Pusser opp sentret

Pusser opp sentret

 

Arild Sørum er klubbleder på Veitvet ungdomssenter. Her tilbrakte han mye tid selv som unggutt, og har sett Veitvet-sentret forfalle mens tilbudet på ungdomssentret blomstrer. Han mener jobben sentret gjør er uomtvistelig viktig.

Skrevet av:

Veitvet ungdomssenter (VUS) har lokaler i Veitvet senter - noe det har hatt de siste 51 årene. VUS er faktisk, ifølge leder Arild Sørum, sentret i Norge med lengst fartstid på samme sted.
Selv gikk Arild mye her da han vokste opp på Veitvet.

- Det gikk mye i biljard og bordtennis. Og litt innebandy. Men jeg var jo også medlem av den legendariske fiskegruppa som dro på turer til Lofoten på åttitallet.

Arild forteller at de jobbet dugnader hele vinteren for å samle inn penger til turen.

- Vi dro vel opp noen tonn fisk, tenker jeg.

Etter hvert ble han for gammel til å gå på sentret, hvor aldersspennet er fra 13 til og med 18 år.

- Så ble jeg spurt av han som var leder her den gang, om jeg ville vikariere på deltid, så jeg gjorde det. Var for så vidt ingen tvil om jeg ville eller ikke.

Arild begynte i '88 og ble fikk heltdisstilling i '93.

 

Vi spør klubblederen om han ser store forskjeller på å vokse opp her i dag, i forhold til slik det var på hans ungdomstid. Han sier at det er ikke de helt store forskjellene, og at humoren definitivt har overlevd.

- Det er den samme ironiske humoren som det alltid har vært.

Men etter at han har tenkt seg litt om kommer det fram noen forskjeller.

- Veitvet-sentret har forfalt fra hva det en gang var, og korpset er borte. Og det er flere som bruker ungdomssentret nå enn tidligere.

- Hva kommer det av tror du?

- Jeg tror stikkorder er tilgjengelighet. At ungdomssentret er mer tilgjengelig for flere. Vi har lengre åpningstider nå, og det er folk her hver dag, så og si året rundt.

 

Akkurat nå holder sentret på med en skikkelig oppussing. De begynte arbeidet i mai, og Arild øyner snart enden av oppussingstunnelen.

- Grovarbeidet er gjort, så nå er det detaljene som er igjen, og det kan fort ta litt tid. Men vi skal ha åpningsturnering her i biljardsalongen i uke 40, forteller han.

Biljardsalongen er bygd om fra dansesal, personalrom og kontorer, og inneholder nå fire biljardbord i verdensklasse og et forseggjort og forholdsvis fullt premieskap.

Sporten er veldig populær blant ungdommene som henger på sentret, og de stakk av med hele tre av fire gullmedaljer under NM i vår.

Midt i arbeidet forstyrrer vi Tuan Duc Nguyen (17). Han har vært med på det meste av malingsarbeidet som er gjort på sentret i denne perioden, og var tidligere en aktiv bruker av VUS. Tuan var også en av dem som var med og tok gull i NM i våres.

- Det er veldig kult at det pusses opp, og særlig med den nye biljardsalongen. Jeg var her mye før, men har ikke brukt sentret så mye i det siste, forteller han.

- Men nå da den nye biljard­salongen er i drift, vil jeg nok komme hit og spille ganske ofte.

 

Det er tydelig at ungdommen på sentret setter pris på å ha et sted som dette.

Men biljardentusiastene på sentret er ikke de eneste som nå får mer å bryne seg på.

Sofagrupper med flatskjermer er underveis, og alle spill samles i egen sone.

Det gamle biljardrommet har blitt en ny dansesal, og den første dansesalen pusses opp.

- Vi har lagt parkett der det før bare var vanlig gulvbelegg, og det kommer et helt nytt musikkanlegg, forteller Sørum.

Dans er også populært på sentret, og det er flere dansegrupper som kommer til å dra nytte av de nye salene.

