- Ta service på familien

- Ta service på familien

 

Cecilie Hamm holder kurs og inspirasjonsforedrag for foreldre. Hun ønsker å inspirere familier til å bli enda bedre gjennom økt bevissthet og kunnskap.

Skrevet av:

- Man setter bilen på service. Det er like viktig å gjøre det samme med familien, sier Cecilie Hamm.

Hamm er sertifisert seminarleder for Jesper Juuls Famlab Norge, og sertifisert kursleder for Modum Bad sitt kurs «Fortsatt foreldre». Selv har hun to barn. En sønn på 12 år og en datter på 13 år.

- Jeg bruker egne erfaringer i mine foredrag og kurs - i tillegg til Famlab og Modums produserte faglige innhold. Dette er noe jeg selv savnet da jeg ble mor, og tror alle foreldre kan ha godt av å få en inspirasjon om det de gjør føles riktig eller galt, og samtidig få høre om andres opplevelser.

Hun legger samtidig vekt på at det ikke finnes noe fasitsvar, men at hele poenget er å lære av andres erfaringer.

Både fordragene og kursene er interaktive, men du kan også sitte stille å bare lytte.

- Ikke alle ønsker å dele sine erfaringer, og det er helt greit. Det viktigste er at du kommer hjem med en ny forståelse. En ny kunnskap, sier Hamm.

Kjenne sine verdier

Hvor ofte er det ikke du som forelder har problemer med å si nei. Du kan være i en situasjon der din tenåringsdatter skal ha en ny jeans i merke Levi's, for det har alle de andre.

- Det er viktig at man kjenner på sine egne verdier når man møter på «samfunnets krav». Hva er det jeg selv ønsker i denne situasjonen? Er det økonomien som spiller inn er saken løst, men er det andre ting kan det være vanskelig å si nei. Det man sier må man stå inne for, sier Hamm.

Hun mener foreldre ikke må være redde for å såre ved å bruke ordet nei. Man kan fortsatt være respektert av barnet selv om «nei» blir brukt.

Kommunikasjon mener Hamm er essensielt i alt.

Å sette grenser

Kursene og fordragene går også ut på å sette klare grenser. Noe Hamm ser på som svært viktig.

- Vingling i hva som er rett og galt blir bare en belastning for alle. Det er viktig å sette klare grenser som er stadfestet i familiens verdisyn.

- Og for all del, legg ned pekefingeren og ikke mas, sier Hamm.

Det verste for en følsom tenåring kan være å høre på masing eller kakling, som de irritert kaller det. Hamm mener det er allment å lukke ørene når det blir mye mas. Det er ingen som liker det - verken voksne eller barn.

Å være til stede

Superforelder. Du kjenner deg kanskje igjen i det? Hvem ønsker ikke å være det for barna? Ifølge Hamm er det ikke nødvendigvis best for barna å være foreldrenes prosjekt.

- Det er viktig å være til stede i ungenes liv og vise at man er der for dem, vise at man forstår dem. På den andre siden er det viktig for alle foreldre å ha sitt eget liv. Pleie forholdet og vise barna at foreldrene har det bra. Det skaper en god harmoni.

- Å være en god forelder er nok. Du trenger ikke å være en superforelder, påstår Hamm.

Samlivsbrudd

I 2008 ble det inngått 25.100 ekteskap. 10.200 ekteskap endte i skilsmisse, og 11.700 par ble separert ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

- Et samlivsbrudd vil alltid innebære sterke og motstridende følelser hos alle som er involvert. Å forsøke å forstå følelsene og reaksjonene både hos seg selv, hos sin ekspartner og hos barna er viktig for å  kunne håndtere situasjonen best mulig, siterer Hamm fra sin nettside.

- Barn kan få ettervirkende reaksjoner. Derfor er det viktig at foreldre ser etter eventuelle forandringer hos barnet. Det er viktig å prate sammen, sier hun.

Hamm ønsker å kunne påvirke foreldre ved å fokusere på muligheter.

- Man trenger ikke å vente på at noe gærent skal skje. Det er bedre å være føre var.

Foredragene og kursene er time- og dag-varierte. Hamm oppfordrer FAU-ledere om å ta kontakt. Det kan være nyttig og lærerik informasjon på et foreldermøte. For å lese mer om Ceciliem Hamms kurs kan du gå inn på

www.familieutvikling.com.

 

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!