Signerte avtale om garantert læreplass

Signerte avtale om garantert læreplass


GARANTERER PLASS: Knut Asper for Murmesterens forening Oslo, leder i Utdanningsetaten, Bente Fredheim og Arvid Søgaard i Opplæringskontoret for tømrerfaget signerte læreplassgarantien på Kuben yrkesarena.


Utdanningsetaten, tømrerfaget, murerfaget og malefaget har signert en avtale om læreplassgaranti som gir en sikker plass dersom man innfrir bransjens krav. Målet er å gi elevene enda bedre muligheter til å lykkes.

Tekst:

Publisert:

Intensjonen er at lærlingeklausulen skal inn i alle standardavtaler i Oslo kommune. Avtalen innebærer at alle søkere fra Osloskolen til læreplass i tømrerfaget, malefaget og murerfaget er garantert læreplass – dersom de innfrir noen krav bransjen har utarbeidet. Avtalen ble signert på Kuben yrkesarena.

– Det er en treårig avtale. Den er bra for trygghet og motivasjon. Vi ønsker flere lærlinger, men da må en lærlingeklausul inn i alle relevante kontrakter, forteller Arvid Søgaard i Opplæringskontoret for tømrerfaget.

Han er opptatt av oppslutningen av lærebedrifter, og forteller at de stadig driver rekruttering for å kunne tilby nok læreplasser.

– Terskelverdien blir viktig, og hvor store anbud man forventer man kan ha med en lærling. Jo lavere jo bedre, sier han.

Osloungdommen konkurrerer

Leder i Utdanningsetaten, Bente Fredheim, forteller at de har hatt en økning i antall søkere til byggfag de siste årene. Akers Avis Groruddalen har tidligere skrevet om den vanskelige rekrutteringen til yrkesfag – og den høye «drop-out» prosenten.

– Oslo er i en særstilling. Vi har 50 prosent lærlinger fra andre fylker, de fleste av dem fra Akershus, noe som betyr at Osloungdommen konkurrerer i mye større grad om læreplasser i hjemkommunen enn andre, forteller hun.

Hun ser lyst på fremtiden.

– Det trengs mye framsnakking. Totalt i Oslo er det 80 prosent som fullfører og består videregående opplæring. Noe lavere på yrkesfag. På Kuben har de gått fra 66 prosent som fulfører til 80 prosent, forteller Fredheim.

– Derfor er det viktig å synliggjøre gode resultater og læreplassgarantien, slik at både foresatte og de unge ser mulighetene som ligger i å velge yrkesfag.

Saken har blitt kortet ned for nett. Les hele i vår eAvis og papirutgave.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

 
Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.