Privat Økern-
barnehage på vent

Privat Økern-<BR>barnehage på vent

SLIK VIL NYBYEN SE UT: Selvaag vil bygge 400 boliger på Økern og kaller prosjektet for Nybyen. Her har Espira en avtale om barnehage.


En Espira-barnehage på to etasjer i Nybyen på Økern skulle etter planen åpne i september neste år. Nå ligger planene brakk fordi byrådet avslo søknad om tilskudd.

Skrevet av:

Oppdatert:
12.01.2017 kl 15:18

Den private barnehagen skal etter planen etableres i det som kalles Nybyen Økern – 400 nye boliger i gangavstand til Økern t-banestasjon. Boligene skal oppføres av Selvaag Bolig. Før jul avviste byrådet Espiras søknad om tilskudd til barnehagen. Bakgrunnen er at Rødt og byrådet inngikk en tilleggsavtale før budsjettet ble vedtatt om å stoppe kommersielle barnehageaktører fra å etablere nye barnehager i Oslo. Dette betyr at søknader fra ideelle aktører skal prioriteres framfor kommersielle.

–  Først og fremst er det trist for småbarnsforeldre i Bydel Bjerke at det nå skapes usikkerhet rundt planene for en ny barnehage. Økern-området er et av de raskest voksende i Oslo, og denne barnehagen har vært i planene siden 2012, forteller Jens Schei Hansen, Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira.

Behov for barnehage

Espira har valgt å påklage vedtaket til Fylkesmannen.

– Oslo kommune sa selv nylig at behovet for barnehageplasser i Bydel Bjerke er stort, og at det er økende fra 2020. Nettopp behov for barnehageplasser er det som skal utløse tilskudd, og vi har derfor valgt å påklage vedtaket til Fylkesmannen, sier han.

– Byrådet har undertegnet en avtale med Rødt om å hindre private, herunder komersielle, barnehageaktører fra å etablere nye barnehager i Oslo. Er ikke dette et resultat av den avtalen?

– Vi synes det er rart at Ap-byråden bruker så mye energi på å stoppe og å hindre nye barnehager. Vi mener småbarnsforeldre i Groruddalen fortjener bedre, sier han.

Kaller seg ikke kommersiell

Schei Hansen forteller at de ikke kjenner seg igjen i begrepet kommersielle, selv om Espira er eid avAcadeMedia, som ble notert på Stockholm børs juni i 2016, og er underlagt den svenske børslovens krav til åpenhet, og blant eierne eierne er EQT, Mellby Gård (et av de største og eldste svenske industrikonsernene), ODIN-fondet, Nordea og en rekke andre investorer.

– Lovverket skiller på kommunale og ikke-kommunale barnehager. Vi driver syv andre barnehager i Oslo kommune, og vi har aldri hørt at de har noe å utsette på vår barnehagedrift eller noe annet knyttet til vår virksomhet. Snarere tvert i mot. Senest i september åpnet byråden Espira Grefsen Stasjon barnehage og Espira Gartnerløkka barnehage. Da uttalte hun til Aftenposten at private barnehager trengs for å oppnå full barnehagedekning. Barnehageloven regulerer forøvrig hva vi kan bruke kommunale tilskudd til. Og det er Oslo kommune selv som skal undersøke at tilskuddene går til det de er ment for, mener han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

 
Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!