Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

Skole + kultur + idrett = sant

STORE PLANER: Elisabeth Anker, leder i idrettssekretariatet og Kjetil Storaas Hansen, divisjonsdirektør for bydrift fra Bymiljøetaten, assisterende direktør Dag Hovdhaugen i Utdanningsetaten og Rigmor Hansen, administrerende direktør i Undervisningsbygg presenterer planer for skolebygg fra 2018-2027. Grunnskoleplanen er nå ute på høring.

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Skrevet av:

Det har skjedd mye på skolefronten i Groruddalen de siste årene. Haugenstua og Tokerud skoler sto ferdig i fjor, og Vollebekk skole er klar til høsten. Siden 2012 har det blitt investert 3 milliarder kroner i skolebygg hvert år. Assisterende direktør i Utdanningsetaten, Dag Hovdhaugen, forteller at det blir tydeligere at skolen har en finger med i byplanlegging.

- Planleggingen for dagens og morgendagens elever gjøres med utgangspunkt i byen som helhet. Skolene skal være naturlige møteplasser for lokalmiljøene, en arena for idrett og aktivitet og tilretteleggere av frivillig aktivitet. Skolene, skolegårdene og flerbrukshallene skal være levende bygg, både på dagtid og på kveldstid, sier han.

- Begynner dere først nå å tenke på skolen som et knutepunkt?

- Nei, det har alltid vært sånn, men det blir stadig mer fokus på det, sier han.

Tar hensyn til møteplassene

Hovdhaugen legger ikke skjul på at det følger med visse utfordringer med en slik planlegging.

- Det er nye muligheter til hvordan skolebyggene kan brukes, samtidig er det knyttet noen utfordringer til det. Vi må passe på at verdiene som i fellesskap er lagt ned i skolen blir ivaretatt, og det må være trygge steder å være. Det er mye å ta hensyn til, men vi ønsker at byggene våre blir brukt, sier han.

I Groruddalen peker han på området Groruddalen øst, med Ellingsrud og Bakås. Der skal det skje en endring fremover.

- Det skal rehabiliteres og bygges nytt. Vi må se på strukturen på nytt. I tillegg skal det også skje en rehabilitering og utvidelse på Vestli, påpeker han.

- Vil det komme en splitter ny Vestli skole?

- Skolen skal ikke flyttes, men rehabiliteres. Den vil fremstå som en ny skole.

Rehabiliterer gamle skolebygg

Han mener dermed at skolen pusses opp og blir et moderne skolebygg - annet enn slik det ser ut i dag. Det har lenge vært et ønske fra befolkningen på Vestli at det gjøres noe med barneskolebygget. Tokerud ungdomsskole i nærheten ble helt ny i fjor.

- Vi prøver å gjøre det vi kan for å beholde skolebygg som har en verdi. Spesielt i indre by kan man si at vi har beholdt de gamle byggene og rehabilitert dem så de fungerer som moderne skolebygg.

Til høsten åpner nye Vollebekk skole. Skolen ligger rett ved Brobekkveien, og er en helt ny skole. Rundt er det planlagt opp til 800 nye boliger i tiden fremover.

- Den kommer tidlig, og ligger i et område med gammel næringsvirksomhet, men vi vet at det er nå de begynner å bygge ut der. Det er en god plassering av skolen, mener Hovdhaugen.

Samarbeid om kultur og idrett

Det er altså Voldsløkka som er vinneren denne skolebehovsplanen.

- På Voldsløkka har Oslo kommune lagt til rette for den største satsningen mellom idrett og skole i nyere tid. Her er det rom for arealer fra andre idretter. Det er også muligheter for en kultursal i skoleanlegget. Dette styrker Voldsløkka som samlingspunkt i Nordre Aker og Sagene, og viser at skolen er en driver for byutviklingen, sier han.

Det er anslått vekst på om lag 3 500 elever i grunnskolen fra skoleåret 2017/18 til skoleåret 2026/27. Dette er noe mindre enn anslaget i forrige skolebehovsplan-periode.

- Når skolene planlegges, vurderes også funksjoner som flerbrukshaller, kulturstasjoner, bibliotek, barnehager, boliger og næring, forteller Hovdhaugen.

Siste nytt i Nyheter

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

 
Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Gir ikke opp private barnehager

Høyre i Bydel Bjerke:

Gir ikke opp private barnehager

 • Barnehage

Under bydelsutvalgsmøtet sist torsdag ble det debatt rundt reguleringsplan for barnehage og bolig i Haugmannsveien 16. Det store temaet var manglende støtte til private barnehager og byrådets tilskudds-stopp.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!