Skansenes ukjente historie

Skansenes ukjente historie

 

Det som startet med å finne ut hvilken betydning Bakås skanser hadde for Carl XIIs angrep i 1716, har endt opp med å bringe fram hittil ukjente opplysninger om skansene rundt Christiania på 1700-tallet.

Tekst:

Publisert:

 Etter 12 års arbeid kan Jan Lillejord, Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen overlevere konstituert byantikvar Per Gregersen en rapport som gir et bilde av Carl XIIs reise, og bringer fram mange nye opplysninger rundt skansenes historie

- Det blir kjempespennende å lese hva dere har funnet, sier konstituert byantikvar Per Gregersen.

- Vi er stolte av hva dere har fått til, og at jeg kan ta imot denne rapporten i dag. Dette er jeg sikker på at bidrar positivt til nærmiljøets historie, og Oslo bys historie, fortsetter Gregersen.

Han møter Jan Lillejord, Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen ved hovedskansen på Bakås. Denne skansen, som er utgangspunktet for hele arbeidet, ble sannsynligvis bygget i forbindelse med den nordiske krigen som pågikk fra 1709 til 1720, og består av fire skanser. Anlegget var en del av de ytre befestninger rundt Christiania og stoppet i 1716 Carl XIIs angrep østfra. Det er i tillegg ett av få provisoriske skanseanlegg som er bevart i Norge, og derfor et militærhistorisk kulturminne med nasjonal verdi. 

 

Utvidet arbeidet

Tidligere Bydel Furuset kontaktet Jan Lillejord i 1999, og lurte på om en kunne innlede undersøkelser vedrørende Bakås Skanser og deres betydning for nettopp Carl XIIs angrep i 1716.

Lillejord fikk med seg Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen og de tre startet arbeidet under Groruddalen Historielags koordinasjon. De foretok en antikvarisk vurdering og oppmåling av restene av skansene de fant, og la fram en foreløpig rapport. Dette førte blant annet til at det ble igangsatt en fredningssak av disse skansene - men arbeidet viste også at det var mange aspekter ved skansene som var ukjente. Derfor fortsatte de tre arbeidet sitt, for å prøve å finne fram til upublisert stoff om skansene - og arbeidet med utvidet til å omfatte alle skansene sør og øst for Christiania på 1700-tallet.

- Vi så at vi kunne finne mye stoff som ikke hadde kommet opp i dagen. Derfor bestemte vi oss for å fortsette med friskt mot. Vi har vært nær ved å gi opp, men heldigvis gjorde vi ikke det, sier Lillejord.

 

Et viktig kart

Arbeidet har ført trioen på flere turer til Stocholm og København hvor de har besøkt blant annet Nationalbiblioteket og det kongelige Garnisonsbibliotek.

- Vi har reist noe, og vi har funnet mye nye opplysninger. Gjennom stoffet har vi blant annet funnet ut hvordan disse skansene så ut, sier Lillejord.

Ifølge trioen kom gjennombruddet i arbeidet da Ivar Bu fikk dansk personnummer.

- Det åpnet mange nye veier. Det gjorde også at vi fant kartet over skansene. Etter hvert fikk vi også fotografert dette kartet.

- Med dette kartet har vi også klart å flytte på et par skanser. En av skansene man tidligere trodde lå på Gjelleråsen, har vi har klart å plassere på Høybråten, sier han.

 

Viktige opplysninger

Trioen håper at opplysningene de nå har samlet om skansene rundt Christiania blant annet kan brukes i skoleundervisning - og de håper mange vil få mulighet til å lese om funnene de har gjort om 1700-tallets Christiania.

 - Vi har hatt en målsetting om at dette skal være interessant å lese.

Gutta mener at man må være litt gær'n for å jobbe fram det de har gjort.

- Det skader heller ikke å være pensjonist, smiler Magnussen, som tidligere har vært byantikvar i Oslo.

 Skanser har på mange måter vært forsømt i norgeshistorien. Magnussen forteller at det nå er et nytt fokus på denne typen historiske anlegg.

- At de setter i stand skansene på Elverum, er et eksempel på det. Skanser har lett for å falle mellom arkitektur og festninger, sier han.

 

Siste nytt i Nyheter

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

Google Maps

Beboerne i Smalvollskogen borettslag ser flere ulemper ved boligprosjektet i Lavrans vei 1B. De har servert utbygger Cura Eiendom en god dose med motargumenter.

 
- Går fra ord til handling

Siden 2014 har flerbrukshallen på Tokerud vært godkjent av bystyret, men det har ikke ligget penger på bordet. I revidert budsjett gir byrådet 5,6 millioner til et forprosjekt som skal forme fremtidens hall.

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.