- Ta service på familien

- Ta service på familien

 

Cecilie Hamm holder kurs og inspirasjonsforedrag for foreldre. Hun ønsker å inspirere familier til å bli enda bedre gjennom økt bevissthet og kunnskap.

Skrevet av:

- Man setter bilen på service. Det er like viktig å gjøre det samme med familien, sier Cecilie Hamm.

Hamm er sertifisert seminarleder for Jesper Juuls Famlab Norge, og sertifisert kursleder for Modum Bad sitt kurs «Fortsatt foreldre». Selv har hun to barn. En sønn på 12 år og en datter på 13 år.


- Jeg bruker egne erfaringer i mine foredrag og kurs - i tillegg til Famlab og Modums produserte faglige innhold. Dette er noe jeg selv savnet da jeg ble mor, og tror alle foreldre kan ha godt av å få en inspirasjon om det de gjør føles riktig eller galt, og samtidig få høre om andres opplevelser.

Hun legger samtidig vekt på at det ikke finnes noe fasitsvar, men at hele poenget er å lære av andres erfaringer.

Både fordragene og kursene er interaktive, men du kan også sitte stille å bare lytte.

- Ikke alle ønsker å dele sine erfaringer, og det er helt greit. Det viktigste er at du kommer hjem med en ny forståelse. En ny kunnskap, sier Hamm.

Kjenne sine verdier

Hvor ofte er det ikke du som forelder har problemer med å si nei. Du kan være i en situasjon der din tenåringsdatter skal ha en ny jeans i merke Levi's, for det har alle de andre.


- Det er viktig at man kjenner på sine egne verdier når man møter på «samfunnets krav». Hva er det jeg selv ønsker i denne situasjonen? Er det økonomien som spiller inn er saken løst, men er det andre ting kan det være vanskelig å si nei. Det man sier må man stå inne for, sier Hamm.

Hun mener foreldre ikke må være redde for å såre ved å bruke ordet nei. Man kan fortsatt være respektert av barnet selv om «nei» blir brukt.

Kommunikasjon mener Hamm er essensielt i alt.

Å sette grenser

Kursene og fordragene går også ut på å sette klare grenser. Noe Hamm ser på som svært viktig.


- Vingling i hva som er rett og galt blir bare en belastning for alle. Det er viktig å sette klare grenser som er stadfestet i familiens verdisyn.

- Og for all del, legg ned pekefingeren og ikke mas, sier Hamm.

Det verste for en følsom tenåring kan være å høre på masing eller kakling, som de irritert kaller det. Hamm mener det er allment å lukke ørene når det blir mye mas. Det er ingen som liker det - verken voksne eller barn.

Å være til stede

Superforelder. Du kjenner deg kanskje igjen i det? Hvem ønsker ikke å være det for barna? Ifølge Hamm er det ikke nødvendigvis best for barna å være foreldrenes prosjekt.


- Det er viktig å være til stede i ungenes liv og vise at man er der for dem, vise at man forstår dem. På den andre siden er det viktig for alle foreldre å ha sitt eget liv. Pleie forholdet og vise barna at foreldrene har det bra. Det skaper en god harmoni.

- Å være en god forelder er nok. Du trenger ikke å være en superforelder, påstår Hamm.Samlivsbrudd


I 2008 ble det inngått 25.100 ekteskap. 10.200 ekteskap endte i skilsmisse, og 11.700 par ble separert ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.


- Et samlivsbrudd vil alltid innebære sterke og motstridende følelser hos alle som er involvert. Å forsøke å forstå følelsene og reaksjonene både hos seg selv, hos sin ekspartner og hos barna er viktig for å  kunne håndtere situasjonen best mulig, siterer Hamm fra sin nettside.

- Barn kan få ettervirkende reaksjoner. Derfor er det viktig at foreldre ser etter eventuelle forandringer hos barnet. Det er viktig å prate sammen, sier hun.

Hamm ønsker å kunne påvirke foreldre ved å fokusere på muligheter.

- Man trenger ikke å vente på at noe gærent skal skje. Det er bedre å være føre var.

Foredragene og kursene er time- og dag-varierte. Hamm oppfordrer FAU-ledere om å ta kontakt. Det kan være nyttig og lærerik informasjon på et foreldermøte. For å lese mer om Ceciliem Hamms kurs kan du gå inn på

www.familieutvikling.com.

 

Siste nytt i Nyheter

Ruter gjør om rutene

Ruter endrer rutene

 • ruter

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Vil ha 76-bussen tilbake

Vil ha 76-bussen tilbake

Etter at bussen sluttet å kjøre innom Prost Hallings vei og Regnbueveien ved Bryn skole, har beboerne på Teisen og Fjellhus prøvd å få til en dialog med Ruter. Først nå får de svar.

 
Kontraktene er signert

«Nye» Tveten gård

Kontraktene signert

 • historie

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!