Pusser opp sentret

Pusser opp sentret

 

Arild Sørum er klubbleder på Veitvet ungdomssenter. Her tilbrakte han mye tid selv som unggutt, og har sett Veitvet-sentret forfalle mens tilbudet på ungdomssentret blomstrer. Han mener jobben sentret gjør er uomtvistelig viktig.

Skrevet av:

Veitvet ungdomssenter (VUS) har lokaler i Veitvet senter - noe det har hatt de siste 51 årene. VUS er faktisk, ifølge leder Arild Sørum, sentret i Norge med lengst fartstid på samme sted.

Selv gikk Arild mye her da han vokste opp på Veitvet.

- Det gikk mye i biljard og bordtennis. Og litt innebandy. Men jeg var jo også medlem av den legendariske fiskegruppa som dro på turer til Lofoten på åttitallet.

Arild forteller at de jobbet dugnader hele vinteren for å samle inn penger til turen.

- Vi dro vel opp noen tonn fisk, tenker jeg.

Etter hvert ble han for gammel til å gå på sentret, hvor aldersspennet er fra 13 til og med 18 år.

- Så ble jeg spurt av han som var leder her den gang, om jeg ville vikariere på deltid, så jeg gjorde det. Var for så vidt ingen tvil om jeg ville eller ikke.

Arild begynte i '88 og ble fikk heltdisstilling i '93.

 

Vi spør klubblederen om han ser store forskjeller på å vokse opp her i dag, i forhold til slik det var på hans ungdomstid. Han sier at det er ikke de helt store forskjellene, og at humoren definitivt har overlevd.

- Det er den samme ironiske humoren som det alltid har vært.

Men etter at han har tenkt seg litt om kommer det fram noen forskjeller.

- Veitvet-sentret har forfalt fra hva det en gang var, og korpset er borte. Og det er flere som bruker ungdomssentret nå enn tidligere.

- Hva kommer det av tror du?

- Jeg tror stikkorder er tilgjengelighet. At ungdomssentret er mer tilgjengelig for flere. Vi har lengre åpningstider nå, og det er folk her hver dag, så og si året rundt.

 

Akkurat nå holder sentret på med en skikkelig oppussing. De begynte arbeidet i mai, og Arild øyner snart enden av oppussingstunnelen.

- Grovarbeidet er gjort, så nå er det detaljene som er igjen, og det kan fort ta litt tid. Men vi skal ha åpningsturnering her i biljardsalongen i uke 40, forteller han.

Biljardsalongen er bygd om fra dansesal, personalrom og kontorer, og inneholder nå fire biljardbord i verdensklasse og et forseggjort og forholdsvis fullt premieskap.

Sporten er veldig populær blant ungdommene som henger på sentret, og de stakk av med hele tre av fire gullmedaljer under NM i vår.

Midt i arbeidet forstyrrer vi Tuan Duc Nguyen (17). Han har vært med på det meste av malingsarbeidet som er gjort på sentret i denne perioden, og var tidligere en aktiv bruker av VUS. Tuan var også en av dem som var med og tok gull i NM i våres.

- Det er veldig kult at det pusses opp, og særlig med den nye biljardsalongen. Jeg var her mye før, men har ikke brukt sentret så mye i det siste, forteller han.

- Men nå da den nye biljard­salongen er i drift, vil jeg nok komme hit og spille ganske ofte.

 

Det er tydelig at ungdommen på sentret setter pris på å ha et sted som dette.

Men biljardentusiastene på sentret er ikke de eneste som nå får mer å bryne seg på.

Sofagrupper med flatskjermer er underveis, og alle spill samles i egen sone.

Det gamle biljardrommet har blitt en ny dansesal, og den første dansesalen pusses opp.

- Vi har lagt parkett der det før bare var vanlig gulvbelegg, og det kommer et helt nytt musikkanlegg, forteller Sørum.

Dans er også populært på sentret, og det er flere dansegrupper som kommer til å dra nytte av de nye salene.

- Her kommer også tilgjengeligheten inn i bildet. At det er et tilbud til alle. Dansegrupper, forskjellige kulturskoler og andre organisasjoner som har noe å tilby ungdommen bruker sentret. Groruddalen biljardklubb, for eksempel, vil komme hit og bruke den nye biljardsalongen.

 

- Hvor viktig ser du på jobben en institusjon som dette gjør for ungdommer?

- For mange er en institusjon som dette veldig viktig. Kanskje i faser av ungdomsårene for noen, mens for andre er det helt avgjørende hele ungdomstida, og det blir nok viktigere og viktigere, mener Arild.

Han forteller at det til enhver tid er ungdommer som må styres inn på riktig kurs.

- Sentret kan på en måte kalles en døråpner. Vi kan sette ungdommene, familie og slekt i kontakt med andre som kan hjelpe. For eksempel hvis en elev sliter på skolen, kommer han eller hun kanskje hit, og vi kan kanskje hjelpe dem inn i et annet skoletilbud. På den måten kan vi fange drop outs veldig tidlig.

Fremover nå syns Arild det vil bli spennende å se effekten av ombyggingen av ungdomssentret. Han forteller at det i sum vil bety at aktivitetsnivået kan øke.

- Flere aktiviteter kan holde på samtidig med den nye omdisponeringen av rom, og med såpass mye nytt og ikke minst bedre utstyr. På den måten åpner det for mer aktivitet, hele tiden.

Siste nytt i Nyheter

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens freddsenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

 
- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

 
Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Helsefarlig luft <BR>mandag morgen

Helsefarlig luft
mandag morgen

Mandag morgen tvitret Oslo kommune om høy luftforurensing flere steder, blant annet langs E6, Ring 3 og E18.

Stor forskjell <BR>på lokalområdene

Ny folkehelserapport for Bydel Alna:

Stor forskjell
på lokalområdene

  • alna

Bydel Alna er først ut i Groruddalen til å presentere sin folkehelserapport. Den viser at det er stor avstand mellom delbydelene Hellerudtoppen, Trosterud, Furuset og Lindeberg.

 
Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

- Høyre skaper frykt<BR> for Furusetplanene

- Høyre skaper frykt
for Furusetplanene

Leder i miljø -og byutviklingskomiteen i Bydel Alna, Monique Nyberget-Hiller (Ap), langer ut mot Høyre etter innspill om fortetting på Furuset.

Halvparten går til <BR>helse og omsorg

Halvparten går til
helse og omsorg

  • Bydel Stovner

Bydelsdirektør Alv H. Sørland i Bydel Stovner forbereder seg på en vri av tjenestene i fremtiden. Store deler av budsjettet går til helse og omsorg, og bydelen vil opprette et demensteam.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!