- Ta service på familien

- Ta service på familien

 

Cecilie Hamm holder kurs og inspirasjonsforedrag for foreldre. Hun ønsker å inspirere familier til å bli enda bedre gjennom økt bevissthet og kunnskap.

Tekst:

Publisert:

- Man setter bilen på service. Det er like viktig å gjøre det samme med familien, sier Cecilie Hamm.

Hamm er sertifisert seminarleder for Jesper Juuls Famlab Norge, og sertifisert kursleder for Modum Bad sitt kurs «Fortsatt foreldre». Selv har hun to barn. En sønn på 12 år og en datter på 13 år.

- Jeg bruker egne erfaringer i mine foredrag og kurs - i tillegg til Famlab og Modums produserte faglige innhold. Dette er noe jeg selv savnet da jeg ble mor, og tror alle foreldre kan ha godt av å få en inspirasjon om det de gjør føles riktig eller galt, og samtidig få høre om andres opplevelser.

Hun legger samtidig vekt på at det ikke finnes noe fasitsvar, men at hele poenget er å lære av andres erfaringer.

Både fordragene og kursene er interaktive, men du kan også sitte stille å bare lytte.

- Ikke alle ønsker å dele sine erfaringer, og det er helt greit. Det viktigste er at du kommer hjem med en ny forståelse. En ny kunnskap, sier Hamm.

Kjenne sine verdier

Hvor ofte er det ikke du som forelder har problemer med å si nei. Du kan være i en situasjon der din tenåringsdatter skal ha en ny jeans i merke Levi's, for det har alle de andre.

- Det er viktig at man kjenner på sine egne verdier når man møter på «samfunnets krav». Hva er det jeg selv ønsker i denne situasjonen? Er det økonomien som spiller inn er saken løst, men er det andre ting kan det være vanskelig å si nei. Det man sier må man stå inne for, sier Hamm.

Hun mener foreldre ikke må være redde for å såre ved å bruke ordet nei. Man kan fortsatt være respektert av barnet selv om «nei» blir brukt.

Kommunikasjon mener Hamm er essensielt i alt.

Å sette grenser

Kursene og fordragene går også ut på å sette klare grenser. Noe Hamm ser på som svært viktig.

- Vingling i hva som er rett og galt blir bare en belastning for alle. Det er viktig å sette klare grenser som er stadfestet i familiens verdisyn.

- Og for all del, legg ned pekefingeren og ikke mas, sier Hamm.

Det verste for en følsom tenåring kan være å høre på masing eller kakling, som de irritert kaller det. Hamm mener det er allment å lukke ørene når det blir mye mas. Det er ingen som liker det - verken voksne eller barn.

Å være til stede

Superforelder. Du kjenner deg kanskje igjen i det? Hvem ønsker ikke å være det for barna? Ifølge Hamm er det ikke nødvendigvis best for barna å være foreldrenes prosjekt.

- Det er viktig å være til stede i ungenes liv og vise at man er der for dem, vise at man forstår dem. På den andre siden er det viktig for alle foreldre å ha sitt eget liv. Pleie forholdet og vise barna at foreldrene har det bra. Det skaper en god harmoni.

- Å være en god forelder er nok. Du trenger ikke å være en superforelder, påstår Hamm.

Samlivsbrudd

I 2008 ble det inngått 25.100 ekteskap. 10.200 ekteskap endte i skilsmisse, og 11.700 par ble separert ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

- Et samlivsbrudd vil alltid innebære sterke og motstridende følelser hos alle som er involvert. Å forsøke å forstå følelsene og reaksjonene både hos seg selv, hos sin ekspartner og hos barna er viktig for å  kunne håndtere situasjonen best mulig, siterer Hamm fra sin nettside.

- Barn kan få ettervirkende reaksjoner. Derfor er det viktig at foreldre ser etter eventuelle forandringer hos barnet. Det er viktig å prate sammen, sier hun.

Hamm ønsker å kunne påvirke foreldre ved å fokusere på muligheter.

- Man trenger ikke å vente på at noe gærent skal skje. Det er bedre å være føre var.

Foredragene og kursene er time- og dag-varierte. Hamm oppfordrer FAU-ledere om å ta kontakt. Det kan være nyttig og lærerik informasjon på et foreldermøte. For å lese mer om Ceciliem Hamms kurs kan du gå inn på

www.familieutvikling.com.

 

Siste nytt i Nyheter

- Går fra ord til handling

Siden 2014 har flerbrukshallen på Tokerud vært godkjent av bystyret, men det har ikke ligget penger på bordet. I revidert budsjett gir byrådet 5,6 millioner til et forprosjekt som skal forme fremtidens hall.

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

 
Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.