- Ta service på familien

- Ta service på familien

 

Cecilie Hamm holder kurs og inspirasjonsforedrag for foreldre. Hun ønsker å inspirere familier til å bli enda bedre gjennom økt bevissthet og kunnskap.

Skrevet av:

- Man setter bilen på service. Det er like viktig å gjøre det samme med familien, sier Cecilie Hamm.

Hamm er sertifisert seminarleder for Jesper Juuls Famlab Norge, og sertifisert kursleder for Modum Bad sitt kurs «Fortsatt foreldre». Selv har hun to barn. En sønn på 12 år og en datter på 13 år.

- Jeg bruker egne erfaringer i mine foredrag og kurs - i tillegg til Famlab og Modums produserte faglige innhold. Dette er noe jeg selv savnet da jeg ble mor, og tror alle foreldre kan ha godt av å få en inspirasjon om det de gjør føles riktig eller galt, og samtidig få høre om andres opplevelser.

Hun legger samtidig vekt på at det ikke finnes noe fasitsvar, men at hele poenget er å lære av andres erfaringer.

Både fordragene og kursene er interaktive, men du kan også sitte stille å bare lytte.

- Ikke alle ønsker å dele sine erfaringer, og det er helt greit. Det viktigste er at du kommer hjem med en ny forståelse. En ny kunnskap, sier Hamm.

Kjenne sine verdier

Hvor ofte er det ikke du som forelder har problemer med å si nei. Du kan være i en situasjon der din tenåringsdatter skal ha en ny jeans i merke Levi's, for det har alle de andre.

- Det er viktig at man kjenner på sine egne verdier når man møter på «samfunnets krav». Hva er det jeg selv ønsker i denne situasjonen? Er det økonomien som spiller inn er saken løst, men er det andre ting kan det være vanskelig å si nei. Det man sier må man stå inne for, sier Hamm.

Hun mener foreldre ikke må være redde for å såre ved å bruke ordet nei. Man kan fortsatt være respektert av barnet selv om «nei» blir brukt.

Kommunikasjon mener Hamm er essensielt i alt.

Å sette grenser

Kursene og fordragene går også ut på å sette klare grenser. Noe Hamm ser på som svært viktig.

- Vingling i hva som er rett og galt blir bare en belastning for alle. Det er viktig å sette klare grenser som er stadfestet i familiens verdisyn.

- Og for all del, legg ned pekefingeren og ikke mas, sier Hamm.

Det verste for en følsom tenåring kan være å høre på masing eller kakling, som de irritert kaller det. Hamm mener det er allment å lukke ørene når det blir mye mas. Det er ingen som liker det - verken voksne eller barn.

Å være til stede

Superforelder. Du kjenner deg kanskje igjen i det? Hvem ønsker ikke å være det for barna? Ifølge Hamm er det ikke nødvendigvis best for barna å være foreldrenes prosjekt.

- Det er viktig å være til stede i ungenes liv og vise at man er der for dem, vise at man forstår dem. På den andre siden er det viktig for alle foreldre å ha sitt eget liv. Pleie forholdet og vise barna at foreldrene har det bra. Det skaper en god harmoni.

- Å være en god forelder er nok. Du trenger ikke å være en superforelder, påstår Hamm.

Samlivsbrudd

I 2008 ble det inngått 25.100 ekteskap. 10.200 ekteskap endte i skilsmisse, og 11.700 par ble separert ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

- Et samlivsbrudd vil alltid innebære sterke og motstridende følelser hos alle som er involvert. Å forsøke å forstå følelsene og reaksjonene både hos seg selv, hos sin ekspartner og hos barna er viktig for å  kunne håndtere situasjonen best mulig, siterer Hamm fra sin nettside.

- Barn kan få ettervirkende reaksjoner. Derfor er det viktig at foreldre ser etter eventuelle forandringer hos barnet. Det er viktig å prate sammen, sier hun.

Hamm ønsker å kunne påvirke foreldre ved å fokusere på muligheter.

- Man trenger ikke å vente på at noe gærent skal skje. Det er bedre å være føre var.

Foredragene og kursene er time- og dag-varierte. Hamm oppfordrer FAU-ledere om å ta kontakt. Det kan være nyttig og lærerik informasjon på et foreldermøte. For å lese mer om Ceciliem Hamms kurs kan du gå inn på

www.familieutvikling.com.

 

Siste nytt i Nyheter

Groruddalens rolle<BR> i byutviklingen

Stor konferanse om Groruddals-satsing og boligbygging:

Groruddalens rolle
i byutviklingen

  • Boligbygging

På torsdag og fredag samles politikere og fagfolk til to konferanser om utviklingen i Groruddalen med vekt på Groruddals-satsingen og boligbygging. Målet er å markere dalens innflytelse fra 2007 og inn i fremtiden.

Glemmer ikke <BR>Alna ridesenter

Budsjettforhandling 2017:

Glemmer ikke
Alna ridesenter

  • Alna ridesenter

Frp velger å sette av én million kroner i sitt alternative budsjett til å nedbetale deler av Alna ridesenters lån og håper på bred politisk støtte. Budsjettet skal vedtas i dag.

Folkehelsebydelen

Folkehelsebydelen

  • politikk

Ved månedsskiftet la bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide frem budsjettforslaget for Bydel Grorud i 2017. Solid økonomisk styring de siste årene medfører ingen store overraskelser i budsjettet, der videreføring av satsingen på folkehelse er den store fellesnevneren.

 
Trenger din stemme

Skal sette ut ti benker:

Trenger din stemme

  • områdeløft

Programleder Ingvild Risnes for områdeløft Trosterud-Haugerud vil ha forslag til hvor ti benker i området kan plasseres. Områdeløftet har fått 400.000 kroner til strakstiltak.

Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

  • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens fredssenter og den norske ambassaden i Paris.

 
- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

 
Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!