Regjeringen svarer om eierseksjonsloven

Regjeringen svarer om eierseksjonsloven


KOMPLISERT JUSS: Bjørnar Laabak i Kommunal- og moderniseringsdepartementet svarer om eierseksjonsloven fra Regjeringens side. Han tror ikke en utleier vil kjøpe opp mange leiligheter i et sameie på grunn av arbeidet med å opprette aksjeselskaper.


Bjørnar Laabak i Kommunal- og moderniseringsdepartementet er enig i at dagens eierseksjonslov er enkel å omgå, men tror ikke på at en person vil kjøpe mange leiligheter i samme sameie. Han ber også lovgiver lytte til de som ikke roper så høyt.

Skrevet av:

Saken om eierseksjonsloven (Prop. 39 L) som denne våren skal behandles på Stortinget nå er svært komplisert. Avisen skrev i forrige uke om Jan Bøhler (Ap) som ber Groruddalen samle seg til kamp mot bolighaier og utleiere som kjøper opp flere enn to boliger i et sameie. Han er valgt til saksordfører og skal lede arbeidet med å lage en innstilling og vedtak til eierseksjonsloven.
Laabak innrømmer at loven som den er i dag kan være enkel å omgå.

– Departementet mener likevel at den i noen grad virker begrensende på hvor mange leiligheter én og samme person vil kjøpe i et sameie; noe arbeid er det tross alt forbundet med å opprette aksjeselskaper. Derfor tror vi at mange av de som investerer i flere utleie-leiligheter vil velge å kjøpe flere leiligheter i ulike sameier fremfor å etablere aksjeselskaper for å kunne kjøpe flere enn to i det samme sameiet, mener han.

Les også: Ber Groruddalen mobilisere til kamp

Har sett på regelendring

Regelens formål er, for det første, å unngå at for stor makt samles på én og samme hånd når det skal tas viktige avgjørelser i et sameie.

For det andre er regelens formål å unngå for stor grad av utleie i det enkelte sameiet. «Hyblifisering» har vært et mye omtalt begrep i Groruddalen, spesielt på Vestli.
Leder av Vestli vel, Annstein Garnes, har flere ganger sagt at han er lei av at utleiere kjøper opp flere leiligheter under forskjellige navn og leier ut til mange om gangen.

I arbeidet med den proposisjonen vi nå har lagt frem for Stortinget, så vi på om det var mulig å skjerpe regelen, slik at den ikke så lett kan omgås, sier Laabak.

– Vi vurderte å forby aksjeselskaper med samme eierskap å kjøpe flere enn to leiligheter. Vi fant imidlertid at det var flere juridiske hindre, blant annet i aksjeloven, for å skjerpe regelen.

Må skille mellom to lover

Han hevder også at det som står om borettslagsloven i forrige artikkel er feil.

– Det ikke er riktig at det står i borettslagsloven at et flertall på generalforsamlingen i et borettslag kan forby utleie, forteller Laabak.

Les hele saken i vår papiravis og eAvisi dag, onsdag. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!