– Skapte en smitteeffekt

– Skapte en smitteeffekt

PANEL: Debattpanelet besto av kommunaldirektør Endre Sandvik for eldre, helse og sosiale tjenester, styreleder Umar Munir i Nordre Gran borettslag, SV-politiker Tore Ludt, Morten Wasstøl i Plan- og bygningsetaten, Synnøve Bystøl fra Bjerke bydel og bydelsdirektør Tore Olsen Pran fra Bydel Alna.


Umar Munir er styreleder for Nordre Gran borettslag på Furuset. Han ble invitert til paneldebatt med fagfolk og politikere for å snakke om bydelen som samfunnsutvikler. Et av de største forandringene med Groruddals-satsingen er at bydelene ble snudd på hodet.

Skrevet av:

Konferansen «Ti år klokere» er en hyllest til alt som har skjedd i løpet av ti år med Groruddals-satsing. Mer enn 3000 små og store prosjekter er gjennomført siden 2007 – med en intensjon om å løfte Groruddalen på et høyere nivå. Den største salen på Hotel 33 ble fylt til randen med fagfolk, interessenter og politikere på Oslo- og bydelsnivå. Munir fikk representere «folket» i paneldebatten.

– Bydelen har lykkes i å utnytte potensiale i fellesområdene. Sosiale møteplasser knytter folk sammen og skaper et eierskap til stedet. Dette har gitt en smitteeffekt til borettslagene, som endelig begynte å pusse opp sine fasader. Det er fordi det ble så fint i områdene rundt, sier han.

– Jeg har et råd for videre satsing; vær observante og tilpasningsdyktige.

Kunnskapspanel

I debattpanelet fikk han selskap av avdelingssjef Synnøve Bystøl fra Bydel Bjerke, bydelsdirektør i Alna bydel, Tore Olsen Pran, Stovner SV-politiker Tore Ludt, Morten Wasstøl i Plan- og bygningsetaten og kommunaldirektør Endre Sandvik for eldre, helse og sosiale tjenester.

– Bydelene har vært igjennom en formidabel omstilling. Vi har nådd ut til innbyggere som ikke er med i åpen halvtime under bydelsutvalgsmøtene, og Bjerke bydel leide en leilighet midt i et område med utfordringer for å tilegne seg kunnskap. Vi merker at vi har en utleieproblematikk i Groruddalen. I Bjerke er det 50 prosent utleie-leiligheter. Derfor må vi være varsomme så vi ikke får en negativ spiral i områder vi har jobbet med til nå når man bygger nytt på for eksempel Vollebekk, sier Bystøl.

Annen arbeidsmetode

Ludt forteller at bydelen har fått en annen måte å jobbe på.

– Vi har gått fra å være tjenesteutvikler til å jobbe med mer selvtillit.

Olsen Pran har lang kjennskap til Groruddals-satsingen. I 2006 jobbet han i Husbanken da satsingen trappet opp.

– I de siste årene har jeg tatt på meg bydelens rolle. Jeg mener vi ikke må låse penger i små strømmer, men velge ut noen områder som har større utfordringer enn andre. Vi må vite at det er forskjeller på bydelsnivå, og at geografikonflikter også kan oppstå i Groruddalen, sier han.

Under paneldebatten ble det også snakk om videre satsing. Den skal komme igang fra 2017, og skal ta for seg tematikk som nærmiljø og sysselsetting.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse tas på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

 
Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

 
Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Gir ikke opp private barnehager

Høyre i Bydel Bjerke:

Gir ikke opp private barnehager

 • Barnehage

Under bydelsutvalgsmøtet sist torsdag ble det debatt rundt reguleringsplan for barnehage og bolig i Haugmannsveien 16. Det store temaet var manglende støtte til private barnehager og byrådets tilskudds-stopp.

 
- En klar marsjordre

Regjeringen med «gavepakke» til Manglerudprosjektet:

- En klar marsjordre

 • Manglerudprosjektet

1,1 milliard settes av i Nasjonal Transportplan (NTP) til oppstart av Manglerudprosjektet fremover. Oslopolitikerne forteller at de ikke vil akseptere løsninger som bygger ned boforholdene et sted for å gagne et annet - og ber vegvesenet gå i tenkeboksen.

Pusset opp for <BR>bedre arbeidsmiljø

Pusset opp for
bedre arbeidsmiljø

 • Barnevern

Alna barnevernstjeneste har flyttet til nye lokaler på Lindeberg. Målet er å skape en mer aktivitetsbasert hverdag på jobb.

Bilulykke på Kalbakken

Bilulykke på Kalbakken

 • ulykke

Ved tolvtiden tirsdag formiddag rykket nødetatene ut etter meldinger om en bilulykke ved Kalbakken senter. Sjåføren hadde mistet kontrollen over bilen, og kjørt rett inn i treet på toppen av rundkjøringen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!