– Skapte en smitteeffekt

– Skapte en smitteeffekt

PANEL: Debattpanelet besto av kommunaldirektør Endre Sandvik for eldre, helse og sosiale tjenester, styreleder Umar Munir i Nordre Gran borettslag, SV-politiker Tore Ludt, Morten Wasstøl i Plan- og bygningsetaten, Synnøve Bystøl fra Bjerke bydel og bydelsdirektør Tore Olsen Pran fra Bydel Alna.


Umar Munir er styreleder for Nordre Gran borettslag på Furuset. Han ble invitert til paneldebatt med fagfolk og politikere for å snakke om bydelen som samfunnsutvikler. Et av de største forandringene med Groruddals-satsingen er at bydelene ble snudd på hodet.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

TI ÅR: Leder for Plankontoret Groruddals-satsingen Synnøve Riise Bøgeberg og konferansier Ole Jørgen Pettersen fra Bydel Grorud forteller at konferansen er en hyllest til satsingen og et startskudd for videre arbeid.


Se bildet større


FOLKEHELSE: Konferansier Ole Jørgen Pettersen fikk publikum i gang med øvelser fra scenen.


Konferansen «Ti år klokere» er en hyllest til alt som har skjedd i løpet av ti år med Groruddals-satsing. Mer enn 3000 små og store prosjekter er gjennomført siden 2007 – med en intensjon om å løfte Groruddalen på et høyere nivå. Den største salen på Hotel 33 ble fylt til randen med fagfolk, interessenter og politikere på Oslo- og bydelsnivå. Munir fikk representere «folket» i paneldebatten.

– Bydelen har lykkes i å utnytte potensiale i fellesområdene. Sosiale møteplasser knytter folk sammen og skaper et eierskap til stedet. Dette har gitt en smitteeffekt til borettslagene, som endelig begynte å pusse opp sine fasader. Det er fordi det ble så fint i områdene rundt, sier han.

– Jeg har et råd for videre satsing; vær observante og tilpasningsdyktige.

Kunnskapspanel

I debattpanelet fikk han selskap av avdelingssjef Synnøve Bystøl fra Bydel Bjerke, bydelsdirektør i Alna bydel, Tore Olsen Pran, Stovner SV-politiker Tore Ludt, Morten Wasstøl i Plan- og bygningsetaten og kommunaldirektør Endre Sandvik for eldre, helse og sosiale tjenester.

– Bydelene har vært igjennom en formidabel omstilling. Vi har nådd ut til innbyggere som ikke er med i åpen halvtime under bydelsutvalgsmøtene, og Bjerke bydel leide en leilighet midt i et område med utfordringer for å tilegne seg kunnskap. Vi merker at vi har en utleieproblematikk i Groruddalen. I Bjerke er det 50 prosent utleie-leiligheter. Derfor må vi være varsomme så vi ikke får en negativ spiral i områder vi har jobbet med til nå når man bygger nytt på for eksempel Vollebekk, sier Bystøl.

Annen arbeidsmetode

Ludt forteller at bydelen har fått en annen måte å jobbe på.

– Vi har gått fra å være tjenesteutvikler til å jobbe med mer selvtillit.

Olsen Pran har lang kjennskap til Groruddals-satsingen. I 2006 jobbet han i Husbanken da satsingen trappet opp.

– I de siste årene har jeg tatt på meg bydelens rolle. Jeg mener vi ikke må låse penger i små strømmer, men velge ut noen områder som har større utfordringer enn andre. Vi må vite at det er forskjeller på bydelsnivå, og at geografikonflikter også kan oppstå i Groruddalen, sier han.

Under paneldebatten ble det også snakk om videre satsing. Den skal komme igang fra 2017, og skal ta for seg tematikk som nærmiljø og sysselsetting.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

– Kommer ikke til <BR>huset på prærien

De første 56 boligene av totalt 800 OBOS-leiligheter på Vollebekk hadde salgsstart tirsdag 25. april.

Ny turvei med <BR>bekk og belysning

Det blir ny bekk, turvei og belysning på Rommensletta.

 
Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

- Oslos fineste NAV-lokaler

Bydel Bjerke har flyttet inn i nye lokaler «rett over veien» fra Økern senter. NAV har fått publikumsmottak i 1. etasje - og kan ikke få rost den nye utformingen nok.

Tar opp kampen <BR>mot «skremselskapital»

Jan Bøhler (Ap) foreslår at politiet kan iverksette oppholdsforbud for enkelte personer som er ute etter å bygge seg opp et voldsrykte for å virke farligere i et ungdomsmiljø. Nå skal justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) gå videre med saken.