Fra fare for sikkerheten til total fornyelse:

Nordre Gran borettslag fikk Obos-prisen

Nordre Gran borettslag fikk Obos-prisen

FORNØYD: Styreleder Umar Sheik Munir i Nordre Gran borettslag er glad for at de har vunnet Obos-prisen for rehabilitering. De har brukt mye tid og ressurser på å få borettslaget til å fremstå som helt nytt. FOTO: Foto: Arash A. Nejad/Obos

I 2011 begynte rehabiliteringen av Nordre Gran borettslag. Styreleder Umar Munir forteller at borettslaget har gått fra å ha store problemer til å fremstå som helt nytt. Derfor har de nå fått Obos-prisen på 200.000 kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.05.2017 kl 13:06

Se bildet større

UTFORMING: Lekeplasser og uteareal har fått et realt løft. FOTO: Foto: Arash A. Nejad/Obos

Nordre Gran borettslag ligger på Furuset. Sivilingeniør og styreleder Umar Sheik Munir er svært stolt av prisen de nå har fått fra Obos.

– Seieren er vurdert utenifra, og av en kompetent jury bestående av flere fagpersoner som har gjort en grundig vurdering. Det er derfor en stor anerkjennelse å vinne en slik pris, noe som bekrefter at de valgene vi har gjort har vært kloke, forteller Umar Munir.

Lista er lang over hva borettslaget har fått til siden 2011. Blant annet har de totaltrehabilitert infrastruktur, veier, plasser, drenering og rørfornying av overvannsrør, asfaltering, etablert elbil plasser, fått nye plener, lekeplasser, utvidet forhager, etterisolert, innglasset balkonger, rehabilitert betongen på balkongene, nye vinduer og balkongdører, nye leilighetsdører, nytt callingsystem, nytt avfallssystem, montert rekkverk, fått parkbelysning og mye, mye mer.

Var en fare for sikkerheten

Leilighetene ble bygget i 1979, og det er 262 enheter totalt. Borettslaget har investert 134,5 millioner kroner totalt, og 514.000 kroner pr. leilighet. Dette var en nødvendighet, mener styrelederen.

Den tekniske levetiden på flere bygningsdeler var brukt opp, og bygningsmassen var i tillegg preget av vedlikeholdsetterslep og bruksslitasje. Forfallet representerte etter hvert en fare for sikkerheten der ting kunne ramle ned. Enkelte ting kunne være ute av funksjon, eksempelvis begynte vinduene og takene å lekke en etter en, varmtvannet kunne utebli da de store beholderne var utbrente, forklarer han.

– Bygningsmassen var dårlig isolert med trekk fra de gamle vinduene som var vanskelig å stenge og åpne. Dette gjorde det lite så miljøriktig og strømforbruket var høyt. Det var i tillegg dyrt å utsette en slik rehabilitering og bruke penger på lappverk. Ikke minst var det estetisk skjemmende med slitt bygningsmasse, samt lite så tidsriktige farger og design.

Fremhever jobben til borettslag

Hvert år deler Obos ut en pris til best rehabiliterte borettslag. I år var det 15 kandidater, og juryen har bestått av Kari Pahle, Alf Brekhus fra Byggeindustrien, Dag Kristian Bjørnland fra Plan- og bygningsetaten og Espen Børhaug fra Obos. Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj forteller at Nordre Gran borettslag i aller høyeste grad fortjener prisen.

– Borettslagsmodellen er helt uovertruffen når det gjelder å sikre at bomiljøer tas vare på over tid. Dette er investeringer som er bestilt og betalt av beboerne selv, og det er viktig for oss å premiere denne viktige innsatsen borettslagene gjør, sier han.

Munir har ikke planen klar for hva de ønsker å bruke pengene på ennå.

– Det må være spennende og noe folk kan legge merke til og være stolte av, forteller han.

Les mer om hvordan Nordre Gran snudde skuta i vår papiravis eller eAvis.

Siste nytt i Nyheter

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

 
Groruddalen: «Lengre fram i tid og på lang sikt»

Byrådet inviterte til folkemøte på Årvoll gård om hva revisjonen av kommuneplanens samfunnsdel betyr for Groruddalen. Ifølge byråd Hanna Marcussen er det mange planer i lufta for blant annet Rommen og Grorud - men de ser ikke ut til å bli realisert med det første.

IKEA hjelper Asma (25) med fremtiden

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og ordfører Marianne Borgen fikk møte Asma (25) som har vært åtte måneder i Norge. Hun har akkurat hatt sin første arbeidsdag på IKEA Furuset som en del av det første pilotprosjektet i den nye Groruddals-satsingen.

Syv nye skoler får gratis kjernetid

Flere elever på 1. trinn i Bjerke bydel får nå tilbud om gratis kjernetid i aktivitetsskolen (AKS). Byrådet forlenger nå tilbudet til å gjelde syv nye skoler i Groruddalen, som gjør at alle bydelene har fått tilbudet.