Skansenes ukjente historie

Skansenes ukjente historie

 

Det som startet med å finne ut hvilken betydning Bakås skanser hadde for Carl XIIs angrep i 1716, har endt opp med å bringe fram hittil ukjente opplysninger om skansene rundt Christiania på 1700-tallet.

Skrevet av:

 Etter 12 års arbeid kan Jan Lillejord, Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen overlevere konstituert byantikvar Per Gregersen en rapport som gir et bilde av Carl XIIs reise, og bringer fram mange nye opplysninger rundt skansenes historie

- Det blir kjempespennende å lese hva dere har funnet, sier konstituert byantikvar Per Gregersen.

- Vi er stolte av hva dere har fått til, og at jeg kan ta imot denne rapporten i dag. Dette er jeg sikker på at bidrar positivt til nærmiljøets historie, og Oslo bys historie, fortsetter Gregersen.

Han møter Jan Lillejord, Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen ved hovedskansen på Bakås. Denne skansen, som er utgangspunktet for hele arbeidet, ble sannsynligvis bygget i forbindelse med den nordiske krigen som pågikk fra 1709 til 1720, og består av fire skanser. Anlegget var en del av de ytre befestninger rundt Christiania og stoppet i 1716 Carl XIIs angrep østfra. Det er i tillegg ett av få provisoriske skanseanlegg som er bevart i Norge, og derfor et militærhistorisk kulturminne med nasjonal verdi. 

 

Utvidet arbeidet

Tidligere Bydel Furuset kontaktet Jan Lillejord i 1999, og lurte på om en kunne innlede undersøkelser vedrørende Bakås Skanser og deres betydning for nettopp Carl XIIs angrep i 1716.

Lillejord fikk med seg Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen og de tre startet arbeidet under Groruddalen Historielags koordinasjon. De foretok en antikvarisk vurdering og oppmåling av restene av skansene de fant, og la fram en foreløpig rapport. Dette førte blant annet til at det ble igangsatt en fredningssak av disse skansene - men arbeidet viste også at det var mange aspekter ved skansene som var ukjente. Derfor fortsatte de tre arbeidet sitt, for å prøve å finne fram til upublisert stoff om skansene - og arbeidet med utvidet til å omfatte alle skansene sør og øst for Christiania på 1700-tallet.

- Vi så at vi kunne finne mye stoff som ikke hadde kommet opp i dagen. Derfor bestemte vi oss for å fortsette med friskt mot. Vi har vært nær ved å gi opp, men heldigvis gjorde vi ikke det, sier Lillejord.

 

Et viktig kart

Arbeidet har ført trioen på flere turer til Stocholm og København hvor de har besøkt blant annet Nationalbiblioteket og det kongelige Garnisonsbibliotek.

- Vi har reist noe, og vi har funnet mye nye opplysninger. Gjennom stoffet har vi blant annet funnet ut hvordan disse skansene så ut, sier Lillejord.

Ifølge trioen kom gjennombruddet i arbeidet da Ivar Bu fikk dansk personnummer.

- Det åpnet mange nye veier. Det gjorde også at vi fant kartet over skansene. Etter hvert fikk vi også fotografert dette kartet.

- Med dette kartet har vi også klart å flytte på et par skanser. En av skansene man tidligere trodde lå på Gjelleråsen, har vi har klart å plassere på Høybråten, sier han.

 

Viktige opplysninger

Trioen håper at opplysningene de nå har samlet om skansene rundt Christiania blant annet kan brukes i skoleundervisning - og de håper mange vil få mulighet til å lese om funnene de har gjort om 1700-tallets Christiania.

 - Vi har hatt en målsetting om at dette skal være interessant å lese.

Gutta mener at man må være litt gær'n for å jobbe fram det de har gjort.

- Det skader heller ikke å være pensjonist, smiler Magnussen, som tidligere har vært byantikvar i Oslo.

 Skanser har på mange måter vært forsømt i norgeshistorien. Magnussen forteller at det nå er et nytt fokus på denne typen historiske anlegg.

- At de setter i stand skansene på Elverum, er et eksempel på det. Skanser har lett for å falle mellom arkitektur og festninger, sier han.

 

Siste nytt i Nyheter

Vil ha 76-bussen tilbake

Vil ha 76-bussen tilbake

Etter at bussen sluttet å kjøre innom Prost Hallings vei og Regnbueveien ved Bryn skole, har beboerne på Teisen og Fjellhus prøvd å få til en dialog med Ruter. Først nå får de svar.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Ruter gjør om rutene

Ruter endrer rutene

 • ruter

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

 
Kontraktene er signert

«Nye» Tveten gård

Kontraktene signert

 • historie

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!