvirke næringseiendoms-bestittere og deres motivasjon med tanke på å etablere seg i Groruddalen, sier Steen.

Næringen er fordelt i soner

– Jeg tror faktum er at vi har næringsskatt innført omtrent i hele Norge og i alle storbyene. De har høyere næringseiendomsskatt enn vi innfører i Oslo nå. Det vi ser er at store næringsaktører som IBM etablerer seg i byen. De skal nå flytte fra Kolbotn og til Tøyen med 700 arbeidsplasser vel vitende om at eiendomsskatten kommer. Jeg tror ikke det vil ha en påvirkning på motivasjonen for de som etablerer seg her, understreker han.

Skatten øker mest i øst

Bunnfradraget på eiendomsskatten er på fire millioner kroner og det betyr at dersom det er et beløp tilbake etter at bunnfradraget er trukket fra det boligen er verdt, er det grunnlag for å betale eiendomsskatt. I 2017 er det på østkanten eiendomsskatten øker mest.

– En stor andel av de som sitter med bolig i Oslo har en verdi på under fire millioner. Og de fleste leiligheter og boliger øst i Oslo er rett under dette bunnfradraget. Når vi nå har sett at Skattedirektoratets boligverdier er økt med ti prosent fra 2016 til 2017 vil de fleste som er rett under bunnfradraget nå befinne seg rett over på Oslo øst. Det betyr at en større del av eiendomsskatten kommer fra de østlige bydelene i år, forklarer byråden.

Selv om eiendomsskatten øker mest i øst på denne måten, er det fortsatt flest som betaler i Oslo vest. Bydelene som Frogner, Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker må punge ut mest. I Groruddalen ligger Bjerke øverst, med 1,5 prosent andel av eiendomsskatten.

Les hele saken i sin helhet i vår eAvis og papirutgave førstkommende onsdag.

Siste nytt i Nyheter

– Kommer ikke til <BR>huset på prærien

De første 56 boligene av totalt 800 OBOS-leiligheter på Vollebekk hadde salgsstart tirsdag 25. april.

Ny turvei med <BR>bekk og belysning

Det blir ny bekk, turvei og belysning på Rommensletta.

 
Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

- Oslos fineste NAV-lokaler

Bydel Bjerke har flyttet inn i nye lokaler «rett over veien» fra Økern senter. NAV har fått publikumsmottak i 1. etasje - og kan ikke få rost den nye utformingen nok.

Tar opp kampen <BR>mot «skremselskapital»

Jan Bøhler (Ap) foreslår at politiet kan iverksette oppholdsforbud for enkelte personer som er ute etter å bygge seg opp et voldsrykte for å virke farligere i et ungdomsmiljø. Nå skal justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) gå videre med saken.