Pusser opp sentret

Pusser opp sentret

 

Arild Sørum er klubbleder på Veitvet ungdomssenter. Her tilbrakte han mye tid selv som unggutt, og har sett Veitvet-sentret forfalle mens tilbudet på ungdomssentret blomstrer. Han mener jobben sentret gjør er uomtvistelig viktig.

Skrevet av:

Veitvet ungdomssenter (VUS) har lokaler i Veitvet senter - noe det har hatt de siste 51 årene. VUS er faktisk, ifølge leder Arild Sørum, sentret i Norge med lengst fartstid på samme sted.

Selv gikk Arild mye her da han vokste opp på Veitvet.

- Det gikk mye i biljard og bordtennis. Og litt innebandy. Men jeg var jo også medlem av den legendariske fiskegruppa som dro på turer til Lofoten på åttitallet.

Arild forteller at de jobbet dugnader hele vinteren for å samle inn penger til turen.

- Vi dro vel opp noen tonn fisk, tenker jeg.

Etter hvert ble han for gammel til å gå på sentret, hvor aldersspennet er fra 13 til og med 18 år.

- Så ble jeg spurt av han som var leder her den gang, om jeg ville vikariere på deltid, så jeg gjorde det. Var for så vidt ingen tvil om jeg ville eller ikke.

Arild begynte i '88 og ble fikk heltdisstilling i '93.

 

Vi spør klubblederen om han ser store forskjeller på å vokse opp her i dag, i forhold til slik det var på hans ungdomstid. Han sier at det er ikke de helt store forskjellene, og at humoren definitivt har overlevd.

- Det er den samme ironiske humoren som det alltid har vært.

Men etter at han har tenkt seg litt om kommer det fram noen forskjeller.

- Veitvet-sentret har forfalt fra hva det en gang var, og korpset er borte. Og det er flere som bruker ungdomssentret nå enn tidligere.

- Hva kommer det av tror du?

- Jeg tror stikkorder er tilgjengelighet. At ungdomssentret er mer tilgjengelig for flere. Vi har lengre åpningstider nå, og det er folk her hver dag, så og si året rundt.

 

Akkurat nå holder sentret på med en skikkelig oppussing. De begynte arbeidet i mai, og Arild øyner snart enden av oppussingstunnelen.

- Grovarbeidet er gjort, så nå er det detaljene som er igjen, og det kan fort ta litt tid. Men vi skal ha åpningsturnering her i biljardsalongen i uke 40, forteller han.

Biljardsalongen er bygd om fra dansesal, personalrom og kontorer, og inneholder nå fire biljardbord i verdensklasse og et forseggjort og forholdsvis fullt premieskap.

Sporten er veldig populær blant ungdommene som henger på sentret, og de stakk av med hele tre av fire gullmedaljer under NM i vår.

Midt i arbeidet forstyrrer vi Tuan Duc Nguyen (17). Han har vært med på det meste av malingsarbeidet som er gjort på sentret i denne perioden, og var tidligere en aktiv bruker av VUS. Tuan var også en av dem som var med og tok gull i NM i våres.

- Det er veldig kult at det pusses opp, og særlig med den nye biljardsalongen. Jeg var her mye før, men har ikke brukt sentret så mye i det siste, forteller han.

- Men nå da den nye biljard­salongen er i drift, vil jeg nok komme hit og spille ganske ofte.

 

Det er tydelig at ungdommen på sentret setter pris på å ha et sted som dette.

Men biljardentusiastene på sentret er ikke de eneste som nå får mer å bryne seg på.

Sofagrupper med flatskjermer er underveis, og alle spill samles i egen sone.

Det gamle biljardrommet har blitt en ny dansesal, og den første dansesalen pusses opp.

- Vi har lagt parkett der det før bare var vanlig gulvbelegg, og det kommer et helt nytt musikkanlegg, forteller Sørum.

Dans er også populært på sentret, og det er flere dansegrupper som kommer til å dra nytte av de nye salene.

- Her kommer også tilgjengeligheten inn i bildet. At det er et tilbud til alle. Dansegrupper, forskjellige kulturskoler og andre organisasjoner som har noe å tilby ungdommen bruker sentret. Groruddalen biljardklubb, for eksempel, vil komme hit og bruke den nye biljardsalongen.

 

- Hvor viktig ser du på jobben en institusjon som dette gjør for ungdommer?

- For mange er en institusjon som dette veldig viktig. Kanskje i faser av ungdomsårene for noen, mens for andre er det helt avgjørende hele ungdomstida, og det blir nok viktigere og viktigere, mener Arild.

Han forteller at det til enhver tid er ungdommer som må styres inn på riktig kurs.

- Sentret kan på en måte kalles en døråpner. Vi kan sette ungdommene, familie og slekt i kontakt med andre som kan hjelpe. For eksempel hvis en elev sliter på skolen, kommer han eller hun kanskje hit, og vi kan kanskje hjelpe dem inn i et annet skoletilbud. På den måten kan vi fange drop outs veldig tidlig.

Fremover nå syns Arild det vil bli spennende å se effekten av ombyggingen av ungdomssentret. Han forteller at det i sum vil bety at aktivitetsnivået kan øke.

- Flere aktiviteter kan holde på samtidig med den nye omdisponeringen av rom, og med såpass mye nytt og ikke minst bedre utstyr. På den måten åpner det for mer aktivitet, hele tiden.

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!