Skansenes ukjente historie

Skansenes ukjente historie

 

Det som startet med å finne ut hvilken betydning Bakås skanser hadde for Carl XIIs angrep i 1716, har endt opp med å bringe fram hittil ukjente opplysninger om skansene rundt Christiania på 1700-tallet.

Skrevet av:

 Etter 12 års arbeid kan Jan Lillejord, Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen overlevere konstituert byantikvar Per Gregersen en rapport som gir et bilde av Carl XIIs reise, og bringer fram mange nye opplysninger rundt skansenes historie

- Det blir kjempespennende å lese hva dere har funnet, sier konstituert byantikvar Per Gregersen.

- Vi er stolte av hva dere har fått til, og at jeg kan ta imot denne rapporten i dag. Dette er jeg sikker på at bidrar positivt til nærmiljøets historie, og Oslo bys historie, fortsetter Gregersen.

Han møter Jan Lillejord, Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen ved hovedskansen på Bakås. Denne skansen, som er utgangspunktet for hele arbeidet, ble sannsynligvis bygget i forbindelse med den nordiske krigen som pågikk fra 1709 til 1720, og består av fire skanser. Anlegget var en del av de ytre befestninger rundt Christiania og stoppet i 1716 Carl XIIs angrep østfra. Det er i tillegg ett av få provisoriske skanseanlegg som er bevart i Norge, og derfor et militærhistorisk kulturminne med nasjonal verdi. 

 

Utvidet arbeidet

Tidligere Bydel Furuset kontaktet Jan Lillejord i 1999, og lurte på om en kunne innlede undersøkelser vedrørende Bakås Skanser og deres betydning for nettopp Carl XIIs angrep i 1716.

Lillejord fikk med seg Ivar Bu og Kjeld Th. Magnussen og de tre startet arbeidet under Groruddalen Historielags koordinasjon. De foretok en antikvarisk vurdering og oppmåling av restene av skansene de fant, og la fram en foreløpig rapport. Dette førte blant annet til at det ble igangsatt en fredningssak av disse skansene - men arbeidet viste også at det var mange aspekter ved skansene som var ukjente. Derfor fortsatte de tre arbeidet sitt, for å prøve å finne fram til upublisert stoff om skansene - og arbeidet med utvidet til å omfatte alle skansene sør og øst for Christiania på 1700-tallet.

- Vi så at vi kunne finne mye stoff som ikke hadde kommet opp i dagen. Derfor bestemte vi oss for å fortsette med friskt mot. Vi har vært nær ved å gi opp, men heldigvis gjorde vi ikke det, sier Lillejord.

 

Et viktig kart

Arbeidet har ført trioen på flere turer til Stocholm og København hvor de har besøkt blant annet Nationalbiblioteket og det kongelige Garnisonsbibliotek.

- Vi har reist noe, og vi har funnet mye nye opplysninger. Gjennom stoffet har vi blant annet funnet ut hvordan disse skansene så ut, sier Lillejord.

Ifølge trioen kom gjennombruddet i arbeidet da Ivar Bu fikk dansk personnummer.

- Det åpnet mange nye veier. Det gjorde også at vi fant kartet over skansene. Etter hvert fikk vi også fotografert dette kartet.

- Med dette kartet har vi også klart å flytte på et par skanser. En av skansene man tidligere trodde lå på Gjelleråsen, har vi har klart å plassere på Høybråten, sier han.

 

Viktige opplysninger

Trioen håper at opplysningene de nå har samlet om skansene rundt Christiania blant annet kan brukes i skoleundervisning - og de håper mange vil få mulighet til å lese om funnene de har gjort om 1700-tallets Christiania.

 - Vi har hatt en målsetting om at dette skal være interessant å lese.

Gutta mener at man må være litt gær'n for å jobbe fram det de har gjort.

- Det skader heller ikke å være pensjonist, smiler Magnussen, som tidligere har vært byantikvar i Oslo.

 Skanser har på mange måter vært forsømt i norgeshistorien. Magnussen forteller at det nå er et nytt fokus på denne typen historiske anlegg.

- At de setter i stand skansene på Elverum, er et eksempel på det. Skanser har lett for å falle mellom arkitektur og festninger, sier han.

 

Siste nytt i Nyheter

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

  • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Inviterer til kafédialog

Starten på ny Groruddals-satsing:

Inviterer til kafédialog

I oppstarten av ny Groruddals-satsing for de neste ti åra, ønsker bydel Stovner å få innspill fra alle kriker og kroker i bydelen.

 
Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

  • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

Har du sett denne mannen?

Politiet ber om tips etter McDonalds-ranet

Har du sett denne mannen?

  • Ran

Tirsdag formiddag fikk politiet melding om et grovt ran av McDonalds på Furuset. En mann i 50-årene kom seg unna med et pengebeløp – nå ber politiet publikum om hjelp.

Mener byrådet misbruker makten

Mener byrådet misbruker makten

  • Barnehage

Både Høyre sentralt og lokalt i Bjerke bydel reagerer på beslutningen til byrådet om å ikke gi tilskudd til en privat Espira-barnehage planlagt i Nybyen på Økern. Høyre kaller det for maktmisbruk.

 
– Barnehagebaroner

– Barnehagebaroner

  • Barnehager

Rødts Bjørnar Moxnes tror ikke et sekund på at Espira planlegger å drifte barnehage for barnas beste.

– Vi vil selv ta ansvar

– Vi vil selv ta ansvar

  • Barnehage

Barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) forteller at Oslo kommune selv vil ta ansvar for å dekke behovene for barnehageplasser.

Privat Økern-<BR>barnehage på vent

Privat Økern-
barnehage på vent

  • Barnehage

En Espira-barnehage på to etasjer i Nybyen på Økern skulle etter planen åpne i september neste år. Nå ligger planene brakk fordi byrådet avslo søknad om tilskudd.

 
McDonalds avdeling Furuset ranet

McDonalds avdeling Furuset ranet

  • Ran

En mann i 50-årene ranet McDonalds ved Radisson Blu Alna hotell med pistol. Mannen kom seg unna med kontanter.

Nå er det Vestli sin tur

Lokalpolitikere frir til Groruddals-satsingen:

Nå er det Vestli sin tur

  • Groruddals-satsingen

Lokalpolitikerne May-Britt Christensen (Ap) og Athithan Kumarasamy (Ap) i Stovner bydel ønsker å få mer aktivitet for barn og unge på Vestli – og etterlyser tiltak i Vestliskogen grendeskole.

Tverrforbindelsen er i planen

Tverrforbindelsen er i planen

  • Oslopakke 3

Fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus forteller at tverrforbindelsen ligger som en del av prosjektet i konseptvalgutredningen til Romeriksbanen som blir ferdig før sommeren.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!