Slår et slag for klinisk ernæringsfysiolog

- Stovner er Norgesmestre
i ernæring

- Stovner er Norgesmestre<BR> i ernæring

OPPLYSENDE: Bystyrepolitiker James Stove Lorentzen (H) ville høre mer om Stovner bydels arbeid med klinisk ernæring. Han møtte seksjonsleder Christian Haaland for bo- og dagtilbud (BOD) på Stovner, samt klinisk ernæringsfysiolog (KEF) Andrea Kristin Mathiesen Øvergård til en prat.

I følge Helsedirektoratet er det behov for minst én klinisk ernæringsfysiolog per 10.000 innbygger i en kommune. Slik fungerer det ikke i praksis, noe bystyrepolitiker James Stove Lorentzen (H) vil belyse. Han trekker fram Stovner som eksempel.

Tekst:

Publisert:

Bystyrepolitiker James Stove Lorentzen (H) leste saken «Sultne på bedre rutiner» i Akers Avis Groruddalen fra Bydel Stovners kliniske ernæringsprosjekt og ville vite mer. Han er imponert over Stovner som bydel har hatt prosjektet gående og gjort kliniske ernæringsfysiologer (KEF) kjent i bydelen for ansatte og brukere.

- Det er ingen hemmelighet at min kone jobber som KEF, så man kan vel si at jeg har høy kompetanse hjemmefra. Jeg har fremmet et privat forslag i bystyret om ernæring fordi jeg mener det er et forsømt område. Paradokset i Norge er at i de siste tyve årene har Helsedirektoratet skrevet store rapporter og politikerne har vedtatt alle, men ikke noe skjer, forklarer han.

I 2013 skrev direktoratet at det bør være én KEF per 10.000 innbygger.

- Det har vi ikke i Norge, sier han. 

Det er rundt 20 KEF til sammen i Norges over 400 kommuner. 

- Det er et grovt underprioritert område, mener Lorentzen. 

Ser mot Stovner bydel

Han møter KEF Andrea Kristin Mathiesen Øvergård og seksjonsleder Christian Haaland for bo- og dagtilbud (BOD) på Stovner.

- Før jeg hørte om de som har vært i Stovner bydel så har jeg fått med meg at det er fire ansatte sentralt i Helseetaten og noen flere operative rundt i bydelene sier han. 

- Jeg ble glad da jeg leste at «store» Stovner bydel hadde to KEF-er, noe som gjør dem Norgesmestre i ernæring. Det er synd de bare var ansatt på prosjektbasis for en kort periode. Jeg vil høre hvordan jeg kan ta med dette videre, sier han. 

Mathiesen Øvergård og Sara Linn Saunes har hatt prosjektstillinger i Stovner bydel. Deres hovedoppgave var å øke bevisstheten rundt gode rutiner om kosthold og ernæring i bydelen.

Les også: Sultne på bedre ernæringsrutiner

Tilpasset undervisningen

Begge håper Oslo kommune kan få øynene opp for det viktige arbeidet.

- Vi kom inn i slutten av oktober i fjor og jobbet fullt fram til jul. Det første vi gjorde var å spørre tjenestestedene i bydelen om de ville ha undervisning av oss, og det ville alle. Da tilpasset vi det til hvert enkelt sted, noen steder ville vite mer om sondeernæring, andre undervekt og overvekt. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra alle, sier Mathiesen Øvergård.

- Da vi begynte var 21 prosent registrert i systemet Gerica, noe som er ganske lite. I slutten av mars var 59 prosent registrert. Jeg håper de ansatte i Stovner bydel fortsetter å veie og registrere fremover, sier hun.

Ville heve kompetansen

De to KEF-ene har nå avsluttet sine prosjektstillinger og gått videre. Seksjonsleder Haaland er selvfølgelig vemodig, men visste at det kom til å ta slutt. Han har derimot søkt nye prosjektmidler.

Det var kompetanseheving vi først og fremst ville ha. De har arbeidet med en prosedyre for systemet som skal fange opp personer i risikosonen for overvekt og undervekt, og dermed kan man sette inn forebyggende tiltak, sier han.

Lorentzen er opptatt av personene som ikke benytter seg av dagtilbudet.

- Det er de personene jeg mener er i risikosonen, sier han.

Mathiesen Øvergård forklarer at de måtte prioritere den tiden de var i bydelen, og kunne ikke ta enkeltkonsultasjoner, tross mange forespørsler.

- Det er ofte vi så at ansatte hadde et forhold til brukeren og ville ikke stramme opp og komme med pekefingeren. Jeg håper de fortsetter å jobbe med rutinene, sier hun.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

– Kommer ikke til <BR>huset på prærien

De første 56 boligene av totalt 800 OBOS-leiligheter på Vollebekk hadde salgsstart tirsdag 25. april. Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj forteller om et boligområde i utvikling.

Ny turvei med <BR>bekk og belysning

Det blir ny bekk, turvei og belysning på Rommensletta. Første tak med gravemaskinen er allerede tatt – og alt skal stå klart til høsten 2017.

 
Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

- Oslos fineste NAV-lokaler

Bydel Bjerke har flyttet inn i nye lokaler «rett over veien» fra Økern senter. NAV har fått publikumsmottak i 1. etasje - og kan ikke få rost den nye utformingen nok.

Tar opp kampen <BR>mot «skremselskapital»

Jan Bøhler (Ap) foreslår at politiet kan iverksette oppholdsforbud for enkelte personer som er ute etter å bygge seg opp et voldsrykte for å virke farligere i et ungdomsmiljø. Nå skal justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) gå videre med saken.