ANNONSE

Oslo kommune kjøper opp Hafslund

Oslo kommune kjøper opp Hafslund

KJØPER HAFSLUND: Oslo kommune og byrådet har inngått en avtale om å kjøpe Hafslund ASA.

Oslo kommune har kjøpt Hafslunds strømnett og kraftproduksjon. Raymond Johansen (Ap) kaller det for den største krafttransaksjonen gjennomført i Norge noensinne.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

IKKE FORN?òYD: Carl I. Hagen fra Fremskrittspartiet.

I korte trekk kan det forklares med at Hafslund ASA tas av børs. Oslo kommune eide 53,7 prosent av Hafslund fra før, og kjøper ut Fortum som nå eier 34,3 prosent og kommunen vil da eie 100 prosent i Hafslund Nett og 90 prosent i Hafslunds produksjon av vannkraft. Kommunen eier E-CO energi med 100 prosent.

- Avtalen gir Oslo kommune kontroll over selve arvesølvet, som vil bidra til å sikre inntektene til Oslos innbyggere i generasjoner fremover, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Han mener det er på tide at de videreutvikler kommunens eierskap.

-Denne avtalen er en svært god løsning for Oslo kommunes innbyggere, klimamålene og fremtidige generasjoner, sier Johansen.

I tråd med målene

Byrådslederen mener offentlig eierskap over naturressurser og infrastruktur, samt rendyrking av Hafslund som et heleid nettselskap, er en sentral målsetting for dagens byråd. Han får støtte av byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

- Med full kommunal kontroll kan Oslo posisjonere seg med et stort nettselskap i Sør-Norge. Også innen vannkraftproduksjon oppnår vi betydelige stordriftsfordeler knyttet til kostnader, drift og investeringer ved å knytte Hafslund Produksjon til E-CO. Dette vil gjøre E-CO i stand til å spille en større rolle i utviklingen av norsk kraftbransje i årene fremover, sier Lippestad.

Kaller det sløsing

Oslo Frp kaller kommunens valg for ubegripelig.

- Jeg finner kjøpet av hele Hafslund ASA ubegripelig i tillegg til at det er meningsløst å binde opp bykassens penger på dette. Hafslund er i hovedsak et gjennomregulert nettselskap og strømkunder vil få sin strøm i nettet uavhengig av hvilken kraftprodusent de kjøper sin kraft fra, sier FrPs gruppeleder Carl I. Hagen i en kommentar.

- I redegjørelsen fra røde Raymond Johansen fremgår det at Fortum gjennom blant annet oppkjøp av Hafslund Marked går inn i nye Hafslund for totalt 9,1 milliarder kroner. Oslos innbyggeres interesser blir ikke ivaretatt ved å bruke enorme midler på eierskap i stedet for investeringer. Hvilke andre kommunale formål disse pengene kunne vært brukt til er ikke nevnt med et ord.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tveita senter kan bli «murt» inne

I et detaljert kart over de nye bomstasjonene kommer det fram at Tveita senter kan bli sperret inne av nye og eksisterende bommer dersom de blir vedtatt slik. Senterleder Mona Bråten innrømmer at det kan bety større usikkerhet om sentrets fremtid.

ANNONSE
Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

 
På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

– Flerbrukshus for alle

Ventetiden er nesten over! Nå er man bare ett lite bystyrevedtak unna finansiering og midler til Grorud flerbrukshus. Med trykk på «flerbruk».

Punger ut med 6 millioner

Oslo bystyre foreslår å slette gjelda til Alna ridesenter med 6 millioner kroner. Det betyr at daglig leder Lene Kragh endelig kan puste ut og fokusere på å faktisk drive et ridesenter.

 
ANNONSE