- Pilegrimsleden skal skinne til 10-årsjubileet

- Pilegrimsleden skal skinne til 10-årsjubileet

 

Neste år er det ti år siden den historisk korrekte pilegrimsleden gjennom Groruddalen ble åpnet. Nå skal historielaget revitalisere den til jubileet.

Skrevet av:

 - Hensikten er å ruste opp leden, slik at det blir lettere for pilegrimene å finne fram, sier Jan Arne Tangerud i Groruddalen Historielag.

Sammen med Sigrun Opheim spaserte han denne uka fra kommunegrensa i Gjelleråsmarka og til Galgeberg, for å sjekke hvor leden må merkes bedre.

- Vi holder leden ved like selv. Vi har ingen kommunale eller statlige medhjelpere. Vi er litt skuffet over at ingen andre ønsker å hjelpe til, sier Tangerud.

 

Åpnet i 2001

Den østlige pilegrimsleden gjennom Groruddalen ble åpnet i 2001 etter en flere år lang kamp.

Den gang var planen at den nasjonale pilegrimsleden, som starter ved ruinene av  Mariakirken i Gamlebyen, skulle dele seg i to ved Vålerenga. Én skulle gå vestover mot Bærum og Ringerike, mens den andre går opp mot Strømsveien og Groruddalen mot Hamar.

Den siste tiden har den vestlige pilegrimsleden igjen fått mest oppmerksomhet på grunn av et nytt pilegrimssenter på Hadeland, selv om det ikke finnes historisk dokumentasjon på at pilegrimene faktisk gikk der.

- Historielaget mener at den mest naturlige veien til Hamar er gjennom Groruddalen, understreker Tangerud.

 

50 stolper

Akers Avis Groruddalen møter Tangerud og Opheim i Furuset kulturpark når de tar seg en pause fra vandringen. I løpet av de to første timene de har spasert, har de funnet flere mangler. Blant annet mangler det noen stolper.

- Merkingen har helt klart mangler, selv om de aller fleste stolpene er i god stand.

I dag er det 50 stolper på strekningen historielaget har ansvaret for. Nå vurderer de å kjøpe flere. I tillegg skal toppen av stolpene males røde.

De skal også kjøpe inn klistremerker som skal sett opp langs strekningene mellom stolpene.

 

Koster penger

Historielaget ser for seg en dugnad for leden i løpet av høsten, slik at den er i tipp topp stand til neste pilegrimssesong.

En vedlikeholdspott vil dekke noen av kostnadene. I tillegg kommer de til å søke om noen midler. Tangerud og Opheim har også en bønn til kommunen.

- Byantikvaren burde komme på banen. Hittil har de vært veldig lite interessert i pilegrimsleden.

 

Siste nytt i Nyheter

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

 
Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

 
Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!