ANNONSE

Pusser opp sentret

Pusser opp sentret

 

Arild Sørum er klubbleder på Veitvet ungdomssenter. Her tilbrakte han mye tid selv som unggutt, og har sett Veitvet-sentret forfalle mens tilbudet på ungdomssentret blomstrer. Han mener jobben sentret gjør er uomtvistelig viktig.

Tekst:

Publisert:

Veitvet ungdomssenter (VUS) har lokaler i Veitvet senter - noe det har hatt de siste 51 årene. VUS er faktisk, ifølge leder Arild Sørum, sentret i Norge med lengst fartstid på samme sted.

Selv gikk Arild mye her da han vokste opp på Veitvet.

- Det gikk mye i biljard og bordtennis. Og litt innebandy. Men jeg var jo også medlem av den legendariske fiskegruppa som dro på turer til Lofoten på åttitallet.

Arild forteller at de jobbet dugnader hele vinteren for å samle inn penger til turen.

- Vi dro vel opp noen tonn fisk, tenker jeg.

Etter hvert ble han for gammel til å gå på sentret, hvor aldersspennet er fra 13 til og med 18 år.

- Så ble jeg spurt av han som var leder her den gang, om jeg ville vikariere på deltid, så jeg gjorde det. Var for så vidt ingen tvil om jeg ville eller ikke.

Arild begynte i '88 og ble fikk heltdisstilling i '93.

 

Vi spør klubblederen om han ser store forskjeller på å vokse opp her i dag, i forhold til slik det var på hans ungdomstid. Han sier at det er ikke de helt store forskjellene, og at humoren definitivt har overlevd.

- Det er den samme ironiske humoren som det alltid har vært.

Men etter at han har tenkt seg litt om kommer det fram noen forskjeller.

- Veitvet-sentret har forfalt fra hva det en gang var, og korpset er borte. Og det er flere som bruker ungdomssentret nå enn tidligere.

- Hva kommer det av tror du?

- Jeg tror stikkorder er tilgjengelighet. At ungdomssentret er mer tilgjengelig for flere. Vi har lengre åpningstider nå, og det er folk her hver dag, så og si året rundt.

 

Akkurat nå holder sentret på med en skikkelig oppussing. De begynte arbeidet i mai, og Arild øyner snart enden av oppussingstunnelen.

- Grovarbeidet er gjort, så nå er det detaljene som er igjen, og det kan fort ta litt tid. Men vi skal ha åpningsturnering her i biljardsalongen i uke 40, forteller han.

Biljardsalongen er bygd om fra dansesal, personalrom og kontorer, og inneholder nå fire biljardbord i verdensklasse og et forseggjort og forholdsvis fullt premieskap.

Sporten er veldig populær blant ungdommene som henger på sentret, og de stakk av med hele tre av fire gullmedaljer under NM i vår.

Midt i arbeidet forstyrrer vi Tuan Duc Nguyen (17). Han har vært med på det meste av malingsarbeidet som er gjort på sentret i denne perioden, og var tidligere en aktiv bruker av VUS. Tuan var også en av dem som var med og tok gull i NM i våres.

- Det er veldig kult at det pusses opp, og særlig med den nye biljardsalongen. Jeg var her mye før, men har ikke brukt sentret så mye i det siste, forteller han.

- Men nå da den nye biljard­salongen er i drift, vil jeg nok komme hit og spille ganske ofte.

 

Det er tydelig at ungdommen på sentret setter pris på å ha et sted som dette.

Men biljardentusiastene på sentret er ikke de eneste som nå får mer å bryne seg på.

Sofagrupper med flatskjermer er underveis, og alle spill samles i egen sone.

Det gamle biljardrommet har blitt en ny dansesal, og den første dansesalen pusses opp.

- Vi har lagt parkett der det før bare var vanlig gulvbelegg, og det kommer et helt nytt musikkanlegg, forteller Sørum.

Dans er også populært på sentret, og det er flere dansegrupper som kommer til å dra nytte av de nye salene.

- Her kommer også tilgjengeligheten inn i bildet. At det er et tilbud til alle. Dansegrupper, forskjellige kulturskoler og andre organisasjoner som har noe å tilby ungdommen bruker sentret. Groruddalen biljardklubb, for eksempel, vil komme hit og bruke den nye biljardsalongen.

 

- Hvor viktig ser du på jobben en institusjon som dette gjør for ungdommer?

- For mange er en institusjon som dette veldig viktig. Kanskje i faser av ungdomsårene for noen, mens for andre er det helt avgjørende hele ungdomstida, og det blir nok viktigere og viktigere, mener Arild.

Han forteller at det til enhver tid er ungdommer som må styres inn på riktig kurs.

- Sentret kan på en måte kalles en døråpner. Vi kan sette ungdommene, familie og slekt i kontakt med andre som kan hjelpe. For eksempel hvis en elev sliter på skolen, kommer han eller hun kanskje hit, og vi kan kanskje hjelpe dem inn i et annet skoletilbud. På den måten kan vi fange drop outs veldig tidlig.

Fremover nå syns Arild det vil bli spennende å se effekten av ombyggingen av ungdomssentret. Han forteller at det i sum vil bety at aktivitetsnivået kan øke.

- Flere aktiviteter kan holde på samtidig med den nye omdisponeringen av rom, og med såpass mye nytt og ikke minst bedre utstyr. På den måten åpner det for mer aktivitet, hele tiden.

Siste nytt i Nyheter

- Ingen skal ta fra politiet kontrollen

Politimester Hans Sjøvold og byrådsleder Raymond Johansen er klare i sine taler; forebygging er kanskje ikke det mest sexy, men det nytter. Og det er ingen områder i Oslo politiet ikke tør å gå inn i.

ANNONSE
Beholder Nybyen likevel

Espira går inn for å beholde Nybyen barnehage på Økern, til tross for null støtte fra byrådet. I tillegg går de inn for nok en barnehage på Valle Hovin sammen med Selvaag.

 
Google Maps

En mann i begynnelsen av 20-årene er pågrepet og siktet for bilbrann på Vestli.

Tveita senter kan bli «murt» inne

I et detaljert kart over de nye bomstasjonene kommer det fram at Tveita senter kan bli sperret inne av nye og eksisterende bommer dersom de blir vedtatt slik. Senterleder Mona Bråten innrømmer at det kan bety større usikkerhet om sentrets fremtid.

Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

 
ANNONSE