- Pilegrimsleden skal skinne til 10-årsjubileet

- Pilegrimsleden skal skinne til 10-årsjubileet

 

Neste år er det ti år siden den historisk korrekte pilegrimsleden gjennom Groruddalen ble åpnet. Nå skal historielaget revitalisere den til jubileet.

Skrevet av:

 - Hensikten er å ruste opp leden, slik at det blir lettere for pilegrimene å finne fram, sier Jan Arne Tangerud i Groruddalen Historielag.

Sammen med Sigrun Opheim spaserte han denne uka fra kommunegrensa i Gjelleråsmarka og til Galgeberg, for å sjekke hvor leden må merkes bedre.

- Vi holder leden ved like selv. Vi har ingen kommunale eller statlige medhjelpere. Vi er litt skuffet over at ingen andre ønsker å hjelpe til, sier Tangerud.

 

Åpnet i 2001

Den østlige pilegrimsleden gjennom Groruddalen ble åpnet i 2001 etter en flere år lang kamp.

Den gang var planen at den nasjonale pilegrimsleden, som starter ved ruinene av  Mariakirken i Gamlebyen, skulle dele seg i to ved Vålerenga. Én skulle gå vestover mot Bærum og Ringerike, mens den andre går opp mot Strømsveien og Groruddalen mot Hamar.

Den siste tiden har den vestlige pilegrimsleden igjen fått mest oppmerksomhet på grunn av et nytt pilegrimssenter på Hadeland, selv om det ikke finnes historisk dokumentasjon på at pilegrimene faktisk gikk der.

- Historielaget mener at den mest naturlige veien til Hamar er gjennom Groruddalen, understreker Tangerud.

 

50 stolper

Akers Avis Groruddalen møter Tangerud og Opheim i Furuset kulturpark når de tar seg en pause fra vandringen. I løpet av de to første timene de har spasert, har de funnet flere mangler. Blant annet mangler det noen stolper.

- Merkingen har helt klart mangler, selv om de aller fleste stolpene er i god stand.

I dag er det 50 stolper på strekningen historielaget har ansvaret for. Nå vurderer de å kjøpe flere. I tillegg skal toppen av stolpene males røde.

De skal også kjøpe inn klistremerker som skal sett opp langs strekningene mellom stolpene.

 

Koster penger

Historielaget ser for seg en dugnad for leden i løpet av høsten, slik at den er i tipp topp stand til neste pilegrimssesong.

En vedlikeholdspott vil dekke noen av kostnadene. I tillegg kommer de til å søke om noen midler. Tangerud og Opheim har også en bønn til kommunen.

- Byantikvaren burde komme på banen. Hittil har de vært veldig lite interessert i pilegrimsleden.

 

Siste nytt i Nyheter

Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

  • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens freddsenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

 
Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

 
Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Helsefarlig luft <BR>mandag morgen

Helsefarlig luft
mandag morgen

Mandag morgen tvitret Oslo kommune om høy luftforurensing flere steder, blant annet langs E6, Ring 3 og E18.

 
Stor forskjell <BR>på lokalområdene

Ny folkehelserapport for Bydel Alna:

Stor forskjell
på lokalområdene

  • alna

Bydel Alna er først ut i Groruddalen til å presentere sin folkehelserapport. Den viser at det er stor avstand mellom delbydelene Hellerudtoppen, Trosterud, Furuset og Lindeberg.

Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

- Høyre skaper frykt<BR> for Furusetplanene

- Høyre skaper frykt
for Furusetplanene

Leder i miljø -og byutviklingskomiteen i Bydel Alna, Monique Nyberget-Hiller (Ap), langer ut mot Høyre etter innspill om fortetting på Furuset.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!