Skansenes ukjente historie

Skansenes ukjente historie

 

Det som startet med å finne ut hvilken betydning Bakås skanser hadde for Carl XIIs angrep i 1716, har endt opp med å bringe fram hittil ukjente opplysninger om skansene rundt Christiania på 1700-tallet.

 Etter 12 års arbeid kan Jan Lillejord, Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen overlevere konstituert byantikvar Per Gregersen en rapport som gir et bilde av Carl XIIs reise, og bringer fram mange nye opplysninger rundt skansenes historie

- Det blir kjempespennende å lese hva dere har funnet, sier konstituert byantikvar Per Gregersen.

- Vi er stolte av hva dere har fått til, og at jeg kan ta imot denne rapporten i dag. Dette er jeg sikker på at bidrar positivt til nærmiljøets historie, og Oslo bys historie, fortsetter Gregersen.

Han møter Jan Lillejord, Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen ved hovedskansen på Bakås. Denne skansen, som er utgangspunktet for hele arbeidet, ble sannsynligvis bygget i forbindelse med den nordiske krigen som pågikk fra 1709 til 1720, og består av fire skanser. Anlegget var en del av de ytre befestninger rundt Christiania og stoppet i 1716 Carl XIIs angrep østfra. Det er i tillegg ett av få provisoriske skanseanlegg som er bevart i Norge, og derfor et militærhistorisk kulturminne med nasjonal verdi. 

 

Utvidet arbeidet

Tidligere Bydel Furuset kontaktet Jan Lillejord i 1999, og lurte på om en kunne innlede undersøkelser vedrørende Bakås Skanser og deres betydning for nettopp Carl XIIs angrep i 1716.

Lillejord fikk med seg Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen og de tre startet arbeidet under Groruddalen Historielags koordinasjon. De foretok en antikvarisk vurdering og oppmåling av restene av skansene de fant, og la fram en foreløpig rapport. Dette førte blant annet til at det ble igangsatt en fredningssak av disse skansene - men arbeidet viste også at det var mange aspekter ved skansene som var ukjente. Derfor fortsatte de tre arbeidet sitt, for å prøve å finne fram til upublisert stoff om skansene - og arbeidet med utvidet til å omfatte alle skansene sør og øst for Christiania på 1700-tallet.

- Vi så at vi kunne finne mye stoff som ikke hadde kommet opp i dagen. Derfor bestemte vi oss for å fortsette med friskt mot. Vi har vært nær ved å gi opp, men heldigvis gjorde vi ikke det, sier Lillejord.

 

Et viktig kart

Arbeidet har ført trioen på flere turer til Stocholm og København hvor de har besøkt blant annet Nationalbiblioteket og det kongelige Garnisonsbibliotek.

- Vi har reist noe, og vi har funnet mye nye opplysninger. Gjennom stoffet har vi blant annet funnet ut hvordan disse skansene så ut, sier Lillejord.

Ifølge trioen kom gjennombruddet i arbeidet da Ivar Bu fikk dansk personnummer.

- Det åpnet mange nye veier. Det gjorde også at vi fant kartet over skansene. Etter hvert fikk vi også fotografert dette kartet.

- Med dette kartet har vi også klart å flytte på et par skanser. En av skansene man tidligere trodde lå på Gjelleråsen, har vi har klart å plassere på Høybråten, sier han.

 

Viktige opplysninger

Trioen håper at opplysningene de nå har samlet om skansene rundt Christiania blant annet kan brukes i skoleundervisning - og de håper mange vil få mulighet til å lese om funnene de har gjort om 1700-tallets Christiania.

 - Vi har hatt en målsetting om at dette skal være interessant å lese.

Gutta mener at man må være litt gær'n for å jobbe fram det de har gjort.

- Det skader heller ikke å være pensjonist, smiler Magnussen, som tidligere har vært byantikvar i Oslo.

 Skanser har på mange måter vært forsømt i norgeshistorien. Magnussen forteller at det nå er et nytt fokus på denne typen historiske anlegg.

- At de setter i stand skansene på Elverum, er et eksempel på det. Skanser har lett for å falle mellom arkitektur og festninger, sier han.

 

Siste nytt i Nyheter

Dalen ga 1,9 millioner

TV-aksjonen 2016:

Dalen ga 1,9 millioner

 • TV-aksjonen

Søndag samlet TV-aksjonen inn 220 millioner kroner til Røde Kors sitt arbeid for sivile ofre. Det er nesten dobbelt så mye som i fjor - også bidraget fra Groruddalen.

Fornøyde beboere

Fornøyde beboere

 • Gang- og sykkelvei

Brigitte Heitmann og Gerhard Skagestein har fulgt med på arbeidene med den nye sykkelveien siden det startet. De er veldig glade for oppgraderingen.

Vil ikke miste lærerstillinger

Vil ikke miste lærerstillinger

Stovner bydelsutvalg synes det er trist at regjeringen legger opp til å fjerne ekstralærerne (fireårsordningen) uten å i det hele tatt ha evaluert prosjektet.

 
«Doing good in the world» i 100 år

«Doing good in the world» i 100 år

 • FN-dagen

The Rotary Foundation markerte sitt 100-årsjubileum på Linne Hotel på FN-dagen og verdens poliodag.

3,4 kilometer for to hjul

3,4 kilometer for to hjul

 • Gang- og sykkelvei

Bymiljøetaten og byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet den 3,4 kilometer lange gang- og sykkelveien fra Trosterudkrysset til Ole Deviks vei. Arbeidet har pågått i to år - og byråden håper dette vil få flere ut på to hjul i Groruddalen.

For få praksisplasser

For få praksisplasser

- Høyre er bekymret

 • Ap

Yassine Arakia (H) og Saida Begum (H) er bekymret for tilgang til praksisplasser for elever med yrkesfaglig fordypning og mener skolebyrådens varslede yrkesfagsmelding vil komme for sent.

 
Google Maps

Togulykke på Bryn:

Én person omkom

 • politi

Politiet fikk tirsdag formiddag melding om at en mann ble påkjørt av toget i nærheten av Bryn stasjon. Han er nå bekreftet omkommet.

- Flerkultur er <BR>ikke noe nytt

«Kamzy» til Kuben på internasjonal dag:

- Flerkultur er
ikke noe nytt

 • Internasjonal dag

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) gikk rett til kilden da hun skulle snakke om internasjonal dag på Kuben yrkesarena i forrige uke.

Mener «de røde» <BR>skyter i blinde

Mener «de røde»
skyter i blinde

 • politikk

Flertallet i Grorud BU jobber mot å skape flere kommunale arbeidsplasser i bydelen. Det vil på sikt skvise ut private aktører. Frp mener det hele er tuftet på grunnløs kritikk av private.

 
Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!