Oppfordrer til radonmåling

Visste du at radon kan være en medvirkende årsak til lungekreft? Fristen for å søke om radonmåling er 1. februar. Bydel Grorud oppfordrer alle groruddøler som har bolig med oppholdsrom til og med andre etasje om å måle radonnivået.

Tekst:

Publisert:

- Vi ønsker at beboere i Bydel Grorud og resten av Groruddalen søker om radonmåling, siden det er en billig måte å forsikre at du ikke er utsatt for radongass i boligen din, sier helsekonsulent Ann Kristin Ødegård i Bydel Grorud.

Beregninger Statens strålevern har gjort tyder på at radon i bolig er en medvirkende årsak til om lag 280 lungekrefttilfeller i Norge hvert år.

- Dette betyr at nest etter røyking er dette den vanligste årsaken til lungekreft i Norge, forklarer Ødegård.

Nå tilbyr Oslo kommune i samarbeid med Gammadata en komplett målepakke for radonmåling.

Ødegård mener det er viktig at flest mulig søker om denne, både så man vet om man er utsatt for radon og så man får en oversikt over hvor i Groruddalen det er høy radonkonsentrasjon.

- På den måten kan man gjøre tiltak dersom det for eksempel bygges nye hus i området.

Sporfilmer

Bydelsutvalgets leder i Bydel Grorud, Anders Røberg-Larsen (Ap), støtter seg til Ødegårds oppfordring.

- Jeg skal selv foreta radonmåling i min egen leilighet, siden jeg bor i underetasjen i en blokk på Romsås, sier han.

Målingen utfører du ved å plassere sporfilmer i boligen din. Sporfilmene ligger i en boks på størrelse med en fyrstikkeske og det bør gjennomføres målinger i minimum to oppholdsrom som benyttes daglig.

- Hvordan kan man søke om denne pakka?

- Du kan søke om denne elektronisk på Bydel Groruds hjemmesider, eller ved å ta kontakt med bydelen, sier Ødegård.

 

Siste nytt i Nyheter

Kjemper for å dele bil på Rødtvet

Bell Batta Torheim i Grorud MDG ønsker at det kommer bildelingsplass på Rødtvet. Både hun og sjef for Bilkollektivet, Arne Lindelien, ønsker å utfordre byrådet i saken.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

 
Google Maps

Beboerne i Smalvollskogen borettslag ser flere ulemper ved boligprosjektet i Lavrans vei 1B. De har servert utbygger Cura Eiendom en god dose med motargumenter.

- Går fra ord til handling

Siden 2014 har flerbrukshallen på Tokerud vært godkjent av bystyret, men det har ikke ligget penger på bordet. I revidert budsjett gir byrådet 5,6 millioner til et forprosjekt som skal forme fremtidens hall.

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.