- Ta service på familien

- Ta service på familien

 

Cecilie Hamm holder kurs og inspirasjonsforedrag for foreldre. Hun ønsker å inspirere familier til å bli enda bedre gjennom økt bevissthet og kunnskap.

- Man setter bilen på service. Det er like viktig å gjøre det samme med familien, sier Cecilie Hamm.

Hamm er sertifisert seminarleder for Jesper Juuls Famlab Norge, og sertifisert kursleder for Modum Bad sitt kurs «Fortsatt foreldre». Selv har hun to barn. En sønn på 12 år og en datter på 13 år.

- Jeg bruker egne erfaringer i mine foredrag og kurs - i tillegg til Famlab og Modums produserte faglige innhold. Dette er noe jeg selv savnet da jeg ble mor, og tror alle foreldre kan ha godt av å få en inspirasjon om det de gjør føles riktig eller galt, og samtidig få høre om andres opplevelser.

Hun legger samtidig vekt på at det ikke finnes noe fasitsvar, men at hele poenget er å lære av andres erfaringer.

Både fordragene og kursene er interaktive, men du kan også sitte stille å bare lytte.

- Ikke alle ønsker å dele sine erfaringer, og det er helt greit. Det viktigste er at du kommer hjem med en ny forståelse. En ny kunnskap, sier Hamm.

Kjenne sine verdier

Hvor ofte er det ikke du som forelder har problemer med å si nei. Du kan være i en situasjon der din tenåringsdatter skal ha en ny jeans i merke Levi's, for det har alle de andre.

- Det er viktig at man kjenner på sine egne verdier når man møter på «samfunnets krav». Hva er det jeg selv ønsker i denne situasjonen? Er det økonomien som spiller inn er saken løst, men er det andre ting kan det være vanskelig å si nei. Det man sier må man stå inne for, sier Hamm.

Hun mener foreldre ikke må være redde for å såre ved å bruke ordet nei. Man kan fortsatt være respektert av barnet selv om «nei» blir brukt.

Kommunikasjon mener Hamm er essensielt i alt.

Å sette grenser

Kursene og fordragene går også ut på å sette klare grenser. Noe Hamm ser på som svært viktig.

- Vingling i hva som er rett og galt blir bare en belastning for alle. Det er viktig å sette klare grenser som er stadfestet i familiens verdisyn.

- Og for all del, legg ned pekefingeren og ikke mas, sier Hamm.

Det verste for en følsom tenåring kan være å høre på masing eller kakling, som de irritert kaller det. Hamm mener det er allment å lukke ørene når det blir mye mas. Det er ingen som liker det - verken voksne eller barn.

Å være til stede

Superforelder. Du kjenner deg kanskje igjen i det? Hvem ønsker ikke å være det for barna? Ifølge Hamm er det ikke nødvendigvis best for barna å være foreldrenes prosjekt.

- Det er viktig å være til stede i ungenes liv og vise at man er der for dem, vise at man forstår dem. På den andre siden er det viktig for alle foreldre å ha sitt eget liv. Pleie forholdet og vise barna at foreldrene har det bra. Det skaper en god harmoni.

- Å være en god forelder er nok. Du trenger ikke å være en superforelder, påstår Hamm.

Samlivsbrudd

I 2008 ble det inngått 25.100 ekteskap. 10.200 ekteskap endte i skilsmisse, og 11.700 par ble separert ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

- Et samlivsbrudd vil alltid innebære sterke og motstridende følelser hos alle som er involvert. Å forsøke å forstå følelsene og reaksjonene både hos seg selv, hos sin ekspartner og hos barna er viktig for å  kunne håndtere situasjonen best mulig, siterer Hamm fra sin nettside.

- Barn kan få ettervirkende reaksjoner. Derfor er det viktig at foreldre ser etter eventuelle forandringer hos barnet. Det er viktig å prate sammen, sier hun.

Hamm ønsker å kunne påvirke foreldre ved å fokusere på muligheter.

- Man trenger ikke å vente på at noe gærent skal skje. Det er bedre å være føre var.

Foredragene og kursene er time- og dag-varierte. Hamm oppfordrer FAU-ledere om å ta kontakt. Det kan være nyttig og lærerik informasjon på et foreldermøte. For å lese mer om Ceciliem Hamms kurs kan du gå inn på

www.familieutvikling.com.

 

Siste nytt i Nyheter

Dalen ga 1,9 millioner

TV-aksjonen 2016:

Dalen ga 1,9 millioner

 • TV-aksjonen

Søndag samlet TV-aksjonen inn 220 millioner kroner til Røde Kors sitt arbeid for sivile ofre. Det er nesten dobbelt så mye som i fjor - også bidraget fra Groruddalen.

Ordføreren kjøpte tre kasser

Lovlig epleslang ble til eplesaft

Ordføreren kjøpte tre kasser

 • DUGG

Eplesaften DUGG ble lansert på selveste FN-dagen med brask og bram. Ordfører Marianne Borgen kjøpte like så godt tre kasser til sitt kontor i rådhuset.

Vil ikke miste lærerstillinger

Vil ikke miste lærerstillinger

Stovner bydelsutvalg synes det er trist at regjeringen legger opp til å fjerne ekstralærerne (fireårsordningen) uten å i det hele tatt ha evaluert prosjektet.

 
For få praksisplasser

For få praksisplasser

- Høyre er bekymret

 • Ap

Yassine Arakia (H) og Saida Begum (H) er bekymret for tilgang til praksisplasser for elever med yrkesfaglig fordypning og mener skolebyrådens varslede yrkesfagsmelding vil komme for sent.

Google Maps

Togulykke på Bryn:

Én person omkom

 • politi

Politiet fikk tirsdag formiddag melding om at en mann ble påkjørt av toget i nærheten av Bryn stasjon. Han er nå bekreftet omkommet.

- Flerkultur er <BR>ikke noe nytt

«Kamzy» til Kuben på internasjonal dag:

- Flerkultur er
ikke noe nytt

 • Internasjonal dag

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) gikk rett til kilden da hun skulle snakke om internasjonal dag på Kuben yrkesarena i forrige uke.

 
Mener «de røde» <BR>skyter i blinde

Mener «de røde»
skyter i blinde

 • politikk

Flertallet i Grorud BU jobber mot å skape flere kommunale arbeidsplasser i bydelen. Det vil på sikt skvise ut private aktører. Frp mener det hele er tuftet på grunnløs kritikk av private.

Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

 
Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!