- Pilegrimsleden skal skinne til 10-årsjubileet

- Pilegrimsleden skal skinne til 10-årsjubileet

 

Neste år er det ti år siden den historisk korrekte pilegrimsleden gjennom Groruddalen ble åpnet. Nå skal historielaget revitalisere den til jubileet.

Tekst:

Publisert:

 - Hensikten er å ruste opp leden, slik at det blir lettere for pilegrimene å finne fram, sier Jan Arne Tangerud i Groruddalen Historielag.

Sammen med Sigrun Opheim spaserte han denne uka fra kommunegrensa i Gjelleråsmarka og til Galgeberg, for å sjekke hvor leden må merkes bedre.

- Vi holder leden ved like selv. Vi har ingen kommunale eller statlige medhjelpere. Vi er litt skuffet over at ingen andre ønsker å hjelpe til, sier Tangerud.

 

Åpnet i 2001

Den østlige pilegrimsleden gjennom Groruddalen ble åpnet i 2001 etter en flere år lang kamp.

Den gang var planen at den nasjonale pilegrimsleden, som starter ved ruinene av  Mariakirken i Gamlebyen, skulle dele seg i to ved Vålerenga. Én skulle gå vestover mot Bærum og Ringerike, mens den andre går opp mot Strømsveien og Groruddalen mot Hamar.

Den siste tiden har den vestlige pilegrimsleden igjen fått mest oppmerksomhet på grunn av et nytt pilegrimssenter på Hadeland, selv om det ikke finnes historisk dokumentasjon på at pilegrimene faktisk gikk der.

- Historielaget mener at den mest naturlige veien til Hamar er gjennom Groruddalen, understreker Tangerud.

 

50 stolper

Akers Avis Groruddalen møter Tangerud og Opheim i Furuset kulturpark når de tar seg en pause fra vandringen. I løpet av de to første timene de har spasert, har de funnet flere mangler. Blant annet mangler det noen stolper.

- Merkingen har helt klart mangler, selv om de aller fleste stolpene er i god stand.

I dag er det 50 stolper på strekningen historielaget har ansvaret for. Nå vurderer de å kjøpe flere. I tillegg skal toppen av stolpene males røde.

De skal også kjøpe inn klistremerker som skal sett opp langs strekningene mellom stolpene.

 

Koster penger

Historielaget ser for seg en dugnad for leden i løpet av høsten, slik at den er i tipp topp stand til neste pilegrimssesong.

En vedlikeholdspott vil dekke noen av kostnadene. I tillegg kommer de til å søke om noen midler. Tangerud og Opheim har også en bønn til kommunen.

- Byantikvaren burde komme på banen. Hittil har de vært veldig lite interessert i pilegrimsleden.

 

Siste nytt i Nyheter

Ungdom kastet steiner og tente på bil

Politiet avviser at hendelsene i på Stovner og Vestli i helga er i forbindelse med gjengkriminalitet. De etterforsker nå flere forhold fra helga, blant annet skal ungdom ha kastet en tung stein ned fra en bro på Vestli og tent på bil og søppelkasser. Tirsdag ble to ungdommer på 19 og 20 år pågrepet ...

Ung gutt falt igjennom skoletak

En femten år gammel gutt falt igjennom skoletaket til Tiurleiken skole på Romsås søndag ettermiddag. Gutten ble fraktet til sykehus og tilstanden er fremdeles alvorlig.

 
Kan få slutt på utleie-haiene

På mandag skal Stortinget behandle saken om ny eierseksjonslov. Går det igjennom, kan det bety at både hyblifisering og utleie av leiligheter til hotellvirksomhet begrenses.

Kjemper for å dele bil på Rødtvet

Bell Batta Torheim i Grorud MDG ønsker at det kommer bildelingsplass på Rødtvet. Både hun og sjef for Bilkollektivet, Arne Lindelien, ønsker å utfordre byrådet i saken.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.