Smerter hos dyr
som lett blir oversett

Smerter hos dyr <BR>som lett blir oversett

SMERTER: Du har kanskje kjent hvor fælt det er å ha vondt i tennene. Men visste du at kjæledyret ditt kan oppleve akkurat det samme?


Å passe på tennene til kjæledyret sitt er viktig. Det kan nemlig spare dyret ditt for mye smerte i framtiden.

Skrevet av:

Å ha problemer med tennene sine gjør vondt. Virkelig vondt, både for oss mennesker og dyrene våre. Som menneske kan vi plukke opp telefonen, ringe tannlegen og fortelle hva som plager oss. Derimot er det vår oppgave å oppdage når kjæledyret vårt har det vondt.

– De fleste kjæledyr får problemer med tennene sine. De kan få tannpine, tannstein eller betennelser i tannkjøttet. Blir det ikke oppdaget tidlig, kan det føre til store smerter og resultere i omfattende operasjoner, sier veterinær Tonje Seim-Wikse hos Kalbakken Dyreklinikk.

Det er opp til deg som eier å følge med, passe på – og aller helst hindre at problemene oppstår.

Kan bli svært alvorlig

Dyrlegene Tonje Seim-Wikse hos Kalbakken Dyreklinikk og Anette Navestad Tåsåsen hos Løren Dyreklinikk ser mange forskjellige tilfeller av plager i og rundt tennene blant kjæledyrene som kommer inn. Tannplager er noe som enkelt blir oversett av selv ellers godt oppmerksomme eiere.

– Så mange som 3 av 4 hunder og katter som kommer til oss har tannproblemer, forteller Seim-Wikse.

Og det er viktig å ta disse problemene på alvor.

– Det som begynner som en liten skade, kan utvikle seg til et stort problem, og i verste fall føre til nyre- og hjertesykdommer, sier Seim-Wikse.

Hele 80 prosent av alle hunder over to år har et eller annet problem med tennene sine.

De fleste blir rammet

Det er svært stor sannsynlighet for at din firbeinte bestevenn blir rammet dersom man ikke gjør noe for å forebygge tannproblemene.

Små hunderaser har flere problemer enn andre hunderaser, rett og slett fordi det kan bli trangt med 42 tenner i en liten munn.

– Katter er også utsatte for tannsykdommer og de fleste katter som har passert 5 år ser vi har både tannstein og tenner angrepet av sykdom, forteller Seim-Wikse.

Hunder og katter er mestre i å skjule smerte, man må derfor sjekke nøye etter i munnen på dyret sitt og bruke luktesansen for å oppdage tannproblemer. Dårlig ånde er et varsel om at noe er galt.

Det skal ikke lukte vondt av munnen til verken katter eller hunder, sier Seim-Wikse.

Sjekk tennene gratis

Kalbakken og Løren Dyreklinikk tilbyr gratis sjekk av tenner. På den måten kan du unngå at kjæledyret ditt lider i stillhet, uten at det vil koste deg noe.

– Vi vet hvor vondt disse tannproblemene kan gjøre, og ønsker å bidra til at de blir oppdaget så tidlig som mulig. Lenge før de har fått sjansen til å utvikle seg til noe mer alvorlig, sier Anette Navestad Tåsåsen hos Løren Dyreklinikk.

Foruten å sjekke tennene hos profesjonelle, er det minst like viktig å pusse tennene til kjæledyret sitt. Gjerne hver dag.

– Pussingen hindrer at det danner seg plakk og tannstein, som er syndebukken bak tannkjøttbetennelse og tannrotbetennelse, sier Seim-Wikse.

Det finnes tyggeleker og andre hjelpemidler dersom kjæledyret ditt ikke lar deg slippe til med tannbørsten.

Siste nytt i Nyheter

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

 
Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!