- Pilegrimsleden skal skinne til 10-årsjubileet

- Pilegrimsleden skal skinne til 10-årsjubileet

 

Neste år er det ti år siden den historisk korrekte pilegrimsleden gjennom Groruddalen ble åpnet. Nå skal historielaget revitalisere den til jubileet.

Skrevet av:

 - Hensikten er å ruste opp leden, slik at det blir lettere for pilegrimene å finne fram, sier Jan Arne Tangerud i Groruddalen Historielag.

Sammen med Sigrun Opheim spaserte han denne uka fra kommunegrensa i Gjelleråsmarka og til Galgeberg, for å sjekke hvor leden må merkes bedre.

- Vi holder leden ved like selv. Vi har ingen kommunale eller statlige medhjelpere. Vi er litt skuffet over at ingen andre ønsker å hjelpe til, sier Tangerud.

 

Åpnet i 2001

Den østlige pilegrimsleden gjennom Groruddalen ble åpnet i 2001 etter en flere år lang kamp.

Den gang var planen at den nasjonale pilegrimsleden, som starter ved ruinene av  Mariakirken i Gamlebyen, skulle dele seg i to ved Vålerenga. Én skulle gå vestover mot Bærum og Ringerike, mens den andre går opp mot Strømsveien og Groruddalen mot Hamar.

Den siste tiden har den vestlige pilegrimsleden igjen fått mest oppmerksomhet på grunn av et nytt pilegrimssenter på Hadeland, selv om det ikke finnes historisk dokumentasjon på at pilegrimene faktisk gikk der.

- Historielaget mener at den mest naturlige veien til Hamar er gjennom Groruddalen, understreker Tangerud.

 

50 stolper

Akers Avis Groruddalen møter Tangerud og Opheim i Furuset kulturpark når de tar seg en pause fra vandringen. I løpet av de to første timene de har spasert, har de funnet flere mangler. Blant annet mangler det noen stolper.

- Merkingen har helt klart mangler, selv om de aller fleste stolpene er i god stand.

I dag er det 50 stolper på strekningen historielaget har ansvaret for. Nå vurderer de å kjøpe flere. I tillegg skal toppen av stolpene males røde.

De skal også kjøpe inn klistremerker som skal sett opp langs strekningene mellom stolpene.

 

Koster penger

Historielaget ser for seg en dugnad for leden i løpet av høsten, slik at den er i tipp topp stand til neste pilegrimssesong.

En vedlikeholdspott vil dekke noen av kostnadene. I tillegg kommer de til å søke om noen midler. Tangerud og Opheim har også en bønn til kommunen.

- Byantikvaren burde komme på banen. Hittil har de vært veldig lite interessert i pilegrimsleden.

 

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!