ANNONSE

Skal gjøre livet
enklere med ny nettside

Skal gjøre livet <BR>enklere med ny nettside

IMPONERT: Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er glad for at midlene fra Barne- og likestillingsdepartementet til prosjektet «hvakanhjelpe.no» har kommet godt med. Hun fikk presentert sluttproduktet på Almas hus på Aker sykehus av blant annet fagkoordinator Sigrid Aketun.


Barne- og likestillingsdepartementet har gitt 500.000 kroner til arbeid med ny nettside «hvakanhjelpe.no». Prosjektet ble presentert til likestillingsminister Solveig Horne (Frp) på Almas hus på Aker sykehus.

Tekst:

Publisert:

Eksempler fra nettstedet hvakanhjelpe. no

• Oversikt over mobiletelefoner som er enkle å bruke

• Apper som gjør telefonen eldrevennlig (enklere skjerm, større ikoner etc)

• Medisindispensere som minner deg på å ta medisinen gjennom lyd eller tale

• Robotstøvsugere

• Automatisk lys

• Komfyrvakt

• Fjernkontroller som er enkle å bruke

• Digitale treningsverktøy

Nettsiden har en oversikt over velferdsteknologi som skal gjøre livet hjemme enklere. Flere eldre velger å bo hjemme lenger. Produktene som presenteres på nettsiden kan man få kjøpt i butikker i hele landet, og er tilgjengelige for alle. Målet er å ha all informasjonen samlet på et sted. Horne er imponert over resultatet.

– Det har skjedd mye de siste 15 år med teknologisk utvikling. Selv har jeg en mor på 75 år som bruker teknologi mye. Hun skal gjerne ha alt nytt, og fikk tidlig installert internett, forteller Horne.

Prosjektet er et av tiltakene i regjeringens handlingsplan for universell utforming.

Denne nettsiden kan hjelpe eldre og pårørende. Det må heller ikke være så avansert. Jeg er glad for at Oslo kommune tar initiativ til dette, og håper Oslo kan være en inspirasjon til resten av landet, sier hun.

Samarbeid med Almas hus

På nettsiden finner man et utvalgt av hjelpemidler hentet fra demonstrasjonsleiligheten Almas hus. Almas hus viser hvordan omgivelser, hjelpemidler og velferdsteknologi kan gjøre hverdagen enklere for personer med kognitiv svikt eller demens. Alle som ønsker det kan besøke Almas hus som ligger på tomta til Aker sykehus. Der blir man tatt imot av fagpersoner fra Senter for fagutvikling og forskning eller Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

– Vi oppsøkte personer på dagsentre og fant ut at det er mange som er opptatt av teknologi og data. Det var også noen som rygget litt unna fordi det var ukjent. Men vi lærte at behovet om hverdagsteknologi er informasjonen, forteller prosjektleder fagkoordinator Sigrid Aketun.

Tanker fra pårørende

På nettsiden finnes også en blogg, skrevet i samarbeid med en pårørende, Jonas på 45 år fra Bydel Bjerke. Han har to barn og en samboer, samt en svigermor med Alzheimer. På bloggen kan man lese om Jonas sine egne erfaringer med nettsiden og hjelpemidler.

– Det har vært spennende å få lov til å bidra med våre erfaringer, forteller han.

Saken har blitt kortet ned for nett. Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

ANNONSE
På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

 
– Flerbrukshus for alle

Ventetiden er nesten over! Nå er man bare ett lite bystyrevedtak unna finansiering og midler til Grorud flerbrukshus. Med trykk på «flerbruk».

Punger ut med 6 millioner

Oslo bystyre foreslår å slette gjelda til Alna ridesenter med 6 millioner kroner. Det betyr at daglig leder Lene Kragh endelig kan puste ut og fokusere på å faktisk drive et ridesenter.

Ellingsrudhjemmet <BR>først ut i Oslo

Sykehjemmet på Ellingsrud er nå digitalisert. Alle avdelingene har fått nettbrett slik at personalet har bedre tilgang til informasjon via elektronisk journalsystem og kan være mer tilgjengelige i beboermiljøet.

 
ANNONSE