Skansenes ukjente historie

Skansenes ukjente historie

 

Det som startet med å finne ut hvilken betydning Bakås skanser hadde for Carl XIIs angrep i 1716, har endt opp med å bringe fram hittil ukjente opplysninger om skansene rundt Christiania på 1700-tallet.

Skrevet av:

 Etter 12 års arbeid kan Jan Lillejord, Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen overlevere konstituert byantikvar Per Gregersen en rapport som gir et bilde av Carl XIIs reise, og bringer fram mange nye opplysninger rundt skansenes historie

- Det blir kjempespennende å lese hva dere har funnet, sier konstituert byantikvar Per Gregersen.

- Vi er stolte av hva dere har fått til, og at jeg kan ta imot denne rapporten i dag. Dette er jeg sikker på at bidrar positivt til nærmiljøets historie, og Oslo bys historie, fortsetter Gregersen.

Han møter Jan Lillejord, Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen ved hovedskansen på Bakås. Denne skansen, som er utgangspunktet for hele arbeidet, ble sannsynligvis bygget i forbindelse med den nordiske krigen som pågikk fra 1709 til 1720, og består av fire skanser. Anlegget var en del av de ytre befestninger rundt Christiania og stoppet i 1716 Carl XIIs angrep østfra. Det er i tillegg ett av få provisoriske skanseanlegg som er bevart i Norge, og derfor et militærhistorisk kulturminne med nasjonal verdi. 

 

Utvidet arbeidet

Tidligere Bydel Furuset kontaktet Jan Lillejord i 1999, og lurte på om en kunne innlede undersøkelser vedrørende Bakås Skanser og deres betydning for nettopp Carl XIIs angrep i 1716.

Lillejord fikk med seg Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen og de tre startet arbeidet under Groruddalen Historielags koordinasjon. De foretok en antikvarisk vurdering og oppmåling av restene av skansene de fant, og la fram en foreløpig rapport. Dette førte blant annet til at det ble igangsatt en fredningssak av disse skansene - men arbeidet viste også at det var mange aspekter ved skansene som var ukjente. Derfor fortsatte de tre arbeidet sitt, for å prøve å finne fram til upublisert stoff om skansene - og arbeidet med utvidet til å omfatte alle skansene sør og øst for Christiania på 1700-tallet.

- Vi så at vi kunne finne mye stoff som ikke hadde kommet opp i dagen. Derfor bestemte vi oss for å fortsette med friskt mot. Vi har vært nær ved å gi opp, men heldigvis gjorde vi ikke det, sier Lillejord.

 

Et viktig kart

Arbeidet har ført trioen på flere turer til Stocholm og København hvor de har besøkt blant annet Nationalbiblioteket og det kongelige Garnisonsbibliotek.

- Vi har reist noe, og vi har funnet mye nye opplysninger. Gjennom stoffet har vi blant annet funnet ut hvordan disse skansene så ut, sier Lillejord.

Ifølge trioen kom gjennombruddet i arbeidet da Ivar Bu fikk dansk personnummer.

- Det åpnet mange nye veier. Det gjorde også at vi fant kartet over skansene. Etter hvert fikk vi også fotografert dette kartet.

- Med dette kartet har vi også klart å flytte på et par skanser. En av skansene man tidligere trodde lå på Gjelleråsen, har vi har klart å plassere på Høybråten, sier han.

 

Viktige opplysninger

Trioen håper at opplysningene de nå har samlet om skansene rundt Christiania blant annet kan brukes i skoleundervisning - og de håper mange vil få mulighet til å lese om funnene de har gjort om 1700-tallets Christiania.

 - Vi har hatt en målsetting om at dette skal være interessant å lese.

Gutta mener at man må være litt gær'n for å jobbe fram det de har gjort.

- Det skader heller ikke å være pensjonist, smiler Magnussen, som tidligere har vært byantikvar i Oslo.

 Skanser har på mange måter vært forsømt i norgeshistorien. Magnussen forteller at det nå er et nytt fokus på denne typen historiske anlegg.

- At de setter i stand skansene på Elverum, er et eksempel på det. Skanser har lett for å falle mellom arkitektur og festninger, sier han.

 

Siste nytt i Nyheter

– Det dummeste jeg har hørt

– Det dummeste jeg har hørt

  • politihøgskolen

Raymond Johansen (Ap) er mildt sagt opprørt etter Venstre-toppens argumenter om politihøgskolen. Han holder Venstre og Elvestuen som ansvarlig dersom skolen flyttes ut av Oslo.

Tar igjen opp kampen for politihøgskolen til Groruddalen

Kampen om politihøgskolen

  • politihøgskolen

Regjeringen skapte debatt da det kom fram at de ønsker å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo og politihøgskolen står høyt på lista. Ola Elvestuen (V) gjentar likevel ordene han selv brukte i valgkampen i 2011; få politihøgskolen til Groruddalen. Selv om utflyttings-lista er et kompromiss mello...

Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

  • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

 
Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

  • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

  • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

  • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

 
– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

  • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

  • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

 
Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Fortsatt byens beste pølser?

Fortsatt byens beste pølser?

I den iøyenfallende kiosken med den digre pølsa på taket på Alnabru påstås det med store bokstaver at man kan få servert byens beste. Akers Avis Groruddalen tok turen innom for å sjekke at innehaver Lennart Mankowitz ikke har tatt munnen full.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!