Oslo kommune kjøper opp Hafslund

Oslo kommune kjøper opp Hafslund

KJØPER HAFSLUND: Oslo kommune og byrådet har inngått en avtale om å kjøpe Hafslund ASA.

Oslo kommune har kjøpt Hafslunds strømnett og kraftproduksjon. Raymond Johansen (Ap) kaller det for den største krafttransaksjonen gjennomført i Norge noensinne.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

IKKE FORN?òYD: Carl I. Hagen fra Fremskrittspartiet.

I korte trekk kan det forklares med at Hafslund ASA tas av børs. Oslo kommune eide 53,7 prosent av Hafslund fra før, og kjøper ut Fortum som nå eier 34,3 prosent og kommunen vil da eie 100 prosent i Hafslund Nett og 90 prosent i Hafslunds produksjon av vannkraft. Kommunen eier E-CO energi med 100 prosent.

- Avtalen gir Oslo kommune kontroll over selve arvesølvet, som vil bidra til å sikre inntektene til Oslos innbyggere i generasjoner fremover, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Han mener det er på tide at de videreutvikler kommunens eierskap.

-Denne avtalen er en svært god løsning for Oslo kommunes innbyggere, klimamålene og fremtidige generasjoner, sier Johansen.

I tråd med målene

Byrådslederen mener offentlig eierskap over naturressurser og infrastruktur, samt rendyrking av Hafslund som et heleid nettselskap, er en sentral målsetting for dagens byråd. Han får støtte av byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

- Med full kommunal kontroll kan Oslo posisjonere seg med et stort nettselskap i Sør-Norge. Også innen vannkraftproduksjon oppnår vi betydelige stordriftsfordeler knyttet til kostnader, drift og investeringer ved å knytte Hafslund Produksjon til E-CO. Dette vil gjøre E-CO i stand til å spille en større rolle i utviklingen av norsk kraftbransje i årene fremover, sier Lippestad.

Kaller det sløsing

Oslo Frp kaller kommunens valg for ubegripelig.

- Jeg finner kjøpet av hele Hafslund ASA ubegripelig i tillegg til at det er meningsløst å binde opp bykassens penger på dette. Hafslund er i hovedsak et gjennomregulert nettselskap og strømkunder vil få sin strøm i nettet uavhengig av hvilken kraftprodusent de kjøper sin kraft fra, sier FrPs gruppeleder Carl I. Hagen i en kommentar.

- I redegjørelsen fra røde Raymond Johansen fremgår det at Fortum gjennom blant annet oppkjøp av Hafslund Marked går inn i nye Hafslund for totalt 9,1 milliarder kroner. Oslos innbyggeres interesser blir ikke ivaretatt ved å bruke enorme midler på eierskap i stedet for investeringer. Hvilke andre kommunale formål disse pengene kunne vært brukt til er ikke nevnt med et ord.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg. Grete Horntvedt i Alna Høyre er lei av at hennes lokale ridesenter sliter år etter år.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.

 
Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

Groruddalen: «Lengre fram i tid og på lang sikt»

Byrådet inviterte til folkemøte på Årvoll gård om hva revisjonen av kommuneplanens samfunnsdel betyr for Groruddalen. Ifølge byråd Hanna Marcussen er det mange planer i lufta for blant annet Rommen og Grorud - men de ser ikke ut til å bli realisert med det første.

IKEA hjelper Asma (25) med fremtiden

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og ordfører Marianne Borgen fikk møte Asma (25) som har vært åtte måneder i Norge. Hun har akkurat hatt sin første arbeidsdag på IKEA Furuset som en del av det første pilotprosjektet i den nye Groruddals-satsingen.