Skal gjøre livet
enklere med ny nettside

Skal gjøre livet <BR>enklere med ny nettside

IMPONERT: Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er glad for at midlene fra Barne- og likestillingsdepartementet til prosjektet «hvakanhjelpe.no» har kommet godt med. Hun fikk presentert sluttproduktet på Almas hus på Aker sykehus av blant annet fagkoordinator Sigrid Aketun.


Barne- og likestillingsdepartementet har gitt 500.000 kroner til arbeid med ny nettside «hvakanhjelpe.no». Prosjektet ble presentert til likestillingsminister Solveig Horne (Frp) på Almas hus på Aker sykehus.

Tekst:

Publisert:

Eksempler fra nettstedet hvakanhjelpe. no

• Oversikt over mobiletelefoner som er enkle å bruke

• Apper som gjør telefonen eldrevennlig (enklere skjerm, større ikoner etc)

• Medisindispensere som minner deg på å ta medisinen gjennom lyd eller tale

• Robotstøvsugere

• Automatisk lys

• Komfyrvakt

• Fjernkontroller som er enkle å bruke

• Digitale treningsverktøy

Nettsiden har en oversikt over velferdsteknologi som skal gjøre livet hjemme enklere. Flere eldre velger å bo hjemme lenger. Produktene som presenteres på nettsiden kan man få kjøpt i butikker i hele landet, og er tilgjengelige for alle. Målet er å ha all informasjonen samlet på et sted. Horne er imponert over resultatet.

– Det har skjedd mye de siste 15 år med teknologisk utvikling. Selv har jeg en mor på 75 år som bruker teknologi mye. Hun skal gjerne ha alt nytt, og fikk tidlig installert internett, forteller Horne.

Prosjektet er et av tiltakene i regjeringens handlingsplan for universell utforming.

Denne nettsiden kan hjelpe eldre og pårørende. Det må heller ikke være så avansert. Jeg er glad for at Oslo kommune tar initiativ til dette, og håper Oslo kan være en inspirasjon til resten av landet, sier hun.

Samarbeid med Almas hus

På nettsiden finner man et utvalgt av hjelpemidler hentet fra demonstrasjonsleiligheten Almas hus. Almas hus viser hvordan omgivelser, hjelpemidler og velferdsteknologi kan gjøre hverdagen enklere for personer med kognitiv svikt eller demens. Alle som ønsker det kan besøke Almas hus som ligger på tomta til Aker sykehus. Der blir man tatt imot av fagpersoner fra Senter for fagutvikling og forskning eller Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

– Vi oppsøkte personer på dagsentre og fant ut at det er mange som er opptatt av teknologi og data. Det var også noen som rygget litt unna fordi det var ukjent. Men vi lærte at behovet om hverdagsteknologi er informasjonen, forteller prosjektleder fagkoordinator Sigrid Aketun.

Tanker fra pårørende

På nettsiden finnes også en blogg, skrevet i samarbeid med en pårørende, Jonas på 45 år fra Bydel Bjerke. Han har to barn og en samboer, samt en svigermor med Alzheimer. På bloggen kan man lese om Jonas sine egne erfaringer med nettsiden og hjelpemidler.

– Det har vært spennende å få lov til å bidra med våre erfaringer, forteller han.

Saken har blitt kortet ned for nett. Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg. Grete Horntvedt i Alna Høyre er lei av at hennes lokale ridesenter sliter år etter år.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.

 
Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

Groruddalen: «Lengre fram i tid og på lang sikt»

Byrådet inviterte til folkemøte på Årvoll gård om hva revisjonen av kommuneplanens samfunnsdel betyr for Groruddalen. Ifølge byråd Hanna Marcussen er det mange planer i lufta for blant annet Rommen og Grorud - men de ser ikke ut til å bli realisert med det første.

IKEA hjelper Asma (25) med fremtiden

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og ordfører Marianne Borgen fikk møte Asma (25) som har vært åtte måneder i Norge. Hun har akkurat hatt sin første arbeidsdag på IKEA Furuset som en del av det første pilotprosjektet i den nye Groruddals-satsingen.