- Her kommer også tilgjengeligheten inn i bildet. At det er et tilbud til alle. Dansegrupper, forskjellige kulturskoler og andre organisasjoner som har noe å tilby ungdommen bruker sentret. Groruddalen biljardklubb, for eksempel, vil komme hit og bruke den nye biljardsalongen.

 

- Hvor viktig ser du på jobben en institusjon som dette gjør for ungdommer?

- For mange er en institusjon som dette veldig viktig. Kanskje i faser av ungdomsårene for noen, mens for andre er det helt avgjørende hele ungdomstida, og det blir nok viktigere og viktigere, mener Arild.

Han forteller at det til enhver tid er ungdommer som må styres inn på riktig kurs.

- Sentret kan på en måte kalles en døråpner. Vi kan sette ungdommene, familie og slekt i kontakt med andre som kan hjelpe. For eksempel hvis en elev sliter på skolen, kommer han eller hun kanskje hit, og vi kan kanskje hjelpe dem inn i et annet skoletilbud. På den måten kan vi fange drop outs veldig tidlig.

Fremover nå syns Arild det vil bli spennende å se effekten av ombyggingen av ungdomssentret. Han forteller at det i sum vil bety at aktivitetsnivået kan øke.

- Flere aktiviteter kan holde på samtidig med den nye omdisponeringen av rom, og med såpass mye nytt og ikke minst bedre utstyr. På den måten åpner det for mer aktivitet, hele tiden.

Siste nytt i Nyheter

– Det hadde blitt et himla bråk

– Det hadde blitt et himla bråk

 • Groruddalen

Carl I. Hagen (Frp) fikk tilsendt kronikken til Pihl fra undertegnede. Han er enig i at vestkanten mest sannsynlig hadde satt alle mann på dekk om Statens vegvesen bestemte seg for å utrede forslag om å bygge ut en motorvei der istedet.

– Tegn på at vi må <BR>begynne å bråke mer

– Tegn på at vi må
begynne å bråke mer

 • Groruddalen

Da Roger Pihl skrev kommentaren «Legg dritten til Groruddalen» ante han ikke at han skulle få så stor respons. Artikkelen er en av de mest delte i avisens kanaler på nett. Pihl mener det er et signal om at Groruddalen må begynne å stå opp for seg selv.

Vil verne om Fossumbekken<BR> – og Groruddalen

Vil verne om Fossumbekken
– og Groruddalen

 • Klimakonferansen

Stovner-ungdom tar til orde for å verne om friluftslivet i Groruddalen. Under klimakonferansen til Groruddalen Miljøforum skal de snakke om vannprøver tatt fra Fossumbekken.

 
– Det mest integrerende vi har

– Det mest integrerende vi har

 • venstre

Venstres leder Trine Skei Grande og gruppeleder Guri Melby fikk omvisning i Furuset bibliotek og aktivitetshus – som hadde besøksrekord med 1700 på én dag.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

...vent med applausen

Ja til storbylegevakta på Aker

...vent med applausen

 • Aker sykehus

Styret i Oslo Universitetssykehus er helt enige med Oslo kommune; storbylegevakta skal etableres på Aker sykehus. Det skal oppføres som et nytt bygg innen 2021. Men skepsisen om prislapp og tidsaspekt har ennå ikke lagt seg.

 
– Det dummeste jeg har hørt

– Det dummeste jeg har hørt

 • politihøgskolen

Raymond Johansen (Ap) er mildt sagt opprørt etter Venstre-toppens argumenter om politihøgskolen. Han holder Venstre og Elvestuen som ansvarlig dersom skolen flyttes ut av Oslo.

Tar igjen opp kampen for politihøgskolen til Groruddalen

Kampen om politihøgskolen

 • politihøgskolen

Regjeringen skapte debatt da det kom fram at de ønsker å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo og politihøgskolen står høyt på lista. Ola Elvestuen (V) gjentar likevel ordene han selv brukte i valgkampen i 2011; få politihøgskolen til Groruddalen. Selv om utflyttings-lista er et kompromiss mello...

Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

 • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

 
Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

 • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

 • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

 • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!