- Pilegrimsleden skal skinne til 10-årsjubileet

- Pilegrimsleden skal skinne til 10-årsjubileet

 

Neste år er det ti år siden den historisk korrekte pilegrimsleden gjennom Groruddalen ble åpnet. Nå skal historielaget revitalisere den til jubileet.

 - Hensikten er å ruste opp leden, slik at det blir lettere for pilegrimene å finne fram, sier Jan Arne Tangerud i Groruddalen Historielag.

Sammen med Sigrun Opheim spaserte han denne uka fra kommunegrensa i Gjelleråsmarka og til Galgeberg, for å sjekke hvor leden må merkes bedre.

- Vi holder leden ved like selv. Vi har ingen kommunale eller statlige medhjelpere. Vi er litt skuffet over at ingen andre ønsker å hjelpe til, sier Tangerud.

 

Åpnet i 2001

Den østlige pilegrimsleden gjennom Groruddalen ble åpnet i 2001 etter en flere år lang kamp.

Den gang var planen at den nasjonale pilegrimsleden, som starter ved ruinene av  Mariakirken i Gamlebyen, skulle dele seg i to ved Vålerenga. Én skulle gå vestover mot Bærum og Ringerike, mens den andre går opp mot Strømsveien og Groruddalen mot Hamar.

Den siste tiden har den vestlige pilegrimsleden igjen fått mest oppmerksomhet på grunn av et nytt pilegrimssenter på Hadeland, selv om det ikke finnes historisk dokumentasjon på at pilegrimene faktisk gikk der.

- Historielaget mener at den mest naturlige veien til Hamar er gjennom Groruddalen, understreker Tangerud.

 

50 stolper

Akers Avis Groruddalen møter Tangerud og Opheim i Furuset kulturpark når de tar seg en pause fra vandringen. I løpet av de to første timene de har spasert, har de funnet flere mangler. Blant annet mangler det noen stolper.

- Merkingen har helt klart mangler, selv om de aller fleste stolpene er i god stand.

I dag er det 50 stolper på strekningen historielaget har ansvaret for. Nå vurderer de å kjøpe flere. I tillegg skal toppen av stolpene males røde.

De skal også kjøpe inn klistremerker som skal sett opp langs strekningene mellom stolpene.

 

Koster penger

Historielaget ser for seg en dugnad for leden i løpet av høsten, slik at den er i tipp topp stand til neste pilegrimssesong.

En vedlikeholdspott vil dekke noen av kostnadene. I tillegg kommer de til å søke om noen midler. Tangerud og Opheim har også en bønn til kommunen.

- Byantikvaren burde komme på banen. Hittil har de vært veldig lite interessert i pilegrimsleden.

 

Siste nytt i Nyheter

Dalen ga 1,9 millioner

TV-aksjonen 2016:

Dalen ga 1,9 millioner

 • TV-aksjonen

Søndag samlet TV-aksjonen inn 220 millioner kroner til Røde Kors sitt arbeid for sivile ofre. Det er nesten dobbelt så mye som i fjor - også bidraget fra Groruddalen.

Fornøyde beboere

Fornøyde beboere

 • Gang- og sykkelvei

Brigitte Heitmann og Gerhard Skagestein har fulgt med på arbeidene med den nye sykkelveien siden det startet. De er veldig glade for oppgraderingen.

Vil ikke miste lærerstillinger

Vil ikke miste lærerstillinger

Stovner bydelsutvalg synes det er trist at regjeringen legger opp til å fjerne ekstralærerne (fireårsordningen) uten å i det hele tatt ha evaluert prosjektet.

 
«Doing good in the world» i 100 år

«Doing good in the world» i 100 år

 • FN-dagen

The Rotary Foundation markerte sitt 100-årsjubileum på Linne Hotel på FN-dagen og verdens poliodag.

3,4 kilometer for to hjul

3,4 kilometer for to hjul

 • Gang- og sykkelvei

Bymiljøetaten og byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet den 3,4 kilometer lange gang- og sykkelveien fra Trosterudkrysset til Ole Deviks vei. Arbeidet har pågått i to år - og byråden håper dette vil få flere ut på to hjul i Groruddalen.

For få praksisplasser

For få praksisplasser

- Høyre er bekymret

 • Ap

Yassine Arakia (H) og Saida Begum (H) er bekymret for tilgang til praksisplasser for elever med yrkesfaglig fordypning og mener skolebyrådens varslede yrkesfagsmelding vil komme for sent.

 
Google Maps

Togulykke på Bryn:

Én person omkom

 • politi

Politiet fikk tirsdag formiddag melding om at en mann ble påkjørt av toget i nærheten av Bryn stasjon. Han er nå bekreftet omkommet.

- Flerkultur er <BR>ikke noe nytt

«Kamzy» til Kuben på internasjonal dag:

- Flerkultur er
ikke noe nytt

 • Internasjonal dag

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) gikk rett til kilden da hun skulle snakke om internasjonal dag på Kuben yrkesarena i forrige uke.

Mener «de røde» <BR>skyter i blinde

Mener «de røde»
skyter i blinde

 • politikk

Flertallet i Grorud BU jobber mot å skape flere kommunale arbeidsplasser i bydelen. Det vil på sikt skvise ut private aktører. Frp mener det hele er tuftet på grunnløs kritikk av private.

 
Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!